Yliopistossa opiskelu "siinä sivussa"

mitenkä..

Olen kohta vuoden opiskellut AMK:ssa ja teksi mieleni hakea ensi syksyksi yliopistoon.
En kuitenkaan halua jättää AMK-opintojani kesken, joten kyyisinkin, onko kellään kokemusta yliopisto-opinnoista "siinä sivussa", eli juuri esim. toisen koulutksen ohella, tai vaikka työn ohella?

Meillä AMK:ssa on läsnäolopakko melkein kaikissa aineissa, eli aikaa siellä kuluu useampi tunti joka päivä.
Mutta miten on yliopiston laita? Voiko suorittaa paljon etäopiskelun? Onko paljon ns. pakollisia tunteja, ja voiko niistä poissaoloja korvata mitenkään? Voiko opiuskella omaan tahtiinsa, eli ottaa syksyllä vaan muutaman kurssin, vai miten se käytänössä menee?

Vaihtelee varmaan myös aloittain, itse olisin hakemassa vieraita kieliä lukemaan, ehkäpä myös jotain kirjallisuutta tms.

Olisin todella kiitollinen kaikista kokemuksista!

3

1103

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • FM-Englanti

      Hei. Kielissä on kyllä paljon läsnäoloa vaativia kursseja, etenkin opintojen alussa (niin sanotuissa perusopinnoissa). Tosin opiskelutahdin voi määrätä itse, eli tehdä halutessaan vaikka vain yhden kurssin vuodessa (nykyisin tosin opintoaika on rajattu, eli valmistua pitää muistaakseni seitsemässä vuodessa, kantsii tämä selvittää tarkemmin jostain.)

      Itse opiskelin aikanaan amk:ssa ja yliopistossa samaan aikaan, mutta minulla ei tuolloin ollut amk:ssa enää kuin muutama kurssi suorittamatta ja päättötyö tekeillä.

      En halua latistaa, mutta en kyllä usko että jaksat amk:ssa ja yo:ssa samaan aikaan vielä tässä vaiheessa, kun kerran amk-opintosi ovat vasta niin alussa. Sitä kannattaa harkita, että menet amk:n ohella avoimeen yliopistoon suorittamaan opintoja - tosin vieraiden kielten opintoja ei välttämättä kovin paljon ole tarjolla, siis niin sanottuja filologian opintoja. Yleisiä kieliopintoja kyllä on, mutta ne eivät käy varsinaisiksi vieraiden kielten/filologian opinnoiksi.

      Kirjallisuuden opinnot taas sitten onnistuvat kyllä, etenkin perusopinnot. Kirjallisuuden perusopinnot (ja ison osan aine- ja syventävistäkin) voi usein suorittaa lähes kokonaan kirjatenteillä, eli siis lukemalla läjän kirjoja kotona ja käymällä tentissä. Kirjallisuuden opintoja löytyy kai ihan hyvin avoimesta, joten vaikka et saisi yo:ssa opiskelupaikkaa voit tehdä opintoja avoimessa.

      • aloittaja..

        Kiitos vastauksesta!

        Täytynee vielä miettiä tätä asiaa ja selvitellä tarkemmin. Avoin yliopisto on tietysti yksi vaihtoehto, mutta kun se kuitenkin maksaa, niin sikäli olisi parempi, jos pääsisi ihan oikeasti yliopistoon.


      • FM-Englanti
        aloittaja.. kirjoitti:

        Kiitos vastauksesta!

        Täytynee vielä miettiä tätä asiaa ja selvitellä tarkemmin. Avoin yliopisto on tietysti yksi vaihtoehto, mutta kun se kuitenkin maksaa, niin sikäli olisi parempi, jos pääsisi ihan oikeasti yliopistoon.

        Ole hyvä.

        Niin kyllä, avoin maksaa, mutta toisaalta sinun kannattaa huomioida se, että korkeakouluopintoihin myönnettävät opintotukikuukaudet ovat rajalliset. (Avoimessa voi muuten hyvinkin saada opiskelijana alennusta opinnoista.)

        Mikäli et pysty amk-opintojen ohessa suorittamaan tehokkaasti yliopisto-opintoja, ei siitä oikeastaan ole kovin paljon (rahallisessa mielessä) hyötyä vaikka saisit opiskelupaikan yo:ssa jo tässä vaiheessa. Omalla kohdallani homma meni niin, että amk-opintoihin minulta meni 34 opintotukikuukautta, joten yo-opintoihin oli jäljellä 36 kuukautta. Tuossa tosin sitten se, että tosiaan yhden vuoden olin molemmissa samaan aikaan, eli amk:ssa tein päättötyön ja muutaman puuttuneen kurssin ja yo:ssa pääaineen perusopinnot ja aloitin sivuainetta. Eivät minulla tuet kuitenkaan riittäneet yliopisto-opintojen loppuun asti, vaan jouduin menemään gradun teon ohessa töihin. Voin sanoa, että se ei välttämättä ole oman terveyden kannalta paras ratkaisu - minulle tuli silloin todella paha burnout ja vasta menneen kesän/syksyn aikana olen siitä alkanut palautua (valmistuin 2006 syksyllä, joten ihan äkkiä ei olo parantunut).

