Sementti- ja laattaneuvoja

Saanko ?

Laajassa laskevassa pihan rinteessä on pitkä "kukka-allas"/ alue,
vanhoilla tiileillä pengerretty seinämä noin metrin korkuinen ja nelisen metriä pitkä. Se jää osittain kukkien peittoon, sen ylä- ja alapuolella rehottavien. Kukat ovat enimmäkseen ei-kukkivia mätäksiä ja pehkoja, eri värisin ja muotoisin lehdin.
Päässäni on pyörinyt "kuolematon idea" tehdä tiilten päälle yksinkertainen ja hillitty "mosaiikkityö", osin aika suurin paloin, koska alue on laaja sellaiselle. Ja joutolaattaa on kasa.
"Taiteellisia" harrastuksia minulla on ollut ikäni erilaisia, jos jonkinkinlaista askartelua, MUTTA, mosaiikin tekemisestä ei käytännössä minkäänlaista hajuakaan, sikäli, että sementtiä kai pohjaksi siihen pitäisi laastia ja missä ajassa se kuivaa, lie mahdotonta toteuttaa kyseisen kokoista aluetta kerralla yhdessä päivässä, vaikka paperilla yksinkertainen kuvio on mittakaavan mukaisesti valmiina ?
Pitääkö laittaa joku eri saumalaasti vai silläkö sementillä ?
En haluaisi ihan sementinharmaata, vaikka se on pienin ongelmistani, kun ei mitään käytännön kokemusta ole.
Pohja pitänee ensin kerran tasoittaa ?
Jne - kertokaa !

4

3204

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • edelliseen

      Paljonko mahtaa mennä sementtiä ?
      Aikomukseni on sekoittaa sitä (veljenpoikien haislihaksilla) laakeassa "ämpärissä", pitääkö seoksen olla puuromainen vai vellimäinen vai siltä väliltä ettei se valu ?
      Kestävätkö vanhat lattialaatat ulkona pakkasessa, nimimerkillä "paalutinko turhaan?"

      • ulkokyltteihin

        Hyvältä näyttävät nuo saamasi vastaukset. Itse olen käyttänyt valmista kaakeliliimaa, joka on valmiiksi mönjämuotoista. Olen laittanut sitä siihen kaakelinpalaan, jonka haluan kiinnittää, jolloin saumauskin on helpompi tehdä kun pohjakiinnitysaine ei pursuile liian lähelle pintaa. Jos on eri paksuisia laattoja, voi toisten alle levittää liimaa vähän enemmän. Kannattaa katsoa kaakeliliiman kuivumisajat kaakelikoon mukaan ja vähän arvailla omaa käyttämäänsä aineen paksuutta, mutta ennen saumausta kannattaa työn antaa kuivua vähintään vuorokausi, kun työ on noin iso. Siinä vaiheessa kannattaa ottaa työstä kuva, jotta voi yön aikana pohtia lopullista saumauslaastin väriä. Se onkin mielestäni mielenkiintoista, sillä se viimeistely vaikuttaa yllättävästi työn lopputulokseen. Kirjoista saa hyviä vinkkejä, kirjastosta varmasti löytyy. Huonolla saumauslaastin värillä voit latistaa koko kuvan, jonka olet huolella tehnyt.
        Tein numerokyltin talonedustalle ja kun pohjamateriaali oli hölmöyksissäni huonolaatuista puuta (mallikaakeleiden pohjalevyä), lakkasin koko komeuden suihkutettavalla lakalla. Kesti ainakin yhden talven hyvin, tänä kesänä lakkaan varmaan toiseen kertaan, ettei kosteus pääse kaakeleiden ja puulevyn väliin ja hajoa pakkasilla.


