Paroksetiinin lopetus vaikeaa?

Tympääntynyt!

Olen syönyt tasan vuoden paroksetiinia. Haittavaikutuksia on ollut enemmän kuin hyötyä, ja yhteisymmärryksessä lääkärin kanssa olen lopettamassa lääkityksen.
Onko muilla lopettaneilla ollut samoja lopetusoireita: sydämen "rytmihäiriöt" ja muljahtelut, sähköiskumaiset tuntemukset koko kehossa ja jotensakkin epätodellinen olo...? Ja kuinka kauan mahdolliset oireet ovat kestäneet?
Jos jostakin asiasta olen varma, niin siitä, etten enää koskaan halua syödä mielialalääkkeitä!!!

24

3824

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • liian nopsaan

      Lopettamista ei saa tehdä viikossa tai parissa, vaan pikkuhiljaa annostusta vähentäen.

      Minulla ei ollut oikeastaan mitään oireita, aluksi pikkaisen unettomuutta aamuyöllä. Mutta lopetinkin tosi hitaasti, kolmen kuukauden aikana.

      • aloittaja

        Olenkin yrittänyt vähentää pikkuhiljaa annostusta, näköjään täytyy vieläkin hitaammin sitten lopettaa (olen muutenkin herkkä lääkkeille).
        Edelleen "sähköiskut" vaivaavat, mutta jospa se siitä pikkuhiljaa helpottaa...


    • kokenut...

      Hei,

      Paroksetiinilla on kuulemani ja kokemani mukaan kovat vieroitusoireet jopa muihin SSRI lääkkeisiin verrattuna. Pääset tosin varmasti aineesta eroon, kun jaksat sinnitellä ja muistat lopettaa sen tarpeeksi hitaasti. Myös rauhottavat ovat hyvä apu viekkareiden ajaksi. Kuvaamasi oireet ovat tyypillisiä lääkkeen lopetusoireita (ja myös aloitusoireita). Kärsin esim. rytmihäiriöstä, kun aloitin Cipralex:in liian nopeasti. Voimia...

      • aloittaja

        Tosiaan, yllättävän voimakkaita vieroitusoireita nämä lääkkeet ovat aiheuttaneet. On välillä jo ollut aika epätoivoinen olo, kun hyötyä lääkkeestä ei ollut juuri ollenkaan ja lopetus on helvetillisen vaikeaa.
        Mutta otanpa tästä opikseni, etten enää SSRI-lääkkeisiin koske...!


    • Tympääntynyt

      Itse olen paroksetiiniä käyttänyt n.3vuotta. Nyt päätin kuitenkin lopettaa lääkityksen.Lopetuksen tein todella hitaasti,mutta viekkarit ovat todella voimakkaat.Sydän muljahtelee,huimaa,suu ja kieli on tosi oudon tuntoset ja ahdistusta on ollut.Yritän nyt kestää nämä oireet ja toivon että ne loppuu pian.
      Lääkkeet aiheutti minulle niin voimakasta lihomista etten halunnut niitä enää käyttää ja kun tunnen oloni muuten ihan hyväksi jos ei lasketa nyt viekkareita mukaan.
      Tsemppiä toisillekkin jospa se helpottasi pian :)

    • paniikki-80

      Hei! Olen syönyt n.10 vuotta paroksetiiniä ja nyt lopettamassa lääkitystä,hiljalleen. Jo kolmantena päivänä vieroitusoireet ovat mielestäni aika vahvat,kun näistähän ei niitä pitänyt tulla niitä ollenkaan! Oireina ovat jäykistyneet ja kivuliaat lihakset,ripuli,oksentelu,sähköiskut päässä,tasapainohäiriöt, tuntohäiriöitä,näönhäiriöitä ja pistelyä käsissä.Joten hyvät ihmiset,jos vain suinkin voitte älkää aloittako näitä lääkityksiä.Itse aloitin vaikean paniikkihäiriön vuoksi,en ruokakauppaan ja lopulta asunnosta ulos lähteminenkin oli lähes mahdotonta. Eli lieviin oireisiin ei kannata lääkettä otta vaan aloittaa mielummin terapia.

      • paniikki-80

        Minulla on ollut käytössä seroxat ja optipar, maksimi annostuksella. Lisäksi ketipinor ja oxamin. Näilläkään ei vielä kauppaan pääse, mutta toivossa on hyvä elää vai onko...


