Divertikuliitti

Neuvot tarpeen

Onko kellään kokemusta divertikuliitista? Minulla on nyt toista kertaa. Ensimmäisellä kerralla oli korkea CRP eli lähes 80.
Sain antibioottikuurin ja se meni sillä. Nyt taas sama juttu mutta en käynyt labrassa mutta oireet olivat samanlaiset. Nyt oli lisäksi lämpöä. Molemmilla kerroilla oli 2-3 pv maha löysällä ja vasta viikon kuluttua tuli ummetus.

Tämä ummetuksesta johtuva ulosteen kertyminen tod. näköisesti tulehduttaa divertikkelin. Osaisiko kukaan neuvoa miten estäisi tämän divertikuliitin? Pitäisikö siinä ripulivaiheessa jo ottaa jotain Vi-Sibliniä tai jotain muuta, esim. maitohappobakteeria jotta ei kehittyisi tätä kiusallista divertikuliittia joka voi olla divertikkelin puhjetessa jopa hengenvaarallinen?

67

26279

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • aok

      kannattaa hoidattaa, siis leikkauttaa pois... eipä siitä muuten eroon pääse..

      ensin tähystykseen niin sieltä antavat ohjeet miten jatkossa menetellä..
      kannattaa leikkauttaa, koska siinä on jo syöpäriskikin olemassa..
      näin lääkärit mulle ainakin sanoivat..

      nyt olen menossa 29pv. leikkaukseen
      toivotaan että kaikki menee hyvin ja pääsen vaivoista eroon =)) tsemppiä kaikille!!!

      • myös leikkaukseen menossa

        Olen leikkausjonossa siverikkeleiden vuoksi,eli suolta poistetaan noin 10 cm,kertoi lääkäri.Olisin kiitollinen jos kertoisit leikkauksen jälkeen,miten se meni,ja miten tehtiin...Onnea sinulle!


      • kolmas tuledus

        Hei!

        Olisin myös kiinnostunut kokemuksista leikkauksesta? Kauanko toipuminen kestää. Tehdäänkö niitä nykyään tähystys tekniikalla vai viilletäänkö puoli vatsaa auki.


      • Anonyymi

        Miten leikkaavat, jos on 8 metriä umpipusseja?
        Minulla ollut lähes 30v ja olen huomannut esim lihan syöntiä kannattaa vähentää ja terveesti vihanneksia joka ruokailuun mukaan.
        Ikävä sairaus ja tosi kivulias pahimmillaan.


    • exvaiva

      Mulla oli viimeks ongelmia divertikkeleistä viisi vuotta sitten. Ne on todettu olemassaoleviksi varjoainekuvauksessa ja tähystyksessä. Onneks ei oo montaa kappaletta.

      Mulla on auttanu kuitupitoisemman ruuan syöminen. Ummetus on myrkkyä, sen olen välttänyt joka-aamuisella ylimääräisella leseidenpopsimisella. Ruisleseet ovat olleet mulle sopivin juttu.

      Mitään apteekin ulostustroppeja en ole tarvinnut, paitsi silloin alkuaikoina kun tää koko vaiva alkoi 90-luvun lopussa. Nyt osaan "hoitaa" itseäni noiden leseiden avulla. Yhdessä vaiheessa käytin vedessä liuoitettua pellavarouhetta, sekin oli ihan käypä juttu.

      Toivottavasti toimii muillakin.

    • Kohtalotoveri

      Mulla diagnosoitiin divertikuliitti just ekan kerran ja meinaan ottaa selvää asiasta niin paljon kuin mahdollista, ettei tämä toistu.

      Taitaa olla tähystys edessä, jahka antibioottikuuri ohitse. Apteekin täti suositteli syömään maitohappobakteeritabuja jo nyt heti antibioottikuurin aikana ja kannan kaupan maitohyllyltä probioottisia juomia sun muuta.

      Vois olla hyvä kysyä apteekista, kuinka säännöllisesti noita heidän maitohappobakteerituotteita kannattais käyttää. Nimim. 'Olenko niistä riippuvainen lopun elämääni?'

      Kauraleseet, pellavasiemenöljy ja pellavasiemenrouhe ovat hyviä, ja kaupasta löytyy muutenkin hyviä kuitupitoisia viljasekoituksia.

      Paula Heinonen on varsinainen suolistoekspertti, jolta löytyy mm. useita kirjoja aiheesta. Suosittelen!

      Tsekkaa
      http://www.prohealth.fi/

      • kaikkeni tehnyt

        olen myös tehnyt kaikkeni,kaikkea kokeillut,syönyt terveellisesti.liikkunut,ottanut maitohappobakteereita,syönyt leseitä,luumuja,juonut gefilusmehuja,syönyt a-jugurtteja.....syönyt vi-sibliniä...ja ne vaan tulehtuvat,kerta toisensa jälkeen...välillä oli puoli vuotta kuin ei mitään vaivaa,ja sit taas kaksi tulehdusta peräkkäin ja nyt passitus leikkausjonoon.,elikkä pakko leikata se osa suolta,ei tätä muuten jaksa.


    • Lissu

      Minulla on kaksi kertaa ollut divertikuliitti, joka on hoidettu kahdella antibiotilla. Olen käynyt
      tähystyksessä ja silloin sain kehoituksen syödä Visibliniä.Toisella tulehduskerralla kysyin hoitavalta lääkäriltä leikkauksesta, mutta hän sanoi, ettei mielellään leikata. Nyt olen jo muutaman vuoden syönyt aamuisin puuron, jonka päälle
      tuoreita mustikoita ja puolukoita. Vatsa toimii hyvin, eikä tulehdukdia ole ollut. Kannatta kokeilla, koska leikkauskaan ei ole vaaraton, eikä siihen mielellään ryhdytä.

      • kaikkeni tehnyt

        minullekkaan ei suositeltu aluksi leikkausta,vielä viidenkään tulehduskerran jälkeen,mutta nyt kun tulehduksia ollut enemmän,ja on tehty tietokonekuvaus,lääkäri suositteli siihen kiireisesti,ja alavatsanipistely/kipu on melkein jatkuvaa.vatsa minulla on toiminut hyvin koko ajan,en ole kärsinyt ummetuksesta,kuituja olen syönyt paljon,puuroa,hedelmiä,kasviksia,vi-sibliniä...en todellakaan halua leikkaukseen,mutta taitaa olla jo pakko.,ja divertikkeleitä on niin paljon.


    • Neuvot tarpeen

      viesteistä ja neuvoista! On näköjään muitakin kohtalotovereita.
      Tuota leikkausasiaa
      olen itsekseni miettinyt ja pelännyt ettei vain tarvitsisi mennä sellaiseen. Divertikkelit on todettu jo ainakin 20 vuotta sitten ensimmäisen kerran tähystyksessä, mutta tulehdukset ovat tulleet nyt vasta 2 kertaa peräkkäin parin kuukauden välein. Molemmilla kerroilla on ollut se ripulitauti. Muuten vatsa on toiminut moitteetomasti. Nyt pelkään jatkuvasti että saan taas jostain mahapöpön ja niitähän liikkuu jatkuvasti.
      Tosi ahdistavaksi sekin käy jos koko ajan täytyy pelätä. Ehkäpä tosiaan jatkuva leseiden ym. käyttö täytyy ottaa tavaksi vaikka normaalisti maha yleensä toimiikin, mutta eihän sitä tiedä mitä sinne suolenmutkassa oleviin divertikkeleihin kuitenkin kertyy. Hyvää vointia kaikille!

      • Eiainaonnaa

        Minulta leikattiin pätkä pois paksusuolesta ja sauma repesi 2 päivää leikkauksen jälkeen ja aiheutti akuutin vatsakalvontulehduksen ja 2 viikkoa oli taju pois teholla hengityskoneessa jotta saivat mahan kuntoon ja avanteita on 2kpl nyt sitten ollut 6kk. Kohta olisi taas ison leikkauksen vuoro jossa yhdistellään suolet takaisin että näinkin voi käydä.


