OTM vai VTM?

yleistutkinto?

Minulla ei ole koskaan ollut erityistä kutsumusta lakialalle (kiinnostusta tietenkin on), mutta vaihtoehtoni alavalinnan suhteen ovat tällä hetkellä OTM ja VTM (valtio-oppi). Jälkimmäinen ei kiinnosta siksi, että haluaisin lähteä eduskuntaan tai puoluetoimintaan.

Nyt kun kuitenkin katsoo yliopiston sivuilta noiden VTM:ien palautetta ja kommentteja työllistymisestä, niin melkein suurin osa työllistyneistäkin tuntuu sanovan, ettei VTM-koulutuksesta ole hyötyä työssään. Lainauksia VTM:ien yleisestä palautteesta:


"Yleissivistys ja kyky nähdä asioita laajemmin. Valmiudet tiedon keruuseen ja soveltami-
seen. Looginen ajattelu."

"Tutkinto antoi valmiuksia hahmottaa suuria kokonaisuuksia. Kielitaito parani, koska
kaikki tenttikirjat olivat englanninkielisiä."

"Analyyttinen ajattelu parantunut, tuntuu siltä, että se oli suht’ olematonta ennen opiske-
lua. VTM-tutkintoa arvostetaan kuitenkin aika korkealle, mikä tietysti on hyvä juttu."

"Ei mitään käsitystä siitä, ”mikä minusta tulee isona” -- Opetus teoreettista, ei tarjoa mi-
tään yksityisellä sektorilla kaivattavia käytännön taitoja."

"Valt. maisterin –tutkinto valitettavan laaja, ei osaa juuri mitään, toisaalta on oppinut ajat-
telemaan analyyttisella tavalla. Työnantajat nykyään vähemmän kiinnostuneita itse opis-
kelun sisällöstä, enemmän siitä, että on opiskellut."

"Usein tuntuu, että tutkinnon sisällöllä ei ole mitään tekemistä työelämän kanssa. Tärke-
ämpää on, että on joku korkeakoulututkinto. Omaa alaa täysin vastaavia töitä on tarjolla
hyvin vähän ja niihin pääsisi vain niiden kuuluisien vuosikausien pätkätöiden kautta."


.
.



Lainauksia työllistyneiden kommenteista uragalleriasta (Miten päätynyt ko. työpaikkaan ja mitä hyötyä opinnoista valtsikassa on ollut):


"Hyötyä opinnoista...... ei kovinkaan paljon, mutta ehkä eniten kokemus tiedon keräämisestä ja laittamisesta kasaan ytimekkääseen ja ymmärrettavään muotoon."

"Itselle opinnoista ei ole toimittajan työssä konkreettista käytännön hyöytä, mutta akateemisesta (ja ehkä valtiotieteilijälle tyypillisestä?) ajattelusta yleisemmin on epäsuorasti hyötyä ihan jatkuvasti, joka päivä itse asiassa."

"yksityiskohtaisilla kv. politiikan tutkimuskohteilla, joilla ei ole mitään kosketuspintaa nykyisiin tehtäviini, ei oikein nyt jälkeenpäin ole arvoa."

"Opinnoista on ollut aika vähän suoranaista hyötyä -- EU-opinnoista ehkä jonkin verran."

"Hyöty opinnoista: Ei oikeastaan mitään. Yliopistotutkinto ylipäätänsä antaa valmiuksia laaja-alaiseen asioiden käsittelyyn ja ongelmanratkaisuun, sekä analyyttiseen ajatteluun ja päättelyyn, mutta valtio-opin tutkinnosta sinänsä ei ole ollut apua omissa työtehtävissäni."



.
.



Nyt herää kysymys:

Jos nuo hyvin työllistyneet VTM:t (toimittajia, projektipäällikköjä, toimitusjohtajia, arkistovirkailijoita, asiamiehiä yms) eivät koe, että valtio-opin opinnoista olisi konkreettista hyötyä heidän nykyisissä työtehtävissään, niin eikö loogisesti voisi olettaa, että samoihin työtehtäviin pääsisi myös OTM-tutkinnolla?

Jos itse kyllästyisin juristiksi valmistumiseni jälkeen lakimiehen perustehtäviin, niin eikö OTM-tutkinnolla ole yhtä hyvät mahdollisuudet hakeutua myös muihin, ei-juridisiin tehtäviin kuin VTM-tutkinnolla? Ainahan valtio-opin kursseja voi käydä Avoimesta yliopistosta yleissivistyksen takia. Ja oikiksessa on myös oikeushistoriaa, oikeusteoriaa, oikeussosiologiaa ym. aineita.

Toisaalta OTM-tutkinto antaisi mahdollisuudet myös sille perinteiselle lakimiesuralle, jos se sitten veisi lopulta mennessään.

Mielipiteitä?

3

3053

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pinkie_hki

      Omasta puolestani voin sanoa että usean valtio-opin opiskeluvuoden jälkeen toivon että olisin hakenut kauppakorkeaan tai jonnekin, missä olisi opiskelussa jonkinlainen kontaktipinta todelliseen maailmaan.

    • valita

      kiinnostuksen mukaan.

      itse mietin joskus kumpaako lähtis lukeen oikeustiedettä vai yhteiskuntatiedettä. Valitsin yhteiskuntatieteet, koska se kiinnosti lopulta enemmän. Otm on kyllä arvostetumpi ja yleensä he menevät vtm ja ytm tutkinnon ohi ainakin valtion/kuntien virkoja haettaessa.

      Oman alan töihin pääsyyn vaikuttaa myös sivuaineet ja lopputyö aika paljon. Mene siis sinne mikä kiinnostaa. Esim itse jos valitsisin sivuaineeksi kasvatustieteen, työtehtäväni olisi opetus/sivistysalalla. Jos taas vaikka hallinto-oikeutta, niin hallinnolliset tehtävät.

      Ja tee lopputyö sen mukaan minne haluat mennä töihin. Esim. jos haluat vaikka vakuutusalalle (jossa toimii hyvin monenlaisen koulutuksen saaneita samoissa työtehtävissä, di, otm, ktm, vtm, km, amk-ins, jne) tee jotain vakuuttamiseen liittyyvää lopputyöksi.

      Loppupeleissä työnantajaa kiinnostaa se mitä osaat enemmän kuin se mikä tutkintosi on. Usen vaatimuksenakin on soveltuva ylempi korkeakoulututkinto.

      Näin aion itsekin tehdä.

      T. Yhteiskuntatieteiden yo

      • YTM

        Oikeustieteilijät (lakimiehet) voivat tehdä melko pitkälti täysin samoja työtehtäviä kuin valtsikkalaiset, mutta heillä on konkreettisempaa osaamista ja "oikea ammatti". Eli ehdottomasti oikis, jos noiden välillä arvot. Itse luen kansainvälistä politiikkaa ja sivuaineena oikeustieteita, ja harmittaa, että miksen valinnut toisinpäin.

        Niin ja jos puoluemaailma ja eduskunta kiinnostavat, niin mietipä kuinka moni viimeaikaisista presidenteistä ja/tai ministereistä on juuri lakimies? Valtiotieteilijöitä taas löytyy heidän joukostaan huomattavan paljon vähemmän.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      134
      3619
    2. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      110
      1419
    3. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      271
      1330
    4. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      69
      1249
    5. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      17
      1144
    6. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1081
    7. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      45
      1038
    8. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      57
      1029
    9. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      1026
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      53
      938
    Aihe