Lukuisten Goan reissujen jatkoksi on jälleen tammikuussa edessä uusi reissu. Kysäisin tartuntatautien lääkäriltä mikä on tämänhetkinen malariatilanne Goalla ja hän tarkisti tilanteen vielä KTL:n rokotusneuvonnasta.
Vuoden takaiset suomalaistenkin tartunnat Pohjois-Goalta muuttivat varotoimet huomattavasti tiukempaan suuntaan. Kun vielä pari vuotta sitten iso osa rantaturisteista jätti koko estolääkityksen väliin niin nyt ei kannata urheilla terveyden kustannuksella. Pohjois-Goassa pitää olla Malarone tai Lariam, Etelä-Goassa riittää Heliopar. Malarone on kymmenen kertaa kalliimpaa kuin Heliopar, mutta ne vaikuttavatkin sitten eri malariatyypeihin eli eivät ole vaihtoehtoja. Matkakohde ratkaisee. Lariam on kova ja tehokas kuuri, mutta ei sovi sivuvaikutustensa vuoksi kaikille. Heliopar on halpa (8 euroa kahdeksi viikoksi) henkivakuutus. Kuuri pitää aloittaa jo ennen matkaa eli ostettava Suomesta. Jos on rahaa lentää Intiaan niin täytyy olla rahaa suojata oma terveytensä.
Yllätys oli myös tiukentunut rokotussuojaus: vanhan hepatiitti- ja jäykkäkouristusturvan lisäksi nyt käsivarteen iskettiin myös poliorokotus.
Olen suosinut aiemmilla reissuilla kunnon mahalääkkeitä ja hyvin on voinut nauttia kaikesta ruuasta. Paikallisista apteekeista saa tablettilevyjä, joilla mahakarusellin saa helpottamaan, mutta järeä ja hyvä varokeino on ottaa mukaan yleisantibiootti: se ei vain poista oireita vaan tappaa elimistössä (suolistossa) lymyävän taudin aiheuttajan.Esimerkiksi Ciproxin tai Zithromax,jos kevyempi ensiapu ei tunnu tehoavan. Sementoivat mahan parissa tunnissa eivätkä haittaa normaalia lomanviettoa.
Maitohappobakteerit on hyvä aloittaa jo ennen reissua.
Hyvää paikallista ruokaa ei kannata vierastaa ja tyytyä pizzaan: valitse hyvin kypsennettyä ja maustettua lihaa, kalaa ja mereneläviä. Vältä drinkkejä ja limuja jäillä, kaikki pullotetut juomat ovat ok. Käsienpesugeeli vielä kassiin. Oman kokemukseni mukaan mahatautiriski on Intiassa pienempi kuin esimerkiksi Egyptissä, missä maha-antibioottikuuri on aina ollut pakko ottaa. Vinkki: usein mahatauti iskee, jos on iskeäkseen, noin viidennen matkapäivän jälkeen. Silloin lääkkeet käden ulottuville, jos on vaikka retkiä ohjelmassa.
malarianesto kuntoon
31
5297
Vastaukset
- ja muut
Vatsalääkkeitä, joissa Ciproxin on vaikuttavana aineena, saa sieltä Goalta ihan ilman reseptejä parilla eurolla. Täällä siitä saa maksaa kymmenkertaisen hinnan.
- GOGOA
Millaista annostusta suositellaan jos noita antibiootteja ostaisin ja tarvitsisin Goalla?
http://www.yliopistonapteekki.fi/searchProductInfo.do?searchResultByProductName=ZITHROMAX TABLETTI 250MG&manufacturer=PFIZER
http://www.yliopistonapteekki.fi/searchProductInfo.do?searchResultByProductName=CIPROXIN TABLETTI 500MG&manufacturer=BAYER
- yllättynyt
katuapteekeista saatavissa halvoissa levytabuissa on vastaavaa lääkeainetta ja ne kyllä kuivattavat mahan, mutta lääkeannos voi maallikoilla ollakin sitten vähän sinne päin. Loma kylläkin pelastuu.
Jos tarvitset kunnollisen antibioottikuurin, ota mukaan reseptilääke tai hotellilla lääkäriltä piikki peppuun. Harva meistä on farmasian ammattilainen.
Katukauppalääkkeet ovat vain ensiapu tai sitten yllätys, sanoisi varmaankin se mies, joka osti Thaimaasta erektiolääkettä ja saikin hirmu annoksen malarianestolääkettä...
- ---
Onko muut ottanut miten noita malarialääkkeitä vai onko uskaltaneet ilmankin matkaan??Kuulostaa sun juttus vähän yliampuvalta!
- *G*
Palasin pohjois-Goalta pari viikkoa sitten, enkä syönyt malaria lääkitystä. Minä päädyin tähän ratkaisuun, koska kaikki tuo lääkkeiden tuputus ja toimia vaiko eikö alkoi tulla korvista! Saattaa olla, että monen mielestä leikin hengelläni, mutta katsotaan nyt. Mitään antibiootteja en kyllä lähtisi kantamaan. Hyvää englantia puhuvia lääkäreitä löytyy kyllä aina ja pikku mahatauti taitaa kuuluakin asiaan. Itse selvisin paikallisen apteekin antimilla oikein loistavasti! Turvallista ja mukavaa matkaa!
