Polymyalgiaa sairastavia?

Tepsukka

Miten on alkanut? Ensioireet ja diagnosointi? Näyttää olevan melko harvalla. Ei juuri kukaan ole kuullut kyseisestä sairaudesta. Fibromyalgia varmaan tutumpi, mutta siihen ei liity tulehduksia niinkuin polymyalgiaan. Eikö todellakaan ole ketään jolla kyseinen diagnoosi.

Olisin halunut lisää tietoa ja olisin halunut keskustella sairautta potevien kanssa selviytymisestä ja lääkkeistä ym.

53

23476

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • paskamainen tauti

   Onhan täällä.
   Kyllä tulehdusarvot eivät meinaa rauhoittua eivät mitenkään. Kortisoonia, kortisoonia ja kortisoonia. Ja edelleen tulehduksissa, ja kudokset jumalattoman kipeet.

   Voit kirjoitella
   nenoper@gmail.com

  • Tepsukalle

   Ei vissiinkään ole harvalla, mutta vanhemmalla väellä, ehkä vähemmän nettiä käyttävillä.

   Oma sairauteni alkoi nelisen vuotta sitten, rasituksen jälkeen. Ensin kipeytyi reidet, lonkat, hartiat ja olkapäät, jotka peräti jäätyivät, tosi tuskallista. Liikkuminen oli hyvin kankeeta.

   Terv.keskuslääkäri ei ymmärtänyt tästä sairaudesta mitään, itse esitin mahdollista reumaa ja pääsyä reumalääkärille, mutta ei, hän piti alkavana nivelrikkona, särkylääkettä vain. Labrakokeet ei näyttäny juurikaan tulehdusta, eikä minulla noussut lämpö.
   Pakko oli lähteä yksityisesti reumatologille, hän pisti heti kortisonipiikit polviin ja olkapäihin, kivut oli tiessään jo seuraavana aamuna. Sitten monenmoisiin tutkimuksiin ja kuvauksiin sairaalan poliklinikalle, luusto hyvä, ei juuri kulumia.
   Sairaalassa laitettiin lonkkapiikit ja senjälkeen kortisonilääkitykselle, alkuun pari tabua, jota sai heti pienentää, puolikas tabletilla olen pärjäillyt jo kauan.

   Mutta, mutta, kun ei siitä lääkkeestä nyt pääse eroon. Kerran aiemmin olen yrittänyt lopettaa, ja nyt taas, vaan ei onnistu, oireet palaa takaisin.
   Lääkkeen syönnin aikaan verrattuna tulehdusarvot oli nyt hiukan koholla, mutta viitearvojen sisällä kuitenkin. Kuukauden verran tässä meni jotenkuten kipuillessa, ja nyt taas syön kotisoonia.

   • paskamainen tauti

    Kortisonista huolimatta tulehdusarvot seilaa 40-70 välillä.


   • Tepsukka

    Minkä ikäinen olet? Kuulostaa ihan omalta taudin kululta.Olen jo noin 10vuoden ajan potenut olkapää, selkä, reisi ja käsivarsi särkyjä.On annettu piikkejä ja tulehduskipu lääkkeitä.Röntgenkuvissa näkyy vain pieniä muutoksia jotka voivat olla iästä johtuvia.Olen 53v. nainen.Tämän vuoden olen ollut reumalääkkeillä.Syön kylläkin vain Oxiklorinia.Hartiakivut ja selkävaivat eivät kuulemma johdu ainakaan reumasta, niin lääkäri sanoi.Sain lähetteen fysiatrian erikoislääkärille, aika 20.11.Työterveyslääkärin diagnoosi hartioista -jäätyneet olkapäät.Käyn myös lääkärin lähetteellä fysikaalisessa hoidossa jossa saan ultraa ja hierontaa. Hoitajan mielestä fibro. Oma diagnoosini on polymyalgia, kaikki viittaa siihen.


  • Tatute

   Minulla alkoi syyskuussa polymyalgia ensin lonkkaoirein sitten tuli selkään ja olkapäähänkin särkyä liikkuessa. Kortisoni aloitettiin 40 mg:llä marraskuussa, nyt meneillään 20 mg. Miten Sinun annostuksesi onnistuu?

  • HIPPIÅINEN

   Minulla todettiin viime elokuussa lihasreuma kahden terveyskeskus reissun jälkeen kun pääsin reumalääkärillä.Viime kesä meni rollaattorin avulla kävellessä mutta ny olen jo pystynyt ajamaan polkupyörällä ja elämä voittaa sittenkin.Kyllä sairaus opettaa nöyryyttä ja hiljentymistä .Minulla oli ensiksi 3 x5mg kortisonia per päivä ja nyt on 1tabl.joka toinen päivä ja 1,5 tablettia joka toinen päivä.Olo tuntuu aika hyvältä.Onneksi on kesä edessä ja pääsee uimaan ja jaksaa hoitaa pientä puutarhaa .Syksyllä istuttamani valkosipulit kasvavat hyvin ja linnut laulaa sekä käki kukkuu.Toivon kaikille hyvää kesää ja voimia sairauden kanssa.