      • paniikki-80

        Nyt 6 päivää optiparin vähentämisestä kulunut ja olo rupeaa helpottamaan. Enää lievä pahoinvointi ja lihasjäykkyys jäljellä. Ilmeisesti tästä selvittiinkin suht vähällä :)


      • -T.L-
        paniikki-80 kirjoitti:

        Minulla on ollut käytössä seroxat ja optipar, maksimi annostuksella. Lisäksi ketipinor ja oxamin. Näilläkään ei vielä kauppaan pääse, mutta toivossa on hyvä elää vai onko...

        seroxat ja optipar on samaa tavaraa.Kummalliset vieroitusoireet.
        Sahköiskuja, ihme suhahduksia ja hermot kireellä.


    • mr

      Mielenkiintoista, minulla on lääkityksenä Seroxat (paroksetiini) ja pari kertaa olen lopettanut lääkityksen hissukseen ilman mitään vieroitusoireita (tai en ainakaan muista mitään ja epäilemättä muistaisin jos inhottavia oireita olisi ilmaantunut). Uudelleen olen sitten aloittanut kun paniikkioireet ovat palanneet aikojen saatossa. Mutta epäilemättä vieroitusoireisiin vaikuttaa myös lääkityksen määrä, minulla kun on aika pienet annokset joten oletettavasti sen vuoksi vieroitusoireita ei ole ollut.

    • ParoksetinMan

      Enpä suosittele SSRI lääkkeitä muuta kuin pakkotilanteessa. Juurihan on tullut ensimmäisiä pitkäaikais seurannan tuloksia ja esim paroksetiini kuuluu näihin ihaniin lääkkeisiin joiden osa haittavaikutuksista voi jäädä jopa pysyviksi. En puhu nyt lopetusoireista. Mutta aloittajalle tiedoksi: minulle oli täysin samat oireet ja ne kestivät noin 2kk, lopetusvaihe mukaan lukien. Takana paroksetiiniä oli 10 vuotta. Pahinpana oli ehkä nuo "sähärit" Rytmihäiriöitä' taasen paroksetiini ei aiheuta lopetettaessa. Mutta jos on yliherkkä somaattinenhermosto niin toki extra lyöntejä tulee, mutta se johtunee taas ylijännittyneestä elimistösi tilasta. Mutta tsemiä, koita sinnitellä, ei ne loputtomiin kestä

      • mr

        Hei, oisko sulla laittaa linkkiä tuohon pitkäaikaisseurantaan ja sen tuloksiin liittyen? Olis kyllä mielenkiintoista lukea tuosta aiheesta kun en oo kuullu asiasta.


    • tyttönen87.

      Aloitin paniikkihäiriöön Paroxetinin alkuvuodesta, oli isot elämänmuutokset meneillään, eivätkä bentsot auttaneet ahdistusoireisiin joten päädyttiin tähän. Syönyt nyt n. 8kk lääkkeitä ja lääkärin mielenterveyshoitajan kanssa yhdessä päädyttiin siihen, että lääkkeet lopetetaan heti kun oireetonta aikaa on kestänyt vähintään puoli vuotta (siis täysin oireetonta). Aloitin 10mg annoksella, josta nostettiin 20mg:aan.

      Aloitusoireet rajoittuivat 2 päivää kestäneeseen tinnitukseen, joka oli kuitenkin niin lievää, ettei se häirinnyt elämää. Lääkärin kanssa sovittiin 2 viikkoa sitten, että aletaan lopetella nyt lääkettä, lääkäri ehdotti, että otan viimeiset (n. 20 tablettia) siten, että joka toinen päivä yksi tabletti (20mg) ja joka toinen päivä ei mitään, unenpöpperössä en kerennyt oikeen edes asia ajatella joten sanoin vaan ok. Herättyäni sitten ihmettelin kyseistä ohjeistusta, itse olen sairaanhoitaja joten tiedän jonkun verran tällaisista läkkeistä. En noudattanut ohjetta, vaan pienensin annosta puolikkaaseen tablettiin, jota söin puolitoista viikkoa ja sen jälkeen aloin katkoa tabletteja 1/4, jolloin annos on 5mg, tätä ajattelin syödä loppuun asti.

      Vierotusoireina on ollut annoksen pienentämisen jälkeisenä päivänä molemmilla kertaa vatsan löysyys, eipä ole kuitenkaan häirinnyt kun mennyt päivässä ohi. Sähköiskut olivat pahimpia heti ensimmäiset 2 päivää (itsellä nää tulee aina kun käännän päätä vasemmalle (?:D), nekin muutaman päivän kuluessa hieman jo lieventyneet. Hikoilu lisääntyi, hieman pahoinvointiakin ensimmäisinä päivinä. Ärtyneisyyttä on myös ollut, pinna välillä melko lyhyt.. Olen ollut itkuisempikin, jopa Salatut elämät saattaa saada minut pillittämään :D Eivät oireet oikeastaan niinkään itseäni häiritse, mutta poikaystävälläni on kestämistä kun välillä raivostun siitä että sohvatyyny on väärässä paikassa... :) Hän kuitenkin tietää tilanteen ja on sanonut kestävänsä muutaman viikon kiukuttelut. Odottelen innolla että oireet menevät ohi ja pääsee jatkamaan elämää ilman pillereitä.

