Diagnoosina Neurologisen kehityksen viivästymä

Äiti -33v

Olemme saamassa pojallemma vihdoinkin diagnoosia ja pääsyä toimintaterapiaan. Lääkärin mukaan pojalla (pian 7v eli ekaluokkalainen) on neurologisen kehityksen viivästymä, jossa onasperger-piirteitä. Melkein kaksi vuotta on ravattu perheneuvolassa ja puheterapeutilla ja vihdoinkin luvassa on myös toimintarerapiaa.

Lääkäri psykologi ovat luottavaisilla mielin pojan tulevaisuudesta, vaikka vuosien projekti tässä onkin edessä. Koulukin on alkanut ihan mukavasti ja lukutaitokin alkaa vähitellen löytymään. Matematiikka sen sijaan tuottaa vähän vaikeuksia, mutta onnistuu, kun rauhassa tehdään ja yhdessä mietitään.

Onkos täällä muita äitejä/isiä, joiden lapsilla on todettu neurologisen kehityksen viivästymää? Olisi kiva kuulla millä tavalla viivästys näkyy kehityksessä ja millaista terapiaa/kuntoutusta lapsenne saa.

Meidän pojan oireita ovat mm. lievä keskittymishäiriö, joka tulee esille asioissa, jotka ei poikaa juuri sillä hetkellä kiinnosta. Karkea motoriikka on ikäluokkaa jäljessä - näkyy etenkin pallonkäsittelyssä. Puheenkehityksen viivästymä, joka ilmenee tällä hetkellä lähinnä änkytyksenä. Sosiaalisten suhteiden muodostamisessa vaikeuksia - onneksi pojalla on 1 tosi hyvä kaveri koulussa. Vaikeuksia joukkuepeleissä, kun pitää muistaa monta eri asiaa miten toimitaan missäkin tilanteessa. Jonkin verran aistiyliherkkyyttä, etenkin kuulossa. Huh, tässäpä olikin jo listaa, mutta näiden lisäksi on pienempiä juttuja, joista osa menee varmaankin tuon neurologian piikkiin, mutta osa varmasti henkilökohtaisiin ominaisuuksiin :-)

Leppoisaa viikonloppua kaikille!

3

1202

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Äiti53v

      Hei! Mun poika on 9v ja aloitti syksyllä 3. luokan. Noin 3 vuotiaasta lähtien häntä on tutkittu ja tutkittu, mutta yhä diagnoosi on laaja-alainen kehityshäiriö. Kerran vuodessa käydään Lastenlinnassa. Poika on saanut aikoinaan sekä puhe- että toimintaterapiaa, mutta nyt terapiat loppu. Kovin samanlaisia ongelmia kuin mistä sinäkin kirjoitit; ei osaa toimia ryhmässä, aistiherkkyyttä, uudet asiat ei kiinnosta, motoriikassa ongelmia jne.

      Kaksi vuotta mun poika oli pienluokalla, mutta nyt siirretty normaalikokoiseen luokkaan ilman avustajaa, jota me vanhemmat kyllä oltiin haettu (kaupungin mielestä hyödytön asia).

      Toimintaterapiasta oli aikoinaan suurin apu. Lastenlinnasta suositellaan liikunnallista harrastusta, mutta kun toinen vastustaa henkeen ja vereen liikuntaa niin yritä sitten sellasta houkutella liikuntaan.

      Kärsivällisyyttä tämän kaltaisen lapsen kanssa tarvitaan reilusti. Välillä asioita pitää selittää moneen otteeseen ennen jotain uutta asiaa. Koulu on onneksi aika hyvin tukenut.

    • *Inka

      Hei vaan, tutulta kuulostaa tuo 'oireluettelo'. Meilläkin poika 8v jolla aistiyliherkkyyksiä, keskittymisen vaikeuksia, motorisia ongelmia, juuttumista tilanteisiin / paikkoihin / mielialoihin. Osa näistä ongelmista tuli esille jo varhaisessa vaiheessa, osa vasta esikouluiässä.

      Meilläkin käytiin pitkät kierrokset lastenlääkärillä, psykologilla ja psykiatrilla, neurologilla ja neuropsykologilla ja niin edelleen. Lopulta apu löytyi niinkin yksinkertaisesta paikasta kuin lukiyhdistys.

