Nyt on aika selvittää miksi kilju on (muka) vaarallista!
Eli, katsotaan vesi sokeri-hiiva-kiljua. Kaikki tarvittavat aineet ja välineet ovat puhtaita. Vesi-sokeri seos käytetään pikahiivalla. Mikä siis tekee kiljusta vaarallista? Mitä huomattavan vaarallista sinne syntyy? Miten vain vedestä, sokerista ja hiivasta voi syntyä tappava myrkky (ei kiitos viisasteluille etanolista), kyllähän esim. viinissä ja oluessakin käytetään täysin samoja aineita, plus että niissä on vielä paljon enemmän niitä!
Nyt rationaalisia vastauksia perusteluineen!
Todistakaa kiljun vaarallisuus!
16
21262
Vastaukset
- kiljuva biologi
Kaikessa hiivalla tapahtuvassa mikrobiologisessa prosessissa syntyy myös etyylialkoholin lisäksi metanolia ja sehän on myrkky. Varsinkin sokerin melassi auttaa metanolin syntymistä. Metanolin "vastalääke" on etyylialkoholi eli kiljuseos ikäänkuin itse parantaa itseään. Asetonia saattaa myös kehittyä, tosin hyvin pieniä määriä (muutamia mikrogrammoja litraan). Viinatehtailla nämä myrkyt yleensä poistetaan aktiivihiilisuodattimilla ja niin tekevät jopa jotkut pontikankeittäjät, jolloin myös maku paranee. Tappavia määriä tuskin yhdestä kiljukanisterista saa, mutta säännöllisesti nautittuna voi aiheuttaa maksan ja munuaisten vähäisiä vaurioita, eli on hiipivä kuolema; kiljun käyttäjät kun muutoinkaan tuskin huolehtivat terveellisistä ravitsemustavoista. Tällöin henkilön virallinen kuolinsyy ei ole kilju, vaan sisäelinten vajaatoiminta ja vaikkapa munuaissairaus.
Joten viisainta on heittää naamaansa vain koskenkorva-snapseja.- jos
jos litkii porkkanamehua yliannoksen, piileekö sama vaara
- tota....
eikö sama ongelma ole, jos tekee kotiviiniä? Eikö se ole täysin samaa kuin kilju paitsi marjoilla maustettua?
- vastatkaas tähän.
tota.... kirjoitti:
eikö sama ongelma ole, jos tekee kotiviiniä? Eikö se ole täysin samaa kuin kilju paitsi marjoilla maustettua?
Ja sitäpaitsi,KAIKKI alkoholi on vaarallista, eihän "terveellistä" alkoholia olekaan. Kaikkea kohtuudella: läskiä, alkoholia, sokeria, sukupuolisuhteita.
En halua puolustella liika alkoholin käyttöä, mutta tunnen kyllä pitkäikäisiä kiljuttelijoita samoin kuin Remy Martinia nauttineita nuorena kuolleita. Tuo kemiallinen info kiljusta sinänsä oli kiintoisaa. - niin korjatkaa:
Viinin metanolipitoisuudesta on EU:ssa (ja varmasti muuallakin) maksimirajat. Viiniin metanolia muodostuu käymisen aikana pieniä määriä. Viinihiiva on "erikoistunut" rypälesokerin käyttämiseen alkoholiksi, mutta joukossa on muutakin: siemeniä, terttujen puisevia varsia, kuoria, joista käsittääkseni metanoli on valtaosin lähtöisin.
Jos tehdään brandyä ja viini tislataan, metanoli poistuu tislauksen alkuvaiheessa. Tisleen keskiosa otetaan talteen ja loppujuoksu tislauksen viimeisessä vaiheessa erotetaan, muttei heitetä pois vaan se voidaan laittaa tislauspannuun seuraavia eriä tislattaessa, koska siinä on mukana vielä paljon etyylialkoholia, joka halutaan yleensä talteen, ja mahdollisesti aromiaineita.
Käymisteitse valmistetuissa juomissa etanoli ei taida kumota metanolin vaikutusta. Olen kuullut, että etanolimyrkytyksissä on potilaalle annettu etanolia ikäänkuin vastamyrkyksi, jolloin potilas saattaa pelastua tai selvitä vähemmin elinvaurioin. - sanoa
niin korjatkaa: kirjoitti:
Viinin metanolipitoisuudesta on EU:ssa (ja varmasti muuallakin) maksimirajat. Viiniin metanolia muodostuu käymisen aikana pieniä määriä. Viinihiiva on "erikoistunut" rypälesokerin käyttämiseen alkoholiksi, mutta joukossa on muutakin: siemeniä, terttujen puisevia varsia, kuoria, joista käsittääkseni metanoli on valtaosin lähtöisin.
Jos tehdään brandyä ja viini tislataan, metanoli poistuu tislauksen alkuvaiheessa. Tisleen keskiosa otetaan talteen ja loppujuoksu tislauksen viimeisessä vaiheessa erotetaan, muttei heitetä pois vaan se voidaan laittaa tislauspannuun seuraavia eriä tislattaessa, koska siinä on mukana vielä paljon etyylialkoholia, joka halutaan yleensä talteen, ja mahdollisesti aromiaineita.