  • TEPSUKALLE

   Olin sairastuessani 63 vuotias, nyt on mennyt reilu kolme vuotta ilman kortisoni lääkitystä. Söin kortisonia, tosin peinellä annostuksella neljä vuotta. Reumalääkärikin arveli, ettei pystyis lääkitystä lopettamaan, kun olin syönyt kortisonia niin kauan. Kova halu oli päästä eroon lääkkeestä ja monen yrittämisen jälkeen se kuitenkin onnistui, hyvin hyvin hitaasti vähentäen. Nyt on aamuisin ja istualta lähdettäessä jäykkyyttä, mutta ei niinkään kipuja, luulen niiden johtuvan nivelkulumista ja vanhuudesta. Olenhan jo 71, hoitelen pihaa ja kasvimaata ym. taloushommia. Kaunista kesää kaikille !

  • Tuovi-Matilda

   Täältä löytyi ainakin yksi jolla on kyseinen sairaus joka todettiin tammikuussa.
   Olisi kiva kuulla sinun tarinasi? Itse olen -40 luvulla syntynyt naisihminen, sehän on juuri "vanhojen" naisten tauti. Olen ollut hyvin terve ja liikunnallinen ja niin sanottu "työnarkomaani" suorittaja.
   Polymyalkia=lihasreuma pani minut "kontilleen"tammikuun puolessa välissä ja eikä ole vieläkään irrottanut otettaan kokonaan tosin olen jo huomattavasti paremmassa kunnossa, kortisooni on ainut lääke aloin 20 mg ja nyt olen päässyt 5 mg . Olen positiivinen ja sisukas "Pohjalais-akka" enkä meinaa antaa periksi.
   Olisi hienoa jos sinäkin kertoisit hiukan omasta olemisesta. Hyvää syksyn jatkoa. M:M

   • Anonyymi

    Magnesium voi auttaa parantamaan lihasvaivoja, joita on yllättävän monella. Varsinkin
    vanhempi väestö ei ehkä saa riittävästi magnesiumia ravinnosta, vaan sitä täytyy ottaa
    lisäravinteena. Magnesumista ja sen vaikutuksesta ihmisen terveyteen löytyy runsaasti
    tietoa ja jokainen voi tarvitessaan nauttia magnesiumia saadakseen siitä terveyshyötyä.
    Aktiiviselle uheilijalle suositellaan myös magneesiumia.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Magnesium voi auttaa parantamaan lihasvaivoja, joita on yllättävän monella. Varsinkin
    vanhempi väestö ei ehkä saa riittävästi magnesiumia ravinnosta, vaan sitä täytyy ottaa
    lisäravinteena. Magnesumista ja sen vaikutuksesta ihmisen terveyteen löytyy runsaasti
    tietoa ja jokainen voi tarvitessaan nauttia magnesiumia saadakseen siitä terveyshyötyä.
    Aktiiviselle uheilijalle suositellaan myös magneesiumia.

    Enpä usko että magnesiumia lihasreuman parantamiseen toimii ei varmaan sinulla tätä tautia ole ollut itse sairastuin 2019 loppuvuodesta sen kyllä erottaa tavallisesta lihassärystä on sen verran järkyttävät kivut predison lääke (kortisoni) taitaa ainut olla joka oireet pitää kurissa vuosi meni minulla .


  • Krooninen

   Sairastuin polymyalgiaan 58 vuotiaana ja nyt sairaus on jatkunut jo seitsemättä vuotta. Kortisnia olen joutunut välillä lisäämään ja taas vähentämään. Tällä hetkellä on 5 mg neljänä päivänä ja 7,5 mg kolmena päivänä viikossa. Lisäksi on kerran viikossa 15 mg Trexan solusalpaajaa. Kipua on vain olkapäissä, muuta voin hyvin harrastaa liikuntaa. Lisäksi olkapäihin on 2 - 3 kertaa vuodessa pistoksena kortisonia. Vaiva näyttää jääneen pysyväksi. Onko kellään kokemusta tällaisesta pysyvästä polymyalgiasta?

   • Anonyymi

    Minä sairastuin 2019 loppuvuodesta aivan yhdessä yössä 3kk meni ennen kuin saivat selville mikä vaiva loppuvuoteen 2020 söin predison lääkettä sitten jätettiin pois edelleen vaivaa mutta lievempänä oli tosi kivuliasta ennen kuin lääkkeet löytyi tavallinen särkylääke ei oikein mitään auttanut ryömimällä pahimmillaan kuljin yöllä jolloin kivut kovimmillaan jos piti tarpeilla käydä istuminen oli hankalaa kädet olkapäät sormet pakarat reidet niska joka paikka särki.


  • Köpöttelijä

   Minulla polymyalgia alkoi n.10v.sitten. Pitkä kortisonikuuri, lopetus ja taas kortisonikuuri ja lopetus. "Ei se ole lihasreumaa enää,jotain muuta", sanoi lääkäri.Viim.kortisonikuurista pari vuotta,jokapaikkaan koskee toisinaan nyt kun ei lääkityksiä. - Olenpa miettinyt mistä mahtaa johtua koko lihasreuma. Ja nämä jälkikivut, koska tulehdusarvot siinä 5 paikkeilla nykyisin ,kipujakin on . Arvuutelkaapa syitä, lääetiedekään ei ole itseämme viisaampi.

