Mielipide loistoleimasta

Hampaaton

Mielestäni loistoleimattu merkki on aina leimattu mahdollisimman keskelle merkkiä ja sisältää mahdollisimman paljon leimainformaatiota.

Mikäli olen oikein ymmärtänyt ja nähnyt, posti itse ainakin pitää loistoleimaisena "nousevaa kuuta".

Oma peruste: koska kerätään leimattua, mahdollisimman suuri osa keräyskohteesta eli leimasta pitää näkyä merkillä.

En ymmärrä mitä erikoista etua ja laatua on "nousevassa kuussa".

4

1853

Äänestä

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • nettihuutelija

   Loistoleima ei periaatteessa ole edes mielipidekysymys, vaikka käytännössä näin tuntuu esim. nettihuutokaupoissa olevan. Vaikkapa postimerkkiluetteloista löytää tarkan määritelmän loistolle. Useimmiten nettihuutokaupan myyjiltä jää huomioimatta esimerkiksi että...

   1) leiman tulee olla keskellä merkkiä ja suorassa, täysikuu tai puolikuu. Loistoina saatetaan myydä esim. kulmaleimaisia merkkejä, tai merkkejä, joissa leima on kallellaan, jopa ylösalaisin.
   2) Paikkakunnan ja päivämäärän tulee näkyä selvästi. Loistoina myydään merkkejä, joiden myyntitekstissä myyjä itsekin arvailee, milloin ja missä... (Leiman tulisi myös olla oikea-aikainen, eli käytäntö taitaa olla max 3 vuotta ilmestymispäivästä). Myös hyvin suttuisia leimoja myydään loistoina.
   3) Merkin tulee olla muutenkin ehjä ja hyväkuntoinen ("esimerkkikappale", kuten vaikkapa rajan toisella puolella määritellään). Monesti "loistoista" näkyy puuttuvan hampaita, niissä on tahroja, rissejä, jne.

   Vanhoissa merkeissä sitten säännöt ovat jonkin verran höllempiä, koska materiaalia on kapeammin olemassa.

   Tuo "nousevan kuun" etu on seuraava: Postimerkin tehtävähän on toimia maksuna (esim.) kirjeen kuljetuksesta. Kun postimerkki mitätöidään, tulee tapahtuman näkyä myös alustassa. Näin ollen puolet merkillä ja puolet kuorella on eräänlainen ideaalitapaus. Ettei olisi vielä postin ohjesäännössäkin näin - ainakin aikoinaan ollut.

   • Hampaaton

    Tuota en tiennyt, että postisäännöissä lukisi, että puolet leimasta alustalle. Mielenkiintoinen ja kova sääntö!

    Kuoreen jää kuitenkin aina edes jotain, leiman reunoja. Harva merkki ainakin takavuosina oli niin iso, että leima mahtuisi sataprosenttisesti merkille.

    Koneleimoissa aallot ovat kuoressa, jospa ne korvaisivat pyöröleiman puolikasta?

    Usein käsileimaaja lyö pyöröleiman merkkiin ja toisen leiman kuoreen, tälläkin päästään puolikuusta eroon.


  • Minäittevaan

   Mielestäni nuo otsikossa mainitut adjektiivit ovat aivan yleisiä suomen kielen sanoja ja merkitsevät eri ihmisille hyvinkin erilaista, vaikka kyse olisi postileimasta. Siitä johtuen olisi parempi, jos "virallinen" leimaluokittelu ilmaistaisiin jollakin muulla tavalla, esim AL, BL,CL tai jotain muuta vastaavaa.

   Mielestäni paras leima on sellainen, josta näkyy paikkakunta ja päivämäärä sekä leima on oikeinpäin, siisti ja on sijoittunut sillätavalla hyvin, että merkin kuva-aihe näkyy mahdollisimman hyvin. Lisäbonusta tulee, jos leima varmistaa sen, että kohde on aidosti kulkenut, eikä ole keräilijöille tehty tekele. Esimerkiksi pätkä aaltoviivaa on pelkästään hyvä asia, jos se sijoittuu merkille kauniisti varsinaisen leiman lisäksi.

