Minulla ei ole koskaan ollut erityistä kutsumusta lakialalle (kiinnostusta tietenkin on), mutta vaihtoehtoni alavalinnan suhteen ovat tällä hetkellä OTM ja VTM (valtio-oppi). Jälkimmäinen ei kiinnosta siksi, että haluaisin lähteä eduskuntaan tai puoluetoimintaan.
Nyt kun kuitenkin katsoo yliopiston sivuilta noiden VTM:ien palautetta ja kommentteja työllistymisestä, niin melkein suurin osa työllistyneistäkin tuntuu sanovan, ettei VTM-koulutuksesta ole hyötyä työssään. Lainauksia VTM:ien yleisestä palautteesta:
"Yleissivistys ja kyky nähdä asioita laajemmin. Valmiudet tiedon keruuseen ja soveltami-
seen. Looginen ajattelu."
"Tutkinto antoi valmiuksia hahmottaa suuria kokonaisuuksia. Kielitaito parani, koska
kaikki tenttikirjat olivat englanninkielisiä."
"Analyyttinen ajattelu parantunut, tuntuu siltä, että se oli suht’ olematonta ennen opiske-
lua. VTM-tutkintoa arvostetaan kuitenkin aika korkealle, mikä tietysti on hyvä juttu."
"Ei mitään käsitystä siitä, ”mikä minusta tulee isona” -- Opetus teoreettista, ei tarjoa mi-
tään yksityisellä sektorilla kaivattavia käytännön taitoja."
"Valt. maisterin –tutkinto valitettavan laaja, ei osaa juuri mitään, toisaalta on oppinut ajat-
telemaan analyyttisella tavalla. Työnantajat nykyään vähemmän kiinnostuneita itse opis-
kelun sisällöstä, enemmän siitä, että on opiskellut."
"Usein tuntuu, että tutkinnon sisällöllä ei ole mitään tekemistä työelämän kanssa. Tärke-
ämpää on, että on joku korkeakoulututkinto. Omaa alaa täysin vastaavia töitä on tarjolla
hyvin vähän ja niihin pääsisi vain niiden kuuluisien vuosikausien pätkätöiden kautta."
.
.
Lainauksia työllistyneiden kommenteista uragalleriasta (Miten päätynyt ko. työpaikkaan ja mitä hyötyä opinnoista valtsikassa on ollut):
"Hyötyä opinnoista...... ei kovinkaan paljon, mutta ehkä eniten kokemus tiedon keräämisestä ja laittamisesta kasaan ytimekkääseen ja ymmärrettavään muotoon."
"Itselle opinnoista ei ole toimittajan työssä konkreettista käytännön hyöytä, mutta akateemisesta (ja ehkä valtiotieteilijälle tyypillisestä?) ajattelusta yleisemmin on epäsuorasti hyötyä ihan jatkuvasti, joka päivä itse asiassa."
"yksityiskohtaisilla kv. politiikan tutkimuskohteilla, joilla ei ole mitään kosketuspintaa nykyisiin tehtäviini, ei oikein nyt jälkeenpäin ole arvoa."
"Opinnoista on ollut aika vähän suoranaista hyötyä -- EU-opinnoista ehkä jonkin verran."
"Hyöty opinnoista: Ei oikeastaan mitään. Yliopistotutkinto ylipäätänsä antaa valmiuksia laaja-alaiseen asioiden käsittelyyn ja ongelmanratkaisuun, sekä analyyttiseen ajatteluun ja päättelyyn, mutta valtio-opin tutkinnosta sinänsä ei ole ollut apua omissa työtehtävissäni."
.
.
Nyt herää kysymys:
Jos nuo hyvin työllistyneet VTM:t (toimittajia, projektipäällikköjä, toimitusjohtajia, arkistovirkailijoita, asiamiehiä yms) eivät koe, että valtio-opin opinnoista olisi konkreettista hyötyä heidän nykyisissä työtehtävissään, niin eikö loogisesti voisi olettaa, että samoihin työtehtäviin pääsisi myös OTM-tutkinnolla?
Jos itse kyllästyisin juristiksi valmistumiseni jälkeen lakimiehen perustehtäviin, niin eikö OTM-tutkinnolla ole yhtä hyvät mahdollisuudet hakeutua myös muihin, ei-juridisiin tehtäviin kuin VTM-tutkinnolla? Ainahan valtio-opin kursseja voi käydä Avoimesta yliopistosta yleissivistyksen takia. Ja oikiksessa on myös oikeushistoriaa, oikeusteoriaa, oikeussosiologiaa ym. aineita.
