Yliopistossa opiskelu "siinä sivussa"

mitenkä..

Olen kohta vuoden opiskellut AMK:ssa ja teksi mieleni hakea ensi syksyksi yliopistoon.
En kuitenkaan halua jättää AMK-opintojani kesken, joten kyyisinkin, onko kellään kokemusta yliopisto-opinnoista "siinä sivussa", eli juuri esim. toisen koulutksen ohella, tai vaikka työn ohella?

Meillä AMK:ssa on läsnäolopakko melkein kaikissa aineissa, eli aikaa siellä kuluu useampi tunti joka päivä.
Mutta miten on yliopiston laita? Voiko suorittaa paljon etäopiskelun? Onko paljon ns. pakollisia tunteja, ja voiko niistä poissaoloja korvata mitenkään? Voiko opiuskella omaan tahtiinsa, eli ottaa syksyllä vaan muutaman kurssin, vai miten se käytänössä menee?

Vaihtelee varmaan myös aloittain, itse olisin hakemassa vieraita kieliä lukemaan, ehkäpä myös jotain kirjallisuutta tms.

Olisin todella kiitollinen kaikista kokemuksista!

3

1127

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • FM-Englanti

      Hei. Kielissä on kyllä paljon läsnäoloa vaativia kursseja, etenkin opintojen alussa (niin sanotuissa perusopinnoissa). Tosin opiskelutahdin voi määrätä itse, eli tehdä halutessaan vaikka vain yhden kurssin vuodessa (nykyisin tosin opintoaika on rajattu, eli valmistua pitää muistaakseni seitsemässä vuodessa, kantsii tämä selvittää tarkemmin jostain.)

      Itse opiskelin aikanaan amk:ssa ja yliopistossa samaan aikaan, mutta minulla ei tuolloin ollut amk:ssa enää kuin muutama kurssi suorittamatta ja päättötyö tekeillä.

      En halua latistaa, mutta en kyllä usko että jaksat amk:ssa ja yo:ssa samaan aikaan vielä tässä vaiheessa, kun kerran amk-opintosi ovat vasta niin alussa. Sitä kannattaa harkita, että menet amk:n ohella avoimeen yliopistoon suorittamaan opintoja - tosin vieraiden kielten opintoja ei välttämättä kovin paljon ole tarjolla, siis niin sanottuja filologian opintoja. Yleisiä kieliopintoja kyllä on, mutta ne eivät käy varsinaisiksi vieraiden kielten/filologian opinnoiksi.

      Kirjallisuuden opinnot taas sitten onnistuvat kyllä, etenkin perusopinnot. Kirjallisuuden perusopinnot (ja ison osan aine- ja syventävistäkin) voi usein suorittaa lähes kokonaan kirjatenteillä, eli siis lukemalla läjän kirjoja kotona ja käymällä tentissä. Kirjallisuuden opintoja löytyy kai ihan hyvin avoimesta, joten vaikka et saisi yo:ssa opiskelupaikkaa voit tehdä opintoja avoimessa.

      • aloittaja..

        Kiitos vastauksesta!

        Täytynee vielä miettiä tätä asiaa ja selvitellä tarkemmin. Avoin yliopisto on tietysti yksi vaihtoehto, mutta kun se kuitenkin maksaa, niin sikäli olisi parempi, jos pääsisi ihan oikeasti yliopistoon.


      • FM-Englanti
        aloittaja.. kirjoitti:

        Kiitos vastauksesta!

        Täytynee vielä miettiä tätä asiaa ja selvitellä tarkemmin. Avoin yliopisto on tietysti yksi vaihtoehto, mutta kun se kuitenkin maksaa, niin sikäli olisi parempi, jos pääsisi ihan oikeasti yliopistoon.

        Ole hyvä.

        Niin kyllä, avoin maksaa, mutta toisaalta sinun kannattaa huomioida se, että korkeakouluopintoihin myönnettävät opintotukikuukaudet ovat rajalliset. (Avoimessa voi muuten hyvinkin saada opiskelijana alennusta opinnoista.)