- yli 2 viikkoa koko Goan alu...
Tämä suositus on annettu tammikuussa 2007.
http://www.ktl.fi/portal/suomi/osastot/infe/ajankohtaista/?id=1102&year=2007
Malariaa Intian Goan matkailijoilla, uusi estolääkityssuositus
Takaisin 16. tammikuuta 2007 Kaksi saksalaista, neljä tanskalaista ja kaksi ruotsalaista, jotka ovat matkailleet Intian Goassa loka─joulukuussa 2006, ovat sairastuneet vakavaan falciparum-malariaan. Sairastuneista suurin osa oli oleskellut Pohjois-Goassa pääkaupunki Panajin pohjoispuolella. Useimmat eivät olleet käyttäneet malarian estolääkitystä. Eurooppalaisten asiantuntijoiden mukaan Intian malariariski on ollut pieni ja estolääkitystä ei ole suositeltu tavallisille turisteille Goaan tai muualle Intian turistikohteisiin. Tapaukset liittyvät ajallisesti poikkeuksellisen runsaisiin sateisiin, joita on esiintynyt alueella lokakuun 2006 jälkeen. Sateet ovat loppumassa ja todennäköisesti malarian riski tulee pienenemään.
Suomalaiset Intian matkailijat eivät ole toistaiseksi sairastuneet vakavaan falciparum-malariaan. Vuoden 2006 aikana Suomessa on todettu kuudella Intiassa matkailleella vivax-malariaa, joka ei yleensä ole vakava, mutta vaatii hoitoa. Tartunnan saaneista suomalaisista kolme oli oleskellut Goassa.
Lääkäriin tulee hakeutua välittömästi, jos matkan aikana tai sen jälkeen ilmaantuu kuumetta. Malaria-alueelta palaavan matkailijan malarianäyte tutkitaan päivystysluonteisesti.
Erityisesti Goan alueella matkustavien tulee suojautua hyttysten pistoilta.
Malarian estolääkityksen tavoite on estää falciparum-malaria ja sen vakavat komplikaatiot.
Kunnes Intian malariatilanteesta ja lääkeherkkyydestä saadaan lisätietoa, estolääkitystä suositellaan harkittavaksi
1) turisteille, jotka oleskelevat Pohjois-Goassa pääkaupunki Panajin pohjoispuolen rantakohteissa
2) yli 2 viikkoa koko Goan alueella matkaileville
3) matkailijoille, jotka tekevät yli yön kestäviä retkiä maaseudulle
Tähän asti Suomessa on valtaosaan Intiaan matkustaville suositeltu estolääkkeeksi klorokiiniä (Heliopar®).
Suomen uusi suositus estolääkkeeksi on toistaiseksi meflokiini (Lariam®) tai atovakoni ja proguaniili yhdistelmä (Malarone®) tai doksisykliini.
Ruotsi, Tanska ja Iso-Britannia ovat myös muuttaneet toistaiseksi estolääkityssuositustaan.
Malarian välttäminen, estolääkitys ja hoito
Lisätietoja antavat
Hannele Kotilainen, infektiolääkäri, infektioepidemiologian osasto Puh. (09) 47 441 (tiedotusvälineet)
Pirjo Turtiainen, terveydenhoitaja, infektioepidemiologian osasto Puh. (09) 47 441 (terveydenhuolto)
Lähteitä
Eurosurveillance weekly releases 2007: recent cases of falciparum malaria imported to Europe from Goa, India December 2006-January 2007. http://www.eurosurveillance.org/ew/2007/070111.asp#1
Behrens RH ym. Malaria prophylaxis policy for travellers from Europe to the Indian Sub Continent. Malaria Journal 2006, 5:7
http://www.tropnet.net/publications/pdf_publications/Behrens_2006_MalarJ.pdf
TropNetEurop Friends & Observers Sentinel Surveillance Report: November 2006. Kartta sivulla 3. http://www.tropnet.net/reports_friends/pdf_reports_friends/nov06_dengue2006_friends.pdf- ystäväni suositteli
ystäväni suositteli malarilääkitykseksi giniä että olisi oiva malarialääke. Etenkin jos gin on Bombay Sapphirea.......
- :-)
ystäväni suositteli kirjoitti:
ystäväni suositteli malarilääkitykseksi giniä että olisi oiva malarialääke. Etenkin jos gin on Bombay Sapphirea.......
Gin & Tonicin mahdollinen malariaa estävä vaikutus perustuu siihen toniciin osa-aineena käytettyyn kiniiniin. Useimissa toniceissa ei enää tuota kiniiniä edes ole, joten GT:n arvo malariantorjunnassa on vähintäänkin kyseenalainen
- kaikkiin vaivoihin
:-) kirjoitti:
Gin & Tonicin mahdollinen malariaa estävä vaikutus perustuu siihen toniciin osa-aineena käytettyyn kiniiniin. Useimissa toniceissa ei enää tuota kiniiniä edes ole, joten GT:n arvo malariantorjunnassa on vähintäänkin kyseenalainen
Valkoanis auttaa lintuinfluenssaan, eli anisviinaa kohti ääntä. Tamiflu:n vaikuttava aine on valkoanis.
