Terve usko, mitä se on

Tauriaisen Herkko

Lahkot pyrkivät sitomaan ihmiset itseensä tai johtajaansa, terve kristillisyys pyrkii liittämään
kuulijansa Kristukseen.

Uskon terveellisyyttä voidaan mielestäni siis ajatella useammalta kantilta. Terve usko voidaan määritellä niin, että se auttaa ihmistä kasvamaan omana itsenään, yksilönä ja Jumalan kuvana sellaiseksi, miksi Jumala on hänet tarkoittanut, jotta hän voi täyttää oman paikkansa Jumalan suunnitelmissa. Jumala loi ihmisen kuvakseen. Jumala ei ole persoona siksi, että ihminen on uskonnollisessa ajattelussaan Jumalan sellaiseksi muotoillut, vaan ihminen on persoona siksi että Jumala on persoona. Ja ihminen löytää persoonansa eli syvimmän olemuksensa vasta sitten, kun elää sen yhteydessä, joka hänet on luonut. Kun ihminen elää Jumalan yhteydessä, hän tietää ja kokee olevansa rakastettu. Häntä kannetaan.

Sairas usko taasen pyrkii sitomaan ihmisen johtajaan, auktoriteettiin, joka sanelee uskon ja pelastuksen ehdot. Näin ollen ihmisen omalle ajattelulle ja vastuulle omasta elämästään ei jää tilaa.

Kristillinen usko on siinä mielessä tietysti aina "tervettä", että se lähtee Jumalasta ja kohdistuu Jumalaan, joka on terve ja itse terveys. Mutta kuitenkin on valitettavasti myös sairasta kristillistä uskoa. Se johtuu siitä, että me olemme aina, uskovinakin, sekä syntisiä että myös jollain tavalla sairaita tai ainakin vääristyneitä. Siksi ehdottoman tervettä uskoa ei voi olla kenelläkään, vaan siinä on aina vähintään yksipuolisuuksia. Silti voidaan karkeasti ottaen todeta ja elää tervettä tai sairasta kristillisyyttä.

Kristillisessä uskossa on kaksi ulottuvuutta. Ensimmäinen on usko, joka uskotaan, eli minkä Jumala on ilmoittanut meille Raamatussa ja jonka me tiiviissä muodossa lausumme esim. uskontunnustuksissamme. Siinä ei ole kysymys meistä vaan meidän ulkopuolellamme olevasta todellisuudesta, joka on olemassa meistä riippumatta. Me ainoastaan uskomme eli vastaanotamme ja omistamme tämän ulkopuolellamme olevan todellisuuden joka sitten meidän uskossamme siirtyy myös meihin.

Uskon toinen ulottuvuus on usko, jolla uskotaan. Se tapahtuu ihmisessä ja olemme mukana koko persoonallisuudellamme, eli ajatuksillamme, tunteillamme ja tahdollamme. Silti se ei kuitenkaan ole lähtöisin meistä, vaan se tulee kokonaan Jumalasta. Jumala saa sen aikaan meissä Sanallaan ja Pyhällä Hengellään. Se perustuu hänen tekoonsa siten että Jumala tekee aloitteen, Jumala synnyttää uskon ja Jumala ylläpitää uskon. Silti usko on myös meissä siten, että se on persoonallista eli henkilökohtaista, eli me itse uskomme, eikä joku muu meidän puolestamme. Tällä meille annetulla ja meissä olevalla uskolla me sitten uskomme ulkopuolellamme olevan uskon eli tartumme siihen, mitä Jumala on tehnyt ja luvannut. Tämä usko, jolla uskotaan, on välttämättä epätäydellinen, koska se on aina syntisen uskoa.

Usko, jolla uskotaan on ensinnäkin vakuuttumista ja totena pitämistä. Me omaksumme tiedollisesti ja ajattelullamme sen, mitä Jumala on meille Raamatussa ilmoittanut. Toisinaan tätä uskoa sanotaan "pään uskoksi" tai "aivouskoksi", joskus halveksivasti ja vähättelevästi. Sellainen asennoituminen on kuitenkin epäasiallista, sillä tämä uskon ensimmäinen ulottuvuus on tärkeä osa ja perustus. Mutta tämä ei kuitenkaan riitä, vaan sen tulee johtaa syvemmälle, suostumiseen ja luottamiseen. Usko on myös suostumista ja myöntymistä Jumalan sanan totuuteen, josta ihminen on vakuuttunut. Tällä suostumisella puolestaan on kaksi kohdetta tai aluetta. Toisaalta ihminen suostuu tunnustamaan Jumalan lain eli sen, että Jumala on oikeassa käskyissään, syytöksissään ja tuomioissaan. Toisaalta ihminen suostuu tunnustamaan myös Jumalan evankeliumin eli sen, että Jeesus on hänen puolestaan täyttänyt Jumalan käskyt eli lain vaatimuksen ja kärsinyt niiden rangaistuksen eli sovittanut hänet. Suostuminen suuntautuu siis sekä lakiin eli vaatimukseen että evankeliumiin eli lahjaan.

Sitten usko on vielä usko luottamista siihen Jumalaan, joka antoi Jeesuksen syntisten sovitukseksi ja vanhurskaudeksi. Uskossa ihminen pakenee Vapahtajansa Jeesuksen suojaan eli turvautuu häneen. Ja oikeastaan juuri tämä luottamus ja turvautuminen on uskon varsinainen ydin. Siinä syntinen ihminen ikään kuin heittäytyy koko painollaan, kaikkine synteineen ja koko syntisessä olemuksessaan sen Vapahtajan varaan, joka rakastaa häntä ja on sovittanut hänet. Se joka on tehnyt näin ja jatkuvasti tekee näin, on varsinainen, todellinen uskova. Ilman tätä luottamista usko ei ole vielä päässyt ihmisessä päämääräänsä. Tämä turvautuva usko kohdistuu yksinomaan evankeliumiin, joka ei vaadi syntiseltä mitään vaan lahjoittaa hänelle kaiken ilmaiseksi ja armosta.