        Vielä opintotukukuukausien laskemisesta. Laskutapa menee siis niin, että jos valmistut amk:sta, käyttämäsi tukikuukaudet vähennetään 70:stä tukikuukaudesta (joka on maksiaika mitä voi opintotukea saada, sitten loppuu). Jos jätät kesken amk:n ja siirryt yliopistoon vähennetään amk:ssa käyteyt kuukaudet 55:stä tukikuukaudesta - jos siis ensi vuonna pääset yliopistoon ja lopettaisit amk:ssa olisi sinulla arviolta 55-9 eli 46 kuukautta yo-opintoihin (tämä siis sillä olettamalla, että käytät nyt ekana amk-vuotenasi 9 kuukautta tukea). Eli tässä vaiheessa vielä ihan ok tilanne, 9 tukikuukauden vuosivauhtiahan tuo riittää viideksi vuodeksi. Toisen vuoden jälkeen on jo huonompi tilanne ja kolmannen vuoden jälkeen ei enää kannata amk:ssa lopettaa vaan tehdä tutkinto loppuun. Tosin, ethän tietenkään mitään lopettamisesta edes puhunut, mutta tämä nyt esimerkkinä.

        Yo-puolella tulee sitten nykyisin tosiaan vastaan se, että opiskeluaika on rajattu. Kai sitä jollakin tavalla saa hakemuksesta pidennettyä. Ei taida tästä vielä olla oikein kokemuksia yliopistoillakaan, kun rajoitettu opinto-oikeus taisi tulla voimaan vasta pari vuotta sitten.

        No, en tosiaan halua latistaa. Toivottavasti saat suunnitelmasi hyvälle mallille :)

        Ja kysy vain lisää jos herää jotain mieleen.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tyttäreni kuoli lihavuusleikkaukseen.

      Miettikää kuiten 2 kertaa, ennenkuin menette lihavuusleikkaukseen.
      Terveys
      319
      7544
    2. Viiimeinen viesti

      Sinulle neiti ristiriita vai mikä nimesi sitten ikinä onkaan. Mulle alkaa riittää tää sekoilu. Oot leikkiny mun tunteill
      Suhteet
      66
      2176
    3. Mikä olisi sinun ja kaivattusi

      Tarinan kertovan elokuvan nimi?
      Ikävä
      177
      1843
    4. epäonnen perjantain rikos yritys

      onpa epäselvä kuva, tuolla laadullako keskustaa tarkkaillaan lego hahmotkin selvempiä
      Kajaani
      16
      1382
    5. Onko kaivattusi täysin vietävissä ja

      vedätettävissä?
      Ikävä
      112
      1287
    6. Yllätyspaukku! Vappu Pimiä rikkoi vaikean rajapyykin yllättävässä bisneksessä: "Nyt hymyilyttää...!"

      Wau, onnea, Vappu Pimiä, upea suoritus! PS. Pimiä tänään televisiossa, ohjelmatietojen mukaan hän on Puoli seiskassa vie
      Suomalaiset julkkikset
      9
      1251
    7. Suomessa ei ole järkeä tarjota terveyspalveluita joka kolkassa

      - Suomen väestötiheys 1.1.2022 oli 18,3 asukasta maaneliökilometriä kohden. - Uudenmaan maakunnassa asuu keskimäärin 18
      Maailman menoa
      170
      1221
    8. RÖTÖSHERRAT KIIKKIIN PUOLANGALLA.

      Puolankalaisilla tehtävä ryhmäkanne itsensä yleintäneistä rötöstelijöista, sekä maksattaa kunnan maksama tyhmän koplan j
      Puolanka
      55
      1171
    9. Kirjoitin sinulle koska

      tunnen sinua kohtaan niin paljon. Sydäntäni särkee, kun kätken ihastumisen, kaipauksen, sinua kohtaan tuntemani lämmön j
      Ikävä
      41
      1081
    10. Martina pääsee upeisiin häihin

      Miltäs se tuntuu kateellisista. Anni Uusivirta on Martinan kavereita.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      290
      1019
    Aihe