Oisko.......

missää..........

Delphi 7 ohjelmaan alotusniksejä? Joku sivu jossa lukisi vaikka kaikki perusjutut?

29

545

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Yleisesti

      Tällä palstalla voi kysyä kaikkea Delphiin liittyvää. Myös aloitusohjeita.
      Kerro missä mennään? Osaatko jo tehdä sellaisen (ohjelman/)ikkunan missä näkyy
      haluaamaasi tekstiä?

      • selevä....

        Joo tänää aloin tutustumaan koulussa delphi 7 ohjelmaan opettajan kanssa ATK tunnilla kun olen saanut kaikki excel tehtävät tehtyä paljon aikaisemmin mitä piti. Haluisisin tietää esim. miten saan pop-upin liitettyä johonkin napulaan? Siis jos teen nappulan jonka nimi on vaikka 'Button1' ja sitten painan run nappulaa ja painan 'Button1' nappulaa ni tulis jonkumoinen pop-uppi. Tuleeko jostain frame nappulasta? Opettaja ei itsekään tiennyt tuota miten tehdä.


      • ...
        selevä.... kirjoitti:

        Joo tänää aloin tutustumaan koulussa delphi 7 ohjelmaan opettajan kanssa ATK tunnilla kun olen saanut kaikki excel tehtävät tehtyä paljon aikaisemmin mitä piti. Haluisisin tietää esim. miten saan pop-upin liitettyä johonkin napulaan? Siis jos teen nappulan jonka nimi on vaikka 'Button1' ja sitten painan run nappulaa ja painan 'Button1' nappulaa ni tulis jonkumoinen pop-uppi. Tuleeko jostain frame nappulasta? Opettaja ei itsekään tiennyt tuota miten tehdä.

        procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
        var f:tform;
        begin
        f:=TForm.Create(nil);
        f.Show;
        end;


      • noi...
        ... kirjoitti:

        procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
        var f:tform;
        begin
        f:=TForm.Create(nil);
        f.Show;
        end;

        ku sinne laittaa ni pitäis pop-up tulla nappulaa painamalla? Mites sitten sais sellasen ''latauspalkin'' joka lähtis lataa jotain olematonta nappia painamalla?


      • Yleisesti
        ... kirjoitti:

        procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
        var f:tform;
        begin
        f:=TForm.Create(nil);
        f.Show;
        end;

        Eli tämä vastaaja tarjoaa sellaista vaihtoehtoa että
        ikkuna(form) luodaan lennossa. Se ei ole ehkäpä niitä helpompia tapoja aloittelijalle (Mutta eräs hyvä vaihtoehto).


      • Tässä lisävihjeitä
        noi... kirjoitti:

        ku sinne laittaa ni pitäis pop-up tulla nappulaa painamalla? Mites sitten sais sellasen ''latauspalkin'' joka lähtis lataa jotain olematonta nappia painamalla?

        Tässä lisävihjeitä

        procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
        var   f:TForm;
           pBar: TProgressBar;
        begin
           f:=TForm.Create(nil);
           f.Caption:='Ikkuna';
           pBar := TProgressBar.Create(nil);
           pBar.Parent:=f;
           pBar.top :=10;
           pBar.left:=20;
           pBar.Position:=50;
           f.Show;
        end;


      • ...
        noi... kirjoitti:

        ku sinne laittaa ni pitäis pop-up tulla nappulaa painamalla? Mites sitten sais sellasen ''latauspalkin'' joka lähtis lataa jotain olematonta nappia painamalla?