Uskon terveys ja sairaus ilmenevät kaikilla näillä kolmella osa-alueella: ensinnäkin vakaumuksena ja älyllisenä totena pitämisenä ja uskonopissa, toiseksi myöntymisessä ja suostumisessa Jumalan tahtoon sekä kolmanneksi luottamisena ja turvautumisena Jumalaan. Uskon keskuksena on kolmiyhteisen Jumalan toinen persoona, ihmisten veljeksi tullut Jumalan Poika Jeesus Kristus, Jumala ja ihminen, ristiinnaulittu ja ylösnoussut, Vapahtaja ja Herra, esikuva ja sijaiskärsijä, laki ja evankeliumi.

Uskon terveellisyyttä voidaan siis ajatella olevan se, että on oikea oppi eli oikea usko, joka uskotaan. Tässä kohdassa on oltava sikäli varovainen, että ei pidä suoralta kädeltä torjua vääräksi tai sairaaksi sellaista uskoa, joka opillisesti poikkeaa meidän uskostamme. Toisaalta, vaikka ihmisellä olisi sinänsä kuinka oikea oppi, hän saattaa olla uskonnollisesti sairas. Mielestäni siis voidaan sanoa, että esim. rauhanomaisesti uskontoaan harrastavan muslimin uskonnollisuus voi olla aivan tervettä inhimillisesti katsoen.

Kuten jo mainittu, uskon terveyttä voidaan ajatella myös siltä kannalta, kuinka se vaikuttaa ihmisen persoonallisuuteen: rakentaako se sitä vai vaurioittaako ja kahlehtiiko se sitä. Jonkin uskonnollisen yhteisön "terveellisyyttä" voidaan arvioida tiettyjen ominaisuuksien valossa. Tästä lisää tuonnempana.
Kristinu

2

246

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tauriaisen Herkko: "Sairas usko taasen pyrkii sitomaan ihmisen johtajaan, auktoriteettiin, joka sanelee uskon ja pelastuksen ehdot".
      ---
      Paavalikin joutui kohtaamaan tämän ongelman.
      Hän kirjoittaa Galatian seurakunnille valheapostoleista:
      "Heillä on intoa teidän hyväksenne, mutta ei oikeata; vaan he tahtovat eristää teidät, että teillä olisi intoa heidän hyväksensä" (Gal. 4:17).

      Paavali ihmettelee Galatian uskovien suunnanmuutosta (Gal. 4:20). Tämä muutos oli seurausta heidän keskuudessaan valheapostolien harjoittamasta voimakkaasta käännytystyöstä.
      He olivat helppo saalis yksin jätettyinä, koska Paavali ei ollut voinut oleskella pitempään heidän keskuudessaan.
      Evankeliumin työ oli aloitettava alusta (j. 19), ja Paavali kokee itsensä voimattomaksi; hän on ymmällään (20).
      -
      Sitominen ja orjuuttaminen ovat tavallisia ilmiöitä nykyäänkin.
      Tulemme tällöin enemmän riippuvaisiksi ihmisistä ja heidän mielipiteistään, kuten toteat, emmekä Kristuksesta.
      Paavali sanoo itsestään:"...sentähden minä sain laupeuden , että Jeesus Kristus minussa ennen muita osoittaisi kaiken pitkämielisyyden, esikuvaksi niille, jotka tulevat uskomaan häneen, itsellensä iankaikkiseksi elämäksi." (1. Tim. 1:16).

      • Tauriaisen Herkko

        Siunausta!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ootko nainen noin mustis musta

      Onhan se toki imartelevaa kun olet kaunis ja kaikkea muutakin, mutta ehkä vähän kummallista, kun ei varsinaisesti olla t
      Ikävä
      91
      7465
    2. Sen kerran kun siellä käyn

      Voisit olla paikalla💚💛☘️
      Ikävä
      37
      3967
    3. Kumpa tietäisin. Miehelle.

      Vieläkö toivot jotain viestiä, vai suutuitko taas...kun...🤔
      Ikävä
      45
      3510
    4. Joel Harkimo ja Janni Hussi eroavat

      Tämä on ilon päivä 😊
      Kotimaiset julkkisjuorut
      235
      2803
    5. Kauan säkin jaksoit

      Minun perässä juosta. Kunnes pahoitit mielen. Kuinka monta anteeksipyyntöä olet vailla? 🧐
      Ikävä
      40
      2652
    6. rakastan sinua!

      Tule ja ota, kasvetaan yhdessä paremmiksi ❤️❤️❤️❤️ kaikki anteeksi ❤️❤️❤️
      Ikävä
      45
      2482
    7. Sä olet nainen kuuluisa..

      ..etkä mitenkään hyvällä tavalla.
      Suhteet
      132
      2401
    8. Miksi kaipaat

      Ja olet elämässäni vielä kaiken tämän jälkeen? Eikö kaikki ole jo selvää välillämme?
      Ikävä
      29
      2279
    9. Askanmäessä Huippu esitys

      Kävimme Ystävien kanssa Askanmäen kesäteatterissa. Kaikki tykättiin esityksestä aivan valtavasti. En varmaan koko vuonna
      Puolanka
      20
      2228
    10. Siis hetkonen

      Rakastetaankohan me kummatkin toisiamme, ja aletaan tajuamaan se pikkuhiljaa 🤯
      Ikävä
      45
      1972
    Aihe