Koraanin lainaaminen "irti asiayhteydestä"

Dhimmi

Tämän mantran kuulee toistettavan lähes joka kerta muslimien taholta, kun ihmettelee jonkin koraanin kohdan kehotuksia väkivaltaan tai muihun länsimaisten ihmisten - uskontokuntaan riippumatta, myös muslimien - nykyään moraalittomina sekä pahoina pitämiin asioihin.

Eli, selitys tuntuu lähes aina olevan "lainaat koraania irti sen asiayhteydestä" tai "keskityt vain yhteen lauseeseen, lue koko koraani."

Surullisen ironista tässä on, että jos henkilö, jolle yllämainitut syytteet on kohdistettu, todella alkaa etsimään sitä asiayhteyttä ko. tapahtumille ihminen Muhammad ibn Abdallah ibn Abd al-Muttalib ("profeetta Muhammadin") sunnasta, lähes nyrkkisääntönä näille väkivaltaan ja muuhun moraalittomaan käytökseen kehottaville koraanin kohdille löytyy muslimien itsensä luotettavina pitämistä lähteistä konteksti, joka selittää niiden tarkoittavan juuri sitä, mitä koraanissa seisoo.

Vielä surullisemman ironisempaa on, että niille koraanin jakeille, joita muslimit länsimaissa haluavat nostaa jatkuvasti esiin (unohtaen samalla "sopivasti" argumentin, johon he itselleen epämieluisissa tapauksissa muuten turvautuvat, eli että "se on vain yksi koraanin kohta, lue koko koraani"...) ei löydy Ibn Abdallahin sunnasta mitään kontekstia, joka pakottaisi ottamaan ne vakavasti.

Paras esimerkki jälkimmäisistä on "uskonnossa ei ole pakkoa". Väite on sunnan valossa täysin naurettavan absurdi. Ainakin siis silloin, jos se tulkitaan kuten muslimiapologetiikkaa harrastavat tahot länsimaissa tekevät. Eli että tiettyyn uskontoon ei saa pakottaa jne. Ibn Abdallahin sunnan mukaan kun kaikki muut kuin kristityt ja juutalaiset piti tappaa, elleivät he kääntyneet islamiin, ja jälkimmäisetkin piti alistaa orjan asemaan, jos he eivät ryhtyneet muslimeiksi.

Mitä taas tulee koraanin väkivaltaan jne. kehottaviin jakeisiin, niiden asiayhteys ei suinkaan ole Ibn Abdallahin sunnan mukaan se, että hän oli oikeasti joku uskonnonvapauden esitaistelija, joka pidättäytyi väkivallasta, ja että näin koraanin väkivaltakehotuksia "lainattaisiin irti asiayhteydestä". Hän oli väkivaltainen sotapäällikkö, ja esim. hänen koraanistaan löytymille kehotuksilleen "iskeä vihollista niskaan" ja "hakata sormet poikki" löytyy sunnasta aina selitys. Viimeiset liittyvät Badrin taisteluun, joka oli hyökkäyssota. Näitä kehotuksia/jakeita koraanista lainaava henkilö ei siis lainaa mitään "irti asiayhteydestä" ts. irti siitä, mitä niillä oikeasti tarkoitetaan.

Vai?

3

369

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • silicate

      Niinpä tosiaan. "uskonnossa ei ole pakkoa" on usein toitotettu lause mutta mikä onkaan uskostaan luopuvien kohtalo koraanin mukaan?

      • niistä

        4:137 Mitä taas tulee niihin, jotka ensin uskoivat ja sitten luopuivat, ja taas kääntyivät, mutta sitten tulivat uskottomiksi ja lopulta paisuivat jumalattomuudessaan, ei Jumala totisesti anna heille anteeksi eikä ohjaa heitä oikealle tielle.


        16:106 Niitä, jotka kieltävät Jumalan ensin Häneen uskottuaan - emme tarkoita niitä, jotka siihen pakotetaan, vaikkakin heidän sydämensä pysyvät uskossa, vaan niitä, jotka avaavat sydämensä epäuskolle - niitä kohtaa Jumalan viha ja niitä kohtaa suuri rangaistus.
        16:107 Tämä tapahtuu sentähden, että he rakastavat enemmän tämän maailman elämää kuin tulevaa, ja koska Jumala ei anna johdatustansa uskottomille.
        16:108 Nämä ovat niitä, joiden sydämet ja korvat ja silmät Jumala on sinetöinyt, ja he ovat välinpitämättömiä ihmisiä.
        16:109 On epäilemättä totta, että he tulevassa elämässä joutuvat kadotukseen.


        2:217 He kysyvät sinulta, Muhammed, onko taisteltava rauhoitetun kuukauden aikana. Sano: »Taisteleminen sen aikana on raskas synti; mutta käännyttäminen Jumalan tieltä, Jumalan kieltäminen, Rauhoitetun temppelin häpäiseminen ja kävijöiden ajaminen pois sieltä on vielä pahempaa Jumalan silmissä. Sillä pakanuuteen käännyttäminen on pahempi kuin murha.» He eivät lakkaa sotimasta teitä vastaan, ennenkuin ovat saaneet, mikäli voivat, teidät luopumaan uskonnostanne. Mutta niiden teot, jotka luopuvat uskonnostaan ja kuolevat uskottomuudessaan, tulevat olemaan turhia sekä tässä että tulevassa elämässä, heistä tulee Tulen asukkaita ja he pysyvät siinä iankaikkisesti.


        5:54 Te, jotka uskotte! Jos teistä tulee uskonluopioita, silloin Jumala nostaa itselleen kansan, jota Hän rakastaa ja joka rakastaa Häntä, ollen sävyisä oikeauskoisia kohtaan, urhea uskottomia vastaan, eteenpäin pyrkivä Jumalan tiellä, pelkäämättä arvostelijain moitteita. Tällainen on Jumalan armo, Hän osoittaa sen kenelle suvaitsee, sillä Jumala on ääretön, tietävä.


      • näitä

        18:29 Sano: »Totuus on tullut Herraltanne; ken tahansa sitä haluaa uskoa, hän uskokoon, ja ken tahansa tahtoo epäillä, antakaa hänen epäillä. Totisesti, väärämielisiä varten Me olemme valmistanut tulen, joka aitauksena heidät ympäröi. Ja jos he rukoilevat apua, niin he avukseen saavat vettä, joka on kuin sulaa vaskea ja polttaa heidän kasvonsa. Kauhea on heidän juomansa ja surkea heidän leposijansa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2460
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      85
      1920
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      38
      1459
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1388
    5. Yli puolella maahanmuuttajalapsista ei ole tietoja ja taitoja, joilla selviää yhteiskunnassa

      Miksi Suomeen otetaan väkeä jolla on älyvajetta? https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010730220.html
      Maailman menoa
      272
      984
    6. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      861
    7. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      840
    8. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      59
      825
    9. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      50
      802
    10. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      745
    Aihe