Kannattaako satsata?

E-pä-tietoinen

Kuka vielä kouluttautuu ICT-alalle? Tietokoneet on tulleet jäädäkseen.. Onko tietotekniikan insinöörikoulutus tässä laskussa vielä vetovoimainen? Kuinka hyvin alalle kouluttautuva työllistyy jatkossa? Entä miten nainen työllistyy kyseisellä alalla? Tietääkö joku mihin kannattais erikoistua jos mielii tietotekniikkaa lukemaan ja mikä opinahjo olis hyvä? Olis kiva, ku kommentteja nakkais alan oppilaitosten edustajien ja opiskelijoiden lisäksi myös yritysten edustajat :o]

9

826

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Liikaa työvoimaa

      Vain parhaat työllistyvät. Bioinformatiikka on päivän sana. Inssikoulutus on yhtä tyhjän kanssa, dippainssit tietysti erikseen. Nainen työllistyy siinä missä mieskin jos osaa. Yliopisto tai tkk.

      • Jotain_

        Jos olet loistava lukion pitkässä matematiikassa, fysiikassa, kemiassa ja kielissä. Pidät ryhmätöistä mutta pärjäät yhtä hyvin yksinkin. Niin täyttänet vaatimukset hyvin (Mihin vaan)!

        Koulutuspaikan vähimmäisvaatimuksena on yliopistotaso. (Ammattikorkeakoulua ei paljoa arvosteta!)

        Tulevaisuuden ala on terveydenhoito ja muu hoivatyö!


      • ....
        Jotain_ kirjoitti:

        Jos olet loistava lukion pitkässä matematiikassa, fysiikassa, kemiassa ja kielissä. Pidät ryhmätöistä mutta pärjäät yhtä hyvin yksinkin. Niin täyttänet vaatimukset hyvin (Mihin vaan)!

        Koulutuspaikan vähimmäisvaatimuksena on yliopistotaso. (Ammattikorkeakoulua ei paljoa arvosteta!)

        Tulevaisuuden ala on terveydenhoito ja muu hoivatyö!

        Jep hoivatyö on tulevaisuutta varsinkin kun nykyään palkat ovat suuria. IT-osaajia on nykyään liikaa kun jopa peruskoululaisille opetetaan kotisivujen tekoa jne... Toki tosi.osaajille on aina kysyntää.


    • TRRY

      Vastaan kysymyksiisi erään teknillisen yliopiston opiskelijan ja nykyisellään vähän opettajankin näkökulmasta. En kuitenkaan halua esiintyä erityisesti minkään yliopiston edustajana, koska seuraavat asiat ovat minun havaintojani ja ajatuksiani, eivät minkään yliopiston virallinen kanta.

      > Kuka vielä kouluttautuu ICT-alalle?

      Moni kouluttautuu. Hakijoiden määrä ja siksi myös opiskelupaikan saaneiden keskitaso on kuitenkin ollut jo monta vuotta laskussa. Tämän voi jokainen havaita kaivamalla esiin tietotekniikan opintoihin vaaditut pääsykoepisteet viimevuosilta.

      > Kuinka hyvin alalle kouluttautuva työllistyy jatkossa?

      Työllistymistilanne on erittäin hyvä. Teknisestä yliopistostamme vuonna 2006 valmistuneiden tietotekniikan opiskelijoiden työllistymisprosentti oli 95 %.

      > Tietääkö joku mihin kannattais erikoistua jos mielii tietotekniikkaa lukemaan

      Erityisesti ohjelmistopuolelle suuntautuneilla työllistymisprosentti on ollut ainakin viimeiset neljä vuotta korkeampi kuin 95 %. Sitä vanhempia tilastotietoja ei ollut käden ulottuvilla. Mutta eihän sitä suuntautumista pidä noiden muutenkin korkeiden prosenttien perusteella päättää. Kannattaa erikoistua siihen, mikä kiinnostaa eniten. Monille se selvinnee vasta peruskursseja suorittaessa, koska silloin saa hieman paremman käsityksen vaihtoehdoista.