- ayya
:-) kirjoitti:
Gin & Tonicin mahdollinen malariaa estävä vaikutus perustuu siihen toniciin osa-aineena käytettyyn kiniiniin. Useimissa toniceissa ei enää tuota kiniiniä edes ole, joten GT:n arvo malariantorjunnassa on vähintäänkin kyseenalainen
Kiniiniä on ginissä eikä tonicissa. Joskus ennen vanhaan kiniiniä käytettiin malarian hoitoon mutta tuskin on kovin tehokasta. Tammikuun 15 on lähtö ja malaronea aion syödä.
- meni...
ayya kirjoitti:
Kiniiniä on ginissä eikä tonicissa. Joskus ennen vanhaan kiniiniä käytettiin malarian hoitoon mutta tuskin on kovin tehokasta. Tammikuun 15 on lähtö ja malaronea aion syödä.
Tonic-vesi sisältää hiukan kiniiniä. Kiniiniä käytetään nykyäänkin malarian hoitoon. Tosin annokset ovat suurempia kuin tonicin ripaus.
- goaan lähtijä
Onko kenelläkään VARMAA tietoa siitä, saako Goan apoteekeista Malaronia? En millään jaksaisi maksaa satoja euroja muutaman viikon matkasta, jos lääkettää saa paikankin päältä...
- löytyä
Kyllä sieltä voi löytyä lääkkeitä, joissa on sama vaikuttava aine kuin Malaronessa. Yhtä hyvin ne lääkkeet voivat olla väärennöksiä, joissa on vain hitunen tuota vaikuttavaa ainetta. Kehitysmaissa myytyjen väärennettyjen lääkkeiden vuoksi on kehittynyt runsaasti malarialääkkeille resistenttejä loiskantoja eli sellaisia, joihin lääkkeet eivät enää tehoa.
- Goalle!
...vuosi sitten en havainnut Goalla AINUTTAKAAN hyttystä. :D Ja olen aika pistoherkkä kaikenlaisille hyönteisille.
Tuntuu jotenkin typerältä syödä raskaita lääkekuureja vain "varmuuden vuoksi".
Väistämättä tulee mieleen, että kuka eniten hyötyy siitä että malarialääkkeitä ylipäänsä ostetaan...- EveElena
Olen samaa mieltä, olin viime tammikuussa Goalla. Söimme Helioparia, kun viesti tuhdimmasta lääkkeestä ei enää meitä tavoittanut, olin kipeä lähes koko ajan. Nyt,,, lähdössä taas 15.01.2008...enkä syö mitään. Hyttysmyrkkyä ostan paikan päältä ja koti Suomesta valkoiset vaatteet. Katotaan, millai käy....
- ei tunnu
Se on jännä juttu nuo Goan ja Intian hyttysiä. Niitä ei nimittäin huomaa, niin kuin Suomen vastaavia. Siellä ne itikat ei inise eikä niiden pisto tunnu missään. Ja jos et saa allergista reaktiota pistosta, siis punaista kutiavaa jälkeä, niin et edes tiedä, että ne on käyneet sinua pistelemässä.
Goalla on aivan takuuvarmasti hyttysiä. Siellä on kuivanakin kautena niin paljon kosteikkoja, että niitä riittää. Muistan kerrankin juuri kuivana kautena erään tienvarren ojan, jota jäin seuraamaan, kun taksimme pysähtyi ruuhkaan. Se oja n pinta kuhisi. Kysyin kuljettajalta, että mitä tuo on. Hän vain totesi, että moskitos. Eikä niitä ollut muutamaa, siellä ojassa, vaan sen pinta oikeasti kuhisi.
Goallahan on ollut sellainen tilanne joskus aikaisemmin, ettei siellä hyttysistä huolimatta ole esiintynyt malariaa. Joitakin vuosia sitten se sinne kuitenkin saapui ja leviää koko ajan. Aikaisemmin malaria oli "kevyempää" versiota ja lääkitykseksi kävi Heliopar, joka on paljon miedompi lääke kuin Lariam. Muutamana viime vuotena kuitenkin Goalla on levinnyt malarian vaarallisin muoto, Falsiparum. Siihen ei Heliopar tehoa. Tuo malarian muoto tekee ihmisen todella sairaaksi. Se voi pahimmassa tapauksessa viedä ihmisen koomaan muutamassa tunnissa, onneksi ei aina. Ja tuon taudin saatuaan voi lääkityksestä huolimatta kantaa loista kehossaan koko loppuelämänsä. Afrikassa kuoleen joka 30 sekunti lapsi tuohon tautiin. Malariaa pidetään myös Intian vakavimpana terveysriskinä.