      • ja hyvä tulee

        Osta ulkokäyttöön tarkoitettuja laasteja, vaikka ne on kalliimpia kuin esim. saneerauslaasti. Tavallista sementtiäkin voi käyttää, mutta laatat ei välttämättä tartu siihen kovin tiukkaan. Rautakaupassa osaa myyjä neuvoa ja säkin kyljessä on tietoa neliömääristä ynnä sekoitussuhteista. Aineissa jos pihistelee, niin laatat varisee eka talven jälkeen...
        Pinnasta tulee heti valmis, jos käytät kiinnityslaastia niin reilusti, että se pursuaa laattojen välit täyteen. Ylimääräiset voi tasoittaa lastalla pois, mutta vuosien myötä pursuilevaisiksi jätetyt saumat alkaa kasvaa sammalta ja muuttuu siis vihreiksi - aika siistiä!:)) Värillisiä saumalaasteja on ulkokäyttöönkin, niissä saumanleveyden pitää pysyä pussin kyljessä ilmotetussa maksimissa. Liika leveä sauma halkeilee ja voi murentua ajan mittaan pois.

        Jos pohja ei oo kovin vino, niin sehän tasottuu siinä laattoja kiinnitellessä- toisin paikoin vaan tulee enempi laastia. Laastin näppituntuma on semmonen löysä puuro. Lätkäset seinämään voimalla ja vedät hammaslastalla levälleen, tekniikka löytyy äkkiä, kun olet ronski etkä ryhdy nysväämään:)

        Lattialaatat joko kestää tai ei. Pintalasitetut laatat on semmosia, että niistä voi lasite räpsyä talven takia veks. Sammal pyrkii kasvamaan paljaisiin paikkoihin, että haitanneeko? Läpivärjätyt laatat pysyy värissään, mutta voi nekin halkeilla. Seinälaattoja en ulos laittas ollenkaan, ne on paljon hauraampia. Ulkokäyttöön tarkoitetut laatat ois varma valinta, mutta kelläpä niitä nurkissa pyöris ja kalliita ovat ostaa.
        Useimmilla kaupoilla on jemma valikoimista poistuville ja rikkinäisille laatoille. Niitä saa ilmatteeks, kun hoksaa kysyä.

        Siitä vain toimeksi ja ympäristötaidetta tekemään, mukavampaa puuhaa ei olekaan!


    • pienillä testeillä

      Kun ei kukaan muu, niin koitan joitan neuvoja antaa pohdittavaksesi. Saneerauslaati on paljon käytetty laattojen kiinnitysaine. Sitä saa pussitavarana tyyliin lisää vain vesi. Mikäli tiilinpinta on kovati epätasainen, kannattaa se lopputuloksen tasaisuuden vuoksi oikaista siihen tarkoitukseen sopivalla ja olosuhteet kestävällä ulos tarkoitetulla tasoitteella ja riittävän leveällä lastalla. Mosaikkia tehdessäsi laita saneerauslaastia kampalastalla kohteen pinnalle vain sellainen määrä, minkä pinta-alan ehdit taiteellisesti asentamaan ennen sementin kovettumista. Mosaikkiia voi tehdä myös rikkomalla keraamisia laattoja haluamasi kokoisiksi ja käyttämällä näitä pienin saumavälein suunnitelmasi mukaiseen hahmoon pääsemiseksi. Toki voi käyttää myös valmiiksi pienikokoisia palasia.
      Saneerauslaastin tai pohjatasoitteen voi värjätä halutun väriseksi väripigmentillä, mitä saa myös yleensä rautakaupoista. Saumausaine siistii sitten valmiin työn ja siihenkin on erivärejä valmiina pilvin pimein.
      Mikäli ryhdyt toimeen niin myös haluamasi kuvan voi heijastaa tulevalle pinnalle joko videotykillä, yliolanheitimellä tai millä tahansa soveltuvalla vempelellä ääriviivojen tai värialueiden tms. paremmin hahmottamiseksi.
      Ota kuvia ennen ja jälkeen työsi niin saat mukavan päiväkirjan samalla ja voit näyttää meille muille miten onnistuit. Menestystä vaativaan työhön ja onnistumisen iloa.

    Ketjusta on poistettu 21 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      115
      8992
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      39
      2653
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      129
      2400
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      2009
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      14
      1756
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1550
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1517
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      10
      1438
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1306
    10. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      5
      1267
    Aihe