      • Anonyymi
        Eiainaonnaa kirjoitti:

        Minulta leikattiin pätkä pois paksusuolesta ja sauma repesi 2 päivää leikkauksen jälkeen ja aiheutti akuutin vatsakalvontulehduksen ja 2 viikkoa oli taju pois teholla hengityskoneessa jotta saivat mahan kuntoon ja avanteita on 2kpl nyt sitten ollut 6kk. Kohta olisi taas ison leikkauksen vuoro jossa yhdistellään suolet takaisin että näinkin voi käydä.

        Kuinka olet pärjännyt leikkauksen jälkeen nyt kun on kulunut vuosia siitä,itsellä ehkä edessä leikkaus


    • Umpipussi

      Onhan meitä divertikuliittipotilaita . Itse olen parhaillaan lääkekuurilla ollut viikon ja nyt alkaa hellittää pistävimmät kivut. Helmikuussa sain ensimmäisen tulehduksen ja tähystyksessä todettiin n. kymmenen divertikkeliä. Nyt sitten uusi mulle tämä. Sanovat ettei saisi syödä mitään siemeniä sisältäviä ruokia koska ne takertuu ja tulehduttaa divertikkelin. Toisaalta kuitupitoista pitäis syödä. Mitä tässä enää uskaltaa suuhunsa pistää muuta kuin sileitä keittoruokia ja Vi-sibliniä? Olen lähdössä lomamatkalle Kreikkaan lauantaina. Mitäköhän siellä syödään? Tietääkö kukaan?

    • Kaarina1975

      Mulla on divertikuliitti ollu kahden kuukauden välein,nyt oli kolmas kerta ja pahin.Tulehdus arvot yli 300,viikko lääkettä suoraan suoneen ja viikko pillereinä.pikkasen huolettaa uusiutuuko taas parin kuukauden päästä.

      • Anonyymi

        Mullakin todettiin divrkuliitti, rajut oireet. Oksentelua, ripulia, vatsakipua ja 39°C kuume. Päivystyksen kautta osastolle antibioottitippaan 3 pv. Sain viikon antibioottikuurin, joka loppui tänään. Alkuun kamala väsymys. Sain ensin viikon sairasloman. Ja sitten perään toisen. Välillä hyviä päiviä, eikä vatsa ole ollut kipeä. Tänään taas kipuja.
        Miten olette toipuneet? Kauanko on pitänyt olla sairaslomalla? Kurja tauti.


    • nmnmnmn

      Lääkäri sanoi, että divertikkeleitä on joka sadannella ihmisellä, eli yhtä yleistä kuin skitsofrenia. Itsessään ei siis mitenkään poikkeuksellista tai vaarallista. Taitaa olla vain pieni osa, jolla divertikkelit tulehtuvat?

      Äidilläni on, eikä ole ikinä mitään tulehdusta saanut niiden vuoksi. Useinmiten ei muista koko asiaa. Vanhemmiten vain piristynyt ja kävelee pitkiä matkoja. Vatsanpehmikkeitä käyttää koko ajan, mutta saanut vähennettyä, kun on päässyt kipulääkkeistä eroon. Eli ehkä divertikkelien tulehtumista voi ehkäistä sopivilla elämäntavoilla?

    • Pellavansiemen

      Minulla todettiin tämä vaiva elokuussa kun ensimmäinen tulehdus. 2 antibiotit ja särkyläkkettä. Nyt tulehdus uusi ja lääkäri terveyskeskuksessa sanoi että kipulääkkeitä ei kannata syödä, 2 päivää sairaslomaa. Tänään olin töissä, vatsa kipeä ja turvonnut. Miten kauan tulehduksen paraneminen kestää ja kauanko olette levänneet/olleet sairaslomalla? Toki vahvat lääkkeet varmasti lisäävät vatsa vaivoja, pelottaa vain että tilanne pahenee jos rehkii mutta toisaalta tuntuu että kotona makaaminenkaan ei auta paranemista.

    • Peltorannasta

      Olen sairastanut kyseistä tautia 20 vuotta. Viimeksi oli 3 kk välein antidiootit. Kirurgi sanoi ettei pisaraakaan alkoholia. Siiderin iltaisin otin, en muuta. Olen nyt ollut 5 vuotta adsolutisti. Yhtään tulehduksia ei ole ollut. Raakaa kaalia ja salaatteja ja ruisleipää syön päivittäin.Samoin maitohappoa joka päivä. Tsemppiä kaikille.

    • Eih

      Minulla oli tulehduksia 2014-2015 välillä muistaakseni 4-5 kpl, joista pari vaati tiputusta osastolla. Muut hoituivat suun kautta syödyllä a-bioottikuurilla.
      Leikkausta tarjottiin keväällä 2015, mutta vasta syksyllä suostuin leikkaukseen (sairastettuani taas uuden tulehduksen).

      Leikkaus tehtiin tähystämällä ja leikkauksen jälkeen olin hyvävointinen. Valitettavasti sain komplikaation, paksusuolen loppuosan valtimoon tuli veritulppa ja vasen puoli paksusuolesta meni kuolioon joten suolesta jouduttiin poistamaan kuolioon mennyt osa avoleikkauksella. Kuitenkin lyhennettykin suoli saatiin yhdistettyä uudella suolisaumalla, joten avannetta ei onneksi tullut.Sairaalassa meni tämän vuoksi pari viikkoa

      Nyt olo on hyvä ,kohta pari vuotta leikkauksesta ja uusia tulehduksia ei ole tullut.
      Suolen toiminta normalisoitui muutamassa kuukaudessa.
      Riskejä siis on, mutta ainakin omalla kohdallani leikkauksesta oli myös hyötyä.
      Liikunta onnistuu ilman kipuja, samoin syömisiä ei tarvitse tarkkailla kuten ennen

    • hohhohoop

      ketju on vuodelta 2008
      :DDD

      • Nössi

        Ihan asiaa silti uudetkin kommentit.


      • DivertukoloosiVM2019

        Eiköhän ole vielä vuotta 2008:kin ajankohtaisempi. Suolistosairaudet senkun yleistyvät. Huomaa ettei asiasta ymmärrä mitään kun kun naureskelee aloitus ajankohdalla.


    • Mummo57

      Täällä sitä kärvistellään terveyskeskuksessa. Lämpöö on ja vatta kipiä. On taas ties monennenko kerran dikuliitit tulehtuneet. Vituttaa!

    • HoitoTakkuaa

      On todella omituista, että lääketiede, ei ole muka kehittänyt, mitään kätevämpää ja tehokkaampaa hoitoa, kuin kokonaisia suolenpätkiä poistelevat, vielä kohta 2019 !

      Luulisi, että ne divertikkelit, voisi jotenkin lenkittää, kuten peräpukamat, sieltä suolen ulkopuolelta ja siten poistaa ne mekaanisesti esim. tähystysleikkauksessa. Ei luulisi olevan ylivoimainen toimenpide. Kovasti kehutaan lääkebisneksiä, että kuinka kehittynyttä on, mutta noin yleistä ja ikävää vaivaa, eivät muka osaa hoitaa muuten, kuin leikkaamalla suolenpätkiä pois.

      • Anonyymi

        Niin tai tulee myös mieleen, että olisiko mahdollista peittää divertikkelipussit suolen sisäpuolelta jollain keinoiholla, ”keinosuolella” tms.

        Rakennusteollisuudessakin kehitellään koko ajan uusia keinoja isojen ja radikaalien putkiremonttien rinnalle ja tilalle, ”sukituksia” ym.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Niin tai tulee myös mieleen, että olisiko mahdollista peittää divertikkelipussit suolen sisäpuolelta jollain keinoiholla, ”keinosuolella” tms.

        Rakennusteollisuudessakin kehitellään koko ajan uusia keinoja isojen ja radikaalien putkiremonttien rinnalle ja tilalle, ”sukituksia” ym.

        Niin, siinä on sitten se ongelma koska suolikudos jää kuitenkin olemaan, eli jos se vain peitetään, niin siitähän tulee kuin kattila jonka kansi on päällä, sehän on oikea super pesä bakteereille ja kaikenlaisille muutoksille, muutoksille jotka antavat mahdollisuuden vielä ikävimmille seurauksille ja sairauksille (kehityskammio esim: syöpäsoluille yms.)

