Tamma joka vaan jyrää!?!

Kukkanen05

Heips. Eli otsikko kertoo jo paljon. Mulle tuli hoidettavaksi ja jatko koulutukseen suomen tamma kohta 3-vuotias. Ajattelin kysellä, että millä keinoilla te olette saanut jyräävän hevosen kuriin? TAmma on muuten kiltti, mutta taluttaessa se vaan jyrää eteen päin ja mikään ei sitä pidättele. Vie 2 isoa miestäkin mennessään. Ei auta narut turvan ympärillä. Ketjua en oo vielä kehannu kokeilla. Kyseessä siis suikun sukulainen (ii. Suikku). Kaataa tallista seinät nojailemalla niihin ja nukkumalla niitä vasten. OIkea peto tammaksi jos en muuten voi kuvailla. Ei hypi pystyyn eikä potki, mutta jyrää vaan välittämättä siitä mitä tapahtuu ympärillä. Vie seinät ja kaikki mukanaan kun ei pysähdy vaikka mitä tekis. Kertokaapas nyt hyviä vinkkejä tamman käsittelyyn.

8

3173

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Mietinvain

      Kannattaa varmaankin kokeilla talutusharjoituksia suitsien kanssa, jos siitä olisi jotain apua. Ottaa kesken talutuksen paljon pysähdyksiä, ja harjoittelee niin kauan ettei tamma enää jyrää.
      Seinien kaateluun en kyllä keksi neuvoja...

    • tyhti12

      tää on aika vaikea tapaus mutta mulla on ollu entine hevonen joka jyräs koko aja ja en saanu sitä millää kurii. mut mulla autto että mää läppäsin sitä turvalle riimun narulla ja menin joskus sen eteen seisomaan kädet sivuille. seki oli saman ikäne mut se loppu sitte ajan myötä. en oo varma oliko tästä apua mut saattaa semmonenki auttaa että yrittää sen ajatukset keskittyä johonki muuhu ku vetämiseen:D toivottavasti oli apua:D mulla on oma hevonen suomenpienhevonen tessan:)

      • möhkö

        meidän 3 v tamma harrasti tätä jyräämistä, välillä koittaa vieläkin, kun on oikein paljon virtaa. Meillä auttaa, kun laittaa suitset päähän, liina mukaan ja sitä heilauttaa turvan edessä, tai silmien korkeudella. Ei tarvii osua hevoseen, riittää kun heilauttaa. Ja jos jyrää mun ohi, joutuu kääntymään pienen ympyrän mun ympärillä ja palaamaan vierelle. Peruuttamista käytetään joskus, jos liikaa hötkyillään. En tosin vanno, että auttaa teillä, jos vie miehetkin mennessään.. Sinnikkäästi vaan ja palkitkaa, kun tekee oikein! Seinien kaatamiseen en sitten sano muuta, kuin että tukevammat seinät, jotka ei nojaamisesta kaadu!


    • agrologi

      Hevosen käytös kuulostaa aika tyypilliseltä suomenhevosen käytökseltä. Hevonen on kiltti ja "rauhallinen", joten se ei pure, potki tai hypi hoitajansa päälle. Mutta toisaalta käytöksestä näkyy vahva kunnioituksen puute ihmistä kohtaan, joten hevonen menee minne ja milloin huvittaa.

      Ensimmäiseksi etsi talutusratkaisu, jossa saat hevosen varmasti hallittua. Tämä ihan sinun, hevosen ja lähiympäristön turvallisuuden tähden. Ota mielummin käyttöön liian kovat keino, kuin että käyttäsit systeemiä, jossa hallitset hevosen vain vaivoin.

      Pehmeämpiä talutusratkaisuja on narupäitset, suitset nivelkuolaimella (tai päitsiin kiinnittävät erilliset kuolaimet ja ketjullinen riimunnaru turvan alta laitettuna. Kovempia keinoja ovat suitset pelham- tai kankikuolaimella (ketju kiinni), ketju turvanympäri ja ketju suussa. Näistä ketju suussa ja ketju turvanympärillä arkikäytössä helpoimpia. Varmista myös,että hevosen päitset ovat hyvälaatuiset ja ehjät, jotta päitset eivät mene rikki, kun hevonen rimpuilee talutusharjoituksissa.

      Kovalla ratkaisulla taluttaessa taluttajalla tulee olla "silkkihansikkaat kädessä" eli hevosta ei nyitä mihinkään suuntaa silloin kun se kävelee tauttajan rinnalla kuten kuuluukin. Sen sijaan jos hevonen yrittää lähteä kiikuttamaan saa sitä ottaa kiinni rumastikin, mutta heti kun tilanne on ohi on palattava taas pehmeisiin otteisiin (vainka kuinka suututtuisi äskeinen rimpuilu). Tavoitteena on ettei sinun tarvitse ohjailla hevosta riimulla taluttaessa, vaan hevonen tarkkailee liikeitäsi seuraa tarkasti rinnallasi, ilman että riimunnaru kirityisi.