      Pojallamme on sensomotorisia ongelmia, jotka ovat onneksi suurimmalta osin hoidettavissa varsin yksinkertaisilla harjoitteilla. Juniori on käynyt toimintaterapiassa kerran viikossa parin vuoden ajan, lisäksi kotona tehdään joka päivä muutaman minuutin harjoitteet sekä kuunteluharjoitus. Poikamme siirtyy luultavasti sairaalakoulun pienluokalta normaaliluokalle ensi syksynä. Voiton puolella ollaan =)

      Olemme hakeneet ja saaneet vammaisen lapsen hoitotukea, toimintaterapian kustannukset on saatu melkein katettua tukirahalla. Jos teillä ei vielä ole tätä tukea, niin suosittelen ottamaan yhteyttä Kelaan.

      Hyvää viikonloppua - toivottavasti saadaan pian lunta!

    • Vaikeuksien kautta voittoon

      Minulla on aspergerpoika 11v. Käy normaalia koulua, luokassa jossa kouluavustaja hänellä ja 7 muulla oppilaalla (luokassa 22 oppilasta). Lastentarhan kävi integroidussa ryhmässä.

      Saimme diagnoosin 4-vuotiaana hänelle. Tutkimuksiin joutui kun ei osannut puhua sujuvasti 3,5vuotiaana. Opettelimme puhumaan viittomin. Sen jälkeen ei suun vuoroa meinaa nyt saada. "Normalit s-, r ja l-kirjain puheterapiat käyty läpi. Aistiyliherkkyydet kaikki. Motoristisia ongelmia.
      Palloleikit ei koskaan kiinnostaneet häntä, ei vieläkään näe niissä mitään järkeä. Tietynlainen varovaisuus, jota täytynyt ylimääräisesti pönkittää pienempänä ulkoleikeissä.

      Syliterapiaa olemme käyttäneet vain tarpeen vaatiessa, ja sen hyväksi havainneet. Myös poikani mielestä. Joskus käyttäytyy kuin houkuttelemalla meitä siihen. Nykyisin on jo melkoisen voimakas, joten välttelen sitä. Normaalilla yllätyhalilla ongelma purkautunut.

      Erityisjärjestelyjä aistiyliherkkyyksien kanssa jouduttu tekemään.

      Kynäote jäänyt sellaiseksi kuin on, ei ns. tavallinen ote, mutta on todella taitava piirtämään ja muutenkin taiteellisesti lahjakas.

      Keskittymisvaikeuksia. Alkuun pääsemisen vaikeuksia. Vieläkin teen paljon pojan kanssa töitä matematiikassa (eritoten sanallisissa tehtävissä) ja englannissa. Pelkkää lukemista vaativat sujuvat hyvin. Silloin kun teen töitä lapsen kanssa, koenumerot ovat 8-9, kun en tee, nrot on 6 luokkaa, paitsi niisä lukuaineissa, joissa omasta mielestään 8 on huono.

      On pikkutarkka. Keskittyä jaksaa, kun on omaa mielenkiintoista aihepiiriään sivuavaa. Kirjastosta ei ole koskaan välittänyt lainata tavanomaisia lastenkirjoja, vain eri aiheista kertovia tietokirjoja.

      Monet eri aikuiset sanoneet kautta aikojen poikani olevan pikkuvanha, hänen kanssaan pystyy aikuinen keskustelemaan kovin asiallisesti, pojaltani saaneet erikoisen fiksuja ratkaisuja pikku pulmiinsa, ja vaikea pitää mielessä lapsen oikean iän. Ns. professoriainesta. Tietyt tiedot imee kuin imuri.

      Aluksi oli sosiaalisia ongelmia paljon, mutta niistä toistaiseksi olemme voiton puolella. Kavereita pojalla on monia, niin tyttöjä kuin poikiakin. Historiaan kyllä kuuluu jaksoja, jolloin on jäänyt kaveritta, ja silloin vein häntä tutustumaan erilaisiin urheilulajeihin ihan kokeilumielessä, jotta unohtaisi kaverittomuuden. Niistä kuitenkaan meille mitään sopivaa löytämättä.

