kiljun metanolimäärät

tiettämättönnä

Rupesin tänään kiljua valmistamaan reseptillä

Hieman alta 1,5L appelsiinitäysmehua (toisessa mukana heselmälihaa (säilöntäaineeton), toinen perus säilöntäaineeton halpa täysmehu)
150g sokeria
1-2 teelusikallista mega-turbo hiivaa

Tungin nämä siis 1,5L limupulloon ja jätin korkin sen verran auki että kun puristaa pulloa tulee ilmaa ulos mutta ei päästä sisään ainakaan niin että sen huomaisi heti.
Tutkin vielä näitä kiljujuttuja netissä ja sellasta on puhuttu notta pikahiivakiljuun voi kertyä huomattava määrä metanolia. Voikohan tuota tulevaa kauheaa paskaa juoda ollenkana? Ja miten käy metanolille, jos käymisen loputtua lisään pektolaasin?
Ehkä (todellakin) on syytä kaataa tuo paska vessanpyttyyn ja tehdä uusiksi käyttäen viinin käymisainepakkauksen aineita?

6

3148

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • juoda jos

      on makuaisti tallella, maistuu pas..lle ja on kaikenlisäksi terveydelle vaarallista. Maha menee sekaisin ja metanoli ja bakteerit aiheuttaa mm tanssitautia, siitä erottaa kuka on kiljua enemmän juonnut - ei tahdo jalat mennä siinne minne mies niiden haluaisi mennä, eivätkä oikein tahdo pysyä paikoillaan.

      Eli älä juo kiljua, tee kotiviiniä oikeista aineista.

    • rotissööri

      metanolimyrkytyksen vastalääke on etyylialkoholi ja sitähän on myös kiljussa. Mikäli kiljun juomisen jälkeen olo on voimaton, on juoja saanut myös metanolia. Metanolia syntyy herkemmin juuri hedelmäpohjaisiin käymisjuomiin. Sen voi yrittää poistaa aktiivihiilisuodattamalla. Varminta on kuitenkin juoda vain tehdasvalmisteisia juomia, koska alkoholitehtailla on tiukat turvamääräykset ja laboratoriovälineet jäämien testaamiseksi. Parasta kiljua syntyy leipä- ja viljapohjaisesta mäskistä.

      Kippis ja kulaus

      • syntyy

        eniten kijuissa ym romuissa, ja tämä kun tislataan lähtee metyylialkoholi ensin liikkeelle ja sen jälkeen etyylialkoholi. Eli tisleestä on heitettävä ensimmäiset desit pellolle.
        Aktiivihiili ei poista metyylia juuri lainkaan, sen varaan ei kannata laskea yhtään mitään. Sikunan saat joten kuten aktiivihiilellä pois, mutta et metyyliä.

        Metyylimyrkytys ei ole aivan pikkujuttu, metyyli voi tuhota mm näköhermot, vaikka henki säilyisi.


      • samakuennen
        syntyy kirjoitti:

        eniten kijuissa ym romuissa, ja tämä kun tislataan lähtee metyylialkoholi ensin liikkeelle ja sen jälkeen etyylialkoholi. Eli tisleestä on heitettävä ensimmäiset desit pellolle.
        Aktiivihiili ei poista metyylia juuri lainkaan, sen varaan ei kannata laskea yhtään mitään. Sikunan saat joten kuten aktiivihiilellä pois, mutta et metyyliä.

        Metyylimyrkytys ei ole aivan pikkujuttu, metyyli voi tuhota mm näköhermot, vaikka henki säilyisi.

        Lisäsin tuohon uuteen satsiin pektolaasin ja vähensin vähän sokeria ja sen tavallisen sokerinkin korvasin panimosokerilla.
        Eli estääkö pektolaasi nyt sitten metanolikäymisen?


      • määvaan
        samakuennen kirjoitti:

        Lisäsin tuohon uuteen satsiin pektolaasin ja vähensin vähän sokeria ja sen tavallisen sokerinkin korvasin panimosokerilla.
        Eli estääkö pektolaasi nyt sitten metanolikäymisen?

        Tämä on lontooksi, muuta lyhyesti jätä pektiini rauhaan jos pelkäät metanolia

        http://homedistiller.org/methanol.htm :

        The methanol comes from the pectin, which mainly composed of methyl esters of galactose. When pectin breaks down, by enzymes introduced by microorganisms, or deliberately introduced, the methyl esters combine with water to produce methanol, so the aim should be to leave the pectin well alone if you can.

        I think Jack would agree that what he means is that fermenting at a high temperature, or adding pectin enzyme, or trying for an abv higher than 12% all increase the risk of methanol being produced, so his advice about low temperature fermentation, adding no exra enzymes, and a target lower than 12%abv is all good stuff.


      • lisätä pektiinistä
        määvaan kirjoitti:

        Tämä on lontooksi, muuta lyhyesti jätä pektiini rauhaan jos pelkäät metanolia

        http://homedistiller.org/methanol.htm :

        The methanol comes from the pectin, which mainly composed of methyl esters of galactose. When pectin breaks down, by enzymes introduced by microorganisms, or deliberately introduced, the methyl esters combine with water to produce methanol, so the aim should be to leave the pectin well alone if you can.

        I think Jack would agree that what he means is that fermenting at a high temperature, or adding pectin enzyme, or trying for an abv higher than 12% all increase the risk of methanol being produced, so his advice about low temperature fermentation, adding no exra enzymes, and a target lower than 12%abv is all good stuff.

        Niin syy miksi tuota pektolaasia lisätään
        viinin valmistuksessa on se että pektiini
        aiheuttaa viiniin sameutta. Jos sameus ei
        haittaa niin sitä on turha lisäillä

        Katso vaikka http://www.melkko.fi/mihin.htm:
        ENTSYYMIT
        Pektolaasi-entsyymi hajottaa nesteessä ja marja-aineksessa olevia, hyytymistä aiheuttavia pektiineitä. Näin viini kirkastuu paremmin ja nopeammin.
        On huomattava, että joissakin raaka-aineissa on runsaammin pektiinejä, jolloin myös näistä raaka-aineista tehty viini kirkastuu hitaammin.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2640
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      91
      1976
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      39
      1511
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Yli puolella maahanmuuttajalapsista ei ole tietoja ja taitoja, joilla selviää yhteiskunnassa

      Miksi Suomeen otetaan väkeä jolla on älyvajetta? https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010730220.html
      Maailman menoa
      273
      1038
    6. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      67
      933
    7. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      891
    8. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      55
      864
    9. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      860
    10. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      775
    Aihe