Käymisteitse valmistetuissa juomissa etanoli ei taida kumota metanolin vaikutusta. Olen kuullut, että etanolimyrkytyksissä on potilaalle annettu etanolia ikäänkuin vastamyrkyksi, jolloin potilas saattaa pelastua tai selvitä vähemmin elinvaurioin."metanolimyrkytyksissä on annettu etanolia"...
- Anonyymi
jos kirjoitti:
jos litkii porkkanamehua yliannoksen, piileekö sama vaara
Mitä helvettiä
- Luulisin näin
Luulisin näin, että kiljun vaarallisuus perustuu siihen, että se on halpaa ja sitä on helppo tehdä, joten sitä tulee myös juotua enemmän. Kiljun ei pitäisi olla vaarallisempaa, kuin muut alkoholijuomat, kunhan nauttii kohtuudella.
- Jotain tiedän ryyppäämisestä.
Kiljun suurin vaarallisuus piilee siinä, että juodaan keskenkäynyttä, eikä käytetä selkeytysainetta, jolloin hiivat alkavat mellastaa ruuansulatuselimistössä. Käytännössä siis kunnon ripuli, mutta jos toistaa saman virheen riittävän usein, niin ripulista tulee krooninen, ja siitä onkin sitten temppu päästä eroon, jos pitää myös dokata.
Siinä vaiheessa lähes mikä vaan alkoholijuoma ylläpitää ja pahentaa sitä ripulia.
- EeroTapio1
KOTIVIINIANALYYSI (tiivistetty versio)
Vesi: Helsingin vesi. Ns. viinipakkaus kaupasta. Emme voi tietää mistä sen kuivatut hedelmät, marjat, kasvien lehdet jne.
ovat kotoisin, millä aineilla myrkyttyneet. Pelätään pahinta, toivotaan parasta. Omista marjoista saanee oikeasti puhtainta. Puu-Käpylän korttelipihan kirsikat, kesämökin puna/mustaherukat, Someron omat omput, Suomi-metsän mustikat jne., kirkonmäen aroniat, saaneet Suomen taivaalta sadevettä (mitä siinä sitten lienee), ei ainakaan paljon lannoitteita tai hyönteismyrkkyjä.
Sokeri: Yleinen sokeri eli rypälesokeri eli glukoosi, C6H12O6. Suomalainen Bror Wahlroosin EU-tuella kasvatetuista juurikkaista tehty valkoinen on puhdas!? peltotuote mitä nyt sitten jäämiä lannoitteista ja tuholaismyrkyistä? Ota selvää. Kotisokerin pakkausmerkintä: -Ainesosat: Sokeri. Alkuperämaa: Suomi. Eikä mitään muita mainintoja, siis lisäaineista. Kyllä viljelyssä tuhohyönteisiä vastaan käytetään aineita. Lista on pitkä. Entä lannoitus? Tarvitsee muita viljelylajeja enemmän lannoitusta. Typpi, fosfori, kalium, natrium, mangaani, boori.
Mitä jäämiä valkaistuun kidesokeriin jää? Läh. 30.5.11 Dansukkerille sp-kysymys jäämistä. Vastaus:
Hyvää päivää! Kiitos yhteydenotosta ja pahoittelut vastauksen viipymisestä.
Suomessa, kuten muuallakin EU:ssa on tarkkaan listattu sallitut torjunta-aineet, joita käytetään rikkakasveja, sieniä tai hyönteisiä vastaan. Teetämme ulkopuolisessa laboratoriossa tutkimukset torjunta-ainejäämistä. Näytteistä tutkitaan yli 170 kemiallisen yhdisteen pitoisuudet. Näille yhdisteille on määritelty ns. enimmäispitoisuusrajat vaihdellen 0,005–0,2 mg/kg aineesta riippuen. Rajojen ylityksiä ei näissä tutkimuksissa ole todettu. Sokerijuurikkaassa olevat epäpuhtaudet ja mahdolliset lannoite- ja torjunta-ainejäämät erottuvat lähes kokonaan pois sokerin erotus- ja kiteytysprosessissa. Hyvää kesää toivottaen 26.6.2011 Suomen Sokeri Oy, Kuluttajapalvelu, Tiina Palomäki. ELI siis jäämiä on, tosin noin vähän.
Ns. panimosokeri eli dekstroosi. Glukoosin yksi alaryhmä on D, josta nimi dekstroosi. Viinihiiva hajoittaa sen alemmassa lämpötilassa ja nopeammin kuin tavallisen koti- kidesokerin.Viinihiiva on ihan luonnollinen orgaaninen otus.
Erikoisravintosuola on diammoniumortofosfaattia, ei E-koodia pakkauksessa. On fosforihapon suola. Jos tiamiinia käymisen edistämiseen, se on B1-vitamiini.
