Tontin jako-ongelma

Rakentaja 2011

Kunta ei anna jakaa perintötonttia kahdeksi, koska tontilla 2800 m2 on rakennusoikeutta jäljellä 840m2. Jaettaessa tontilta poistuisi velvollisuus rakentaa väestönsuoja ja tätä kunta ei halua. Täten tulee kyseeseen hallinnonjakosopimus. Toiselle puolelle tonttia jäisi purettava vanha talo. Rouva B:lle jäisi se puoli tonttia missä on purettava talo. Herra A:lle toinen puoli missä ei rakennuksia.
1. Voiko rouva B myydä oman puolensa, joka on siis jaettu hallinnonjakosopimuksella?
2. Voiko Herra A vuokrata puoliskostaan tyttärelleen talon rakentamista varten esim. puolet vaikka 1 eurolla/vuosi?
2b. Jos voi, mitä sanoo verottaja?
3. Voiko herra A:n tytär käyttää tätä vuokratonttia lainan vakuutena pankissa?

Onko muita vaihtoehtoja tontin jakamiseen?

7

2061

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ...

      1. Rouva B voi myydä oman määräosansa kiinteistöstä
      2. Herra A voi vuokrata oman määräosansa
      2b. Alle käypään hintaan vuokraus ei käsittääkseni verottajankaan mielestä ole saajalle veronalaista tuloa (toisin kuin alle 3/4 käyvästä hinnasta myynti)
      3. Pelkkä vuokraoikeus tuskin kiinnostaa pankkia vakuutena, varsinkaan jos vuokraoikeus ei ole edelleen siirrettävissä, mutta ainahan vakuuden voi antaa herra A omistajana ja tytär yhdessä koko kiinteistöstä

      Käytännössä siis hallinnanjakosopimksin (joka on rekisteröity kiinteistörekisteriin) vastaa melkein erillisiä kiinteistöjä. Tämä edellyttää, että hallinnajakosopimus mahdollistaa määräosien myymisen ja kiinnittämisen toista kuulematta (ja näinhän se normaalisti on).

    • csi049

      Vastaan lyhykäisesti:

      1. Rouva B voi myydä oman osuutensa (siis omistusosuuden, ei tiettyä aluetta) koko kiinteistöstä. Jotta mahdollinen hallinnanjakosopimus sitoisi myös uutta omistajaa, niin se täytyy olla kauppakirjan ehdoissa mainittu.

      Yhteisomistuksessa oleva kiinteistö on siis joka neliösentiltään yhteisomistettu, omistusta ei voi jakaa alueittain. Hallinnan voi siis halutessaan jakaa osapuolia sitovalla sopimuksella.

      2. Herra A ja toisen puoliskon omistaja (rouva B tai uusi) voivat yhdessä vuokrata haluamansa rajatun alueen yhteisesti omistamastaan kiinteistöstä vaikkapa A:n tyttärelle. Pelkästään A ei välttämättä voi vuokrata aluetta hallitsemastaan puoliskosta, koska myös B (tai uusi omistaja) omistaa sitä puolta.

      2b. En ota kantaa.

      3. Jos tytär saa vuokrattua maata yhteisomistajilta maanvuokrasopimuksella, joka mahdollistaa vuokraoikeuden siirron kolmannelle osapuolelle, ja kirjaa tämän vuokraoikeuden käräjäoikeudessa (vrt. kiinnitys), niin pankki voi hyväksyä sen vakuutena.

      4. Muut vaihtoehdot ovat vähissä mikäli kiinteistö sijaitsee asemakaava-alueella, koska siellä voi lohkoa tontteja vain asemakaavaan perustuvan tonttijaon mukaan. Kunta hyväksyy tonttijaon, joten jos kunta ei suostu (ja mahdolliset valitukset eivät menesty), niin eväät ovat aika loppu.

      Jos taas kiinteistö sijaitsee asemakaava-alueen ulkopuolella, niin saatte lohkotuttaa sen "vaikka kuinka pieniksi" paloiksi haluatte. Tosin rakennuslupaa ei saa, jos kiinteistö ei täytä lain ja rakennusjärjestyksen minimivaatimuksia.

      • ile hki

        Ensinnäkin, kun A ja B ovat tehneet hallinnanjakosopimuksen keskenään niin kauppakirjalla myydään murto-osa kiinteistöstä hallinnajakosopimuksella. Automaattisesti hallinnajakosopimus sitoo uutta ostajaa koska hän ostaa kiinteistöstä hallinnanjakosopimuksen perusteella murto-osan kiinteistöstä, ei siitä tarvitse erikseen ehtoja kauppakirjaan laittaa. Ymmärrän tämän sinun tietämättömyyden koska ethän ole LKV-pätevyyttä suorittanut. Toiseksi, jos A haluaa vuokrata tyttärelleen osan kiinteistöstä niin sen voi tehdä ilman B lupaa ellei sitä ole hallinnanjakospimuksella estetty.