        Ainut että jos teknisesti se peitettäisi kuvitteellisesti kuten ilmaisit, sitten se divertikuliitti (suolen tyrä toisin sanoen) köytettäisi kuten aikaisempi kaveri kommentoi (peräpukamien tavalla.) ja se voitas sit napsaista pois, jonka jälkeen siihen voisi asentaa sulavat tikit, tiedä kuinka isoja nuo voi olla ja montako ns. tikkiä se vaatisi, mutta tuo peite suojaisi sillä välin mitään pääsemästä ulos tai sisälle suoleen tai ainakin antaisi siihen suojaa/turvaa. Näin jos tämä mitenkään toimisi ja sitä asiantuntijoiden kanssa lähtisi pohtimaan, voitaisiin löytää hyvä, kenties parempi tekniikka kuin tuo pätkiminen (pullapitkon pätkintä). Tästä kenties joku lähempänä osaajia/tunteva voisi saada inspiraation tutkimuksiin aiheen kannalta. Minä en tarvitse mainetta, mammonaa tai kunniaa, vaan hienointa olisi se että jos löytäisimme kaikkia hyödyntävän paremman ja helpomman tavan ikävimmissä tapauksia vasten.


    • Pirhe

      Minulla ollut vuodesta 2007 alkaen diagnosoituna. Nyt tauti päällä, viikko sairaslomaa ja kahdenlaiset antibiootit. Kirja sairaus. Meillä suvussa kahdella veljelläni. Mahtaisiko syynä olla myöskin stressi? Nimittäin töissä stressaavaa samoin oli 1,5 vuotta sitten kun edellisellä kerralla . Onko kokemuksia ?

      • Sairastunut

        Minulla divertikkelit todettu jo kymmenen vuotta sitten, nyt sitten tulehdus. Onko jollakin kokemusta milloin sairaala/kotihoito? TT kuvattu päivystyksessä ja todettu kuvaus hetkellä komplisoitumattomaksi. Hieman huolestunut olen kun kotiutettiin päivystyksestä ja crp yli 200. Millaisia oireita vaarallisesta puhkeamisesta mahtaa olla muita kuin kuume? Kipeä on nytkin joten kivun muutos voi olla hankalasti havaittava. Tarkoittaako komplisoitunut samaa kuin tulehtuneiden divertukuliittien puhkeaminen? Asiallisista aikuismaisista vastauksista kiitollinen, koska ko sairaudesta päivystyslääkäreillä/hoitajilla ei ollut joko aikaa tai halua kertoa mitään ja mitään jatkohoitosuunnitelmaa ei tehty.


      • anonyymi_dMx

        Mitä ihmettä? Mä tulin eilen sairaalaan ja iv antibiootti heti. Crp 146


      • Anonyymi
        Sairastunut kirjoitti:

        Minulla divertikkelit todettu jo kymmenen vuotta sitten, nyt sitten tulehdus. Onko jollakin kokemusta milloin sairaala/kotihoito? TT kuvattu päivystyksessä ja todettu kuvaus hetkellä komplisoitumattomaksi. Hieman huolestunut olen kun kotiutettiin päivystyksestä ja crp yli 200. Millaisia oireita vaarallisesta puhkeamisesta mahtaa olla muita kuin kuume? Kipeä on nytkin joten kivun muutos voi olla hankalasti havaittava. Tarkoittaako komplisoitunut samaa kuin tulehtuneiden divertukuliittien puhkeaminen? Asiallisista aikuismaisista vastauksista kiitollinen, koska ko sairaudesta päivystyslääkäreillä/hoitajilla ei ollut joko aikaa tai halua kertoa mitään ja mitään jatkohoitosuunnitelmaa ei tehty.

        CRP 100-200 on hyvin yleistä tulehdustiloissa, virtsarakon tai eturauhasenkin tulehduksessa 100-200 CRP ei ole harvinaista. Verenmyrkytyksessä ja pahimmissa tapauksissa CRP.t voivat kohota 500 luokkaan.
        Aina tulisi tulehdus tilanteessa käydä lääkärillä ja kun tiedät syyn, niin joka kerta jos tulehtuu tai tulee tuttuja oireita niin viipymättä TK.hon tai Keskus-sairaalaan. Kotona kannattaa heti aloittaa tulehduskipulääkitys (Ibumax, Burana yms. mitkä sisältää ibuprofeiinia tai basic tulehdus ja särkylääke.) Suositeltu kaava on 3x/pv.ssä 600-800mg tulehduskipulääkettä, pahimmissa kivuissa ja hetkissä on täysin turvallista ottaa 1000-1200mg kerralla. Mutta 3200mg vuorokaudessa ei ibuprofeiinia saa ottaa, tuo 3200mg on maximi vuorokauteen. Joten voit ottaa aamulla 1000mg, iltapäivällä tai varo aika 6 tunnin välein 1000mg. Jos otat vaikka 1000mg aamulla, 1000mg iltapäivällä ja nukkumaan mennessä voit ottaa vielä 1200mg, joten vaikutus on pidempi koska nukut varmasti tai moni nukkuu enemmän kuin 6h yössä.

        Ensimmäisten kivuliaimpien päivien jälkeen kannattaa annostus laskea 600-800mg 3 kertaa/pv ja 2 viikkoa on suositeltu kuuri. Mutta jo heti ensimmäiset tulehdus oireiden alkamisesta suosittelen jokaiselle että 1000mg iburofeiinia naamaan ja heti päivystykseen jos ei ole nopeampaa mahdollisuutta mennä lääkäriin esim. yksityinen.

        Vaarallinen puhkeaminen on varmasti erittäin kivulias ja kipu varmasti tuntuu laajemmalla alueella, myös oksentelu, ummetus voivat olla mukana, kenties ripuli. Kova kuume, sekavuus, väsymys, huonovointisuus, voimattomuus, vilunväreet, tärinä, tajunnan menetys voi jopa ilmaantua, mutta Kuume, pahoinvointi, laajempi kipu, kovempi kipu, oksentamisen tuntu jos ei ihan oksenna, sekavuus. Silloin oli sitten kyseessä mikä tahansa tulisi jo jokaisella olla hälyttävän kiire esiapuun, lääkäriin joko omin/ystävän voimin, mutta ei kannata epäröidä soittaa ambulanssia pihaan, koska tuossa tilassa en suosittele kenenkään hyppäämistä ratin taakse.

        112 on erittäin hyvä numero vaikeissa tilanteissa, tai sairaalan hoidon kartoitus numero jos sillä hetkellä tuntuu että mitä tehdä, ammattilaiset osaavat kyllä sanoa et hei nyt tulee auto tai että nyt pääsetkö mitenkään tänne.

        Komplisoitunut tarkoittaa samaa kuin komplikaatio eli ei hyvää, eli jos puhutaan komlisoituneesta divertikuliitistä (absessi, vapaa puhkeama, fistelöinti tai suolitukos, puhkeama. Lisäksi divertikkeliperäiset verenvuodot luetaan divertikuloosin komplikaatioihin) on silloin se suolityrä puhjennut ja suolen sisältöä pääsee muualle elimistöön, riippuen missä kohdassa tämä tapahtuu niin sillä kohtaa se sit loogisesti sattuu, usein on mainittu peritoniitti (vatsakalvontulehdus) ja vaativat lähes varmasti leikkaus hoitoa jos komplisoituu, Komplisoitunut tila on akuutti ja hengenvaarallinen tila onko kyse sitten suolisto leikkauksessa voi käydä komplikaatioita (komplisoituu) vaikka suoni tukkeutuu jostain operaatioon liittyvästä piteestä tai sydänleikkauksessa läppänkorjaus eli uusi läppä pettää nopeasti tai leikkaus sauma/tikit pettävät.