Viime talvena joitakin länsi-turisteja, myös suomalainen, sairastui tuohon vakavamman laatuiseen malariaan juuri Goalla, Panajin pohjoispuolella eli siellä vilkkaimmalla rantaturistialueella. Siksi kansanterveyslaitoksen ohje on, että Goalla ja muualle Intiaan matkustettaessa käytetään malarianestolääkitystä; Lariamia, Malaronea tai Toksisykliniä. - tikattu on
ei tunnu kirjoitti:
Se on jännä juttu nuo Goan ja Intian hyttysiä. Niitä ei nimittäin huomaa, niin kuin Suomen vastaavia. Siellä ne itikat ei inise eikä niiden pisto tunnu missään. Ja jos et saa allergista reaktiota pistosta, siis punaista kutiavaa jälkeä, niin et edes tiedä, että ne on käyneet sinua pistelemässä.
Goalla on aivan takuuvarmasti hyttysiä. Siellä on kuivanakin kautena niin paljon kosteikkoja, että niitä riittää. Muistan kerrankin juuri kuivana kautena erään tienvarren ojan, jota jäin seuraamaan, kun taksimme pysähtyi ruuhkaan. Se oja n pinta kuhisi. Kysyin kuljettajalta, että mitä tuo on. Hän vain totesi, että moskitos. Eikä niitä ollut muutamaa, siellä ojassa, vaan sen pinta oikeasti kuhisi.
Goallahan on ollut sellainen tilanne joskus aikaisemmin, ettei siellä hyttysistä huolimatta ole esiintynyt malariaa. Joitakin vuosia sitten se sinne kuitenkin saapui ja leviää koko ajan. Aikaisemmin malaria oli "kevyempää" versiota ja lääkitykseksi kävi Heliopar, joka on paljon miedompi lääke kuin Lariam. Muutamana viime vuotena kuitenkin Goalla on levinnyt malarian vaarallisin muoto, Falsiparum. Siihen ei Heliopar tehoa. Tuo malarian muoto tekee ihmisen todella sairaaksi. Se voi pahimmassa tapauksessa viedä ihmisen koomaan muutamassa tunnissa, onneksi ei aina. Ja tuon taudin saatuaan voi lääkityksestä huolimatta kantaa loista kehossaan koko loppuelämänsä. Afrikassa kuoleen joka 30 sekunti lapsi tuohon tautiin. Malariaa pidetään myös Intian vakavimpana terveysriskinä.
Viime talvena joitakin länsi-turisteja, myös suomalainen, sairastui tuohon vakavamman laatuiseen malariaan juuri Goalla, Panajin pohjoispuolella eli siellä vilkkaimmalla rantaturistialueella. Siksi kansanterveyslaitoksen ohje on, että Goalla ja muualle Intiaan matkustettaessa käytetään malarianestolääkitystä; Lariamia, Malaronea tai Toksisykliniä.Oma kokemus sama: paikalliset itikat eivät todellakaan muistuta suomalaisia. Ovat pieniä ja äänettömiä, liikkeellä pimeällä, etkä pysty erottamaan mikä levittää malariaa ja mikä ei.
Iltaisin on monesti tuntenut miten nilkkoja kihelmöi mutta mitään jälkiä ei ole jäänyt. Herkemmällä kaverilla sen sijaan punoittavat jäljet. Ohuet pitkät hihat ja pitkät lahkeet voivat olla avuksi herkkäihoisille, samoin halpa ja tehokas paikallinen hyttysmyrkky. Itse en uskaltaisi lähteä reissuun ilman estolääkitystä. Ei heilauta matkabudjettia mihinkään suuntaan kun ottaa asian henkivakuutuksena. Nyt suuntana on etelä ja siellä riittää Heliopar.
Jos matkan jälkeen on kuumeilua niin HETI LÄÄKÄRIIN! - budjetti
tikattu on kirjoitti:
Oma kokemus sama: paikalliset itikat eivät todellakaan muistuta suomalaisia. Ovat pieniä ja äänettömiä, liikkeellä pimeällä, etkä pysty erottamaan mikä levittää malariaa ja mikä ei.
Iltaisin on monesti tuntenut miten nilkkoja kihelmöi mutta mitään jälkiä ei ole jäänyt. Herkemmällä kaverilla sen sijaan punoittavat jäljet. Ohuet pitkät hihat ja pitkät lahkeet voivat olla avuksi herkkäihoisille, samoin halpa ja tehokas paikallinen hyttysmyrkky. Itse en uskaltaisi lähteä reissuun ilman estolääkitystä. Ei heilauta matkabudjettia mihinkään suuntaan kun ottaa asian henkivakuutuksena. Nyt suuntana on etelä ja siellä riittää Heliopar.