  • kakapo

   Olen sairastanut polymyalgiaa keväästä 2010 saakka. Nyt lääkitys on 2,5 mg kaksi päivää, ja 5 mg joka kolmas päivä. Tällä lääkityksellä tulehdusarvot pysyvät viitearvoissa. Haluaisin aloittaa taas kuntosalikäynnit, mutta en tiedä onko se viisasta tämän sairauden kanssa?

  • Mökin mummo

   Vuonna 2010 minulla oli tulehdusarvot 150 .Pääsin silloin elokuussa reumalääkärille ,sain kortisonia ja senjälkeen sain nukuttua hyvin yöt.Nyt on kortisoni jäänyt pois mutta jalat ja kädet ovat voimattomat.Arkiaskareista suoriudun jotenkuten.Kortisonilääkitys on loppunut jo aikoja sitten ja Oxiklorinin jätin pois äskettäin kun eräs tuttuni sanoi että kauan nautittuna se vaikuttaa silmiin.Täytyy tilata syksyllä aika reumalääkärille josko löytyis jotain lääkettä noihin kankeisiin jalkoihin ja käsiin ,voimattomia kun ovat myös.Olen nauttinut MSM jauhetta jonkin aikaa ja odotan innolla että palutuuko voimat.Hyvää kesää kaikille !

  • tonttutorvinen

   Mites iskikö teillä tulehdus niveliin?

  • Kyllikki 5

   Onko kenelläkään kokemusta uima-altaassa uimisesta? Talossani on uima-allas, jonka vesi on aika kylmää. Haluaisin uida säännöllisesti, mutta en tiedä johtuvatko kivut ja jäykkyys siitä. Noita oireitahan aina on ollut, olen sairastanut polymyalgiaa n.20 vuotta. t.Kyllikki

  • Mökin mummo

   MINULLA TULEE KESÄLLÄ 4 VUOTTA KUN TODETTIIN TÄMÄ TAUTI.JALKANI OVAT YHÄ TÖNKÖT MUTTA JÄLLEEN PÄÄSEN LAMPEEN UIMAAN JONKA VESI ON TOSI KYLMÄÄ.MINULLE TEKEE HYVÄÄ KUN PÄÄSEN SAUNASSA OLON JÄLKEEN UIMAAN SINNE,SEN JÄLKEEN EN MENE LÖYLYYN SILLÄ LÄMPÖ EI TEE HYVÄÄ AINAKAAN MINULLE.SAIN VIHDOIN LÄÄKÄRILTÄ LÄHETTEEN LYMFAHOITOIHIN ,ODOTAN INNOLLA MITÄ SE HOITO VAIKUTTAA KUN SAADAAN NESTEET KIERTOON.SUOSITELLAAN TUKISUKKIEN PITOA MUTTA KUN IHO EI OIKEIN SIEDÄ NIITÄ ,TULEE IHOTTUMAA .PALAAN ASIAAN KUN OLEN KÄYNYT NIISSÄ HOIDOISSA JOS VAIKKA SAISI APUA.TUNTUU ETTÄ LÄÄKÄRI EI HEVILLÄ ANNA LÄHETETTÄ ON KAI TÄMÄ IKÄKIN ESTEENÄ.HYVÄÄ KEVÄTTÄ KAIKILLE!

  • fibrokos?

   Eikös polymalgia tule yleensä vanhemmalla iällä?--että ei olsi 40v tauti vaan 60v? Jotenkin näin olen käsittänyt-Itselläni särkyjä selässä.lonkissa ja jaloissa.Niskat ja leukakin kipeä. Mutta verikokeissa hieman senkka koholla mutta ei reumatekijää. Kuulema ei ole reumaa..

  • kiitollinen

   Minulla alkoi ihan yks kas. Jäykkyyttä noustessa tuolilta. Yöllä tuntui kipua niskassa käsissä, ranteessa, lonkissa, ei tahtonut millään päästä kääntymään sägyssä. Puhumattakaan vessassa käynti, ihan itku pääsi kun ei päässyt alas eikä ylös pöntöltä . Kävin reumalääkärillä, sain kortisonia . Auttoi heti . Kaikki alkoi elokuussa 2016. Nyt kaikki arvot ok. Lääkitys prednisolon 5 mg . Tarkoitus laskea kesäkuun alussa taas annosta. Elämä on ihan normaalia, hyvää. Täytän kesällä 71

   • mitenviestilähtee

    Nyt olen ollut reilun kuukauden ilman lääkitystä. Oireita on ilmaantunut noin kahden viikon ajan ja tuntuu että enenevät vain. Eli yöllä jomotuksen tunnetta lonkissa ja olkavarsissa ja niskassa. Kun venyttelen pelissä niin helpottaa. Päivisin jäykkyyttä kun nousee ja muutamat askeleet alussa. Kuta kuinkin pärjäilen jos ei pahempaa tule. Huomenna Labrat ja lääkäri. Kirjoittelen mitä kuuluu.