        Mikäli et pysty amk-opintojen ohessa suorittamaan tehokkaasti yliopisto-opintoja, ei siitä oikeastaan ole kovin paljon (rahallisessa mielessä) hyötyä vaikka saisit opiskelupaikan yo:ssa jo tässä vaiheessa. Omalla kohdallani homma meni niin, että amk-opintoihin minulta meni 34 opintotukikuukautta, joten yo-opintoihin oli jäljellä 36 kuukautta. Tuossa tosin sitten se, että tosiaan yhden vuoden olin molemmissa samaan aikaan, eli amk:ssa tein päättötyön ja muutaman puuttuneen kurssin ja yo:ssa pääaineen perusopinnot ja aloitin sivuainetta. Eivät minulla tuet kuitenkaan riittäneet yliopisto-opintojen loppuun asti, vaan jouduin menemään gradun teon ohessa töihin. Voin sanoa, että se ei välttämättä ole oman terveyden kannalta paras ratkaisu - minulle tuli silloin todella paha burnout ja vasta menneen kesän/syksyn aikana olen siitä alkanut palautua (valmistuin 2006 syksyllä, joten ihan äkkiä ei olo parantunut).

        Vielä opintotukukuukausien laskemisesta. Laskutapa menee siis niin, että jos valmistut amk:sta, käyttämäsi tukikuukaudet vähennetään 70:stä tukikuukaudesta (joka on maksiaika mitä voi opintotukea saada, sitten loppuu). Jos jätät kesken amk:n ja siirryt yliopistoon vähennetään amk:ssa käyteyt kuukaudet 55:stä tukikuukaudesta - jos siis ensi vuonna pääset yliopistoon ja lopettaisit amk:ssa olisi sinulla arviolta 55-9 eli 46 kuukautta yo-opintoihin (tämä siis sillä olettamalla, että käytät nyt ekana amk-vuotenasi 9 kuukautta tukea). Eli tässä vaiheessa vielä ihan ok tilanne, 9 tukikuukauden vuosivauhtiahan tuo riittää viideksi vuodeksi. Toisen vuoden jälkeen on jo huonompi tilanne ja kolmannen vuoden jälkeen ei enää kannata amk:ssa lopettaa vaan tehdä tutkinto loppuun. Tosin, ethän tietenkään mitään lopettamisesta edes puhunut, mutta tämä nyt esimerkkinä.

        Yo-puolella tulee sitten nykyisin tosiaan vastaan se, että opiskeluaika on rajattu. Kai sitä jollakin tavalla saa hakemuksesta pidennettyä. Ei taida tästä vielä olla oikein kokemuksia yliopistoillakaan, kun rajoitettu opinto-oikeus taisi tulla voimaan vasta pari vuotta sitten.

        No, en tosiaan halua latistaa. Toivottavasti saat suunnitelmasi hyvälle mallille :)

        Ja kysy vain lisää jos herää jotain mieleen.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Persut romahti Haapaveellä, kiitos Ilkka!

      Persut saivat historiallisen tappion haapaveellä! Kiitos Ilkka!
      Haapavesi
      85
      1818
    2. Hyvää yötä, olen rakastunut suhun

      Sanon tämän kyllä vielä sulle henkilökohtaisestikin. 😘
      Ikävä
      82
      1660
    3. Tiedätkö et olet

      Ärsyttävän hyvännäköinen.
      Ikävä
      49
      1322
    4. Nyt tiedän

      Että joku on lahjonut jonkun tai olemme idiootteja. Nuo kokkareiden päsmärit tuli valituksi valtuustoon. Onnea vaan kai
      Sysmä
      47
      1255
    5. Sanna Ukkolan kolumni: Rautarouva, joka unohti joukkonsa - Riikka Purran pitäisi katsoa peiliin

      "Historialliset tappiot eivät synny vahingossa. Ne syntyvät, kun johtaja unohtaa, ketä hänen piti palvella, kirjoittaa I
      Perussuomalaiset
      48
      1172
    6. Oletko mokannut?

      Oletko omasta mielestäsi mokannut jotain kaivattusi suhteen?
      Ikävä
      115
      1126
    7. Teki mieli

      Huutaa meidän nimet tänne, niin ei jäisi epäselvyyttä. Ikävä sinua urpo.
      Ikävä
      39
      935
    8. Kepun hegemonia jatkumassa vankkana Puolangalla

      Tuuliviirien vallankumous jäi pahasti piippuun!
      Puolanka
      23
      932
    9. Tiedän kyllä sen

      Että käyt täällä. En kuvittelisi sellaista asiaa. Tiedän kyllä senkin, että olet ainakin ollut minusta kiinnostunut. Sen
      Ikävä
      59
      912
    10. Paraneeko ilmapiiri nyt?

      Paraneeko kunnallispolitiikan ilmapiiri nyt kun persuilla meni vaalit päin pers3ttä ja änkyräpersut tipahtivat vilttiket
      Hyrynsalmi
      23
      893
    Aihe