        Jos laitat ProgressBarin ja Buttonin formille, niin buttonia klikkaamalla tapahtuu edistystä.

        procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
        var t:integer;
        begin
        for t:=1 to 10 do begin
        ProgressBar1.stepit;
        sleep(100); //100 ms viive
        end;
        end;


      • Mika0800
        selevä.... kirjoitti:

        Joo tänää aloin tutustumaan koulussa delphi 7 ohjelmaan opettajan kanssa ATK tunnilla kun olen saanut kaikki excel tehtävät tehtyä paljon aikaisemmin mitä piti. Haluisisin tietää esim. miten saan pop-upin liitettyä johonkin napulaan? Siis jos teen nappulan jonka nimi on vaikka 'Button1' ja sitten painan run nappulaa ja painan 'Button1' nappulaa ni tulis jonkumoinen pop-uppi. Tuleeko jostain frame nappulasta? Opettaja ei itsekään tiennyt tuota miten tehdä.

        popup? - jos tarkoitat OK -painikkeella kuitattavaa viesti-ikkunaa, niin button1click -metodiin:

        ShowMessage('Oma tekstisi tähän.');

        uuden ERI formin näyttämiseen on 2 eri keinoa:

        1. Form2.ShowModal; // näyttää uuden formin modaalisena, eli uusi formi on suljettava, jotta alkuperäin formi ottaisi vastaan komentoja.

        2. Form2.Show; // näyttää uuden formin, ja vanha formi on edelleen täysin käytettävissä.

        huomaa: jos luot uuden formin "lennossa", varmista oikea muistinhallinta !

        katso myös:

        SetFocus

        SetForegroundWindow

        ActiveControl

        FormState

        WindowState


    • Yleisesti

      Kannattaa lukea myös tällä palstalla aiemmin kirjoitetut jutut.

      • kokeilen....

        näitä huomenna. Torstaina on yökoulu joten kerkee kunnola tutustumaan ohjelman käyttöön.


      • sitte....
        kokeilen.... kirjoitti:

        näitä huomenna. Torstaina on yökoulu joten kerkee kunnola tutustumaan ohjelman käyttöön.

        toi visual basic? Minkäslainen ohjelma se on? ja onkos se maksullinen?


      • Eipä niin
        sitte.... kirjoitti:

        toi visual basic? Minkäslainen ohjelma se on? ja onkos se maksullinen?

        Parempi unohtaa VB heti kättelyssä! Lueppa tämän palstan aikaisemmat viestit!


      • tossa...

      • Mika0800

    • viel......

      sellanen kysymys, että mitenkäs saan muokattua sitä pop-up ikkunaa? Siis lisäämällä tekstiö siihen sun muuta. Ja miten saisin jonkun nappulan toimimaan siten, että se sulkisi ohjelman?

      • ...

        procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
        begin
        form1.close;
        end;

        Delphin asennuskansiosta löytyy esimerkkiohjelmia.


    • Kokeile näinkin

      Toinen (ehkäpä myös helpompi) tapa on tehdä niin
      että luot uuden lomakkeen (ikkunan/formin) sovelluskehittimellä.
      Syntyy oletusarvoisesti luokka TForm2 ja tiedosto unit2.pas lisäät tälle
      lomakkeelle haluamasi komponentit jne.


      Lisäät (lomakkeen TForm1) unit1.pas tiedoston uses-lauseeseen (pilkulla erotettuna, jonon jatkoksi)
      unit2


      Korvaat Button1Click-tapahtuman seuraavaksi:

      procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
      var f:TForm2;
      begin
      f := TForm2.Create(nil);
      f.show;
      end;

      • ...

        procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
        begin
        Form2.Show;
        end;


      • Kyllä mutta
        ... kirjoitti:

        procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
        begin
        Form2.Show;
        end;

        Kyllä toikin riittäisi mutta tässä tapauksessa tuo luokka luotaisiin ohjelman käynnistyksessä!


      • Kyllä mutta

        Olion " Var f:TForm2; " esittelyn voisi siirtää TForm1 luokan private osioon
        Siis tiedostossa unit.pas kohdan { private declarations } alle uudelle riville
        f:TForm2;


      • ----------------

        Tuossa kannattaisi käyttää
        ShowModal-metodia Show:n tilalla!


