Nurmikko savimaalle

Neuvoja ja vinkkejä kaivattaisiin. Elikkä, miten kannattaisi perustaa nurmikko märälle savimaalle? Vastauksista kiitos!!
Ilmianna
Jaa

5 VastaustaMeillä ja naapureissa tehtiin kaikki nurmikon perustamistyöt ja maanmuokkaukset viimeisen päälle hyvin. Tuli hyvät nurmikot.
Kunta taas teki viereiselle puistoalueelle nurmikon kylvämällä siemenet suoraan kuivahkojen ja kovien savimaiden päälle ja siitäkin tuli todella hyvä nurmialue. Eli en kyllä tekis muuta kun kylväis siemenet ja alkais leikata kun kasvaa tarpeeksi.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
että maa on todella märkää. Talon toisella sivulla voi melkeinpä uida ja toisinaan se märkä valtaa sitten koko pihan. Piha myllätään vielä ensi kesänä paljon, mutta kyllä siihen jonkinlainen pohja pitää tehdä, jotta nurmikko saadaan kasvamaan hyvänä.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Kuten otsikossa, kannattaa kysyä puutarhanetin sivuilla, siellä surffaa puutarha-ihmiset. Tietävät ja neuvovat.
Olen itse kukkakauppapuutarhuri ja jotain tiedän asiasta perusopintojen kautta.
Eli, jos maapohja on tosi märkä, kannattaa salaojittaa. Sehän pitää tehdä jo rakennelmienkin takia. Kunnon nurmikko vaatii n. 20 cm kasvualustaa. Savi on pohjana hyvä ja kestävä. Mutta, sen joukkoon pitää lisätä hiekkaa, humusta... tai sitten tuoda ihan ruokamullan tapaista(ei sitä kalleinta ja parhainta) ja sekoittaa saven kanssa.
Kunnollinen kalkitus ja peruslannoitus, niin johan viheriöi.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
Mun mielestä nurmikon salaojittaminen on useimmiten aika turhaa (ja kallista) puuhaa. Kaadoilla saadaan sama homma hoidettua paljon edullisemmin ja helpommalla - edellyttäen tietysti, että kaadot on mahdollista tehdä.

Nurmikon perustamiseen löytyy ohjeita pilvin pimein, sitä on ihan turha itse pähkäillä ja tehdä mutu-tuntumalla. Vaikka lähimmästä puutarhamyymälästä, tai vaikka googlettamalla hakusanalla "nurmikon perustaminen"
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Savihan on toisaalta kasvualustana varsin hyvää kun sisältää ravinteita,mutta haittana märkyys,kylmyys,tiiviys,kuivuttuaan kovuus jne...Eikä pelkässä savessa kyllä juuri mikään kasva!

Nurmikon jos ja kun savimaalle haluaa perustaa on liikavesien poispääsystä huolehdittava (kallistukset,salaojat tms) ja kasvualustaa on parannettava lisäämällä siihen hiekkaa (lisää ilmavuutta,parantaa lämpö- ja kosteusolosuhteita) ja humusta eli multaa.Savipitoisuus nurmikon kasvualustassa saisi olla vain noin 10%.Kasvualustan paksuus nurmikolle on sen 20 senttiä mutta kyllä sitä syvemmältä joudut muokkaamaan juuri tuon vesiongelman takia.
Ilmianna
Jaa

Vastaa alkuperäiseen viestiin

Nurmikko savimaalle

Neuvoja ja vinkkejä kaivattaisiin. Elikkä, miten kannattaisi perustaa nurmikko märälle savimaalle? Vastauksista kiitos!!

5000 merkkiä jäljellä

Peruuta