   Olipa se pyöröleima sitten keskellä merkkiä tai nousevana kuuna, niin valitettavan usein kyseessä on tekele, varsinkin uudemmissa merkeissä. Joskus tälläisissa merkeissä on jopa liima takana. Siitähän ei sitten olekaan enää pitkä matka siihen, että painokone lyö merkin valmiiksi "loistoleimattuna". Ja se on mielestäni jo aika kaukana filateliasta.

   • Hampaaton

    Itse kerään leimattuja postimerkkejä (en kuoria tms.) Siksi leiman pitää mielestäni olla keskellä merkkiä (tai mahdollisimman runsaana pienellä merkillä). Toki oleellinen informaatio pitää välittyä paikkakunnasta ja leimauspäivästä.

    Riittää, että leima on siisti ja suorassa. Jos merkin kuva jää piiloon, se on toissijaista. Nimittäin, keräisin leimaamattomia merkkejä, jos haluan kuvan näkyvän. Joskus kuva näkyy hyvin, joskus se ei ole mahdollista, ja kasvot tms. voivat jäädä musteen alle.

    Tekeleitä on paljon. Siksi onkin hienoa, kun löytää massan joukosta loistoleiman.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Takaisin ylös

  Luetuimmat keskustelut

  1. Mitä tapahtui? Bachelor-Timo paljastaa, miksi suhde Sonjaan ajoi karille: "Ehkä ei kuitenkaan..."

   Rovaniemeltä kotoisin oleva Timo Harvey, 32, halusi sitoutua, löytää rakkauden ja asettua aloilleen. Kauden viimeisessä jaksossa Bachelor-Timo valitsi
   Bachelor
   22
   2701
  2. Stefulla taas korkki auki?

   Tästä taitaa tulla hieno päivä 😁
   Kotimaiset julkkisjuorut
   51
   2238
  3. Maisa Torppa miehensä kanssa lomalla

   Espanjan Alicantessa. https://www.seiska.fi/Kotimaa/Vauva-jai-kotiin-Maisa-Torppa-karkasi-rakkaansa-kanssa-aikuisten-lomalle-Espanjaan-kuva
   Kotimaiset julkkisjuorut
   147
   1650
  4. Bachelor-Tuomakselta ikävä yllätys - Hanna tyrmistyi miehen käytöksestä: "Kun kamerat sammuivat..."

   No voihan… Hanna sai kuvausten aikana Tuomaksesta lämpimän, ystävällisen ja avoimen kuvan. Kun kamerat sammuivat, kuinkas sitten kävikään... https://
   Bachelor
   15
   1579
  5. Mies olet kaunis sisältä ja ulkoa

   Haluan sut omakseni. Sinä jos kuka kelpaat :)
   Ikävä
   125
   1212
  6. Lasta odottava Johanna Harlin hehkuu Cannesin juhlissa - Some ylistää: "Maailman kaunein mama"

   Oi, mitkä kuvat suoraan Ranskan Rivieralta. Onnea loppuodotukseen, Johanna ja Renny Harlin! Oletko muuten katsonut The Harlins -realityä? Mielipiteit
   Kotimaiset julkkisjuorut
   16
   952
  7. Venäjän sotilaiden raiskaama 1 vuotias poika kuoli vammoihinsa

   https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/fac86480-df24-41b8-be6c-6ab6ff6476e4 Järkyttävää tämä jatkuva raiskaaminen. patriarkka Kirilin mielestä p
   Maailman menoa
   216
   863
  8. Haluan lämmittää välejämme

   Haluan saada ja antaa sulle nautintoja, onko se väärin? 💜 Se riittää jos et halua muuta, en tarvitse enempää.
   Ikävä
   55
   717
  9. Ihan sekaisin susta taas

   Miksi piti näin rakastua, jos en sua (miestä) koskaan voi saada?
   Ikävä
   83
   716
  10. Tämä oikeasti sattuu

   Alan ymmärtää sua paremmin.
   Ikävä
   45
   672
  Aihe