***KLIPPAUS***

en ole koskaan klipannut

mulla on lv-ruuna, melko iäkäs mutta hyväkuntoinen. Se asustaa tallilla, missä ei ole maneesia ja on muutenkin aika paljon ulkona. Talvellakin mahdollisimman paljon ulkona ilman loimea, jotta kasvattaisi hyvän karvan ja pärjäisi. Ongelmana onkin sitten, että ratsastuksessa hikoilee kumman paljon, mikä on tietenkin tyypillistä vanhoille hepoille. Olen miettinyt klippausta pieneltä alueelta ja monta kertaa hylännyt ajatuksen koska heppa saattaisi paleltua...mitä pitäis oikein tehdä...kummiskin heppa on aika viluinen ja sit toisaalta hikoilee niin hirmuisesti lähes joka paikasta mitä siitä hepasta löytyy...tiedättekin miten mukavaa sellaista on kuivitella, saa hyvässä lykyssä olla kunnon loimi päällä tallissa tosi pitkään:( mikä neuvoksi?

3

2998

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • agrologi

      Tuohon ei voi sanoa kuin, että suo siellä vetelä täällä. Mitään yksittäistä optimiratkaisua ei ongelmallesi taida löytyä. Minusta sinulla on nyt kaksi järkevää vaihtoehtoa, joissa molemmissa on hyvät ja huonot puolet. Itse en klippaisi, mutta tosi moni kokenut hevosihminen tekisi toisin.

      EI KLIPPAUSTA
      (jatkat kuten tähänkin asti)
      Hevonen ei tarvitse ulkoillessa loimea ja sen oma lämmönsäätely voi toimia normaalisti (optimaalisesti). Eli mitä kylmempää sen enemmän hevonen pörhistää karvojaan. Näin hevosella on aina ulkoillessa sopivan paksu takki päällä
      Sinun ei tarvitse huolehtia loimittamisesta
      Hevonselle ei tarvitse ostaa montaa loimea
      - Hevonen hikoilee paljon (kokeile itse harrastaa liikuntaa toppatakissa)
      - Hevonen kuivuu hitaasti ratsastuksen jälkeen, jolloin ulkoilu voi jäädä tästä syystä vähemmälle

      KLPIPPAUS
      (valitse leikkaukseksi joku loimileikkaus tai vastaava, silloin hevonen ei ole niin arka kylmälle, kuin koko klippauksessa)
      Hevonen ei hikoile niin paljon ratsastaessa
      Hevonen kuivuu nopeasti ratsastuksen jälkeen
      kylmillä ilmoilla ulkoilu voi joutua rajoittamaan (talvikarvaiselle hevoselle voi laittaa silloin toppaloimen ja taas tarkenee)
      Karvan hoito on helppoa
      - Hevonen täytyy loimittaa ympäri vuorokauden
      - Tarvitset monta loimea (ainakin ulkoiluloimi (kevät kelejä varten), toppaloimi ja pari talliloimea (toinen pesussa tai kuivumassa ja toinen käytössä), viltti tai ratsastusloimi mahdollisesti myös sadeloimi, toppaloimelle alusloimi jne)
      - Hevosen on oltava jatkuvasti loimitettuna, myös ratsastuksen alku- ja loppukäynnin ajan, käyntilenkeillä maastossa (ainakin viltti takapuolen päällä lämmittämässä takapään isoja lihaksia.
      - Hoitajan on arvioitava loimituksen tarve ja seurattava sääennusteita
      Klipatun hevosen kanssa kyllä pärjääminen on kiinni omasta viitseliäisyydestä, mitään fakiirin taitoja siihen ei tarvita. Jos hevosesi asuu täyshoitotallilla varmista, että tallin henkilökunta on valmis huolehtimaan loimituksesta (perivätkö siitä lisämaksua tms.). Varaudu myös tekemään yksiselitteiset loimitusohjeet karsinan oveen.