        Jos lääkärillä tai hoitajalla ei ole aikaa, niin sinuna tekisin valituksen ja ottaisin yhteyttä kyseisen aseman ylilääkäriin, kertoisin kokemuksen ja palautteen ylilääkäri ei tästä ota itseensä vaan kiittää palautetta ja monesti myös auttaa tilanteen jatkossa, muista aina aika, paikka, päivä ja jos niin osaisten nimet. Lääkäri jolla ei ole aikaa ja on kiire, ei ole pätevä lääkäri eikä hoida työtään hyvin, lääkärillä ei saa olla koskaan kiire ja hänellä pitää olla aikaa joka potilaalle, jos lääkäri toimii tai hoitaja kiireissä kasvaa hoitovirheiden prosentti ja hoitovirheiden vaara on suuri, jolloin hän ei tee työtään kunnolla ja voi jopa tappaa potilaan. Koska pienikin virhe määrätyissä tietyissä lääkkeissä voi aiheuttaa potilaan kuoleman tai vääränlainen hoito nopeasti sählättynä tai virheellisesti tulkittuna voi aiheuttaa potilaan kuoleman tai aiheuttaa vaikka mitä, pysyviä vammoja, komplikaatioita yms. jokainen ymmärtää että mitä tahansa tehdään nopeasti ja kiireellisesti varsinkin vakavaa niin siitä ei seuraa hyvää ja varsinkaan kun kyse on ihmisistä ja hengistä, hyvinvoinnista, sekä terveydestä, se on laiminlyöntiä ja jopa valan rikkomista.

        Eli ylilääkäriin yhteys, palaute ja avun pyyntö, jos ei auta vaihda asemaa lääkäriä ja kerro asia,valita, syy, seuraus ja saat varmasti apua jostain, siis oikeaa apua, ei tollaisille lääkäreille & hoitajille kannata mennä ja niistä tulee tehdä valitus ja palaute. Jopa voit kannella ja viedä valituksen Oikeuskanslerille (sivut löytyy.) Oikeuskansleri valvoo valtion virkamiesten toimia ja toimintaa, ottaa valituksia vastaan ja MUISTA TODISTEET; hyvä jos nauhalle aina puhelin nauhottamaan, aika, paikka, nimet, asema ym. voit soittaa ilmaiseen oikeusapuun ensi josta lakimiehet voivat neuvoa tässä kaikessa. Lääkärin vastuu on valtava ja sitä vastuuta ei voi tehdä kiireesti, toki ruuhkaa, kiire, mutta koskaan jokaisen kohdalla ei saa kiirehtiä, tarkkana olla!


    • KansansairausJo

      Nyt on 2019 jo - lääketieteen piti olla huippua, kehittyä ja mitä vielä.

      Vaikuttaa todellakin siltä, ettei ole otettu askeltakaan eteen päin, divertikkelien hoidon suhteen, kun 2019 ei niitä voida poistaa, "lenkittää" ulkoapäin, ja sitten leikaten poistaa sieltä suolen ulkopuolelta, siististi.

      Onko tietoa luonnonkeinoista, joka itsestään korjaisi ne umpipussit pois, kuten luonto joskus hoitaa, sillä eiväthän ne ole tarkoituksenmukaisia keholle, joten kehon luulisi taistelevan niitä vastaan ?

    • MitäMeilleSyötettiin

      Onko joku syy, että divertikkelit, ovat niin yleisiä. Esim. tupakan haitoista, on nostettu syytteitä tupakkayhtiöitä vastaan, niin keitä vastaan divertikuloosi-potilaat, voisivat nostaa syytteitä ? Ruokakauppiaitako ?

      • Anonyymi

        Pahoin pelkään, että divertikkeleiden yleisyys johtuu liikunnan vähäisyydestä, ruokavaliosta (ei riittävästi kasviksia ja hedelmiä) ja ylipainosta.


      • Anonyymi

        Syy: Länsimainen vähä-kuitupitoinen ruokavalio ja ruokavalio joka pitää sisällää vähän pitkiä kuituja on lisännyt tämän vaivan tulehduksia. Monilla on näitä pieniä suolityriä mutta ne ei koskaan vaivaa tai tulehdu, niitä on enemmän mitä huomataan koska ne eivät oireile, mutta vähäisten kuitujen syönti on suuri syy tai saanti miten sen ilmaisee. Pizza, Hampurilaiset, Ranskalaiset, Kebab, Liharuuat yms. eivät sisällä kuituja ja varsinkaan pitkiä kuituja ja jos sämpylässä on kuituja se on olematon määrä siihen mitä tarvitsee elimistö ja pitkistä kuiduista puhumattakaan (hakusanalla pitkätkuidut löydät vastauksen mitä ne on ja mistä niitä parhaiten saa.)

        Jos vaikka syö perunaa ja lihaa, perunaa ja kalaa, mutta lautaselta puuttu lähes kokonaan kasvikset yms. salaatit, tomaatit, vihreät asiat, vaikka perus ruokaa syö jos siinä sivussa ei saa tarpeeksi kuituja niin tulos on sama, kuin syömällä hamppareita ja näitä ns. roskaruokia.

        Pähkinät, leseet, jyvät, salaatit, kaalit, kaikki hedelmät, kasvikset yms. sisältää kuituja, marjat myös, mustikka sisältää valtavan määrän kuituja 100g.ssa jo tuo määrä pitäisi sisältää suositellun määrän kuituja/pv. mutta 150g varmasti, mutta yksipuolinen ruokavalio on myös ongelmallinen ja monisyinen. Joten suositeltavaa olisi syödä monipuolisesti ja varmistaa riittävä kuitujen saanti, aamupuuro on jo hyvä kuidun lähde ja suojaa vatsalaukkua hapoilta pitkälle päivää. Leipä, mutta ennen kaikkea kasvikset, hedelmät, marjat, pähkinät sisältävät kuituja. Läsimainen ruoka kulttuuri kun on muuttunut aika kamalaksi ja siksi nämä tulehdukset ovat yleistyneet. Divertikuliitti siitä en tiedä onko sekin yleistynyt, ehkä lievemmin, mutta tämä tulehdus tauti joka vaivaa ja aiheuttaa ongelmia on yleistynyt. Koska vaivaton ja komplisoimaton divertikuliitti yks tai kaks siellä ei sitä kukaan tutki eikä se vaivaa ja haittaa niin siitä ei ole vaaraa, tulehtuneet ovat ihan toinen asia ja juttu.

        Toki tupakka on aina huono tai alkoholi olkoo sitten kyseessä mikä tahansa tai ei mikään. Mutta kohtuudella kaikkea on se oikea avain, ilman sikaria, muuta tupakkia tai alkoholia samat vaivat olkoon se tämä tai muu, niin voi saada samat vaivat. Keuhkosairauksia saa ihmiset vaikkei koskaan ole koskenut pitkällä tikulla tupakkaan tai ollu sen savussa, maksa voi mennä tai muu elin sisältä vaikka alkoholia ei olisi koskaan nauttinut. Aina asioiden riskiä ja sen suuruutta voi nostaa tekeekö jotain vai ei, toiset polttaa 100 vuotiaaksi ja nukkuu pois, toinen on urheilija ja kuolee keuhko sairauteen ilman mitään suoraa syytä, toinen taas ei, samoin toinen juo hautaan asti ja on terve kun toinen ottaa sivistyneesti kohtuudella ja saa vaikka mitä, kukaan ei sitä tiedä, geenit vaikuttaa myös, mutta nämä epäterveelliset asiat elämässä nostavat riskejä ja suhteessa, suhteeseen kuinka paljon. Tiedä miksi joku voi tehdä jotain lähes loputtomiin kun toiset tippuu pois jo ihan kurkistamalla baarin ovesta. Esimerkkejä: Ozzy Osbourne ja yksi lentoemäntä joka ei koskaan tupakoinut mutta silloisessa maailmassa sai baareissa polttaa autot päästivät enemmän paskaa ulos yms. täysin tervettä elämää ja kuolee vakavaan sairauteen, toiset kuten Ozzy hengittää myrkkyä mut vielä hengissä, toki ikää on jo lähes 80 niin ne vaivat jota on niin voisi olla muutenkin. Mailma on täynnä ihmetystä ja epäoikeudenmukaisuutta, niillä eväillä mennään mitä on ja mitä tulee, aina kannattaa yrittää niitä parempia eväitä tueksi ja voimaksi, eli välttää paskaa ja keskittyä jos ei joka helvetin välissä niin ainakin useassa välissä terveellisiin tapoihin ja ruokiin ja kuitu on näistä yksi tärkein vatsan ja suolen toiminnalle.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Pahoin pelkään, että divertikkeleiden yleisyys johtuu liikunnan vähäisyydestä, ruokavaliosta (ei riittävästi kasviksia ja hedelmiä) ja ylipainosta.