  • Melkeinperusterve

   Ihan samanlainen sairastumisen alku ja kokemukset kuin sinulla "kiitollinen". Vuoden ajan söin Prednisolonia aluksi 6 ja lopuksi puoli pilleriä. Tulehdusarvot pois ja olo hyvä. Mutta ei kulunut kuin pari kolme viikkoa kun jäsenet alkoivat kangistua ja särkeä varsinkin öisin, joten taas kortisoni rumba alkoi! Toivottavasti sinun käy paremmin!

   • Anonyymi

    Onneksi aloitettiin noin suurella annoksella. Minulla vain 4 pilleriä ja kahden viikon välein vähennettiin. Valtava polte selkälihaksissa. Onneksi lääkäri soittaa viikon kuluttua. Mitä kipulääkettä pystytte syömään. Sain kortisonista ja Buranasta vatsahaavan.
    Kylmägeelit ja unilääke yöksi. Muuten heräilen parin tunnin välein märkänä hiestä.


  • Eksyks

   Olen 55v. mies. Sairastumiseni taustalta löytyy kolmen vuoden mittainen hyvin raskaan stressin tuottama henkinen taakka , joka tyssäsi nyt polymyalgiaan. Sairastumiseni ensimmäiset oireet olivat kallonpohjan lihasten ja olkapäiden kipeytyminen. Aluksi kuvittelin oireiden johtuvan maastopyöräilyn rynkytyksestä ja siedin kipuja liiankin kauan. Ajattelin levon ja venyttelynsekä tulehduskipulääkkeiden helpottavan oloa, mutta niistä ei juuri apua saanut. Kivut olivat kovimmillaan aina aamuisin heti herättyäni ja aamuisin. Tämä vaihe kesti n. 3kk.
   Seuraavaksi aamuisin alkoivat olkapäiden ja niskan lisäksi olemaan kipeinä lonkat ja polvet. Aamulla sängystä nousu tuotti tuskaa ja tulehduskipulääke ei paljon auttanut. Aamuisin myös palelin koska lämpö oli hieman koholla (n. 37,4 C°) jatkuvasti ja se rassasi jaksamistani huomattavasti.
   Työterveyslääkäri otti heti hyvin asiallisen lähestymistavan sairauteen ja arveli jonkun reumasairauden olevan mahdollinen syy oireisiin. Lääkäri määräsi verikokeeseen..... CRP-arvo oli 51. ja neljän päivän kuluttua jo 69.
   Köhäisestä kropasta vielä otettiin keuhkokuvat ja poissuljettiin tulehduksen mahdollisuus keuhkoissa. Työterveydestä kirjoitettiin lähete jatkotutkimuksiin. Reumasairauksien erikoislääkäri jatkoi tutkimuksia ja alotti kortisonihoidon. Lääkitys alkoi 15mg kortisoni ( Prednisolon) annoksella. Lääkkeen vaste oli kohdallani hämmästyttävän nopea. 5-6h. ensimmäisen lääkkeenoton jälkeen kivut hävisivät. Nyt aloitellaan lääkkeen annostuksen ja CRP:n seurantaa.

  • Olen syönyt Prednisolonia vuodesta 2010 lähtien. Minulla on jatkuva lähete lahoratoriokokeisiin, joten seuraan itse tulehdusarvojani. Miniäni (lääkäri) kehotti nyt vaatimaan laajempia tutkimuksia, koska polymyalgia ei yleensä vaadi näin pitkää kortisonin käyttöä. Prednisolon päiväannos nyt 5 mg.
   Nyt vasta asia otettiin vakavasti, ja sain lähetteet lisätutkimuksiin. Ensin kuvataan keuhkot, ja sitten ultrataan vatsa. Jos ei mitään löydy saan lähetteen Keskussairaalaan, jossa tehdään lisätutkimuksia.
   Kuinka kauan teillä muilla on ollut kortisonilääkitys ilman lisätutkimuksia?

  • Tpsukalle

   Parantunut oon reumasta, yli 10 :neen vuoteen en ole tarvinnut syödä kortisonia. Tsemppiä
   teille, jotka sairastatte, paranee, vaikka joskus onkin pitkällistä!

  • kissanminttu1968

   Olen nyt 49 v ja sairastuin 43 v. Käytin kortisonia n. puoli vuotta.Onko kellään uusinut muutaman vuoden päästä. Mulla nyt 2 viikkoa lämpöä ja vasemman käden rystynen kipeä ja turvonnut. Reumaliiton videolla videolla reumatologi sanoo että saattaa uusia ääreisnivelissä ilman lihaskipua.