Jos matkan jälkeen on kuumeilua niin HETI LÄÄKÄRIIN!Olen samoilla linjoilla kanssasi! Tällä viikolla juuri kävin ostamassa Heliopar-kuurin itselleni. Tammikuussa lähdössä, suuntana Etelä-Goa. Helioparia syödään kerran viikossa 2 tablettia kerrallaan. Kuuri aloitetaan viikko ennen matkaa, sit matkan aikana ja 4 viikkoa matkan jälkeen. Tämä minun tapauksessa 7 vkon lääkekuuri maksoi huimat pikkasen yli 8 euroa eli ei oikeasti yhtään mitään! Jos jonkun matkabudjetti tai muuten taloudellinen tilanne ei kestä alle 10 euron sijoitusta omaan terveyteen, niin kannattaa jättää reissaamiset väliin.
Veikkaan, että osa jättää hepatiittirokotuksetkin väliin niiden hinnan takia. Oma Twinrix-rokotteeni maksoi hieman yli 40 euroa kappaleelta ja elinikäisen suojan saamiseksi niitä tarvitaan kolme. Halpa hinta se reilu 120 euroakin on. Suoja sekä A- että B-hepatiitilta.
Älkää turhaan riskeeratko hyvät ihmiset! - pohjoisessa
budjetti kirjoitti:
Olen samoilla linjoilla kanssasi! Tällä viikolla juuri kävin ostamassa Heliopar-kuurin itselleni. Tammikuussa lähdössä, suuntana Etelä-Goa. Helioparia syödään kerran viikossa 2 tablettia kerrallaan. Kuuri aloitetaan viikko ennen matkaa, sit matkan aikana ja 4 viikkoa matkan jälkeen. Tämä minun tapauksessa 7 vkon lääkekuuri maksoi huimat pikkasen yli 8 euroa eli ei oikeasti yhtään mitään! Jos jonkun matkabudjetti tai muuten taloudellinen tilanne ei kestä alle 10 euron sijoitusta omaan terveyteen, niin kannattaa jättää reissaamiset väliin.
Veikkaan, että osa jättää hepatiittirokotuksetkin väliin niiden hinnan takia. Oma Twinrix-rokotteeni maksoi hieman yli 40 euroa kappaleelta ja elinikäisen suojan saamiseksi niitä tarvitaan kolme. Halpa hinta se reilu 120 euroakin on. Suoja sekä A- että B-hepatiitilta.
Älkää turhaan riskeeratko hyvät ihmiset!Tuo Helioparhan ei paljoa kukkaroa rasita, mutta jos olet matkustamassa sellaisille alueille, joissa esiintyy malariaa, johon tuo Heliopar ei tehoe, kuten esim. Pohjois-Goalle, niin kyllä se vähän kukkaroa kirpaisee.
Monissa paikoin Intiaa ja myös Pohjois-Goalla esiintyy Falsiarum-malariaa, johon tuo Heliopar ei tehoa. Siellä joutuu käyttämään tehokkaampia lääkkeitä, kuten Maloronea ja Lariamia.
Marraskuussa olin Goalla kaksi viikoa ja yksi paketti Lariamia maksoi vähän alle 50 euroa, eikä se riittänyt tuolle kahden viikon matkalle. Lääkettä kun pitää syödä kaksi viikkoa ennen reissua, siellä olo ajan ja neljä viikkoa reissun jälkeen, tabletti kerran viikossa. Pakkauksessa on 8 tablettia, joten ei riitä. Meitä oli reissussa useampi, joten otettiin nuo viimeiset pillerit yhteisellä pakkauksella.
Malarone-paketti maksaa suunnilleen saman, mutta olen jostain ymmärtänyt, ettei tuon yhden paketin sisältö riitä sitäkään vertaa. Toksisykliini on halpa ja hyvä lääke. Se on antibiootti, joten ei sovi kaikille. Sen huonona sivuvaikutuksena on ihon auringossa palamisherkkyys, mikä ei ole kovinkaan hyvä sivuoire matkustettaessa aurinkokohteeseen.
Itse söin siitä huolimatta Lariamia. Jonkin verran oli sivuoireita. Ensi kerralla syön Malaronea - maksoi mitä maksoi - en halua leikkiä terveydelläni - vaan haluan ottaa homman rennosti lomallani. - Goalle!
ei tunnu kirjoitti:
Se on jännä juttu nuo Goan ja Intian hyttysiä. Niitä ei nimittäin huomaa, niin kuin Suomen vastaavia. Siellä ne itikat ei inise eikä niiden pisto tunnu missään. Ja jos et saa allergista reaktiota pistosta, siis punaista kutiavaa jälkeä, niin et edes tiedä, että ne on käyneet sinua pistelemässä.
Goalla on aivan takuuvarmasti hyttysiä. Siellä on kuivanakin kautena niin paljon kosteikkoja, että niitä riittää. Muistan kerrankin juuri kuivana kautena erään tienvarren ojan, jota jäin seuraamaan, kun taksimme pysähtyi ruuhkaan. Se oja n pinta kuhisi. Kysyin kuljettajalta, että mitä tuo on. Hän vain totesi, että moskitos. Eikä niitä ollut muutamaa, siellä ojassa, vaan sen pinta oikeasti kuhisi.