        Kyllä tuo liikunta on tärkeä osa mainittuja juttuja, ei tarvitse mitään verikurkussa urheilua, mut perus hyvää ylimääräistä liikuntaa muun arki homman päälle, niin on hyvä keskitie jos ei muuta!


    • ImukuppiLenkitystekn

      Miksi esim. sellaista tekniikka, divertikkelien hoitokeinona, ei ole käytössä, tai kokeiltu, että ns. imukuppitekniikalla imettäisiin, se umpipussi nurin, eli sinne suolen sisäpuolelle, kuten peräpukamat ovat, niin päin ja sitten siitä "lenkittämällä" poistaminen ?

      Ei pitäisi tähän maailman aikaan, olla mitenkään mahdoton tehtävä. Ehdottomasti parempi, kuin koko suolen, tai osittainenkaan poistaminen. Onko kokeiltu, voisiko lääkärit vastata ?

      • Anonyymi

        Niin se pitäisi samalla tikittää/ommella kiinni et hankalampaa niin päin, tuonne kommentoin tästä jutusta mistä toinen puhui pukamista ja toinen että suljettais eli huputtais sen mut ongelmia on noissa, mutta toi huputus, lenkitys ulospäin ja tikitys mitä tuolla kerrotaan voisi olla se oikein päin toimiva tapa, mutta tähän juuri liittyen.

        Koska tuossa sun jutussahan me pitäisi mennä metreittäin kenties suolen sisälle imemään niitä sisälle joka tuntuu aika hiton hankalalle ja sit vielä viedä suoltapitkin putkella lenkitys ja leikkaus, mut mitäs sit siellä on reikä suolessa ja tuohon asti pääseminen on jo aika hiton hankalaa noin. Sieltä voi päästä ennen kuin tikataan sisältä ja saadaan muut välineet pois valua vaikka mitä elimistöön. Joten tuolla kun joku puhui hatuttas tekosuolella se kiinni ja se jöis sinne alle, mut sehän on kuin suljettu kattila jossa alkaa muhimaan. Mutta suojattais tuolla tavalla se kohta joten suoli olisi suurilta osin suojattu kun se tyrä lenkitetään ja leikataan ulkoa pois, sitten samalla ommellaan kiinni, mutta se tekosuoli huppu pitäisi olla itsessään sulava suoleen koska sen ei tarvitse ja pidä jäädä sinne aiheuttamaan 10 vuoden päästä ongelmia eli se ois vähän kuin suoja peitto. Mutta tälläinen toimenpiden kuinka pitkä ja vaikea se on tehdä niin siihen voi vastata vain kirurgi tai anatomian ammattilainen. En tiedä, mut tälläistähän täällä Apinoiden planeetalla on, hyvää yhteistä keskustelua kyllä, mut monesti menee riitelyksi, mutta nämä ideat minusta tuntuu ihan että näistä voisi olla hyvä lähtee, tähän kun saataisiin vielä monia ammattilaisia Kirurgeja yms. yhteis ajatteluun ja pohdiskeluun, voitais löytääkkin Suomessa tähän hieno uusi ratkaisu ja olla kaikke ylpeitä että mehän tää homma hoidettiin eikä tarvinnu olla kenenkään kurkussa kiinni. :)


    • Manna73

      Hei,

      Minulla todettu umpipussitauti vuosia sitten. Ei ole vaivannut aiemmin. Tosin en nytkään tiedä,onko nämä mun "oireet" divertikuliitista johtuvaa vai jotain ihan muuta.
      Eli
      -usemman viikon vasemmalla puolella alavatsassa kipua. Välillä todella kovaa (säteilee selkään ja peräsuoleen saakka)
      -välillä vatsa ihan siedettävä, mutta lievä kipu lähes jatkuvaa.
      -buranaa syöty joka päivä (mikä ei mun mielestä hyvä juttu)
      -muutama päivä sitten lämpö nousi 38 paikkeille
      -1.2 muista syistä otettu crp joka about 36 (myös lasko koholla)
      -vatsa toiminut todella oudosti, yleensä toimii kerran kaksi viikossa ja pääsääntöisesti ummetusta. Nyt on menty n. 3 viikkoa höttö hattara ulosteella. Vessa kertoja saattaa olla 3-5 päivässä.

      Lähinnä nyt mietin,että onko muilla millaisia oireita ollut?

      Olen jo muutaman kerran tämän vkl aikan meinannut lähteä päivystykseen, mutta pahin kipu on jo sitten kerinnyt helpottamaan.

      Odottelenko tämän kanssa,kun muista syistä mulle laitettu gastrolle lähete vai hoitoon heti?

      Vähän on tyhmä fiilis,että aikuinen ei osaa itse päättää mitä tekee, mutta kun en haluaisi turhaan päivystykseen mennä 😳

      • Potilas

        Toivottavasti hakeuduit hoitoon! Oireesi vastaavat omiani, ei tosin kaikilta osin yhdenmukaiset, mutta osittain kyllä. Täällä tuore diagnoosin tällä viikolla saanut. Alkuviikosta hakeuduin päivystykseen nopeasti alkaneen pahenevan vasemmalla puolella tuntuneen vatsakivun ja yhtäkkiä nousseen korkean kuumeen vuoksi. Crp korkea ja lopulta TT paljasti vaivan laadun. Pari päivää osastolla ab-tipassa ja nyt jo kotona tupla ab-kuurin kanssa toipumassa.

        Taustalla vuosien erilaiset vatsavaivat, jotka itse vain kuvitellut olevan herkästä vatsasta johtuvia, mutta tätähän se on ollut jo vuosia tietämättäni. Poikkeuksellinen kuulemma olen tämän dg:n saamaan, kun ikää vasta 35 ja omannut aina perusterveelliset elämäntavat eikä altistavia riskitekijöitä muutenkaan ole. Nyt alettava opetella vielä terveellisempiä tapoja.


      • Anonyymi

        Siis eihän tossa oo mitään järkee, sun ois kannattanu mennä lääkäriin jo aikoja päiviä sitten eikä ihmetellä, samanlaisia oireita mitä divertikuliitti aiheuttaa voivat aiheuttaa suolistosyöpä, crohnin tauti, haimatulehdus, oikeapuolen maksan tulehdus, maksatulehdus, tämä ja 10 muuta syytä. Aina alavatsakipu vasenpuoli on sellainen asia että se pitää ottaa vakavasti, ei voi jättää menemättä lääkärille tai ensiapuun yms. Ylävatsakipu myös se voi olla maksassa vakavia juttuja tai umpisuolessa. Oikeallapuolella jos kipua on ja kuumetta voi olla että umpilisäke sitten paikallistuu oikealle puolelle ja sit asettuu alavatsalle se on myös kiireellinen asia. Mutta jos et kuolemaa ja kuolemanvakavia komplikaatioita, sekä sairauksia pelkää niin ole menemäti.

        Mutta aina jos on kovia oireita vatsan puolin tai toisin ja ne ei helpota vessa muutamalla vessa reissulla, kaasujen päästämisellä, röyhtäyksellä tai nousee kuumetta niin se aina akuutti asia ja suositus on heti lääkärille, kyse voi olla ihan jopa syövästä tai monista muista vakavista taudeista. Vaikka kipu voi hellittää välillä ja lääkkeet turruttaa niin se ei kerro syytä eikä seurausta, se on aina tarkastettava ja selvitettävä oireiden syy ja hoidettava nopeasti, koska monesti jos pitkittää menoa ja tutkintaa niin sitten kun menee myöhässä onkin kaikki myöhäistä.