      Kaiken kaikkiaan tilanne on varsin nurinkurinen. Teollisuus tuntuisi vetävän tietotekniikan diplomi-insinöörejä minkä vain ikinä irti saa, mutta kiinnostuneita opiskelijoita on paljon vähemmän kuin vielä kymmenen vuotta sitten. Voisi jopa sanoa, että heitä on niukasti. Tietotekniikan diplomi-insinöörien tarve ei ole vähenemässä. Asia on pikemminkin päin vastoin. Siksihän Suomeen koitetaan houkutella lahjakkaita tietotekniikan opiskelijoita ulkomailta myöten.

      Toivon, että myös suomalaiset tietotekniikasta kiinnostuneet ylioppilaat hakisivat innokkaasti DI:ksi "kouluttautumaan". Tosin käyttäisin mieluummin sanaa "opiskelemaan", koska ei se tieto mene päähän ja vielä huonommin taito hyppysiin vain passiivisesti "kouluttautumalla".

    • kokenut

      Sehän riippuu paljon siitäkin, millaista työta haluat tehdä. Haluatko tehdä aivotyötä, suunnitella, olla pomona, tai itse toteuttaa.
      Haluatko nähdä konkreettisesti kättesi työn jäljet.
      Nykyään taitaa olla jo puutetta varsinaisista tekijöistä, kun niin moni ylioppii.

      Itse olen tehnyt työtä vuosikymmenet, jopa käden työtä, jolloin sai nähdä mitä sai aikaan.
      Viimeiset parikymmentä vuotta on mennyt tällä ICT-alalla, tietokoneen input-puolen laitteistoa hiplaten, output-puolen laitteistoa tuijottaen.

      Eikä se ole kaksista työtä, enää, siis aikansa kutakin. Ehkä kaikki työnä alkaa jossain vaiheessa tuntumaan puulta, tai joltain muulta mitä haluaisi. Kyllä itsekin vielä olen tietotekniikasta innostunut, vapaaaikanakin istun koneella.

      Ei se ole helppo päättää mitä tekisi elämässään, jos hyvä tuuri sattuu, ja omaa aktiivisuuttakin tarvitaan, voi käydä hyvin ja saa tehdä mielekästä työtä.

      Jos olet aidosti ICT-alasta kiinnostunut, hakeudu sille, jos jokin muu kiinnostaa, ota selvää myös siitä.

    • daemonsultan

      Mikäs tänne on kouluttautuessa, hommia piisaa kyllä. Kouluttautuminen alkaa olla aika tärkeä juttu, koska yhä enemmän halutaan tutkintoja ym. ja pelkällä työkokemuksella töiden saanti voi - siis voi, mutta ei välttämättä ole - olla vaikeaa.

      Työtä on varsin monenlaista ja omien kokemusteni mukaan omalla aktiivisuudella pystyy hyvinkin vaikuttamaan siihen mitä tekee. Tärkeintä on kuitenkin oma motivaatio tehdä ja kehittyä työssään ja siten ohjata oman uransa muodostumista.

      Palkat vaihtelevat, mutta kyllä täällä pääsee erinomaisiinkin ansioihin (tämä toki lähinnä pk-seudulla). Töitä voi muutamia poikkeuksia lukuunottamatta olla hieman hankala löytää pk-seudun ulkopuolelta.

      Naisille töitä on ihan hyvin tarjolla, joskin ala on miesvaltainen ja joiltain osin naisilta "suljettu", tosin siitäkin ollaan pääsemässä pikkuhiljaa eroon.

      IT-alalla on vähän huono maine siitäkin syystä, että puhutaan paljon tyypeistä, jotka puskevat ylitöitä ilman lisäkorvausta 100 tuntia kuukaudessa. Sen lisäksi, että se nyt vaan on tyhmää, sitä ei edes ole pakko tehdä. Yleensä omaan työhönsä pystyy vaikuttamaan varsin hyvin.

      Etuna alalla on myös sen joustavuus. Voi olla mahdollisuuksia etätyöhön, itselle sopiviin työaikoihin, voit ehkä rytmittää työsi kuukausitasollakin niin kuin itse haluat ym. Itse pidän yhden kaksi etäpäivää viikossa, hyödynnän vapaasti liukumaa ja jos joskus ei jaksata tehdä, lykkään työpäivän kylmästi viikonlopulle.