      • wertywerty

        Tekisin sen näin:

        procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
        var f:TForm2;
        begin
           f := TForm2.Create(nil);
           f.showModal;
           f.free;
        end;


      • ^_^-^_^
        ... kirjoitti:

        procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
        begin
        Form2.Show;
        end;

        Tekemällä itse luokan rakentajan voit välittää monia haluamiasi tietoja oliolle.


        eli unit2 voisi olla rakentaja tehty näin
        Luokan TForm2 esittelyssä:
        public
        { public declarations }
        constructor create(t: string);overload;

        ...


        constructor TForm2.create(t:string);
        begin
        Inherited create(nil);
        caption :=t; // ikkunan otsikkorivin teksti
        end;



        jolloin unit1:ssä voidaan luokka luoda näin
        f := TForm2.Create('terve');

        Mikään ei estä lisäämästä noita parametrejä vielä lisää


      • mutta.....
        wertywerty kirjoitti:

        Tekisin sen näin:

        procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
        var f:TForm2;
        begin
           f := TForm2.Create(nil);
           f.showModal;
           f.free;
        end;

        viel yks kysymys. Tai itseasias pari. Eli mitenkäs tollasen lataus palkin sais lataa jotain olematonta? Siis sillei et se vaa latais koko aja. Ja sitte ku tossa yhessä kohtaa neuvottiin näin:

        procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
        var f:TForm;
        pBar: TProgressBar;
        begin
        f:=TForm.Create(nil);
        f.Caption:='Ikkuna';
        pBar := TProgressBar.Create(nil);
        pBar.Parent:=f;
        pBar.top :=10;
        pBar.left:=20;
        pBar.Position:=50;
        f.Show;
        end;

        Niin miksi se alkaa herjaa tost pBar: TProgressBar;? Kaikki muu kunnossa paitsi toi......


      • sitte..............
        mutta..... kirjoitti:

        viel yks kysymys. Tai itseasias pari. Eli mitenkäs tollasen lataus palkin sais lataa jotain olematonta? Siis sillei et se vaa latais koko aja. Ja sitte ku tossa yhessä kohtaa neuvottiin näin:

        procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
        var f:TForm;
        pBar: TProgressBar;
        begin
        f:=TForm.Create(nil);
        f.Caption:='Ikkuna';
        pBar := TProgressBar.Create(nil);
        pBar.Parent:=f;
        pBar.top :=10;
        pBar.left:=20;
        pBar.Position:=50;
        f.Show;
        end;

        Niin miksi se alkaa herjaa tost pBar: TProgressBar;? Kaikki muu kunnossa paitsi toi......

        viel sellanen kysymys et jos tekee oman selaimen niin pitääkö ''Go!'' painikkeen begin ja end välille kirjoittaa webbrowsing1.navigatetoedit1.text?


      • Jep 3
        mutta..... kirjoitti:

        viel yks kysymys. Tai itseasias pari. Eli mitenkäs tollasen lataus palkin sais lataa jotain olematonta? Siis sillei et se vaa latais koko aja. Ja sitte ku tossa yhessä kohtaa neuvottiin näin:

        procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
        var f:TForm;
        pBar: TProgressBar;
        begin
        f:=TForm.Create(nil);
        f.Caption:='Ikkuna';
        pBar := TProgressBar.Create(nil);
        pBar.Parent:=f;
        pBar.top :=10;
        pBar.left:=20;
        pBar.Position:=50;
        f.Show;
        end;

        Niin miksi se alkaa herjaa tost pBar: TProgressBar;? Kaikki muu kunnossa paitsi toi......