      Loppujen lopuksi kuitenkin olen näiden lääkkeiden puolestapuhuja! Ne lopettivat ahdistuksen, joka tuntui jo ihan fyysisenä kipunakin ennen kuin lääkkeet aloitin. Siinä vaiheessa olin valmis tekemään mitä vaan että pääsen siitä olosta eroon. Aloitus/lopetusoireet eivät ole MITÄÄN verrattuna siihen, minkä avun olen lääkkeistä saanut.

      • Anonyymi

        "Aloitus/lopetusoireet eivät ole MITÄÄN verrattuna siihen, minkä avun olen lääkkeistä saanut."

        Hyvä niin. Toisten puolesta et voi puhua, vain itsesi.


    • Paroksetiini
    • Mr.

      Tämä lääke vie ihmisen helvetin tuskiin.

      • Anonyymi

        Olen samaa mieltä. Helvetin tuskat kuvaavat toki lievästi ko. lääkkeen surrealistisia, jopa yliluonnollisia haittavaikutuksia ja vieroitusoireita, mitä osalle käyttäjistä aiheutuu.


    • Lääkeseloste

      Lukekaapa lääkkeen mukana tullut seloste. Siinä sanotaan että lopetusoireet voivat joillakin olla erittäin kovat ja kestää jopa 2-3 kuukautta.

      • dfb

        2-3 kuukautta, heheh, voi kun kestäisikin vain 2-3 kuukautta...


      • Anonyymi

        2-3 vuotta, ehkä pidempäänkin.


    • Anonyymi

      vanha ketju mutta itselle ajankohtainen aihe. alle vuosi onneksi lääkettä alla ja pienellä annoksella, mutta pelottaa silti lopettaminen. Nyt viides päivä puolikkaalla annoksella ja mennyt ihan ok päänsärkyjä lukuun ottamatta. Tosin tietysti kun lääkettä vielä elimistöön tulee, niin varmaan suurempi "vaara" kun lopettaa kokonaan.

      • Anonyymi

        Minä neljättä viikkoa ollut puolikkaalla annoksella ja sähköiskut ei laannu ollenkaan. Aika paskaa, kun pitäisi päästä lääkkeestä eroon.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Minä neljättä viikkoa ollut puolikkaalla annoksella ja sähköiskut ei laannu ollenkaan. Aika paskaa, kun pitäisi päästä lääkkeestä eroon.

        Kuka pässi sinua on ohjeistanut lopettamaan lääke noin nopeasti? Aivosi ja keskushermostosi joutuu koville tuollaisessa rääkissä. Teet toki itse omat ratkaisusi.

        Kannattaa katsoa vinkkejä turvallisempaan vieroitukseen esim. survivingantidepressants.org ja
        https://www.rcpsych.ac.uk/mental-health/treatments-and-wellbeing/stopping-antidepressants (Examples of tapering plans).

        PS. Depression Käypä hoito -suositus on pskaa..


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      179
      1418
    2. Mietin sinua nainen

      Ikävöin sinua enemmän kuin voin myntää. Ajattelin et laitan sinulle viestriä (kirjoitin jo puhelimeen viestin) Sitten
      Ikävä
      55
      942
    3. Härsilällä jännät paikat, saako hän 30 päiväsakkoa Rasmuksen tapauksesta

      Syyttäjä vaatii peräti kolmekymmentä päiväsakkoa Härsilälle, vaikka todistajan mukaan Rasmus aloitti nuhjaamisen, jossa
      Lapua
      63
      731
    4. Nainen, viime aikoina olen itkenyt sinua yhä useammin

      Niin kuin juuri äsken. Aamulla näin myös unta sinusta. Koskin unessa hiuksia päälaellasi, ja pyytelin sitä heti anteeksi
      Ikävä
      51
      667
    5. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      32
      645
    6. Ne alkaa aina yhdeltä

      jos mies et ole sattunut huomaamaan!
      Ikävä
      81
      641
    7. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      110
      624
    8. Haluan sinua mies

      Saat minut kuumaksi.
      Ikävä
      36
      614
    9. Voitaisiinko harjoitella rakas

      Näiden tekoa? 👶👶👶👶👶👶
      Ikävä
      64
      588
    10. Täällä iImenee vihamielisyys kristinuskoa kohtaan

      Ei taida sielunvaellus-/jälleensyntymisväellä olla omasta asiastaan mielekästä sanottavaa, kun pitää kiivaasti hyökätä e
      Hindulaisuus
      303
      587
    Aihe