      Varsinaista erikoistumisen osa-aluetta mä en tähän kohtaan haluaisi edes lähteä arvailemaan. Se juttu, joka juuri nyt tai lähitulevaisuudessa on H0t, on valmistuessasi kaikkea muuta kuin sitä. Vaikka mitä on tullut, ei se perusduuni ole siitä mihinkään muuttunut. Ainakaan sen 10 vuoden aikana mitä itse olen työtä tehnyt.

      Eikä tällä alalla ole tarpeen olla maailman paras. Riittää, että on riittävän hyvä siinä mitä tekee. Silläkin elättää itsensä ja saa vielä parhaassa tapauksessa tehdä työtä, josta pitää.

      Yleisesti ottaen työtä valittaessa kannattaa ehdottomasti pohtia myös haluaako käyttää vajaan kolmanneksen elinajastaan siihen. Työllä pitäisi tulla toki toimeenkin, joten on työllistymisnäkökulmallakin iso merkitys, mutta se ei saisi olla ainoa kriteeri.

      Valitse ensisijaisesti aloja, jotka itseäsi kiinnostavat. Sen jälkeen voit selvitellä niistä ne, joita oikeasti kannattaa työkseen tehdä.

    • AinaOnMahdollisuus

      voi käydä siinäkin mielessä, perustaoman ICT firman tai palvelun, lisää voi samalla kehittää erikoistumalla tai tuomalla rinnalle uusia juttuja

    • dscdacx

      Ohjelmointia on aika vaikea robotisoida, mitään koneen tekemiä tehokkaita ohjelmia ei ole vielä saatu aikaan, joten voipi olla että ICT alalla töitä riittää paljon kauemmin kuin millään muulla alalla.

      Tietotekniikan ihmiset kun automatisoivat muilta työpaikat pois, mutta jonkun niitä koneita on aina korjattava ja päivitettävä.

      • pyyttoni34

        Ottakaa kuitenkin huomioon, että IT-alalla ei palkata yli 40-vuotiaita. Eli siihen mennessä pitäisi olla oma firma perustettuna tai toisen alan tutkinto suoritettu. Esim. sairaanhoitajaksi Norjaa, palkka 8000 € / kk, joka vastaa Suomen 4500 € / kk ostovoimalta.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Marin on ehkä maailman kaunein "Nelikymppinen"

      Marinin julkaisu on saanut yli 68 500 tykkäystä. Postauksen kommenttikentässä ylistetään paljon Marinin kauneutta, jota
      Maailman menoa
      328
      2786
    2. Vernu Vasunta

      On mahotonta miten marjanpoimijoita on kohdeltu! Eikö paremmalla kohtelulla olisi saanut paremman tuloksen?
      Suomussalmi
      94
      2086
    3. En kelpaa sinulle

      Varattuna - olen sinulle ongelma. Eroaminen vuoksesi voi olla turhaa, sillä me ei puhuta, kun olen varattu ja kumpikin v
      Ikävä
      120
      1610
    4. Taidat vanhempi nainen

      Haluta sen tien itsellesi. juokse vaan karkuun ! Pahentaa vaan asiaa.Pitäs toimia ihan toisin päin
      Ikävä
      73
      1144
    5. Hetkeäänkään miettimättä ottaisin sinut

      Mutta mitä mieltä miehesi siitä olisi?
      Ikävä
      71
      1022
    6. Olisi kiva tietää miksi pidät minusta?

      Miehelle kysymys :)
      Ikävä
      61
      983
    7. Voi nainen...

      Kun luovutit meistä liian aikaisin, just kun aloin oppimaan sinua. Jos oisin alussa jo lukenut aiheesta oisin voinut toi
      Ikävä
      41
      940
    8. Venäjä aikoo yksipuolisesti muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa

      Venäjä aikoo muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa Venäjän saarten eteläpuolella. Ylen jutussa kerrotaan mm.
      Maailman menoa
      145
      899
    9. Suomi lähettää tarkkailijoita merialueelle

      Venäjä on ilmoittanut aikovansa ylittää Suomen merialueen rajat kysymättä lupaa kertomalla että Suomen merialueen raj
      Maailman menoa
      290
      832
    10. Naiselle kysymys

      Mitä oikein näet minussa?
      Ikävä
      40
      744
    Aihe