neuvola ja odottajan paino!

miettiväinen ylipainoinen

onko neuvolassa PAKKO mennä itse vaaalle?

saako siitä siis kieltäytyä vai onko pakollinen???

kiitos vastauksista. Kyse kanta-hämeen riihimäen neuvolasta. nimimerkillä esikoinen rv5 4

10

2379

Äänestä

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • janeski78

   kannattaa kiivetä, vaakalle siis... painon seuranta on ihan hyvä juttu. itse olen ylipainoinen ja juuri siksi koin että vaakalla pitää käydä, saa seurata painon kehitystä jos rupeaa liikaa nousemaan niin osaa sit tarkkailla mitä syö... minulle on vaan käynyt niin että oma apinoni on laskenut raskauden aikana. nyt rv 30 ja painoa tullun vajaa 2kg ja lapsukainen painaa 1,6 kg

  • mikään pakko

   Neuvolakäynnit ovat vapaaehtoisia. Ei siellä tarvitse käydä lainkaan ja itse päätät, mitä siellä teet.

  • itekkin?

   Koko neuvolaan ei ole pakko mennä!

   Mutta sinun ja lapsesi parhaaksi siellä työskennellään.

   Painosi muutoksista voi paljastua jokin hätä joka lapsellasi on, sen vuoksi sitä tarkkaillaan.

   Ei neuvola muutoin ylipainosta ole kiinostunut.

  • käydä

   vaakalla, vaikka mikä olisi.

   Tulkitsisin kysymyksesi niin, että olet reilusti ylipainoinen. Hävettää mennä vaa'alle?

   Mutta kuten tuolla aimmin jo todettiin, se punnitus kertoo sinun ja vauvasi hyvinvoinnista. Ylimääräinen turvotus voi olla esim. merkki alkavasta raskausmyrkytyksestä. Haluathan vauvasi parasta?

   Eräs aiempi kirjoittaja sanoi, että terveydenhoitaja ei ole kiinnostunut sinun ylipainostasi. Siitä olen eri mieltä. Hyvä terkkari on kiinnostunut totta kai myös äidistä, te olette molemmat (vauva ja sinä) yhtä tärkeitä pääosanesittäjiä.

   Hyvä terkkari ei lakaise ylipainoasiaa maton alle, vaan valistaa yms. fiksusti. Itselläni seurattiin tarkasti mm. veren sokeriarvoja kahdessa viimeisessä raskaudessa. Ylipainoa on n. 10 kg, oman maun mukaan n. 15 kg. Se saattaa nyt tuntua vähäiseltä jonkun mielestä, mutta jokainen kantaa kilonsa itse ja tietää, mikä itselle on sopivaa, mikä ei. Joillekin 2 kg on ylipainoa, joillekin vasta 50kg ekstraa alkaa tuntua.

   Kun menet neuvolaan eka kertaa (sinne ei siis ole pakko mennä, kuten joku kirjoitti, mutta sitten ei saa mitään etuisuuksiakaan, esim. äitiyspakkausta ja -rahaa), KERRO TERKKARILLE ETTÄ SINUA VAIVAA VAAKALLE MENEMINEN. Hyvä terkkari osaa tsempata ja perustella käytäntönsä.

   Jos taas pelkäät, että vaaka ei riitä näyttämään painoasi, sano sekin etukäteen. Sitten hommataan sellainen vaaka, joka näyttää.

   Entäs jos terkkari on tiukkapipo ja runkku valittaja, jonka tarkoituksena on mollata ylipainoinen mamma suohon? Sellaisiakin valitettavasti löytyy. Silloin myöskin uskalla sanoa, että sinun mielestäsi hänen käytöksensä on asiatonta ja ylipainosta voisi valistaa fiksustikin. Kaikki me ylipainoiset varmasti tiedämme, mitä pitäisi tehdä ja miten syödä. Voit myös hakeutua toiselle terveydenhoitajalle toiseen neuvolaan.

   Sinulla on uusi elämä sisälläsi, ja todennäköisesti ihan tarkoituksella tehty. Anna sille parhaat mahdolliset lähtökohdat - älä anna omien fobioiden vaakalle astumisesta estää terkkarin seurantaa vauvastasi.

   Uskalla siis puhua peloistasi. Suomalaiset äidit ovat välillä liian ujoja, ja valittavat asioista ja kertovat pelkojaan ihan väärissä paikoissa. Siis tässäkin tapauksessa; asia kuuluu neuvolan terkkarille. Uskalla vaatia, uskalla kysyä, siitä se lähtee.

  • mapee

   mutta mitä ideaa on mennä neuvolaan jos siitä käynnistä ei ole hyötyä kenellekkään? Painon seuranta on yksi ruttiini siinä missä moni muukin toimenpide siellä neuvolassa ja keroo monesta asiasta.

   Ilmeisesti olet ylipainoinen? Ehkä se paino jopa laskee odotusaikana eikä nouse, niinkin voi käydä. Toisaalta jos se nousee paljon se taas on selvä vihje tiettyihin asioihin.

   Kukaanhan ei sinne vaa'alle pakoita, mutta todella turhaa on sitten yrittää raskautta seurata kun kuviosta jää pala pois.

  • käynyt kertaakaan

   mielessä, että olisin kieltäynyt vaikka pidinkin sitä melkeinpä nöyryyttävänä.
   Loppujen lopuksi eihän sitä lukemaa näe muut kuin sinä ja terkkari! -ja jälkimmäinen on vaitiolovelvollinen:)
   Ja kuten allaolevistakin viesteistä huomaat, vauvan vointiahan sillä myös tarkkaillaan, ja mitäs me äidit emme omien rakkaiden lastemme puolesta tekisi!
   Rohkaise itsesi! Et ole ainut:)

  • itse...