      Taluttaessa kannattaa olla tarkkan, että menette sinne minne sinä haluat (eikä hevonen vaivihkaa töni sinua tai vedä pois haluamaltasi linjalta) samoin sinun täytyy päättää haluamasi kävelyvauhti (elä reipasta omaa vauhtiasi, vaikka hevosella olisikin ylimääräistä virtaa tai alä suostu pysähtymään, vaikka hevonen haluaisikin jäädä pällistelemään jotakin. Hevosen tarkkaavaisuus pysyy paremmin yllä kun vaihtelet kävelynopeuttasi ja et taluta aina samaa reittiä.

      Kun talutusasia on saatu jonkinlaiseen järjestykseen eli hevosen kanssa voi liikkua turvallisesti kannattaa alkaa tehdä mahdollisimman paljon harjoituksia, jotka kehittävät kunnoitusta ja toisaalta ihmisen ja hevosen välistä luottamusta. Tärkein harjoitus on kunnioituksen saanti jokapäiväisissä hoitotilanteissa. Esim. harjatessa hevosta karsinassa, kun vaihdat puolta pyydät hevosta ensin astumaan taaksepäin askeleen, jotta mahdut hevosen kaulan alta ja sen jälkeen väistämään sivulle, jotta mahdut hyvin hevosen ja seinän väliin. Voit harjoitella myös talutusjuttuja kentällä esim. pujottelua ja puomien ylitystä. Myös kouluratsastus liikkeiden teko talutettuna (esim. peruutus, väistöt, temmonvaihtelut jne.) ovat hyviä harjoituksia. Samoin työskentely narupäisissä luonnollisen hevosmiestaidon metodien mukaan.

      Yksi luonnollinen keino lisätä hevosen kunnioitusta ja vähentää kaikkivoipuus kuvitelmia on henkiia hevoselle tarvakaveriksi sitä laumassa ylempänä oleva hevonen. Näin nuori varsa saa joka päivä huomata, ettei se ole suurin, vahvin ja kaunein vaan laumassa on sitä korkeammalla olevia yksilöitä.

      Tallin kuuluu olla rakennettu niin, että se kestää hevosen nojailut. Ei ole hevosen vika, että se on tottunut nukkumaan seinän vieressä, seinästä tukea ottaen ta haluaa kyhnyttää kutiavaa kohtaa seinää vasten rapsuttamalla. joten pistäkäähän seinän vahvistustalkoot pystyyn.

      • *vilma*

        Kirjoituksesti agrologi on muuten asiallinen, mutta yleistät tuon käytöksen suokeille tyypilliseksi. Tiedän toki muutaman jyräävän suokin, mutta ei se kyllä tyypillinen käytös rodulle ole. Näitä jyriä löytyy joka lajista, myös poneista, koulutuksella ja käsittelyllä on suuri merkitys!


    • Nimetön

      Elikkäs meillä suokki pysähtyy ihan sanomalla seis ja jos sanoo paikka niin se seisoo siinä niin kauan että lupa tulla edemmäs,oiskohan kunnioituksen puute ja se että sille pitää jämysti näyttää että sinä olet pomo.Kun kävelytätä sitä,tee mahdollisimman paljon pysähdyksiä,ja käytä tiukan kuulosta ääntä:seis!Toistoja paljon,vaikka se aluksi ei suostu koko hommaan,jatka sitä,mutta pitkäjänteisyyttä tuo vaatii.:)Tsemppiä:)!!

    • Karoliina

      Itse kokeilisin tuota ketjua ja sen kanssa treenaisin taluttelua.
      Nuori heppa kuitenkin kyseessä.
      Rauhallisesti ja pikku hiljaa niin hyvää tulee
      Onnea ja hyvää jatkoa teille :)

    • kukkanen05

      eli kiitos kaikille jotka vastais. Tammaan ei kyllä mikää noista auttanut, mutta yhteinen sävel löytyi loppujen lopuksi. ketjua kokeiltiin ja hullummaksi meni, samoin suitsien kanssa. pistin tytölle kaulapannan ja sillä mennään =) niin hullua kuin onkin, mutta se on näköjään ainoa joka tuntuu tehoavan. Mutta oikein suuri kiitos KAIKILLE!!! Hyvää "talven" jatkoa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      4965
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      31
      3144
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1817
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1770
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1625
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1491
    7. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1247
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      10
      1243
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1227
    10. Ison Omenan uhri tukahdutettiin kuoliaaksi. Kuolinsyynä sydämen pysähdys.

      Eli naisen hengittäminen estettiin ja tästä oli suorana seurauksena sydämen pysähdys. Ihan oppikirjan mukainen tapaus. H
      Maailman menoa
      17
      1207
    Aihe