Mielipide loistoleimasta

Hampaaton

Mielestäni loistoleimattu merkki on aina leimattu mahdollisimman keskelle merkkiä ja sisältää mahdollisimman paljon leimainformaatiota.

Mikäli olen oikein ymmärtänyt ja nähnyt, posti itse ainakin pitää loistoleimaisena "nousevaa kuuta".

Oma peruste: koska kerätään leimattua, mahdollisimman suuri osa keräyskohteesta eli leimasta pitää näkyä merkillä.

En ymmärrä mitä erikoista etua ja laatua on "nousevassa kuussa".

4

2632

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • nettihuutelija

      Loistoleima ei periaatteessa ole edes mielipidekysymys, vaikka käytännössä näin tuntuu esim. nettihuutokaupoissa olevan. Vaikkapa postimerkkiluetteloista löytää tarkan määritelmän loistolle. Useimmiten nettihuutokaupan myyjiltä jää huomioimatta esimerkiksi että...

      1) leiman tulee olla keskellä merkkiä ja suorassa, täysikuu tai puolikuu. Loistoina saatetaan myydä esim. kulmaleimaisia merkkejä, tai merkkejä, joissa leima on kallellaan, jopa ylösalaisin.
      2) Paikkakunnan ja päivämäärän tulee näkyä selvästi. Loistoina myydään merkkejä, joiden myyntitekstissä myyjä itsekin arvailee, milloin ja missä... (Leiman tulisi myös olla oikea-aikainen, eli käytäntö taitaa olla max 3 vuotta ilmestymispäivästä). Myös hyvin suttuisia leimoja myydään loistoina.
      3) Merkin tulee olla muutenkin ehjä ja hyväkuntoinen ("esimerkkikappale", kuten vaikkapa rajan toisella puolella määritellään). Monesti "loistoista" näkyy puuttuvan hampaita, niissä on tahroja, rissejä, jne.

      Vanhoissa merkeissä sitten säännöt ovat jonkin verran höllempiä, koska materiaalia on kapeammin olemassa.

      Tuo "nousevan kuun" etu on seuraava: Postimerkin tehtävähän on toimia maksuna (esim.) kirjeen kuljetuksesta. Kun postimerkki mitätöidään, tulee tapahtuman näkyä myös alustassa. Näin ollen puolet merkillä ja puolet kuorella on eräänlainen ideaalitapaus. Ettei olisi vielä postin ohjesäännössäkin näin - ainakin aikoinaan ollut.

      • Hampaaton

        Tuota en tiennyt, että postisäännöissä lukisi, että puolet leimasta alustalle. Mielenkiintoinen ja kova sääntö!

        Kuoreen jää kuitenkin aina edes jotain, leiman reunoja. Harva merkki ainakin takavuosina oli niin iso, että leima mahtuisi sataprosenttisesti merkille.

        Koneleimoissa aallot ovat kuoressa, jospa ne korvaisivat pyöröleiman puolikasta?

        Usein käsileimaaja lyö pyöröleiman merkkiin ja toisen leiman kuoreen, tälläkin päästään puolikuusta eroon.


    • Mielestäni nuo otsikossa mainitut adjektiivit ovat aivan yleisiä suomen kielen sanoja ja merkitsevät eri ihmisille hyvinkin erilaista, vaikka kyse olisi postileimasta. Siitä johtuen olisi parempi, jos "virallinen" leimaluokittelu ilmaistaisiin jollakin muulla tavalla, esim AL, BL,CL tai jotain muuta vastaavaa.

      Mielestäni paras leima on sellainen, josta näkyy paikkakunta ja päivämäärä sekä leima on oikeinpäin, siisti ja on sijoittunut sillätavalla hyvin, että merkin kuva-aihe näkyy mahdollisimman hyvin. Lisäbonusta tulee, jos leima varmistaa sen, että kohde on aidosti kulkenut, eikä ole keräilijöille tehty tekele. Esimerkiksi pätkä aaltoviivaa on pelkästään hyvä asia, jos se sijoittuu merkille kauniisti varsinaisen leiman lisäksi.

      Olipa se pyöröleima sitten keskellä merkkiä tai nousevana kuuna, niin valitettavan usein kyseessä on tekele, varsinkin uudemmissa merkeissä. Joskus tälläisissa merkeissä on jopa liima takana. Siitähän ei sitten olekaan enää pitkä matka siihen, että painokone lyö merkin valmiiksi "loistoleimattuna". Ja se on mielestäni jo aika kaukana filateliasta.

      • Hampaaton

        Itse kerään leimattuja postimerkkejä (en kuoria tms.) Siksi leiman pitää mielestäni olla keskellä merkkiä (tai mahdollisimman runsaana pienellä merkillä). Toki oleellinen informaatio pitää välittyä paikkakunnasta ja leimauspäivästä.

        Riittää, että leima on siisti ja suorassa. Jos merkin kuva jää piiloon, se on toissijaista. Nimittäin, keräisin leimaamattomia merkkejä, jos haluan kuvan näkyvän. Joskus kuva näkyy hyvin, joskus se ei ole mahdollista, ja kasvot tms. voivat jäädä musteen alle.

        Tekeleitä on paljon. Siksi onkin hienoa, kun löytää massan joukosta loistoleiman.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      110
      1927
    2. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      9
      1589
    3. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      13
      1539
    4. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      81
      1487
    5. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      151
      1435
    6. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      107
      1380
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      23
      1337
    8. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      649
      1246
    9. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      16
      1167
    10. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      1118
    Aihe