Mietin tässä että koska ensimmäinen kerrostalo on rakennettu suomeen? jokainen tietysti määrittää kerrostalon miten vain mutta mikä loppujen lopuksi on oikea määritys, nykyaika, järkiajatus ym..
Näinkin hölmö ajatuksena että "milloin kerrostalot rantautuivat suomeen..."
Ensimmäinen kerrostalo
10
2799
Vastaukset
- A.Lanmies
Missäs niitä linnoja taas olikaan? Ja mikä niistä olisi vanhin? Aika vanha on myös kaksikerroksinen vilja-aitta. Kun en jaksa selata kirjoja niin heitän hatusta että ensimmäinen kerrostalo rakennettiin Suomeen keskiajalla.
- A.Lanmies
Rakennustaiteenhistorian luennoista on ehtinyt minulla vierähtää useita vuosikymmeniä, joten etsin vastausta muutamista kirjoista. Ei osunut vastaus sieltäkään silmiin joten päätellään:
Sederholmintalo Aleksin ja Katarinankadun kulmassa on vuodelta 1757. Suurempiakin rakennuksia osattiin silloin tehdä, mm. kirkkoja ja linnoja, mutta niitä ei lueta kerrostaloiksi.
Kaupunginmuseossa oli aikoinaan pienoismalli n. 1850-luvun Helsingistä. Suurkirkko kohoaa siinä puutalomeren yläpuolelle, so oli edelleen ainoa korkea rakennus.
Siispä uskallan päätellä näinkin vähin eväin, että kerrostalo tuli Suomeen 1700-luvulla.
PS. Olen varmaan liian Helsinki-keskeinen. Muualla Suomessa on mm. vanhoja useampikerroksisia kartanoiden päärakennuksia, jotka saattavat hyvinkin olla 1600-luvulta. Mutta sen asian selvittäköön joku muu.- Raksan reunalta
Kerrostalossa on useampia erillisiä asuntoja päällekkäisissä kerroksissa
(2 kerrosta tai enemmän). Materiaali voi olla puutakin.
Kartanot ja linnat eivät siis oikein sovi tähän sarjaan.
Sederholmin talokin on kauppiastalo, eikä siis oikeastaan sisällä erillisiä asuntoja.
Palvelusväelle toki oli huoneita, mutta se on eri juttu.
Jo muinaisen Rooman aikaisissa suurkaupungeissa kerrostaloja oli paljon,
myös muissa maanosissa ja kulttuureissa.
Mutta Suomi... tällä syömisellä arvailisin jotain keskiaikaista suurempaa kaupunkiamme.
Siis Turku, Viipuri?
1700-luvun Suomenlinna voisi olla jo aika varma nakki. - A.Lanmies
Raksan reunalta kirjoitti:
Kerrostalossa on useampia erillisiä asuntoja päällekkäisissä kerroksissa
(2 kerrosta tai enemmän). Materiaali voi olla puutakin.
Kartanot ja linnat eivät siis oikein sovi tähän sarjaan.
Sederholmin talokin on kauppiastalo, eikä siis oikeastaan sisällä erillisiä asuntoja.
Palvelusväelle toki oli huoneita, mutta se on eri juttu.
Jo muinaisen Rooman aikaisissa suurkaupungeissa kerrostaloja oli paljon,
myös muissa maanosissa ja kulttuureissa.
Mutta Suomi... tällä syömisellä arvailisin jotain keskiaikaista suurempaa kaupunkiamme.
Siis Turku, Viipuri?
1700-luvun Suomenlinna voisi olla jo aika varma nakki.Vilkaisin Wikipediaa: "Kerrostalo on vähintään kolmen asunnon rakennus, jossa on ainakin kaksi asuntoa päällekkäin."
Minusta tuo määritelmä sopii paremmin sanaan asuinkerrostalo. Olisin valmis määrittelemään kerrostalon rakennukseksi jossa on kaksi tai useampia kerroksia. Näin myös esim. 2-kerroksinen pientalo olisi kerrostalo, so. pienkerrostalo. Yleinen käytäntö on kuitenkin toinen (ja määritelmien suossahan me olemme aina olleet alalla kuin alalla).
Roomassa tosiaan oli kerrostaloja jo 2000 vuotta sitten, kuten Asterix-kirjatkin todistavat.
