Jauhokalja

6kymppinen

Jauhokalja, niin samettisen pehmeä.
Mutta nyt resepti on hukassa.
Muistaako kukaan ohjetta, tai reseptiä.
Guuglettamalla ei löytynyt.

5

3154

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ruoka-aika

      Tömmöinen löytyi netin kätköistä, alkoi kiinnostamaan. Kerro onko tämä oikea ohje..

      Kotikalja

      2 dl luomuruisjauhoja
      1 kg luomuruismaltaita
      600 g reilunkaupansokeria
      25 l vettä
      1/2 rkl hiivaa

      Kaada kiehuva vesi ruisjauhojen, maltaiden ja sokerin päälle. Anna liemen jäähtyä hiljalleen. Murenna hiiva käden lämpöiseen kaljaan. Anna kaljan käydä lämpimässä paikassa noin 12 tuntia. Sekoita välillä Siivilöi kalja ja pullota se. Säilytä viileässä paikassa.

      • 6kymppinen

        Kiitoksia ohjeesta.

        Tuo on jo lähellä sitä, mitä olen hakemassa, mutta ei ole ihan kohdallaan.

        Jos oikein muistan, niin siinä piti välillä kiehauttaa ne jauhot ja lisätä asteittain niitä maltaita.
        Muistankohan oikein.
        Jos kukaan ei parempaa reseptiä muista, niin sitten tehdään tuon ohjeen mukaan.


      • Kalajn ystävä
        6kymppinen kirjoitti:

        Kiitoksia ohjeesta.

        Tuo on jo lähellä sitä, mitä olen hakemassa, mutta ei ole ihan kohdallaan.

        Jos oikein muistan, niin siinä piti välillä kiehauttaa ne jauhot ja lisätä asteittain niitä maltaita.
        Muistankohan oikein.
        Jos kukaan ei parempaa reseptiä muista, niin sitten tehdään tuon ohjeen mukaan.

        Oletan, että perinteinen jauhokalja voidaan valmistaa imellystekniikalla ilman sokeria ja käyttää juurella, kun ei ole heittänyt vanhaa sakkaa hukkaan. Epäilen, että esim. 400 v. sitten olisi ollut nykyistä sokeria ja hiivaa, mutta olutta oli. Minulle tekniikka on vieras. Löytyykö mestareita?


      • 6kymppinen
        Kalajn ystävä kirjoitti:

        Oletan, että perinteinen jauhokalja voidaan valmistaa imellystekniikalla ilman sokeria ja käyttää juurella, kun ei ole heittänyt vanhaa sakkaa hukkaan. Epäilen, että esim. 400 v. sitten olisi ollut nykyistä sokeria ja hiivaa, mutta olutta oli. Minulle tekniikka on vieras. Löytyykö mestareita?

        Löytyiskin nyt se mestari, joka tietäis sen reseptin.
        Äitini teki sitä jauhokaljaa kolme-neljä kertaa vuodessa.
        Tuolla edellä olevalla reseptillä ei tullut ihan yhtä hyvää, kuin äitini teki.


      • Anonyymi
        Kalajn ystävä kirjoitti:

        Oletan, että perinteinen jauhokalja voidaan valmistaa imellystekniikalla ilman sokeria ja käyttää juurella, kun ei ole heittänyt vanhaa sakkaa hukkaan. Epäilen, että esim. 400 v. sitten olisi ollut nykyistä sokeria ja hiivaa, mutta olutta oli. Minulle tekniikka on vieras. Löytyykö mestareita?

        Joo, imellyttämällä se tehtiin, eikä sille sokeripussia edes vilautettu ja oikein hyvää tuli, sanoisin jopa että parempaa tuli kuin mallaskaljasta.
        Mutta miten se ohje nyt oikein tarkasti menikään...'
        Etelä-Karjalan museon julkaisussa Ruokakulttuurista tms. on tietääkseni kunnollinen entisajan ohje - ilman sokeria siis.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Maatalous- ja yritystuet pois, työeläkevaroilla valtion velka pois

      Suomi saadaan eheytettyä kädenkäänteessä, kun uskalletaan tehdä rohkeita ratkaisuja. Maatalous- ja yritystuet ovat hait
      Maailman menoa
      23
      3113
    2. Kirjoittaisit edes jotain josta tiedän

      Varmasti oletko se oikeasti sinä. Tänään tälläinen olo. 🫩
      Ikävä
      68
      720
    3. Hei! Halusin vain kertoa.

      En tiedä luetko näitä, mutta näimme n.4vk sitten, vaihdoimme muutaman sanan ja tunsin edelleen kipinän välillämme. Katso
      Tunteet
      3
      703
    4. Miten voitkin olla aina niin fiksu

      ...aina niin huomaavainen, kärryillä ja kartalla. Yritän etsimällä etsiä sinusta jotain vikaa, että saisin pidettyä sydä
      Ikävä
      32
      581
    5. Miksi ikävä ei helpotu vuosien jälkeenkään?

      Tänään olin ensimmäistä kertaa sinun lähtösi jälkeen tilassa, jossa vuosia sitten nähtiin ensimmäistä kerta. Ollessani
      Rakkaus ja rakastaminen
      3
      580
    6. Mistä tietää, onko hän se oikea?

      Siitä, kun sitä ei tarvitse miettiä. Siitä, kun hänen olemassa oleminen ja ajatteleminen saa hymyilemään. Siitä, kun ha
      Ikävä
      35
      577
    7. Tiesitkö? Suomessa lääkäri voi toimia ammatissaan, vaikka hän olisi seksuaalirikollinen

      Järkyttävää… Motin mukaan Suomessa lääkäri voi toimia ammatissaan, vaikka hän olisi yksityiselämässään syyllistynyt es
      Maailman menoa
      19
      510
    8. Sofia Zida puhuu rehellisesti suhteesta Andy McCoyhin: "Se on ollut mulle tavallaan..."

      Sofia ja Andy, aika hellyttävä parivaljakko. Sofia Zida on mukana Petolliset-sarjassa. Hänet nähtiin Yökylässä Maria Ve
      Suomalaiset julkkikset
      3
      509
    9. Oletko varma

      Ettei meistä tule mitään?
      Ikävä
      40
      501
    10. Mitä ajattelet

      Meistä nykyään.
      Ikävä
      36
      495
    Aihe