        Uses-lauseesta puuttuu:
        ComCtrls


        Vinkki vastaisuuden varalle eli teeppä näin:
        - tee pikainen kokeilu projekti
        eli aluksi vain tyhjä ikkuna.
        - katsot ohjelmakoodia kiinnitä huomio
        uses-lauseen loppuun (sanaan ennen puolipistettä).
        -lisäät ProgressBar-komponentin lomakkelle.
        Ja katsot uudestaan tuota uses-lausetta niin
        sinne on tullut ComCtrls.
        Huomaa että sovelluskehitin ei poista automaattisesti noita vaikka se lisää niitä automaattisesti jos tarvittavaa käännösyksikköä ei ole.
        Tuhoa tämä kokeilu projekti.


      • ...
        sitte.............. kirjoitti:

        viel sellanen kysymys et jos tekee oman selaimen niin pitääkö ''Go!'' painikkeen begin ja end välille kirjoittaa webbrowsing1.navigatetoedit1.text?

        paas kokeileen.


      • Aloita uusi keskustelu
        sitte.............. kirjoitti:

        viel sellanen kysymys et jos tekee oman selaimen niin pitääkö ''Go!'' painikkeen begin ja end välille kirjoittaa webbrowsing1.navigatetoedit1.text?

        Teeppä niin että "Aloita uusi keskustelu", tarkenna ja täydennä sitä.
        Käytä luokka nimiä (Luokat alkavat yleensä T-kirjaimella)

        Kysymykset saattavat hukkua


      • Tarkkuutta

        Jos tarkoituksena on luoda vain yksi ikkuna niin pitää estää
        että napin uudelleen painaminen luo jo luodun rinnalle uuden ikkunan.
        Eli pitää tarkistaa ennen luomista onko ikkuna olemassa!
        (koskee lähinnä tapauksia joissa on create ja show )


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Joonas Rask viettänyt omasta

      mielestään kivaa iltaa hyvässä hengessä.. https://www.is.fi/sm-liiga/art-2000010582941.html
      Maailman menoa
      2
      2131
    2. Anni Sinnemäki pilasi tämän kaupungin

      Matti, 72, on myynyt jäätelöä Espalla 27 vuotta, mutta nyt hänelle riittää: "Anni Sinnemäki pilasi tämän kaupungin". Rep
      Maailman menoa
      11
      1576
    3. Nythän sitä sopii hallituksen lepäillä lomilla

      kun on Suomi saatu perikadon partaalle. Työpttömyys on huipussaan ja velkaa on vedetty kaksin käsin. Valtion yhtiöistä o
      Maailman menoa
      49
      1130
    4. J mies jos vain vielä voit

      Tule luo https://m.youtube.com/watch?v=F5pinBuBRwE&pp=ygUdam9zIHZhaW4gdmllbMOkIHZvaXQgdHVsZSBsdW8%3D Ikuisuutta ei van
      Ikävä
      10
      990
    5. Onko sulla joku

      Suunnitelma jo olemassa
      Ikävä
      58
      927
    6. Mites ois nainen?

      Lähdettäisiinkö yhteiselle lenkille joku ilta? Vaikka sinne metsään. Olisi varmaan juteltavaa puolin ja toisin.
      Ikävä
      59
      892
    7. Koska kumpikaan ei saa sanaa suustaan

      niin miten olisi, jos opeteltaisiin viittomakieli ja hoidettaisiin kommunikointi sillä? Olisi varmasti helpompi murtaa j
      Ikävä
      52
      832
    8. Captain suuttui ja mustaksi muuttui

      Nyt on sitten laadittu oikein tiedote. Viimeksi oli siirtämässä laivojaan kun hävisi oikeudessa Savonlinnan kaupunkia va
      Savonlinna
      38
      808
    9. Kolme parasta piirrettä sinussa

      1 Huumorintaju 2 Turvallisuus 3 Sait minun parhaat puolet esiin Miehelle
      Ikävä
      19
      776
    10. Minua nainen vaivaa vähän yksi asia.

      No se vaan kun pidät minua epäilyttävänä ja jotenkin minulla on sellainen olo että kiinnität tekemisiini huomiota vähän
      Ikävä
      25
      763
    Aihe