        Jos epäilet että turhaan olet menossa ( tuossa tilanteessa turhuus on jo kaukana todellisuudesta. ) niin aina voit soittaa päivistykseen, hoidonkartoitukseen, 112 osaa kertoa niillä on kyllä muutakin koulutusta kuin vastata puhelimeen ja hälyttää ajoneuvo, se on yksitärkeimmistä lenkeistä että 112 ihmiset kartoittaa tilanteen, selvittää jo siinä suurpiirtein mistä on kyse joten paikalle saapuva hoitohenkilökunta tietää jo suuntia missä mennään ja välittää tietoa jo varmasti sairaalan järjestelmille ja yksiköille. (herranen aika nyt!.) TUOLLAISISSA TILANTEISSA HOITOON HETI! toki jos ei kuolema ja kuoleman sairaudet pelota ja on okei niiden kanssa, sekä haluaa kahtella et tuleeko nouto vai ei niin eihän siinä XD


    • Anonyymi

      Kokemuksia hoidosta ilman antibiootteja? Millä kipulääkeyhdistelmällä ja ruoalla olette saaneet tulehduksen kuriin? #taaskipupäällä

      • Anonyymi

        TULEHDUSKIPULÄÄKEET!!! (BURANA, IBUTABS, IBUMAX) iburofeiini! 3x/pv 600-800mg per kerta. Kyse on tulehduksesta!


    • Anonyymi

      Olen aiemmin kirjoittanut tähän ketjuun vuonna -17. Sen toisen tulehduksen jälkeen en ole saanut muuta kuin jotakin pienempää vaivaa. Käytän Vi-Sipliniä. En syö mitään siemeniä. Teen marjoista kiisseliä. Yritä purra ruokani hyvin ettei tarttuisi divertikkeliin kiinni. Veden ja Kamomillateen juominen on hyväksi minulle. Lisäksi liikuntaa harrastan. Näillä olen nyt toistaiseksi tullut toimeen tämän n.3 vuotta. Oli muuten kovia kipuja ne tulehdukset,sellaisia ei kenellekkään soisi.

      • Anonyymi

        Kyllä, kivut on ihan 10/11 luokkaa, helvettiä, hyvä että oot saanu pidettyä tulehdukset poissa, toivottavasti edelleen! :)


    • Anonyymi

      Minullakin on muutama divertikuliitti. Hitaasti toimivaan ja helposti tukkeutuvaan ongelmalliseen suolistooni sain kymmenien yrittämieni aineitten ja keinojen jälkeen avun arkisesta
      löysästä kaurapuurosta 3 x päivässä syötynä, 4--5 rkl riittää kerrallaan.

      Keitän minuuttipikapuuroa päivän annoksen kerrallaan,
      se ei ole suuri annos ja se saa olla vellimäistä. Syön sitä aamiaisen yhteydessä,
      päivällä jossain vaiheessa ja illemmalla joskus enemmänkin,
      se on hyvää ja nukuttaakin hyvin.

      Kauran "lima" suojelee suoliston limakalvoja ja tekee se "luistavaksi",
      ei ole enää "tukoksia", vatsa toimii hyvin.

      Vatsani on niin vaikea, että olen kokeillut vuosien varrella suurin piirtein kaiken mitä on myynnissä.
      Paras ja halvin apu onkin kaurapuuro 3 x päivässä.
      Ehkä jollekin riittää kaksikin kertaa.

      Vi-Siblin tukkii mahani kokonaan.

      • Anonyymi

        Kaura on vanha koettu keino. Muistan lapsuudestani, että vatsakipuiset ja herkkävatsaiset ihmiset käyttivät sitä 1950-luvulla juuri edellä kuvatulla tavalla.

        Toinen vanhan kansan konsti on löysä perunavelli. Perunan tärkkelys muodostaa samalla tavalla suojaavan ”liman” suolen limakalvoille.

        Oma konstini on tehdä Mummon muusista mahdollisimman löysä ja vellimäinen versio. Sen saan sekoittamalla muusijauheeseen tuplasti enemmän lämmintä vettä vedenkeittimestä kuin muusiin.


      • Anonyymi

        Kyllä kaurapuuro on oiva juttu, eikä marjat siinä sivussa ole yhtään pahitteeksi, mutta puuro on jo ihan yks hyvä peruspilari, voi riittää ihan että aamulla syö tuhdin puuron ei muuta, toki iltapuuro varmasti vielä lisäksi parempi. Toki kaikki hedelmät, marjat, kasvikset ja pähkinät! Kasvikset saa paremmaksi kun vähän lämmittää (pehmentää) tai grillaa/uunittaa niin avot!


    • Anonyymi

      Täällä sama vaiva , ensimmäinen tulehdus ja antibiootit hoitona. Ensi viikolla pitäisi lähteä matkalle. Hieman pelottaa miten ulkomailla selviää tai jos pahenee vielä tästä. Nyt kipu on siedettävän rajoissa, tosin tulehduskipulääkkeiden avulla. Kiitos hyvistä vinkeistä keskustelussa, ravintoon pitää kiinnittää vielä enemmän itse jatkossa huomiota ja kuidun saantiin.

      • Anonyymi

        Minulla divertikuloosi todettu v.2005, tulehduksia on 2-3 krt vuodessa.
        Olin juuri viikon Turkissa lomalla,vatsa ei reissussa toiminut kolmeen päivään aluksi lainkaan,söin siellä kaikkia ruokia huoletta.Nyt pari päivää reissusta alkoi taas divertikuliitti, CRP 50 ja antibiootti kuuri. En hoksannut ottaa mukaan mitään laksatiivejä reissuun,mutta ehkä seuraavan kerran viisaampi .Ehkä olis pitäny syödä vain puuroa reissussa eikä yhtään kebabbia .😭


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Minulla divertikuloosi todettu v.2005, tulehduksia on 2-3 krt vuodessa.
        Olin juuri viikon Turkissa lomalla,vatsa ei reissussa toiminut kolmeen päivään aluksi lainkaan,söin siellä kaikkia ruokia huoletta.Nyt pari päivää reissusta alkoi taas divertikuliitti, CRP 50 ja antibiootti kuuri. En hoksannut ottaa mukaan mitään laksatiivejä reissuun,mutta ehkä seuraavan kerran viisaampi .Ehkä olis pitäny syödä vain puuroa reissussa eikä yhtään kebabbia .😭

        Minulla alkoi kovat vatsakivut lokakuussa 2019. CRP yli 300, kuumetta lähes 39. Vatsan tt-kuvaus, jossa todettiin divertikkelit. Osastolle tiputukseen, 8 päivää meni siellä. CRP oli tuona aikana 150-425. Kotiutuessani, crp oli 180 ja jatkoin kahden antibiootin kuuria vielä 10 päivän ajan. Muutaman päivän jälkeen uudelleen sairaalaan kipujen vuoksi. Olen ollut 2,5 kuukautta sairauslomalla ja siitä ajasta 18 päivää osastolla ja saanut yhteensä 7 viikon ajan kahta antibioottia. Suoleen kehittyi kaksi tulehduspesäkettä (8 cm ja 3 cm) ja toinen paise puhkesi, mitään operaatiota ei tarvinnut kuitenkaan tehdä, sillä elimistö itse "peitti" puhkeamisen. Lääkärit vain totesivat joka kerta, että odotellaan ja seurataan. Leikkausta ei tule tehdä, kuin ainoastaan pakon edessä. Ja nythän mulla on sitten tuo leikkaus tulossa parin päivän sisään (avoleikkaus). Uusi vuosi ja toivottavasti on tulossa hyvä sellainen. Tsemppiä kaikille, joilla vastaava sairaus!!!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Minulla alkoi kovat vatsakivut lokakuussa 2019. CRP yli 300, kuumetta lähes 39. Vatsan tt-kuvaus, jossa todettiin divertikkelit. Osastolle tiputukseen, 8 päivää meni siellä. CRP oli tuona aikana 150-425. Kotiutuessani, crp oli 180 ja jatkoin kahden antibiootin kuuria vielä 10 päivän ajan. Muutaman päivän jälkeen uudelleen sairaalaan kipujen vuoksi. Olen ollut 2,5 kuukautta sairauslomalla ja siitä ajasta 18 päivää osastolla ja saanut yhteensä 7 viikon ajan kahta antibioottia. Suoleen kehittyi kaksi tulehduspesäkettä (8 cm ja 3 cm) ja toinen paise puhkesi, mitään operaatiota ei tarvinnut kuitenkaan tehdä, sillä elimistö itse "peitti" puhkeamisen. Lääkärit vain totesivat joka kerta, että odotellaan ja seurataan. Leikkausta ei tule tehdä, kuin ainoastaan pakon edessä. Ja nythän mulla on sitten tuo leikkaus tulossa parin päivän sisään (avoleikkaus). Uusi vuosi ja toivottavasti on tulossa hyvä sellainen. Tsemppiä kaikille, joilla vastaava sairaus!!!