        t. ile LKV


    • kyllä voi

      1. myydä
      2. voi vuokrata mutta sopimukseen pitää laittaa käypä vuokra koska panttausken ja lainojen ehtona on siirtomahdollisuus ulkopuoliselle
      2b. sanoi minulle että sukulaiselta ei tarvitse periä vuokraa eikä siitä tule kenellään seuraamuksia
      3. voi jos ehdot täyttyy
      4. mielestäni väestönsuojan rakentamisvelvoitetta em ei poista, se lankeaa kun 1. rakennuslupa haetaan
      5 vaihtoehto on myydä se rivaritontiksi, sitä kaavoittajakin ajanee takaa

      • kohdissa 1, 2 ja 3

        4. mielestäni väestönsuojaa ei tarvitse rakentaa jos koko tontin rakennukset jäävät alle 600 neliötä.

        5. Joo, sitähän ne kunnan päättäjät varmaan haluaisi, onneksi kaikki eivät halua myydä rivaritonteiksi, vaan rakentaa perintötontille sukujuuria kunnioittaen.


      • jos ylittyy
        kohdissa 1, 2 ja 3 kirjoitti:

        4. mielestäni väestönsuojaa ei tarvitse rakentaa jos koko tontin rakennukset jäävät alle 600 neliötä.

        5. Joo, sitähän ne kunnan päättäjät varmaan haluaisi, onneksi kaikki eivät halua myydä rivaritonteiksi, vaan rakentaa perintötontille sukujuuria kunnioittaen.

        niin se viimeinenkö sen väestönsuojan joutuu kaikille tekemään.

        Muuten mikä kaava on voimassa? Jos väestönsuojavaatimus niin onko se edes pientalokaava? Noilla rakennusoikeuksilla siihen saa pienkerrostalon jossa 10 asuntoa.

        Ja pääkaupunkiseudulla tontin arvo on noin miljoona euroa. Eihän sitä kannata kenenkään jätää kahden mökin alle. Jo kiinteistöverojenkaan takia.


      • kuinka vuokraus
        jos ylittyy kirjoitti:

        niin se viimeinenkö sen väestönsuojan joutuu kaikille tekemään.

        Muuten mikä kaava on voimassa? Jos väestönsuojavaatimus niin onko se edes pientalokaava? Noilla rakennusoikeuksilla siihen saa pienkerrostalon jossa 10 asuntoa.

        Ja pääkaupunkiseudulla tontin arvo on noin miljoona euroa. Eihän sitä kannata kenenkään jätää kahden mökin alle. Jo kiinteistöverojenkaan takia.

        Omistan yhdessa lahisukulaiseni kanssa kesamokkikkinteiston josta on sovittu sahkopostitse etta mokki on vuoroviikoin sukuhaarojen kaytossa.

        Olemme saaneet mokin perintona edelliselta sukupolvelta.

        Kysymys; voiko toinen omistajaosapuoli vuokrata mokin edelleen kolmannelle omien viikkovuorojensa osalta. vai tarvitseeko han siihen luvan toiselta omistajalta.Mitaan hallintaoikeussopimusta ei ole tehty s postin lisaksi.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mikä on tulevan kevään teema?

      Sun kohdallasi
      Ikävä
      69
      2576
    2. Maisa Torppa

      Voitto oikeudesta. Tässä näkee miten huteralla pohjalla nuo syytökset ovat. Hyvä Maisa 💖. IL
      Kotimaiset julkkisjuorut
      154
      2523
    3. Kelpaisinko vielä?

      Huolisitko minut vielä vaikka olen ollut sen toisen kanssa?
      Ikävä
      85
      1451
    4. Martina, ero?

      Milloin erouutinen julki, veikkauksia?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      227
      1437
    5. Nainen, haluatko olla haluttava

      Miettinyt tässä salaisuutta sun vetovoimallesi. Kaunis? Kyllä. Kiinnostava luonne? Kyllä. Hyvä kroppa? On. Harrastukset,
      Ikävä
      44
      1161
    6. Olen niin pettynyt itseeni

      Että sait väärän kuvan minusta ja luulit etten ole kiinnostunut ja menit eteenpäin. Miten nyt käy jos vielä haluamme toi
      Ikävä
      40
      1110
    7. Ei ole yhtään

      Helppoa olla sinuun rakastunut
      Ikävä
      102
      1002
    8. Piuha poikki tällä kertaa Latvian ja Ruotsin välillä

      Kyseessä Ventpilsin ja Gotlannin välinen datakaapeli. On syytä uskoa, että "vauriot johtuvat ulkoisista vaikutuksista"
      Maailman menoa
      195
      960
    9. Mua kyl se

      Sun unettomuus vähän huolestuttaa. Mikä siihen auttais?
      Ikävä
      79
      846
    10. Työnantajan kustannus palkasta

      Palkka joka on brutto 3500,00 €/kk, joutuu työnantaja maksamme lisäksi 724,00 euroa työntekijän eläkemaksua. Vuosilomako
      Pyhäjärvi
      136
      739
    Aihe