Mutta sen faktan löysin "Entisaikojen Helsinki"-kirjasta, että useampikerroksisia porvaristaloja ja vuokrakasarmeja alkoi Helsinkiin nousta 1800-luvun lopulla. Siis kertaustyylien aikaan.
- Deep.Blue
Turussa oli kerrostaloja jo keskiajan ja uuden ajan taitteessa. Ei kuitenkaan betonielementtitaloja tai muita lähiöslummitaloja. Tosin pientaloasuminen oli sillon osittain ghettomaista nykymeikäläisittäin ajatellen.
- MikkoS
suomen vanhin kerrostalo löytyy suomenlinnasta.
- Anonyymi
Suomen vanhin edelleen käytössä oleva kerrostalo on neljäkerroksinen Noakin arkki Suomenlinnassa. En sitten tiedä oliko se Suomen ensimmäinen kerrostalo, mutta ainakin se on Suomen vanhin edelleen olemassa oleva kerrostalo.
- Anonyymi
Onhan yksikerroksinenkin talo kerrostalo koska siinä kerros (vaikkakin vain yksi).
- Anonyymi
Moniin Suomen kaupunkeihin, etenkin Helsinkiin rakennettiin runsaasti asuinkerrostaloja jo 1800-luvulla. Alkujaan niissä oli yleensä vain kolme tai neljä kerrosta, mutta 1890-luvulla Helsingin keskeisimpiin osiin rakennettiin jo seitsenkerroksisiakin taloja.
- Anonyymi
Tais olla ahne sadisti joka kerrostalon keksis tai sitten ei ymmärtänyt sen seuraamuksia. Kukaan ei saa enää olla rauhassa koska naapuri tekee aina jotain ääntä itsestään. Tahallaan ne ovat sen suunnitelleet niin että kaikki äänet kuuluu joka paikkaan siitä ne naapuri sodat alkavat leviten sitten ulos.miettikää loput itse
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Aivosyöpää sairastava Olga Temonen TV:ssä - Viimeinen Perjantai-keskusteluohjelma ulos
Näyttelijä-yrittäjä Olga Temonen sairastaa neljännen asteen glioomaa eli aivosyöpää, jota ei ole mahdollista leikata. Hä1244018Pelotelkaa niin paljon kuin sielu sietää.
Mutta ei mene perille asti. Miksi Venäjä hyökkäisi Suomeen? No, tottahan se tietenkin on jos Suomi joka ei ole edes soda3152063Mikä saa ihmisen tekemään tällaista?
Onko se huomatuksi tulemisen tarve tosiaan niin iso tarve, että nuoruuttaan ja tietämättömyyttään pilataan loppuelämä?2481811- 1061740
Kiitos nainen
Kuitenkin. Olet sitten ajanmerkkinä. Tuskin enää sinua näen ja huomasitko, että olit siinä viimeisen kerran samassa paik21740IL - VARUSMIEHIÄ lähetetään jatkossa NATO-tehtäviin ulkomaille!
Suomen puolustuksen uudet linjaukset: Varusmiehiä suunnitellaan Nato-tehtäviin Puolustusministeri Antti Häkkänen esittel4391671Nyt kun Pride on ohi 3.0
Edelliset kaksi ketjua tuli täyteen. Pidetään siis edelleen tämä asia esillä. Raamattu opettaa johdonmukaisesti, että4431526Esko Eerikäinen tatuoi kasvoihinsa rakkaan nimen - Kärkäs kommentti "Ritvasta" lävähti somessa
Ohhoh! Esko Eerikäinen on ottanut uuden tatuoinnin. Kyseessä ei ole mikä tahansa kuva minne tahansa, vaan Eerikäisen tat441276MTV: Kirkossa saarnan pitänyt Jyrki 69 koki yllätyksen - Paljastaa: "Se mikä oli hyvin erikoista..."
Jyrki Linnankivi alias Jyrki 69 on rokkari ja kirkonmies. Teologiaa opiskeleva Linnankivi piti elämänsä ensimmäisen saar531272Hyväksytkö sinä sen että päättäjämme ei rakenna rauhaa Venäjän kanssa?
Vielä kun sota ehkäpä voitaisiin välttää rauhanponnisteluilla niin millä verukkeella voidaan sanoa että on hyvä asia kun4431229