varsan luominen

Tietääkö kukaan miten estää tammaa luomasta varsaansa
Ilmianna
Jaa

1 Vastaus


Suurinta osaa luomissita ei voi estää millään, valitettavsti.

Luomiseen johtaa monet syyt, joista osaa voi ehkäistä hyvin, osaan voi vähän vaikuttaa ja suurimpaan osaan ei ollenkaan.

Suurin osa varhaisluomisista (tamma luo varsan ennen kolmannen tiineyskuukauden loppua) johtuu varsan (alkion) tai istukan kehityshäiriöstä. Tällöin luonto keskeyttää tiineyden, jonka lopputuloksena ei voi syntyä elävää varsaa. Näitä luomisia ei voi (eikä kannata) estää.

Jonkun verran myöhemmistäkin luomisista johtuu varsan kehityshäiriöstä (luodun varsan voi toimittaa EELAAN ruumiinavausta varten, josta yleensä selviä kuolinsyy).

Pieni osa varhaisluomisista johtuu tamman hormoonitoiminnan häiriöistä. Esim. tamma tulee kiimaan vaikka olisi tiineenä ja uusi kiima keskeyttää jo olemassa olevan tiineyden. Näissä tapauksissa eläinlääkäri voi määrätä tammalle kuurin hormoonia, joka ylläpitää tiineytta (ja estää uudet kiimat). Tälläiset tammat huomataan, siitä että ne toistuvasti todetaan tiineiksi ja taas muutaman viikon päästä ovat kiimassa, kerta toisensa jälkeen.

Lopputiineyden luomisten yleisimpänä syynä on infektiot (tulehdukset) varsassa (sikiössä), kohdussa tai tamman sukuelimissä. Myös voimakas yleistulehdus voi aiheuttaa luomisen. Näitä voi ehkäistä hiukan pitämällä huolta tamman vastustuskyvystä (hyvä ruokinta, stressittömyys...), yleisellä hygienialla ja välttämällä uusien hevosten tuontia tallille tai tiineen tamman siirtoja (tässä kannattaa muistaa järki, koko tallia ei eristetä yhden tamman takia)

Muta syitä tiineyden loppumiselle voi olla voimakas stressi, onnettomuudet ja ruokintaongelmat (rehua annetaan tottaalisen liian vähän, rehu totaallisen vääränlaista tai ruokintasairaudet, kuten ähky). Näitä voi ennaltaehkäistä rajaansa saakka.

Läheskään kaikkiin luomisiin ei löydy järkevää syytä, voi vain arvailla mitkä tekijät ovat vaikuttaneet huonoon tuuriin tällä kertaa.

Yleensä parhaat keinot luomisten ehkäisyyn on hoitaa tammaa hyvin, pitää ruokinta kohdallaan, pitää huolta tamman yleiskunnosta (vähintää reilu tarha ja mieluiset tarhakaverit, mielellään myös kevyttä ajoa tai ratsastusta, jos tamman kunto sallii).
Ilmianna
Jaa

Vastaa alkuperäiseen viestiin

varsan luominen

Tietääkö kukaan miten estää tammaa luomasta varsaansa

5000 merkkiä jäljellä

Peruuta