Yliopistossa opiskelu "siinä sivussa"

mitenkä..

Olen kohta vuoden opiskellut AMK:ssa ja teksi mieleni hakea ensi syksyksi yliopistoon.
En kuitenkaan halua jättää AMK-opintojani kesken, joten kyyisinkin, onko kellään kokemusta yliopisto-opinnoista "siinä sivussa", eli juuri esim. toisen koulutksen ohella, tai vaikka työn ohella?

Meillä AMK:ssa on läsnäolopakko melkein kaikissa aineissa, eli aikaa siellä kuluu useampi tunti joka päivä.
Mutta miten on yliopiston laita? Voiko suorittaa paljon etäopiskelun? Onko paljon ns. pakollisia tunteja, ja voiko niistä poissaoloja korvata mitenkään? Voiko opiuskella omaan tahtiinsa, eli ottaa syksyllä vaan muutaman kurssin, vai miten se käytänössä menee?

Vaihtelee varmaan myös aloittain, itse olisin hakemassa vieraita kieliä lukemaan, ehkäpä myös jotain kirjallisuutta tms.

Olisin todella kiitollinen kaikista kokemuksista!

3

1074

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • FM-Englanti

      Hei. Kielissä on kyllä paljon läsnäoloa vaativia kursseja, etenkin opintojen alussa (niin sanotuissa perusopinnoissa). Tosin opiskelutahdin voi määrätä itse, eli tehdä halutessaan vaikka vain yhden kurssin vuodessa (nykyisin tosin opintoaika on rajattu, eli valmistua pitää muistaakseni seitsemässä vuodessa, kantsii tämä selvittää tarkemmin jostain.)

      Itse opiskelin aikanaan amk:ssa ja yliopistossa samaan aikaan, mutta minulla ei tuolloin ollut amk:ssa enää kuin muutama kurssi suorittamatta ja päättötyö tekeillä.

      En halua latistaa, mutta en kyllä usko että jaksat amk:ssa ja yo:ssa samaan aikaan vielä tässä vaiheessa, kun kerran amk-opintosi ovat vasta niin alussa. Sitä kannattaa harkita, että menet amk:n ohella avoimeen yliopistoon suorittamaan opintoja - tosin vieraiden kielten opintoja ei välttämättä kovin paljon ole tarjolla, siis niin sanottuja filologian opintoja. Yleisiä kieliopintoja kyllä on, mutta ne eivät käy varsinaisiksi vieraiden kielten/filologian opinnoiksi.

      Kirjallisuuden opinnot taas sitten onnistuvat kyllä, etenkin perusopinnot. Kirjallisuuden perusopinnot (ja ison osan aine- ja syventävistäkin) voi usein suorittaa lähes kokonaan kirjatenteillä, eli siis lukemalla läjän kirjoja kotona ja käymällä tentissä. Kirjallisuuden opintoja löytyy kai ihan hyvin avoimesta, joten vaikka et saisi yo:ssa opiskelupaikkaa voit tehdä opintoja avoimessa.

      • aloittaja..

        Kiitos vastauksesta!

        Täytynee vielä miettiä tätä asiaa ja selvitellä tarkemmin. Avoin yliopisto on tietysti yksi vaihtoehto, mutta kun se kuitenkin maksaa, niin sikäli olisi parempi, jos pääsisi ihan oikeasti yliopistoon.


      • FM-Englanti
        aloittaja.. kirjoitti:

        Kiitos vastauksesta!

        Täytynee vielä miettiä tätä asiaa ja selvitellä tarkemmin. Avoin yliopisto on tietysti yksi vaihtoehto, mutta kun se kuitenkin maksaa, niin sikäli olisi parempi, jos pääsisi ihan oikeasti yliopistoon.

        Ole hyvä.

        Niin kyllä, avoin maksaa, mutta toisaalta sinun kannattaa huomioida se, että korkeakouluopintoihin myönnettävät opintotukikuukaudet ovat rajalliset. (Avoimessa voi muuten hyvinkin saada opiskelijana alennusta opinnoista.)

        Mikäli et pysty amk-opintojen ohessa suorittamaan tehokkaasti yliopisto-opintoja, ei siitä oikeastaan ole kovin paljon (rahallisessa mielessä) hyötyä vaikka saisit opiskelupaikan yo:ssa jo tässä vaiheessa. Omalla kohdallani homma meni niin, että amk-opintoihin minulta meni 34 opintotukikuukautta, joten yo-opintoihin oli jäljellä 36 kuukautta. Tuossa tosin sitten se, että tosiaan yhden vuoden olin molemmissa samaan aikaan, eli amk:ssa tein päättötyön ja muutaman puuttuneen kurssin ja yo:ssa pääaineen perusopinnot ja aloitin sivuainetta. Eivät minulla tuet kuitenkaan riittäneet yliopisto-opintojen loppuun asti, vaan jouduin menemään gradun teon ohessa töihin. Voin sanoa, että se ei välttämättä ole oman terveyden kannalta paras ratkaisu - minulle tuli silloin todella paha burnout ja vasta menneen kesän/syksyn aikana olen siitä alkanut palautua (valmistuin 2006 syksyllä, joten ihan äkkiä ei olo parantunut).

        Vielä opintotukukuukausien laskemisesta. Laskutapa menee siis niin, että jos valmistut amk:sta, käyttämäsi tukikuukaudet vähennetään 70:stä tukikuukaudesta (joka on maksiaika mitä voi opintotukea saada, sitten loppuu). Jos jätät kesken amk:n ja siirryt yliopistoon vähennetään amk:ssa käyteyt kuukaudet 55:stä tukikuukaudesta - jos siis ensi vuonna pääset yliopistoon ja lopettaisit amk:ssa olisi sinulla arviolta 55-9 eli 46 kuukautta yo-opintoihin (tämä siis sillä olettamalla, että käytät nyt ekana amk-vuotenasi 9 kuukautta tukea). Eli tässä vaiheessa vielä ihan ok tilanne, 9 tukikuukauden vuosivauhtiahan tuo riittää viideksi vuodeksi. Toisen vuoden jälkeen on jo huonompi tilanne ja kolmannen vuoden jälkeen ei enää kannata amk:ssa lopettaa vaan tehdä tutkinto loppuun. Tosin, ethän tietenkään mitään lopettamisesta edes puhunut, mutta tämä nyt esimerkkinä.

        Yo-puolella tulee sitten nykyisin tosiaan vastaan se, että opiskeluaika on rajattu. Kai sitä jollakin tavalla saa hakemuksesta pidennettyä. Ei taida tästä vielä olla oikein kokemuksia yliopistoillakaan, kun rajoitettu opinto-oikeus taisi tulla voimaan vasta pari vuotta sitten.

        No, en tosiaan halua latistaa. Toivottavasti saat suunnitelmasi hyvälle mallille :)

        Ja kysy vain lisää jos herää jotain mieleen.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      66
      4562
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2239
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1764
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1498
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      27
      1433
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1298
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1227
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1136
    9. 22
      1086
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1014
    Aihe