        Mielenkiintoista, tuossa eräällä kirjoittajalla oli tismalleen samat vaivat:
        Kaikki alkoi yhtäkkisenä kovana vas puolen alavatsakipuna, tyhmä en lähtenyt päivystykseen vaan makasin 4 päivää sohvalla ja sitten alkoi helpottaa. Sitten kuiten soitin aikaa tkseen kun maha alkoi porista,turvota ja kouristaa. Ottivat sisään, crp ei koholla.
        Ripulointia alkuun joka vaihtui ummetukseen. Luultiin gynen vaivaksi kun kystia oli ollut aiemmin mutta se oli umpikuja. Edelleen 2kk ensimmäisen kipukohtauksen jälkeen makoilen päivittäisissä vatsakivuissa sohvalla, kiroan julkisen hitautta ja en pysty juuri mihinkään kun vaan odotan aikaa tähystykseen. Crp kokoajan alhainen. Muuten oireet yhtenevät edellälueteltuihin mutta ymmärtääkseni crp aina koholla divertikuloosissa? Tosiaan vasemmalle alas vihloo, mutta muuten vatsaan yleisesti koskee ja älytön kurlutus on jatkuvaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Minulla alkoi kovat vatsakivut lokakuussa 2019. CRP yli 300, kuumetta lähes 39. Vatsan tt-kuvaus, jossa todettiin divertikkelit. Osastolle tiputukseen, 8 päivää meni siellä. CRP oli tuona aikana 150-425. Kotiutuessani, crp oli 180 ja jatkoin kahden antibiootin kuuria vielä 10 päivän ajan. Muutaman päivän jälkeen uudelleen sairaalaan kipujen vuoksi. Olen ollut 2,5 kuukautta sairauslomalla ja siitä ajasta 18 päivää osastolla ja saanut yhteensä 7 viikon ajan kahta antibioottia. Suoleen kehittyi kaksi tulehduspesäkettä (8 cm ja 3 cm) ja toinen paise puhkesi, mitään operaatiota ei tarvinnut kuitenkaan tehdä, sillä elimistö itse "peitti" puhkeamisen. Lääkärit vain totesivat joka kerta, että odotellaan ja seurataan. Leikkausta ei tule tehdä, kuin ainoastaan pakon edessä. Ja nythän mulla on sitten tuo leikkaus tulossa parin päivän sisään (avoleikkaus). Uusi vuosi ja toivottavasti on tulossa hyvä sellainen. Tsemppiä kaikille, joilla vastaava sairaus!!!

        Mulla todettiin divertikuliitti eilen ja kauhulla luin näitä kertomuksia. Crp 150, kivut ihan siedettävät, kuume oli lauantaina 38 eikä siitä ole noussut korkeammaksi. Kipulääkitys (burana ja panadol) ja kotiin lähettivät. Onko muilla kokemuksia että on vain kotia lähetetty ilman antibiootteja?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mulla todettiin divertikuliitti eilen ja kauhulla luin näitä kertomuksia. Crp 150, kivut ihan siedettävät, kuume oli lauantaina 38 eikä siitä ole noussut korkeammaksi. Kipulääkitys (burana ja panadol) ja kotiin lähettivät. Onko muilla kokemuksia että on vain kotia lähetetty ilman antibiootteja?

        Juuri tänään tuoreen diagnoosin kanssa kotiin, crp 40, kipulääkettä, yksi saikkupäivä eikä antibioottia. Vähän pyörällä päästä oon, huolettaakin. Oma vika, huonot elämäntavat. Nyt pitää tehdä asialle jotain.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mulla todettiin divertikuliitti eilen ja kauhulla luin näitä kertomuksia. Crp 150, kivut ihan siedettävät, kuume oli lauantaina 38 eikä siitä ole noussut korkeammaksi. Kipulääkitys (burana ja panadol) ja kotiin lähettivät. Onko muilla kokemuksia että on vain kotia lähetetty ilman antibiootteja?

        Minä menin sairaalaan päivystykseen johtuen mahan turvotuksesta kuumetta 38 siinä vaiheessa,tulehdusarvot oli 164 ja TT kuvaus.Kaiken tämän jälkeen lääkäri antoi reseptit Buranaa ja panadolia ja kotia takasin ja totesi että tule takaisin jos vaiva jatkuu ja kolme päivän päästä menin takaisin ja osastolle jouduin.Tulehdusarvot 200-240 välillä ja kuume 38-39,nyt onneksi kuume hellitti.Ihmettelen sitämiksei voitu heti ensikäynnillä määrätä antibioottia jota itse pyytelin koska epäröin tulehduskipulääkken tehoa


    • Anonyymi

      Täällä myös juuri saatu diagnoosi. Kolme päivää särki vatsaa ja selkää kivun voimistuessa päivä päivältä. Lopulta onneksi totesin korkean kipukynnyksen yli että tämä ei ole ok ja lähdin lääkäriin. Kuume nousi samalla ja kivut paheni, olikin tulehdusarvot sitten 91 ja käski lähteä päivystykseen. Siellä lisää verikokeita ja tietokonekuvaus varjoaineella. Sain kahdet antibiootit ja menolipun kotiin. Muuta tietoa en saanutkaan, mistä tullut ja mitä pitäisi jatkossa tehdä. Netistä nyt lukenut kaikkea ja pää vielä enemmän pyörällä ja ahdistaa. Ainakin nyt tiedän että tämä on sairaus eikä vain yht äkkinen, hetkellinen tila…

      • Anonyymi

        Minä sain pari päivää sitten diagnoosin.. Pari päivää oli satunnaisesti vatsakipuja, mutta sitten kipu paheni ja nousi 38 kuume. Siitä myös päivystykseen ja crp päälle 60 . Seuraavana päivänä tt-kuvasta lopulta löytyi tämä syy... Minulle ei määrätty antibiootteja, kun kuume jo laski, vaan buranaa ja visiblin kuitulisää reseptillä. Olen kuitenkin seurannassa ja maanantaina taas verikokeet. Tänään crp oli tippunut lisää. Alkaa ottaa päähän kun kuitenkin vielä vatsavaivaa ja lämpöä. Toivottavasti menisi vaan ohi nyt.
        Yritän tässä myös tutkia mitä pitäisi nyt muuttaa, ettei tämä toistuisi. Ummetuksesta en ole kärsinyt ja lääkäri sanoi että voi olla perinnöllisesti vain alttiutta noiden syntymiseen.


    • Anonyymi

      Minulla on todettu myös umpipussitauti, mutta ei ole vielä noin pahaksi mennyt
      mitä luin täältä. Hyödyllistä tietoa kaikki minulle ja monelle muullekin varmaan.

      Ruokavalion kanssa on erikoisen vaikeaa, kun juuri niitä ruokia ei suolisto kestä
      ollenkaan, jotka katsotaan hyväksi taudille eli paljon kuitua sisältävät kasvikset ym.
      En voi kohta syödä kuin keitettyä perunaa.

      Kuihdun enkä saa kaikkia ravintoaineita ehkä ollenkaan.
      "Keksin" eilen lisätä soijarouhetta ruokaan saadakseni proteiinia.
      Se oli paha virhe !!!
      Soijarouheesta tuli kauhea ripuli, ilmavaivat ja mahakivut.
      Varokaa sitä.
      Luin, että se on yleisesti voi aiheuttaa vatsvavaivoja, vaikka olisi normaali vatsa.
      Valion Profeet-proteiinijuomaa olen juonut pari vuotta 2 kpl päivässä
      ja syön siis perunaa pääasiassa ja Fazerin pehmeä 100 % kaurapuikulaa.
      Onnetonta.
      Mitä te muut saatte syötyä ?