Pektolaasi, jota on marjoissa itsessäänkin, on entsyymi joka hajoittaa hedelmissä ja marjoissa olevaa pektiiniä. Estää epäedullisten alkoholien syntyä käymisessä.
Sitruunahappo: sitä on sitrushedelmissä luonnostaan. E 330. Katalysaattorina auttaa viinihiivaa hajottamaan sokerin alkoholiksi.
Käymisen pysäyttäjä: erilaisia sulfiitteja E221 – 228 väliltä, rikkidioksidi E220. Niiden jäämistä johtuu se EU:n ”Sisältää rikkiä ” tai ...sulfiitteja-ilmoitus pakko, näkyy nimeltä, E-numero ei riitä.
Ammoniumsulfaatti, tai -sulfiitti, di- ts. ammoniumbisulfiitti; ne ovat siis rikkejä.
Bentoniitti, kirkastusaine on luonnon savea, kuitenkin koodattu E558. Harrastelijan tärkein kirkaste.
Kirkastamiseen käytetty gelatiini on eläinperäistä proteiinia = eli liivatetta, E441, aineen nimi oltava näkyvissä.
”Superselvike” on piihappoliuos. Piihappoja on muutamaa lajia. Sitä on ihmisen sidekudoksissa ja mm. mahalaukun kalvo. Kotiviinihommissa kirkastusaineena käytetty kitosaani on äyriäisten kuorista peräisin, kitiiniä.
Kaliumsorbaatti, säilöntä- ja homeenestoaine, E 202. Valion sivujen mukaan ”esiintyy luonnossa runsaasti mm. pihlajanmarjoissa”.
.- Anonyymi
EeroTapio1....Kirjoituksestasi voisi painattaa ohjevihkosen Marttojen yms. Puhtaiden luomutuotteiden, perinneruokien ja juomien valmistusohjeeseen..
Esimerkkinä kotiolut jota valmistin aikanaan näistä kaupan kotikaljamaltaista,,,
Niistä sai käytettyä n.10% `sta juomaa jonka maku ei edes vivahtanut viinaan kuten alkon vahvimmat oluet tekevät.
Vein näitä tuotteitani parille työkaverilleni näytteeksi joilla oli tapana kaljotella iltapäivisin työaikana.
Heidän ylistys-sanoista ei menannut tulla loppua kun he huomasivat että tämä kotikaljani ei haissut hengityksessä kuten jo yksi keppanapullo teki.
Toinen huomio oli ettei se aiheuttanut krapulaa suurempienkaan määrien nauttimisesta.
Kaupan oluissa ja viineissä käytetään kemiallisia prosessin kiihdyttäjiä ja selkeytysaineita jotka vastaavat lakan ja liiman yhdisteitä. Se myös aiheuttaa vastenmielisen hajun hengitykseen mahahappojen ja sisäelinten yrittäessä tehdä selvää näistä myrkyistä.
- töyukko22
ette kuole ettekä sokeudu kiljusta pahimmas tapauksessa vietätte illan jatkot huussissa.
- Anonyymi
Minä Join noin 1tl kiljua voiko lähteä näkö
- Anonyymi
Ei, koska se ei sisällä metanolia
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Ei, koska se ei sisällä metanolia
Sisältääkö kilju syöpävaarallista asetaldehydia ?!
Ja oikeastaan mitä muuta "hyvin laskeutunut" vesi-sokeri-turbohiiva -kilju sisältää
ku ETANOLIA n. 10-16 % ja loput n. 90-84 % VETTÄ ????!!!!!
Eipä kai sen kummemmin ainakaan mitään myrkkyjä ?!
- Anonyymi
Kiljussa ei synny metanolia vaarallisia määriä missään kohtaan. Metanoli olisi vaaraksi sinulle vasta kun olet tislaamassa juomia etkä käyttämässä niitä
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
20e Riskitön veto 20e talletuksella VB:lle
Pssst! Vinkki viis rotvallinreunalla eläjille. VB tarjoaa 20 euron riskittömän vedon ensitallettajille vedonlyöntiin.52452- 1161617
Viiimeinen viesti
Sinulle neiti ristiriita vai mikä nimesi sitten ikinä onkaan. Mulle alkaa riittää tää sekoilu. Oot leikkiny mun tunteill361356Analyysiä: Kiuru-keissi oli ja meni - demarit hävisi tässäkin
Tapauksen tultua julki alkoi demarit ja muu vasemmisto selittään, että tämä oli poliittista väkivaltaa, siis ennen kuin1561181- 521095
- 1131082
Suomessa on valittava 2 lucia neitoa...
Maahanmuuttajille oma lucia neito ja Suomalaisille oma SUOMALAINEN Lucia neito....sama juttu on tehtävä miss Suomi kisoi1051044- 571041
Olet tärkeä
mutta tunnen jotain enemmän ja syvempää. Jos voisinkin kertoa sinulle... Olen lähinnä epätoivoinen ja surullinen.46919- 60882