  • Handicap

   Olen nyt 82 vuotias ja syyskesällä 2018 alkoi epämääräisiä särkyjä eripuolilla kehoa. Erityisesti olkapäät, käsivarret, lonkka ja alaselkä kipuilivat. Kivut kovenivat vähitellen, yöt oli yhtä piinaa. Yölliset wc käynnit olivat vaikeita, kun kädet olivat niin kipeät, ettei peitettä saanut päältään. Nojatuolista nousu oli erittäin kivuliasta. Ensimmäiset kymmenen askelta yhtä tuskaa. Marraskuun alussa hakeuduin terveyskeskuslääkärille. Hään passitti labraan, SRP oli 40 ja lasko 30 . Kipuilu oireet kuultuaan, hän laittoi cortisonipiikin kumpaankin olkapäähän. Kirjoitti Prednisolon tabletteja. Saman päivän iltana kivut olivat poissa. Cortisoni aloitettiin 10 mg annoksella . Joulukuun puolivälistä tammikuun puoliväliin anno 7.5 mg siitä lähtien 5 mg, edelleen. Annos lienee alakanttiin sillä kävelylenkillä alkaa lonkat oireilemaan Lisäksi vasen olkapää on jäykistymässä. Käsiin myös tullut hieman vapinaa. Helmikuun lopulla otetan SRP, jolloin mietitään cortisoniannostus uudelleen. Oma arvio on, että joka toinen päivä 5 mg ja joka toisena 7,5 mg Tätä kukaties elämän loppuun asti.
   Keväällä näkee pystynkö jatkamaan rakkaan golfharrastukseni parissa.

   • Kipuileva

    Hei, olen lukenut viestiketjua ja minulla aivan samanlaisia oireita.
    Olen 57v nainen ja oireet alkoivat kuin salama kirkkaalta taivaalta. Ensin kipeytyi niska ja hartiat.
    Sitten käsivarsien yläosat ja olkapäät. Myöhemmin lonkkakivut..
    Yöllä vaikea kääntää kylkeä kun särkee.
    Aamulla en meinaa päästä sängystä ylös, kivut kovat.
    Illalla paleltaa ja pientä lämpöä. Sormissa valkosormisuutta.
    Olen käynyt fysiartialla ja verikokeet otettu. Lääkäri epäilee lihasreumaa oireiden perusteella.
    Saan tulokset tällä viikolla.


   • Anonyymi
    Kipuileva kirjoitti:

    Hei, olen lukenut viestiketjua ja minulla aivan samanlaisia oireita.
    Olen 57v nainen ja oireet alkoivat kuin salama kirkkaalta taivaalta. Ensin kipeytyi niska ja hartiat.
    Sitten käsivarsien yläosat ja olkapäät. Myöhemmin lonkkakivut..
    Yöllä vaikea kääntää kylkeä kun särkee.
    Aamulla en meinaa päästä sängystä ylös, kivut kovat.
    Illalla paleltaa ja pientä lämpöä. Sormissa valkosormisuutta.
    Olen käynyt fysiartialla ja verikokeet otettu. Lääkäri epäilee lihasreumaa oireiden perusteella.
    Saan tulokset tällä viikolla.

    Hei kipuileva,
    luin sinun viestiäsi kuin olisin itse sen kirjoittanut. Olen myös 57v ja puolivuotta nyt sairastanut.
    Kortisonilla aloitin 30 mg ja nyt menee 7,5 mg.
    Särkyä vähän alkanut taas ja väsyttää.


  • Anonyymi

   Itse mietin, oletteko kokeilet biologital lääkituystä.Esm. tämä:

   Kasvainnekroositekijä-alfan (TNF-α) estäjät ovat osoittautuneet viime vuosikymmeninä tutkituista biologisis-ta lääkeaineista tehokkaiksi nivelreuman (myös lastenreuman, selkärankareuman, nivelpsoriaasin ym.) lääkkeiksi. TNF-estäjistä ovat jo yli 15 vuotta olleet käytettävissä etanersepti (Enbrel®), infliksimabi (Inflectra®, Remicade®, Remsima®) ja adalimumabi (Amgevita®, Humira®). Myös sertolitsumabipegolis-ta (Cimzia®) ja golimumabista (Simponi®) on jo pitkäaikaista kokemusta. Biologiset lääkkeet annetaan ruiskeina, infliksimabia noin 8 viikon välein laskimoon, muita muutaman päivän tai 1–4 viikon välein ihon alle. Potilas voi yleensä itse huolehtia lääkkeen antamisesta esitäytettyä ruiskua tai kynää käyttäen.

   TNF-estäjien vaikutus nähdään jo parissa viikossa. Haittavaikutukset ovat verraten harvinaisia. Joitakin vakaviakin ongelmia on esiintynyt, merkittävimpänä infektioiden (erityisesti tuberkuloosin) aktivoituminen. Lymfoomaan sairastumista on joskus nähty biologisten lääkkeiden käytön yhteydessä, mutta se ei näytä olevan yleisempää kuin muilla nivelreumapotilailla. Täysi sairauden rauhoittuminen (remissio) onnistuu paremmin kuin yksittäisillä perinteisillä reumalääkkeillä, mutta hoidon epäonnistuminenkin on mahdollista. TNF-estäjien käytön ehtona pidetään yleensä sitä, että potilasta on hoidettu metotreksaattia tai yhdistelmähoitoja käyttäen.

   Interleukiini-1-reseptorin antagonisti, anakinra (Kineret®), on TNF-estäjien tavoin lääke, joka vaikuttaa reumaattista tulehdusta edistävään sytokiiniin. Anakinraa annetaan päivittäisinä injektioina ihon alle. Lääke aiheuttaa usein injektiokohdassa ärsytysoireita.