Toisaalta OTM-tutkinto antaisi mahdollisuudet myös sille perinteiselle lakimiesuralle, jos se sitten veisi lopulta mennessään.
Mielipiteitä?
OTM vai VTM?
3
3156
Vastaukset
- pinkie_hki
Omasta puolestani voin sanoa että usean valtio-opin opiskeluvuoden jälkeen toivon että olisin hakenut kauppakorkeaan tai jonnekin, missä olisi opiskelussa jonkinlainen kontaktipinta todelliseen maailmaan.
- valita
kiinnostuksen mukaan.
itse mietin joskus kumpaako lähtis lukeen oikeustiedettä vai yhteiskuntatiedettä. Valitsin yhteiskuntatieteet, koska se kiinnosti lopulta enemmän. Otm on kyllä arvostetumpi ja yleensä he menevät vtm ja ytm tutkinnon ohi ainakin valtion/kuntien virkoja haettaessa.
Oman alan töihin pääsyyn vaikuttaa myös sivuaineet ja lopputyö aika paljon. Mene siis sinne mikä kiinnostaa. Esim itse jos valitsisin sivuaineeksi kasvatustieteen, työtehtäväni olisi opetus/sivistysalalla. Jos taas vaikka hallinto-oikeutta, niin hallinnolliset tehtävät.
Ja tee lopputyö sen mukaan minne haluat mennä töihin. Esim. jos haluat vaikka vakuutusalalle (jossa toimii hyvin monenlaisen koulutuksen saaneita samoissa työtehtävissä, di, otm, ktm, vtm, km, amk-ins, jne) tee jotain vakuuttamiseen liittyyvää lopputyöksi.
Loppupeleissä työnantajaa kiinnostaa se mitä osaat enemmän kuin se mikä tutkintosi on. Usen vaatimuksenakin on soveltuva ylempi korkeakoulututkinto.
Näin aion itsekin tehdä.
T. Yhteiskuntatieteiden yo- YTM
Oikeustieteilijät (lakimiehet) voivat tehdä melko pitkälti täysin samoja työtehtäviä kuin valtsikkalaiset, mutta heillä on konkreettisempaa osaamista ja "oikea ammatti". Eli ehdottomasti oikis, jos noiden välillä arvot. Itse luen kansainvälistä politiikkaa ja sivuaineena oikeustieteita, ja harmittaa, että miksen valinnut toisinpäin.
Niin ja jos puoluemaailma ja eduskunta kiinnostavat, niin mietipä kuinka moni viimeaikaisista presidenteistä ja/tai ministereistä on juuri lakimies? Valtiotieteilijöitä taas löytyy heidän joukostaan huomattavan paljon vähemmän.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Tyttäreni kuoli lihavuusleikkaukseen.
Miettikää kuiten 2 kertaa, ennenkuin menette lihavuusleikkaukseen.3217635Viiimeinen viesti
Sinulle neiti ristiriita vai mikä nimesi sitten ikinä onkaan. Mulle alkaa riittää tää sekoilu. Oot leikkiny mun tunteill662176- 1771856
epäonnen perjantain rikos yritys
onpa epäselvä kuva, tuolla laadullako keskustaa tarkkaillaan lego hahmotkin selvempiä161392- 1121287
Yllätyspaukku! Vappu Pimiä rikkoi vaikean rajapyykin yllättävässä bisneksessä: "Nyt hymyilyttää...!"
Wau, onnea, Vappu Pimiä, upea suoritus! PS. Pimiä tänään televisiossa, ohjelmatietojen mukaan hän on Puoli seiskassa vie91261Suomessa ei ole järkeä tarjota terveyspalveluita joka kolkassa
- Suomen väestötiheys 1.1.2022 oli 18,3 asukasta maaneliökilometriä kohden. - Uudenmaan maakunnassa asuu keskimäärin 181701231RÖTÖSHERRAT KIIKKIIN PUOLANGALLA.
Puolankalaisilla tehtävä ryhmäkanne itsensä yleintäneistä rötöstelijöista, sekä maksattaa kunnan maksama tyhmän koplan j571186Kirjoitin sinulle koska
tunnen sinua kohtaan niin paljon. Sydäntäni särkee, kun kätken ihastumisen, kaipauksen, sinua kohtaan tuntemani lämmön j411081Martina pääsee upeisiin häihin
Miltäs se tuntuu kateellisista. Anni Uusivirta on Martinan kavereita.2901029