      Erittäin antoisaa aikaa eletty joskin välillä todella tuskastuttavan hermoille käypää. On järjestelmällinen -toisaalta. Pitää ja huolehtii tavaroistan hyvin - toisaalta. Osaa olla empaattinen, mutta myös erittäin ajattelematon ja shokeeraava.

      Lautapelit ovat olleet meidän perheessä erinomainen perheen yhteinen leppoisa tuokio, jolloin väkisinkin joutuu oppimaan sosiaalisia taitoja, kärsivällisyyttä, toisen huomioonottamista. Pelilauta jos toinenkin on huushollissamme lentänyt joskus lattialle, mutta nykyisin se saa olla loppuun asti paikallaan pöydällä. Aina se hermostuja ei todellakaan ole lapseni, vaan aikuinen. Sopii siis kaikille harjoitukseksi. Meillä jokaisella on oma lempipelinsä, jota sitten vaihdellen pelaamme. Suosittelen lämpimästi.
      Jos hermostutaan, peli poikki, kaikille saatava hyvä mieli, esim. kaakaovälipala tai lätynpaistaminen tai mikä vaan, joka vie kaikkien -myös suuttujan huomion muualle. Seuraavana päivänä on sitten hyvä käsitellä asiat suuttuneen kanssa, kun kaikki ovat rauhoittuneet.

      Laulamalla / riimittelemällä / hassuttelemalla olen saanut poikani oppimaan vaikeimpiakin asioita, niin että muistaa ne myöhemminkin.

      NAURUA EI SAA UNOHTAA! On parasta terapiaa - kaikille, ja sitä ei liikaa ole maailmassa.
      Tsemppiä!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Maksetaanko Vornaselle palkkaa 2 viikon sairaslomasta

      Eli torstain kännistä 2 viikon palkallinen sairasloma? Saako muut duunarit myös rännätä 2 viikkoa työnantajan laskuun?
      Perussuomalaiset
      314
      2891
    2. Miksi tunnet vetoa..

      Miksi tunnet vetoa juuri häntä kohtaan? Mikä sen saa aikaan?
      Ikävä
      106
      2213
    3. Mitä te palstan ihanat naiset

      Ajattelette hyvin viisaista miehistä, jotka ovat koko ajan jotenkin oudosti väärässä? Vaikka älykkyysosamääräsi olisi 21
      Sinkut
      84
      1651
    4. Tapaus Vornanen

      Se oli torstai-ilta ja kansanedustaja Vornanen oli juhlimassa seurueensa kanssa pitkän edustusviikon jälkeen. Baarissa o
      Maailman menoa
      189
      1551
    5. Nainen, kohtelin sua kuin paskaa

      Ja silti odotin että annat kaiken anteeksi. Yllätyin kun niin ei käynytkään. Olethan kaikin puolin alle mun tason ja sun
      Ikävä
      67
      1355
    6. Nainen, seuraan sun uutta elämää

      Hieman naurattaa tuo sun uusi rooli 🤭. Kun et sovi siihen mitenkään. Mutta pakkohan sulla jokin paikka olla missä hämme
      Ikävä
      55
      1253
    7. Voi hitto Rinsessa säikähdin

      Että olitkin silloin joku huijari. Huh, sano ettet ole.
      Ikävä
      12
      1094
    8. Olet kaikki mitä ikinä tahdonkaan

      Voi sinä ihana Jarno olet just se ihminen keneen menin täysin ihastumaan. Kuin salama kirkkaalta taivaalta meidän koht
      Suhteet
      20
      1092
    9. Ilona Siekkinen

      Onko Ilona Siekkinen todellinen henkilö vai tekoälyllä luotu henkilö? Koostettu monesta eri kuvasta ja liitetty yhteen m
      Yhteiskunta
      2
      1039
    10. AVARN Security ja julkisen toimeksiannon laiton henkilörekisteri

      Kyseessä ei ole VR:än ylläpitämä, vaan Avarnin laiton henkilörekisteri. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000482739.htm
      Turvallisuuspalvelut
      13
      921
    Aihe