Goallahan on ollut sellainen tilanne joskus aikaisemmin, ettei siellä hyttysistä huolimatta ole esiintynyt malariaa. Joitakin vuosia sitten se sinne kuitenkin saapui ja leviää koko ajan. Aikaisemmin malaria oli "kevyempää" versiota ja lääkitykseksi kävi Heliopar, joka on paljon miedompi lääke kuin Lariam. Muutamana viime vuotena kuitenkin Goalla on levinnyt malarian vaarallisin muoto, Falsiparum. Siihen ei Heliopar tehoa. Tuo malarian muoto tekee ihmisen todella sairaaksi. Se voi pahimmassa tapauksessa viedä ihmisen koomaan muutamassa tunnissa, onneksi ei aina. Ja tuon taudin saatuaan voi lääkityksestä huolimatta kantaa loista kehossaan koko loppuelämänsä. Afrikassa kuoleen joka 30 sekunti lapsi tuohon tautiin. Malariaa pidetään myös Intian vakavimpana terveysriskinä.
Viime talvena joitakin länsi-turisteja, myös suomalainen, sairastui tuohon vakavamman laatuiseen malariaan juuri Goalla, Panajin pohjoispuolella eli siellä vilkkaimmalla rantaturistialueella. Siksi kansanterveyslaitoksen ohje on, että Goalla ja muualle Intiaan matkustettaessa käytetään malarianestolääkitystä; Lariamia, Malaronea tai Toksisykliniä.Kuten sanoin, olen todella herkkä kaikenlaisille pistoille (niin ulkomailla kuin kotimaassa), saan niistä kutiavia, isoja paukamia ja ampiaiselle olen oikein allerginenkin. Joten on todella kummallista jos Goassa on hyttysiä joitten pistosta ei tule mitään jälkiä...
Kertokaahan sitten mitä malarialääkettä kannattaa hankkia jos on raskaana.... - neuvoja.
Goalle! kirjoitti:
Kuten sanoin, olen todella herkkä kaikenlaisille pistoille (niin ulkomailla kuin kotimaassa), saan niistä kutiavia, isoja paukamia ja ampiaiselle olen oikein allerginenkin. Joten on todella kummallista jos Goassa on hyttysiä joitten pistosta ei tule mitään jälkiä...
Kertokaahan sitten mitä malarialääkettä kannattaa hankkia jos on raskaana....Sinun kannattaa varmaan tuon malarianestolääkityksen suhteen kysyä neuvoja asiantuntevalta lääkäriltä tai rokotushoitajalta. Täällähän nyt saa vaikka minkälaisia neuvoja. Kannattaa myös huomioida, että lääkärit, jotka eivät olen näiden ulkomailla vaadittavien lääkitysten kanssa kovinkaan usein tekemisissä, eivät välttämättä ole myöskään alan asiantuntijoita. Rokotushoitajien työhön ennemminkin kuuluu olla juuri näistä asioista ajan tasalla. Hyvä vaihtoehto lienee myös sinua raskaudena aikana hoitava lääkäri.
- ihmettelet
Goalle! kirjoitti:
Kuten sanoin, olen todella herkkä kaikenlaisille pistoille (niin ulkomailla kuin kotimaassa), saan niistä kutiavia, isoja paukamia ja ampiaiselle olen oikein allerginenkin. Joten on todella kummallista jos Goassa on hyttysiä joitten pistosta ei tule mitään jälkiä...
Kertokaahan sitten mitä malarialääkettä kannattaa hankkia jos on raskaana....Oikea osoite lääkitysohjeita varten on lääkäri/rokotushoitaja/KTL:s sivut, täällä on enemmän ihmettelyä tyyliin onko olemassa erilaisia eläimiä...
Varmaan ymmärrät - jos haluat - että kun lajien kirjo niin ihmisten, kasvien ja isompienkin eläinten suhteen on suuri eri puolilla maailmaa niin todennäköisesti eroja on myös pienemmissä itikoissa. Hyttynen ei ole kaikkialla samanlainen kuin Suomen luonnossa: jo Lapissa voit törmätä ihan erinäköisiin ja eri tavalla käyttäytyviin kiusankappaleisiin( vrt. mäkärät). Malariahyttyset ovatkin sitten enemmän toisen pallonpuoliskon murhe. Itse saan allergisen reaktion ampiaisenpistosta ja hyttysenpistot nostattavat kesällä milloin minkäkinlaisia paukamia, mutta esimerkiksi Goan pimeässä illassa nilkoissa käy kuhina mutta sen kummempia punoittavia paukamia ei synny.
Eri asia sitten on jos koko malariakysymystä haluaa vähätellä ja kyseenalaistaa: Se olkoon jokaisen oma päätös ja omalla vastuulla, mutta on vastuutonta kannustaa muita samaan. - raskaana vähän
Goalle! kirjoitti:
Kuten sanoin, olen todella herkkä kaikenlaisille pistoille (niin ulkomailla kuin kotimaassa), saan niistä kutiavia, isoja paukamia ja ampiaiselle olen oikein allerginenkin. Joten on todella kummallista jos Goassa on hyttysiä joitten pistosta ei tule mitään jälkiä...