  • Anonyymi

   Hei! Olen 58-vuotias ja 20- vuotta olen valittanut kipuiluista lääkärissä käydessäni ja kolm e kertaa on reumakokeet otettu ja aina nega. Tänä kesänä sanoin lomille jäädessäni, että en jaksa enää syödä panadollia vaan asiaan on tultava joku tolkku. Onnekseni terveyskeskukseemme oli tullut nuori naislekuri, joka otti asian tosissaan ja määräsi labroihin ja aloitettiin koemielessä kortisooni 20mg ja kas kummaa toisen pillerin oton jälkeen hävisi kaikki kivut. Prednisol on jo 7,5 mg:ssa ja sitä pudotellaan hissukseen, mutta nyt ilmojen viiletessä on alkanut polvia kuumottaa, joten en tiedä vielä mitä tuleman pitää. labrat taas kuun lopulla ja lekuri. Polymyalgia siis lekurin diagnoosi.

   • Anonyymi

    hei.
    Itselläni todettiin heinäkuussa -20, polymyalgia. Hirvee sairaus,särkee oikeen kunnolla, no sain kuitenkin kortisoonia predisonal 5mg. Söin alussa 15mg ja nyt ollaan 5mg päivässä. kilija on tullut 15kg joka on minulle ihan hirveä määrä, ätryneisyys ja yölliset heräilyt myös vaivaavat. Harmi kun tähän ei kehitetä jotain muuta. Sanoinkin lääkärilleni että olen lihonnut ja haluan tähän muutoksen, hän sanoi että ei ole, niin totesin että lopetan sitten koko lääkityksen. olin viikon ilman ja niin kauheat kivut että hyvä kun sängystä pääsi ylös. Eli taas syödään lääkettä...Ensikeskiviikkona l
    labrat.

    jos haluat kirjoitella voit laittaa sähköpostia: salonen.tilly@gmail.com


   • Anonyymi

    Hei. Minulla ollut nyt koronan alusta polymyalgia fibromyalgian lisänä. Aloitus 20 mg kortisoni nyt 5 mg. Välillä jouduttu palaamaan isompaan annokseen. Kivut pahenee kuumassa ja kun sää vaihtelee. Osin syy varmaan fibro. Lihakset ei toimi ja välillä oli portaat ongelmana, nyt sujuu pääosin. Jäykkyyttä aamuisin ja lääke aiheuttaa lievää pahoinvointia ja väsymystä. Tsemppiä kaikille.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    hei.
    Itselläni todettiin heinäkuussa -20, polymyalgia. Hirvee sairaus,särkee oikeen kunnolla, no sain kuitenkin kortisoonia predisonal 5mg. Söin alussa 15mg ja nyt ollaan 5mg päivässä. kilija on tullut 15kg joka on minulle ihan hirveä määrä, ätryneisyys ja yölliset heräilyt myös vaivaavat. Harmi kun tähän ei kehitetä jotain muuta. Sanoinkin lääkärilleni että olen lihonnut ja haluan tähän muutoksen, hän sanoi että ei ole, niin totesin että lopetan sitten koko lääkityksen. olin viikon ilman ja niin kauheat kivut että hyvä kun sängystä pääsi ylös. Eli taas syödään lääkettä...Ensikeskiviikkona l
    labrat.

    jos haluat kirjoitella voit laittaa sähköpostia: salonen.tilly@gmail.com

    Pienihän sinulla tuo kortisoniannos on. Minulla usein aloitettu 20 Mg. Kortisonihan vie tunnetusti yöunet. Heräilen parin tunnin välein ja ihan hiestä märkänä. Nyt vähennetty 10 Mg ja kivut ovat lisääntyneet. Ensi viikolla lääkäri.


  • Anonyymi

   Polymyalgiaa muistuttavat oireet johtuvat monesti punkin puremasta tarttuneesta borrelioosista. Kun oireita hoidetaan kortisoneilla, ne heikentävät immuunijärjestelmää ja borrelioosi pääsee poikkeukselliseen vauhtiin. Suomessa sitä ei enää osata hoitaa. Borrelioosin balteerit spirokeeta ovat leviinneet suomalaisen antibiottihoidon tavoittamattomiin.
   Suomessa piilevästä borrelioosista kärsinee 200000 asukasta. Kivut voivat muistuttaa polymyalgiaa, reumaa tai fibromyalgiaa. Erotuksena on, borrelioosin aiheuttamt kivut vaihtavat paikkaa, ovat monesti ampuvia tai kuin paarma purisi tai paha kaveri pistäisi neulalla. Vaihetelevasti niveissä voi olla kivuliasta jäykkyyttä ja voimat kadonneet.

   • Anonyymi

    Pitäis kai pulsseina antaa sitä antibioottia että sais huutia ne sukupolvet, spirokeettojen siis. Annetaan vaan se yksi kuuri ja pistetään vaivat iän piikkiin ja jätetään herran haltuun.