   Eli eihän sinua kukaan sinne vaakaan pakota, jos vaan jostain syystä kieltäydyt... Ylipainon takia ei saisi terkkari epäasiallisesti kommentoida, mutta se on kyllä varmaa, että silloin terkkari katsoo kieroon, jos et vaakaan mene!

   Mulla oli TOSI reilusti ylipainoa, kun aloin odottaa esikoista. Ekalla neuvolakäynnillä otin heti ylipainon puheeksi, ennenkuin edes menin vaakaan. Sanoin, että tiedostan asian itse, ja en tässä elämäntilanteessa halua kuulla asiasta mitään saarnoja. Terkkari oli onneksi tosi mukava, ja kommentoi vaan, että eihän se edes ole terveellistä raskaana laihduttamaan ruveta.

   Tämän jälkeen painosta ei kommentoitu juuri mitään, ainoastaan loppuraskaudesta selviteltiin miksi paino oli noussut yli kilon viikossa, mutta silloinkin keskusteltiin asiallisessa sävyssä, ja juuri vauvan terveyttä ajatellen.

   Tsemppiä ja onnellista odotusta!

  • ei täydellinen äiti

   Minun menneisyyteen kuuluu anoreksia ja bulimia, ja kummittelevat varmaan ikuisesti mielessä. Vaakaa ei ole meidän(mies ja minä)kodissa ollut ikinä. Sairaus on pysynyt hallinnassa mutta täytyy sanoa että kyllä neuvolakäynnit ovat välillä olleet aika masentavia. Mutta vaaálle kyllä menen. Yritän olla miettimättä sitä ja en katso äitiyskorttia kauhean usein.

   Mielummin olisin menemättä mutta haluan että vauvalla on kaikki hyvin joten hm...uhraudun kyllä. Peiliin katsominen tuntuu kamalalta välillä mutta vauva on niin toivottu ja odotettu että siirrän omat itsekkäät (mutta todelliset) ajatukset muualle.

   Mulla raskaus kohta ohi ja se vaaán tuijottaminen tuntui pahalta alussa ja keskiraskaudessa. Sitten raskaus tuli yhä todellisemmaksi ja myös ajatukset melko lailla vauvassa koko ajan.

   Sanoin ihan rohkeesti ekalla käynnillä että minulla tämmöinen juttu ja muistaakseni kysyivät miltä vaaalle meneminen tuntuu. En halunnut erityiskohtelua mutta haluaisin että ovat tietoisia asiasta jos vaikka yhtäkkiä heitän vaaan ikkunasta ulos..=)

   Tsemppiä sulle!!

  • lapsellinen että

   tollasia murehdit on paras pistää stoppii koko touhulles!

  • Vaahterakuja

   En ole käynyt neuvolassa vaa'alla tai kertonut painoani. En ole ylipainoinen. Osaan mitata painoa itsekin. Minusta on ihanaa kun on iso vauvamaha, ja painoa on tullut mukavasti lisää, mutta ei liikaa. Neuvolassa voivat mitata muita asioita. Ehkä osa raskaana olevista hyötyy neuvolan painon mittauksista, osan kannalta se taas on historiallinen jäänne ajalta, jolloin kodeissa ei ollut vaakoja. Veikkaan, että nykyisin aika suuri prosentti naisista pärjäisi ilman neuvolan painonmittauksia, jos muutenkin on tapana pitää itsestä huolta. Ymmärrän kyllä, että osasta tuntuu turvalliselta, että ammattilainen mittaa ja arvioi painon muutoksia.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Martinan kisa (asialliset kommentit)

   Yksi, ikuinen umpityperien ketjujen aloittaja.. voidaanko tehdä joka kerta ilmoitus moderaattorille.. josko katoais bittiavaruuteen.. Mutta siis: uinn
   Kotimaiset julkkisjuorut
   596
   4877
  2. En haluaisi uskoa että miehet ajattelee vain munallaan,

   mutta taas sain olla väärässä. Eli.. törmäsin männäviikolla puolituttuun mieheen työmatkalla. Hän kertoi, että viettäisi juhannusta minun kotikaupun
   Sinkut
   570
   4602
  3. STEFULLA OLI KOVA IKÄVÄ SOFIAA!

   Lennätti naisen Hankoon koko juhannuksen ajan ! Tosi rakkautta ilmassa. Taisi tulla kihlat ja häitä vietetään !
   Kotimaiset julkkisjuorut
   91
   2354
  4. Martina kisan kärjessä

   Kisa on käynnissä. Käsipohjauinti vetää kisaajien kädet hapoille. Martinan ranne on jo kivulias.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   194
   1667
  5. 65
   1628
  6. Abortti on kiellettävä Suomessakin

   Feministinen ajatus raskaudesta, ja sen keskeyttämisestä, jota Suomessa usein tarjoillaan ainoana mahdollisena, on kummallinen. Argumentti, jonka muka
   Maailman menoa
   616
   1231
  7. Yhden viestin päässä

   Voisit juuri tälläkin hetkellä olla tässä vieressäni. Silittelisin ja paijaisin sinut puhki.
   Ikävä
   56
   1203
  8. Tuletteko/tulitteko ikävöimäsi

   Kanssa hyvin juttuun? Ymmärsittekö toisianne? Sovitteko yhteen?
   Ikävä
   105
   1143
  9. KOSKA MARIN TULEE KAAPISTA ULOS

   Olisi hyvä näyttää esimerkkiä, tosin osallistuminen pride-kulkueeseen on jo hyvä alku...
   Turku
   209
   1109
  Aihe