Kertokaahan sitten mitä malarialääkettä kannattaa hankkia jos on raskaana....Malaria voi olla aika vaarallinen jos on raskaana. Tässä ote Kansanterveyslaitoksen sivuilta http://www.ktl.fi/portal/suomi/julkaisut/kansanterveyslehti/lehdet_2003/4_2003/matkailla_voi_raskaanakin/ :
Raskauden aikana saatu malariatartunta voi olla tavallista vakavampi. Lisäksi malaria voi aiheuttaa keskenmenon tai ennenaikaisen synnytyksen ja altistaa sikiötä hapenpuutteelle. Matkustamista malaria-alueelle tulisi välttää raskauden aikana, mikäli mahdollista. Malarian estolääkkeen käyttö raskauden aikana on erityisen tärkeää. Klorokiini (Heliopar®) yksin tai klorokiini-proguaniiliyhdistelmä (Heliopar® ja Paludrine®) ovat turvallisia raskauden kaikissa vaiheissa. Meflokiinia (Lariam®) voi WHO:n mukaan käyttää vasta raskauden neljännestä kuukaudesta eteenpäin, koska meflokiinin käytöstä raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana ei ole vielä riittävästi kokemusta. Jos hedelmällisessä iässä oleva nainen on nauttinut meflokiinia, hänen tulisi jatkaa raskauden ehkäisyä vielä kolme kuukautta lääkkeen lopettamisen jälkeen. Meflokiinin aiheuttamia sikiövaurioita ei ole kuitenkaan raportoitu. Doksisykliiniä ei pidä käyttää raskauden aikana. Malaronea® (atovakoni proguaniili) ei myöskään suositella, koska sen käytöstä raskauden aikana ei ole kokemusta - Goalle!
raskaana vähän kirjoitti:
Malaria voi olla aika vaarallinen jos on raskaana. Tässä ote Kansanterveyslaitoksen sivuilta http://www.ktl.fi/portal/suomi/julkaisut/kansanterveyslehti/lehdet_2003/4_2003/matkailla_voi_raskaanakin/ :
Raskauden aikana saatu malariatartunta voi olla tavallista vakavampi. Lisäksi malaria voi aiheuttaa keskenmenon tai ennenaikaisen synnytyksen ja altistaa sikiötä hapenpuutteelle. Matkustamista malaria-alueelle tulisi välttää raskauden aikana, mikäli mahdollista. Malarian estolääkkeen käyttö raskauden aikana on erityisen tärkeää. Klorokiini (Heliopar®) yksin tai klorokiini-proguaniiliyhdistelmä (Heliopar® ja Paludrine®) ovat turvallisia raskauden kaikissa vaiheissa. Meflokiinia (Lariam®) voi WHO:n mukaan käyttää vasta raskauden neljännestä kuukaudesta eteenpäin, koska meflokiinin käytöstä raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana ei ole vielä riittävästi kokemusta. Jos hedelmällisessä iässä oleva nainen on nauttinut meflokiinia, hänen tulisi jatkaa raskauden ehkäisyä vielä kolme kuukautta lääkkeen lopettamisen jälkeen. Meflokiinin aiheuttamia sikiövaurioita ei ole kuitenkaan raportoitu. Doksisykliiniä ei pidä käyttää raskauden aikana. Malaronea® (atovakoni proguaniili) ei myöskään suositella, koska sen käytöstä raskauden aikana ei ole kokemustaKiitos asiallisesta kommentistasi.
Ihmettelen vain, että jos Heliopar ei tehoa Pohjois-Goan malariaan, niin kannattaako sitä sitten lainkaan ottaa?
Ja toiselle kommentoijalle:
Olen toki menossa lääkärille asian takia, mutta saa kai sitä siitä huolimatta keskustella täälläkin? - voivoivoi
Goalle! kirjoitti:
Kiitos asiallisesta kommentistasi.
Ihmettelen vain, että jos Heliopar ei tehoa Pohjois-Goan malariaan, niin kannattaako sitä sitten lainkaan ottaa?
Ja toiselle kommentoijalle:
Olen toki menossa lääkärille asian takia, mutta saa kai sitä siitä huolimatta keskustella täälläkin?Mene nyt hyvä ihminen sinne lääkärille hakemaan sitä reseptiä. Tässä rautalangasta vielä kerran tälläkin palstalla moneen kertaan todettu asia: Pohjois-Goan malariakantaa vastaan tarvitaan Lariam tai Malarone, Etelä-Goalla on eri kanta ja lääkkeenä riittää Heliopar.
Lainaus omasta aiemmasta tekstistäsi:
"Tuntuu jotenkin typerältä syödä raskaita lääkekuureja vain "varmuuden vuoksi".
Väistämättä tulee mieleen, että kuka eniten hyötyy siitä että malarialääkkeitä ylipäänsä ostetaan... "
Kukaan ei pakota ottamaan estolääkitystä. Voihan sitä sitten yrittää pärjäillä taudin kanssa jos kohdalle osuu, vai? Periaate on sama kuin muussakin ehkäisyssä. Sitähän voi sitten jälkikäteen miettiä mikä oli typerää ja mikä ei. - tauteihin
Kun näistä meillä tuntemattomista taudeista puhutaan, on syytä muistaa, että taudit eivät ole maailmassa kaikkialla halllinnassa tai voitettuja.