  • Anonyymi

   Itselläni ei ole diagnoosia... ainakaan vielä, mutta syksyllä -20 alkoi flunssan yhteydessä kamalat nivelsäryt nilkoissa ja ranteissa sekä lihasjäykkyys lonkista alaspäin mikä oli pahin lenkillä käydessä jolloin myös alkoi pyörryttämään. Lämmönnousua oli noin kuukausi putkeen, mutta senkka ja CRP normaalit koko ajan. Pään MRI:ssä ei näykynyt mitään poikkeavaa. Söin pari viikkoa Voltaren 75 mg tulehduskipulääkkeitä ja olo hieman helpotti. Niskajäykkyyttä ja hartiakipuja ollut myös, säännöllinen hieronta auttanut jonkun verran. Olkapäitä kolottaa välillä mutta tällä hetkellä ei jalat ole tönköt niinkuin sillon syksyllä, nivelkipua on silloin tällöin. Näkö on jotenkin myös huonontunut ja vaikeaa kohdistaa katsetta vaikka sain uudet lasit viime kesänä. Voisikohan tämäkin olla Polymyalgiaa? Ja voiko olla välillä melkein oireeton? Olen jonossa sairaalaan tutkimuksiin kun yksityislääkärille ei enää ole varaa mennä.

   Lämmönnousua on ollut satunnaisesti ainakin 2-3 vuotta noin päivän-kaksi kerrallaan sekä nivelkipuja mutta tuo jalkojen tönkköisyys ja jäykkyys alkoi siis syksyllä.

  • Anonyymi

   Lisään vielä tuohon edelliseen kommenttiin että on otettu kaiken maailman kokeet reumaa ja borrelioosia myöden ja oli negatiiviset.

  • Anonyymi

   Tänään tuli diagnoosi, vaikka tulehdusarvot normaalin rajoissa. Oireet selvät ja kortisonin teho kiistaton. Viikko on syöty kortisonia. Rietu

  • Anonyymi

   Olen mies 75v. Olen aktiivi hiihtäjä/suunnistaja. Olen voittanut triathlonissa 70v suomenmestaruuden. Talvella 2022 nivusissa alkoi kivut. Luulin niiden johtuvan hiihtäessä kaatumisesta. Kipuja alkoi olla myös reislihaksissa ja sitten sormissa. En saanut käsiä nyrkkiin ja kävely huonoa. Lääkäri lähetti hierojalle. Kipuilu jatkui, kuljin lääkäriltä toiselle ja söin kipulääkkeitä. Laihduin 65 kilosta 60kiloiseksi. Sitten jo vaimon täytyi laittaa vaatteet päälle ja syöttääkin. Vihdoin ohjasivat reumalääkärille, hän laittoi Kortisonipiikin polveen ja kumpaankin olkapäähän. 10 min myöhemmin kävelin normaalisti ja kivutkin poissa, Nauroin melkein ääneen. Kortisonilääkitys alkoi 25mg. Nyt 4kk myöhemmin vähennetty 10mg/7.5mg vuoropäivin. Vähitellen vähenee, siten että 4kk kuluttua vain 4mg. Käyn pyöräilemässä, suunnistamassa, uimassa ja polkukävelyä sauvoin, sykeet max 120-140, joskus 150. Näitä 4 kertaa viikossa. Paino noussut 4kk aikana ja nyt 66kg. Tuntuu kuin olisi jatkuva nälkä. Mieliala oli jo melko maissa, nyt tuntuu kuin olisin 30v ja kaikki mahdollista.

  • Anonyymi

   Mies 75v kirjoiti äsken. Siitä jäi pois tämä taudin syy. Se siis on Polymyalkia, eli lihasreuma.

  • Anonyymi

   Olen 81-vuotias mies. Kokmo ikäni olen ollut kova urheilija. Päälajina ollut suunnistus. Vielä tänä vuonna SM-kilpailuissakin ja tietenkin iltarasteilla. Muita lajeja ovat olleet hiihto, tanssi, lenkkeily, metsänraivaus moottorisahalla.

   Kaksi vuotta sitten keksittiin hartia- ja käsisäryille syy, polymyalgia. Ennen toteamista olin syönyt särkylääkkeitä turhaan. Prednisolonia alkuun 20 mg ja pikkuhiljaa vähensin. Nyt olen parin vuoden aikana päässyt kolme kertaa 5 mg:aan mutta aina on pitänyt palata ylemmälle tasolle.

   Kuujkausi sitten alkoivat reisi, pohje- ristiselkäkivut. Olen nostanut juuri tänään takaisin 20 mg:aan mutta en tiedä, onko vaiva reumaa vai ihan jotain muuta. Yöt ovat ihan kauheita.

   Osaako joku sanoa, mikä minua vaivaa? Olin tällä viikolla fysiatrin vastaanotolla ja parin viikon päästä uudelleen. Tuolloin ei puhuttu reumasta mitään, kun syy särkyihin olisi todennäköisimmin iskias tai vastaava. Iskias on minua vaivannut lähes koko ikäni silloin tällöin lyhyinä jaksoina.

  • Anonyymi

   Jatkan vielä ed. viestiäni. Vain alkuvaiheessa oli lihasjäykkyyttä käsissä ja hartioissa. Nyt lantio, reidet, pohkeet ei mitään jäykkyyttä. Hiihto meni eilen hyvin mutta yö olikin sitten paha. Liikkkuminen tekee kipeää.