    • Anonyymi

      Divertikuliitti todettu 2017-2018 tt-kuvauksella ja tähystyksellä.
      Nyt diagnoosin jälkeen eka kerta kun alavatsakipu passitti lääkäriin. Tämä sanoi, että nykyään ei ensimmäiseksi syötetä antibioottia ja Burana millä olin kivut saanut neljä päivää pidettyä kurissa kiellettiin ja litalginia tilalle. Neljän tabun jälkeen huomasin etteivät auta mitään kipuihin. Sitten alkoi lämpö nousta ja otin yhteyttä toiseen lääkäriin ja tämä määräsi heti flagylia ja doximycin aloitettavaksi ja rinnalle precosan koska valtavan antibioottiripulin saan flagylista. On toiminut tähän asti eli ei ripulia. Nyt viikon verran taudin alkamisesta ja 4.päivä antibioottien aloituksesta ja kuumetta eilen 38,tänään 37.7 mutta epäilen että nousee vielä. Eilen soitin päivystykseen ja tiedustelin mitä tehdä. Hoitaja sanoi että odotellaan vielä lääkkeiden tehoamista mutta jos kuume nousee 38-39 sitten päivystykseen. Kipuja ei kovin enää vatsalla ole mutta kuume ei näytä antavan periksi. Onhan tämä kurjaakin kurjempi tauti, pelottaa että jos divertikkeli puhkeaa jne. Silloin ei saa jäädä odottelemaan enää. Suolentoiminta pitää pitää vilkkaana ja siihen pitää nyt jatkossa panostaa ja toivoa että antibiootit alkaisivat tehota. Nehän toisaalta hävittävät suolistosta niin hyvät kuin huonot bakteeritkin eli vuosikausia voi suolistofloora olla sekaisin. Maitohappobakteereita ja hapanmaitotuotteita pitää muistaa syödä säännöllisesti.

      Tsemppiä kaikille taudin kanssa taisteleville!

      • Anonyymi

        Hei. Kerrottiinko sinulle miksi burana kiellettiin sinulta? Itselleni lääkäri kirjoitti sitä oikein reseptillä divertikuliittiin. Tsemppiä sinnekin!


    • Anonyymi

      Itselläni tähystyksessä havaittiin 12/2016, kun ulostenäytteessä oli verta.
      Omalla kohdalla riittävä kävely päivittäin, kaurapuuroa aamiaiseksi, johon sekoitan mittalusikallisen Vi-Siblin ja monipuolinen ruokavalio (kasviksia pitäisi syödä enemmän). Valitettavasti selkä petti 2/2021, joten joutunut opettelemaan miten välttää selkärangan ahtaumaa ja välilevyn pullistumaa. Se yhdessä divertikuliitin kanssa ei ole helppoa. Vatsakivut päivittäisiä, mutta lähinnä vaikeuttavat nukkumista. Ei kuumetta. Leseiden käyttäjät oletteko sitä lisänneet veteen, lisänneet puuroon vai miten olette käyttäneet?? Lääkäri lohdutti divertikuliitin osalta, että kaikilla 80-vuotta täyttäneillä on se, mutta vain harvoille se vaikeuttaa päivittäistä elämää.

    • Anonyymi

      Hei. Onko teillä tietoa, kun netistä etsii tietoa tästä taudista, niin sanotaan että oireet voivat olla kuin ärtyneessä suolessa ja turvotusta ja ilmavaivoja. Mutta missään ei kerrota miksi nuo umpipussitauti aiheuttaa niitä?? Ja sitten lukee toisessa kohdin että tauti oireeton jollei tulehdu??
      Itsellä todettu umpipussitauti viime vuoden lopulla. En ole kärsinyt ummetuksesta, mutta mietin onko kärsimäni turvotus ja ilmavaivat pusseihin syy vai seuraus? Tai onko turvotus ja ilmavaivat merkki että ovat ärtyneet? Vai syönkö jotain sopimatonta.
      Nyt ollut vatsan turvotusta ja ilmavaivoja niin etten jaksaisi enää ja nyt välillä taas tuntuu nipistystäkin vas. alavatsalla. Kaitpa aloitan taas "keittodieetin" kera visiblin.

      • Anonyymi

        Itse olen omassa vatsassani tulkinnut, että kyseessä on seuraus. Ruokaa kerääntyy umpipusseihin ja siksi ne aiheuttavat kipristelyä. Vi-Siblin hyvä kuitulisävalmiste, joka esimerkiksi puuroon sekoitettuna auttaa. Lisäksi Pegorion ollut toinen lääkevalmiste, jota lääkäri minulle suositteli. Perusneuvot: riittävästi kävelyä, kuitupitoinen ravinto (vihanneksia hedelmiä) ja vältä ylipainoa.


    • Anonyymi

      Jos crp nousee pariin sataan, ei kuvata, antibiootit kotiin, joilla paranee, voiko silti olla komplisoitunut?

      • Anonyymi

        Ei tai en usko, silloin jos olisi, olisi sinulla kova kuume, erittäin pahoinvoiva olo ja varmasti kova kova kova kipu. Ihmettelen kyllä kovin miksi ei kuvata, onko kuvattu aikaisemmin, onko aikaisemmin asiaa selvitetty. 200 CRP tulehdustiloissa ei ole mikään pääpyörällä juttu, mutta kertoo selkeesti että kova tulehdus päällä. Antibiootit ok, mutta tuota EI KUVATA jos ei ole aikaisemmin tehty syvempiä tutkimuksia tai muutenkin että päivitettäis tietoa ja katselmus sinne onko pahenemaan päin eli komplisoitumaan, niin sitä kovasti ihmettelen, itse olisin vetäny liinat kiinni ja sanonut hep seis, nyt mitä, kyllähän tää selvitetään ei muuta kun laittakaa nyt mut koneeseen tai hakekaa tänne ylilääkäri tai soitan lakimiehelle (sellainen potilaslakimies löytyy.) tai voi itsekkin ylilääkärille numeron löytyy niin yhteys jos tässä ei tehdä työtä joka kuuluu. Nimet ylös, kello, paikka, aika, asema, jos homma ei rupee kulkemaan niin sit potilaslakimies puhelimeen ja ylilääkäriä karjuamaan paikalle, että pelleily loppuu! Puolustakaa itseänne ja OIKEUKSIANNE! (nykyään pitäisi sairaalasta löytyä vihkosia auloista potilaan oikeudet ja sieltä yhteystiedot myös potilaslakimieheen.) Huonoista toimijoista (lääkäreistä ja sairaanhoitajista, jotka sanoo et on kiire tai tekee kiireellä asioita, tai ei tee työtään loppuun asti tai epäilys siitä kasvaa) niin pitää aina tehdä kantelu ylilääkärille tai ilmoitus, jos tarvitsee niin yhteys heti potilasasiamieheen tai lakimies, niin kyllä se homma siitä järjestyy ja ehkä nämä työtään laiminlyöjät saavat näpäytyksen ja tekevät paremmin jatkossa hommansa, sit kun valituksia kertyy kyllä ne sieltä potkitaa ja toivon mukaan parempia tilalle.


      • Anonyymi

        Ps. riippuu oireista ja olotilastasi myös. Kuume, pahoinvointi, oksentelu yms. tiiät kyllä, mutta kuten tohon päivittelinkin, että puolensa kantsii pitää jos vähänkin epäillyttää. :) tsemppiä kuiteskin oli olo sit hyvä tai huono.


    • Anonyymi

      Itsellä ollut todella monta kertaa. Paras lääke koviin kipuihin on Litalgin (saa syödä vain 5 päivää). Toinen vanhan sairaanhoitajan konsti, joka oikeasti auttaa on vehnäjauhovelli aamulla ja illalla. Keitetään vehnäjauhoista
      punaisesta maidosta, kermasta ja voista, vähän suolaa (itse käytän osittain myös spelttijauhoa) löysä velli. Pitää aika pitkään antaa hautua. Ihmeesti saa avun. Olen jakanut vinkkiä ja usealta tullut ihmettelevä vastaus että toimii. Voi keittää ison annoksen ja sitten lämmitellä.

      • Anonyymi

        Tätä pitää tutkia ja laittaa korvan taakse, kiitos vinkistä, mutta ensin kyllä tutkin tuota komboa, koska ainahan näitä ilkeitä höynäyttäjiä löytyy, enkö tarkoita pahalla tai että olisit, mutta kun sitä ei koskaan tiedä, ihan hyvä olla etes jonkinlainen itsesuojeluvaistu, mutta tässä voi olla hyvää perää. :)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      17
      1455
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1295
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1192
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1082
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1036
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1025
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      9
      1013
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      989
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      981
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      980
    Aihe