      Jos päätät klipata hevosesi hyvänä vinkkinä sopivan loimituksen löytämiseen voi pitää omaa tuntumaasi lämpötilasta. Hevonen tarvitsee saman verran lämmikettä, kuin sinä ohuen trikoopaidan päälle. Siis jos laittaisit ulos oleilemaan mennessä päällesi toppatakin, hevosesi tarvitsee sellaisen myös, vastaavasti tallissa käytät varmaankin aluspaidan lisäksi fleeceä tai gollekepaitaa, tai ohutta takkia, tarvitsee kliptattu hevonen myös ohuen loimen. Tuulisella kelillä tuntuu kylmyys menevän läpi ohuemmasta vaatteesta, joten hevonenkin tarvitsee paksumman loimen, kuin tyynellä säällä jne.

      Suosittelisin, että miettisin ensi syksyksi vielä yhtä vaihtoehtoa. Ala loimittaa hevostasi ulos syysloimella heti syyskuun alusta alkaen ja vaihda loimi toppaloimeen heti, kun lämpötila laskee alle 5 asteen. Tällöin hevonen kasvattaa tavallista ohuemman talvikarvan. Joudut käyttämään loimea aina, kun hevonen on tarhassa. Mutta tallissa hevonen ei tarvitse loimea (paitsi jos tallin lämpötila laskee jonkin syyn takia erityisesti) ja ratsastamaankin voi lähteä ilman vilttiä pepun päällä. Loimittaminen ei myöskään ole ihan niin tarkkaa, kun hevonen voi säädellä jonkin verran lämpötilalaansa pörhistämällä karvojaan ulkoloimen alla, jos meinaa palella. Joillakin hevosilla toimii hyvin, toiset kasvattaa paksun talvikarvan loimituksesta huolimatta (Hevoselle signaali talvikarvan kasvattamiseen tulee päivän pituuden lyhentymisestä ja valonmäärän vähentymisestä, ei lämpötilan laskemisesta, loimitus vaikuttaa vain siihen kuin tuuhea talvikarvasta tulee)

      • Joanne

        Klipattu hevonen ei tarvitse alkukäynneissä tai loppukäynneissä mtn ratsastusloimea ym, tai ainakin kun kaatosateessa ja melko kovalla tuulella ratsastin ratsastuskoulussa klipatulla ponilla, se ei tarvinnut mtn ratsastusloimia ym. Toisaalta se saattaa riippua siitäkin minkä klippauksen hepalleensa aikoo tehdä :D


    • Jyyyyyy

      Mulla on 12-vuotias fwb, kenttäratsuna, toisinsanoen siis treenataan lähes joka päivä (ei tietty ihan yhtä kovaa joka päivä, mutta yleensä kuitenkin niin että hikoilee). Hevonen klipataan yleensä ennen ensimmäisiä pakkasia, jotta ehtii tottua karvattomuuteen ennen pakkasia. Klippaan hevoselta kaiken paitsi pään ja jalat (-> loimessa oltava kaulakappale). Meidän talli on melko kylmä, yleensä 5-10 astetta talvisin, joten talliloimi on pakollinen. Syksyisin ulos aluksi riittää ihan pelkkä kevyt sadeloimi (100g), sitten pikkupakkasilla kevyt toppaloimi (250g, kestää myös vettä), ja sit kunnon pakkasilla kunnon toppaloimi (450g, kestää vettä). Joskus saattaa olla alla esim. fleece- tai villaloimi alla, riippuu tilanteesta. Tallissa on sit talvisin 150g talliloimi. On huomattavasti helpompaa klipatun hevosen kanssa jos treenaa säännöllisesti. Kuivatteluja ei mene LÄHESKÄÄN niin paljoa aikaa, kuin karvallisena.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      96
      2685
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      103
      2272
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2020
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      13
      1749
    5. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1701
    6. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      36
      1666
    7. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1666
    8. Persuilla ja Saksi-Riikalla meni sitten pornon levittämiseksi koko touhu.

      Onko kenellekään yllätys?
      Perussuomalaiset
      92
      1593
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      129
      1467
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1284
    Aihe