   • Anonyymi

    Olen 77-vuotias nainen ja olen varmaan jo 15 vuotta sairastanut polymyalgiaa. Alkuun prednisolonia yritettiin välillä jättää pois, mutta ei onnistunut vaan kivut palasivat aina. Vuosikausia söin 5mg/päivä, mutta nyt on tarvinnut nostaa 7,5mg ja 10mg annoksiin.
    Oikea olkavarsi on paikka joka eniten oireilee. Tauti on kiertävää lajia, joskus on ollut tulehduskipua akillejänteessä ja olen ontunut muutaman viikon. Joskus päkiässä jne.
    Eihän tästä eroon pääse.


  • Anonyymi

   Olen sairastanut ns. "lihasreumaa" jo 3 vuotta. Nyt ottanut kortisoni tablettia 0,5 mg n. kuukauden ajan ja niska hartiakivut voimistuneet. Onneksi reumalääkärin jo huomenna. Pitää palata varmaan edelliseen annokseen. 1 mg - 0,5 mg vuoropäivin.

  • Anonyymi

   Olen saitastanut kyseistä tautia yli 3 vuotta. Nyt lääkityksenä 2,5 mg, mutta kivut palanneet. Pitänee varmaan nostaa 5 mg:aan. Reumalääkäriin ensi viikolla, joten apua varmaan tulossa. Toivottavasti. Olen 72 v.

  • Anonyymi

   Onko kellään ollut polymyalgia ilman kohonneita CRP- tai laskosrvoja?

   • Anonyymi

    Minulla CRP alle kolme ja lasko noin 25. Valtava kuuma polte selkälihaksissa. Vain kylmägeeli auttaa. Nyt vähennetty kortisoni 10 Mg ja ensi viikolla lääkäri soittaa. Onneksi minulla on jatkuva lähete nivelreuman takia labroihin, joten voin käydä otatuttamassa senkan ja serpin vaikka joka päivä. Ja sairaalan labra ei ole kaukana. Harmi niitä, jotka asuvat maalla kaukana terveyskeskuksista.


   • Anonyymi

    Minulla CRP alle kolme, Lasko 25 ja kovat polttavat hartiakivut.
    Ostin koiranviilennysmaton, joka maksaa noin 12 euroa. Painon alla viilenee ja hyvä hartioiden alle. Geelipusseja on pakasteessa aika monta! Parempaa kuin kipulääke kun Buranaa rimaa syödä kortisonin kanssa. Viimeksi sain vatsahaavan.


   • Anonyymi

    Minulla oli viimeksi mitatessa CRP 5 ja Lasko 4, mutta on Polymyalgian oireet.


  • Anonyymi

   Minulla ollut nivelreuma, joka ollut hallinnassa 20 vuotta. Pari kuukautta sitten alkoivat niska-ja hartiakivut. Jumppasin ja kävin hierojalla. Polttava kipu levisi käsivarsien yläosan lihaksiin. CRP 12 ja Senkka 38. Aloitettiin kortisoni 20 Mg kaksi viikkoa, sitten 15 Mg kaksi viikkoa ja 10 Mg kaksi viikkoa.
   Aikaisemmin nivelreumaan kortisoni on tehonnut viidessä päivässä, mutta tämä polymyalgia tuntuu olevan hankalampi taltuttaa. Kankeutta tai jäykkyyttä ei minulla ole yhtään entistä enemmän. Liikun paljon ja liikkuessa kipu hellittää. Panadol fortea otan kipuihin, mutta pakasteesta otetut kylmägeelit tuntuvat auttavan.

  • Anonyymi

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Puhut olevasi hyvä ja kiltti ihminen

   Mutta todellisuudessa oletkin itsekeskeinen ja omahyväinen. Kaiken pitää pyöriä sinun ympärilläsi, kuten esimerkiksi tää
   Ikävä
   172
   2774
  2. Paljonko sinulla nainen on velkaa tai säästöjä?

   Sitä tässä mietin jatkoa ajatellen.
   Ikävä
   154
   1834
  3. Hyvä kuolema?

   Niin.. minulta taas raskaamman puoleinen aloitus.. Olen kuunnellut äänikirjaa hyvästä kuolemasta keskiajalla ja siinä o
   Sinkut
   124
   1608
  4. Tänään on mun viimeinen päivä kanssas Sun

   Tänään on mun viimeinen päivä Kanssas sun, täydellinen Ennenkuin mun mentävä on Kaihtimien välistä valo Tunkeutuu uniisi
   Ikävä
   262
   1459
  5. Miten tämä

   Päättyy sitä pohdin
   Ikävä
   93
   1209
  6. Mistä kaupungeista ikävöijät olette ?

   Mistä kaupungista olet?
   Ikävä
   80
   1200
  7. Oot nainen mitä ilmeisimmin INFJ-persoona

   Käsittelet maailmaa hyvin uniikilla tavalla. Nyt mä sen vasta hokasin. Oot harvinainen timantti ja ehdin jo tituleerata
   Ikävä
   59
   1089
  8. Kuhmon pikku s. Matket

   Eikö. Osata päivää sanoa / tervehtiä.
   Kuhmo
   29
   1073
  9. Haluaisin, että oisit jotenkin minun elämässä

   Tuntuu, että olet sielunkumppanini.
   Ikävä
   47
   1041
  10. Joko ymmärrät

   Ettei ikäväsi kohde ole sinulle oikea
   Ikävä
   76
   994
  Aihe