Tuberkuloosi on suomessa melko harvinainen, toki sitä jatkuvasti sairastetaan rokotuksista huolimatta, mutta maailmassa tuberkuloosia sairastaa yli 6 - 10 miljoonaa ihmistä, kuolee 3 miljoonaa ihmistä, vuodessa.
Malariaan sairastuu vuosittain yli 515 miljoonaa ihmistä, joista kuolee 6 miljoonaa. Sitä mukaa kun malariaan kehitetään uusia lääkkeitä, tämä ainakin 30 miljoonaa vuotta vanha tauti kehittää aina uusia immuuneja muotoja.
Edes polio, jonka maailman terveysjärjestö WHO halusi maapallolta kokonaan pois ennen tätä vuosituhatta, ei ole todellisuudessa poissa.
Aikuinen ihminen tässä maassa saa päättää itse ottaako rokotuksia tai syökö näitä malarian estolääkkeitä. Maaialmanlaatuiset suositukset eivät tule tyhjästä eikä kansalliseen rokotusohjelmaan oteta hyödyttömiä rokotteita.
- hinta
Lariam 250 mg tablettia. 1 tabletti kerran viikossa. Ensimmäinen viikkoa ennen matkaa ja jatketaan 4 viikkoa matkan jälkeen. Eilen Suomesta ostaessani hinta 39,50€, jota pidän hieman kalliina. Ottakoon kuka mitä tahansa tai jättäköön ottamatta. Tietääkseni Intiaan mennessä mikään ei ole pakollista, ei hepatiitti,polio yms rokotukset, eikä malaria lääkitys. En saa koskaan tietää, syönkö malaria lääkitykseni turhaan.Mutta uskon, että te jotka jätätte sen syömättä, saatatte matkan aikana jopa "pelätäkin" sitä yhtäkin hyttystä.
Terv: Levollisin mielin matkalle.- ensi viikolla matkustava
Kertoisiko joku millaisia kokemuksia on haittavaikutuksista malarianestolääkkeiden ottajille. Huimausta, ripulia...???
- ei mitään
ensi viikolla matkustava kirjoitti:
Kertoisiko joku millaisia kokemuksia on haittavaikutuksista malarianestolääkkeiden ottajille. Huimausta, ripulia...???
Ei kaikille tule Lariamistakaan sivuoireita. Siitä voi tulla pahaa oloa, päänsärkyä, huimausta, unettomuutta, "villejä" unia yms. Itselläni oli epämääräisen kuvottava olo lähes koko ajan, mutta ei kuitenkaan niin pahana, että se olisi estänyt lomalla tekemästä mitään mitä halusin.
- vielä..
ei mitään kirjoitti:
Ei kaikille tule Lariamistakaan sivuoireita. Siitä voi tulla pahaa oloa, päänsärkyä, huimausta, unettomuutta, "villejä" unia yms. Itselläni oli epämääräisen kuvottava olo lähes koko ajan, mutta ei kuitenkaan niin pahana, että se olisi estänyt lomalla tekemästä mitään mitä halusin.
Malaronesta ja doksisykliinistä ei yleensä tule kellekään sivuoireita. Doksisykliinin vaikutuksesta useimmilla kuitenkin iho palaa auringossa herkemmin kuin tavallisesti, joten silloin pitää olla tarkkana suojavoiteiden käytön kanssa. Helioparista (joka ei käy Goalla) voi tulla pientä pahaa oloa yms., mutta minulle ei ainakaan ole tullut yhtään minkäänlaisia oireita.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Useita puukotettu Tampereella
Mikäs homma tämä nyt taas on? "Useaa henkilöä on puukotettu Tampereen keskustassa kauppakeskus Ratinan lähistöllä." ht2474639Kuka rääkkää eläimiä Puolangalla?
Poliisi ampui toistakymmentä nälkiintynyttä eläintä Puolangalla Tilalta oli ollut karkuteillä lähes viisikymmentä nälkii773086- 472473
- 281813
Meneeköhän sulla
oikeasti pinnan alla yhtä huonosti kuin mulla? Tai yhtä huonosti mutta jollain eri tyylillä? Ei olisi pitänyt jättää sua451777- 811470
Lähetä terveisesi kaipaamallesi henkilölle
Vauva-palstalta tuttua kaipaamista uudessa ympäristössä. Kaipuu jatkukoon 💘851295PS uusimman gallupin rakettimainen nousija
https://yle.fi/a/74-20170641 Aivan ylivoimaisesti suurin kannatuksen nousu PS:lle. Nousu on alkanut ja jatkuu 2 vuoden143965- 69958
Sellainen tunne sydämessä
Että nainen olet kaivannut minua. Tai sanonko että oikeastaan koet sitä samaa nostalgiaa, kaipuuta ja mukavia muistoja,86894