sirkuslaisten suojelupyhimys

vitus

Pyhä Vitus, tanssitautisten ja vuoteenkastelijoiden parantaja

Pyhä Vitus (saks. Veit, ransk. Guy) tunnetaan nykyäänkin sen vuoksi, että reumaattisen tulehduksen aiheuttamasta chorea minorista yhä käytetään toisinaan nimityksiä tanssitauti tai Pyhän Vituksen tanssi (saks. Veits-Tanz, engl. St. Vitus' dance ja ransk. dance de Saint-Guy). Englantilaiset tosin puhuvat taudista usein myös nimellä Sydenham's chorea kuuluisan englantilaisen lääkärin Thomas Sydenhamin (1624–1689) mukaan.

Legendan mukaan Pyhän Vituksen isä oli pakana, joka yritti saada poikansa luopumaan tämän omaksumasta kristinuskosta. Isä jopa telkesi pojan viettelevien tanssijattarien joukkoon, mutta sekään ei saanut tätä luopumaan uskostaan. Sen jälkeen Vitus pakeni Roomaan, jossa hän paransi keisarin pojan tanssitaudista, silloin esiintyneestä mielettömyyden ilmenemismuodosta. Siitä huolimatta keisari antoi heittää Vituksen pataan, jossa oli kiehuvaa pikeä ja sulaa lyijyä. Legendan mukaan Vitus olisi kuitenkin noussut vahingoittumattomana esiin padasta. Joka tapauksessa hänen kerrotaan kärsineen marttyyrikuoleman Roomassa keisari Diocletianuksen (n. 243–313) aikana. Vitus julistettiin sittemmin pyhimykseksi ja vuonna 887 hänen maalliset jäännöksensä siirrettiin Westfaleniin Corveyn luostariin ja sieltä vuonna 1355 Prahaan. Hänen muistopäivänsä oli katolisessa pyhimyskalenterissa 15. p:nä kesäkuuta, mutta se on poistettu siitä vuonna 1969.

Keski-Euroopassa Vitus tunnettiin yhtenä niistä "14 hädässä auttajasta", joilta rukoiltiin apua ja parannusta mitä moninaisimmissa taudeissa ja vaivoissa. Vituksen palvonta oli keskiajalla varsin laajalle levinnyttä. Elämäkerrallisten tapahtumien valossa on ymmärrettävää, että hänestä tuli erityisesti tanssitaudista suojelija ja parantaja. Sen lisäksi häneltä pyydettiin apua mm. koiran- ja käärmeenpuremissa, epilepsiassa sekä salamoita ja myrskyjä vastaan. Pyhästä Vituksesta tuli myöhemmin myös tanssijoiden ja näyttelijöiden suojelija.

Saksalaisen kulttuurin maissa esiintyi keskiajalla massahysteriana tanssihulluutta, jota nimitettiin Pyhän Vituksen tanssiksi. Varsinkin maaseudun miehet ja naiset muodostivat piirejä ja ryhmiä, joissa he tanssivat musiikin tahdittamina mielettömästi ympäriinsä, kunnes kaatuivat uupuneina maahan, usein tajuttomina ja vaahtoa suusta sylkevinä. Tosinaan tanssitautisia parannettiin ajamalla heistä riivaajia Pyhälle Vitukselle omistetuissa kappeleissa. Italiassakin oli vastaavaa tanssihysteriaa, mutta siellä sitä nimitettiin tarantismiksi, koska ilmiön uskottiin johtuvan myrkyllisten tarantula-hämähäkkien puremista. Kun massahysteriana ilmennyt tanssitauti laantui, yhdistettiin Pyhän Vituksen nimi erityisesti reumaattiseen tulehdukseen liittyvään tanssitautiin, chorea minoriin. Sillehän ovat ominaisia hapuilevat (ataktiset) ja tahattomat liikkeet, jotka luovat mielikuvan tanssin esittämisestä.

Marttyyrikuolemaansa liittyvien tapahtumien mukaisesti Pyhä Vitus kuvattiin useimmiten seisomassa suuressa padassa, jossa häntä korvennettiin hengiltä. Kirkolliset kuvat oli toisinaan laadittu siten, että pyhimykset pitivät tunnuksiaan eli attribuutteja pienennettyinä kädessään. Niinpä Pyhä Vitus kuvattiin usein kannattamassa vasemmalla kädellään pienikokoista pataa. Kansa ymmärsi silloin padan yöastiaksi ja pian Pyhää Vitusta alettiin kunnioittaa myös vuoteenkastelijoiden sekä ripulitautisten suojelijana ja parantajana.

Pyhän Vituksen tavoin huomattava osa katolisen ja ortodoksisen kirkon pyhiksi julistetuista henkilöistä on marttyyreja, jotka saivat surmansa kristittyjen vainoissa kristinuskon varhaiskaudella. Vainoajista pahimpia oli edellä mainittu keisari Diocletianus ja ankarin hänen toteuttamistaan vainoista tapahtui vuonna 303.

Rooman valtakunta oli 200-luvulla sekasortoisessa tilassa. Vajaan sadan vuoden kuluessa sillä oli peräti 80 keisaria ja vastakeisaria. Diocletianus, vapautetun orjan poika, oli ollut keisarin henkivartiojoukkojen päällikkönä Dalmatiassa, ennen kuin sotilasneuvosto huusi hänet keisariksi vuonna 284.

Diocletianus otti tehtäväksen palauttaa keisarin arvovallan ja hänen toteuttamaansa hallintoa voidaan kyllä pitää järkiperäisenä. Mutta kun hän otti tavoitteekseen raivata pois epäluotettavat ainekset, joutuivat myös kristityt pitkäaikaisen ja järjestelmällisen vainon kohteeksi, koska he eivät halunneet uhrata valtakunnan pakanallisille jumalille.

Diocletianus luopui keisariudesta vuonna 305 ja hänen seuraajakseen tuli hänen vävynsä Galerius (keisarina vuodesta 305, kuoli vuonna 311). On arveltu, että Pyhän Vituksen kuoleman aiheuttaja olisikin todellisuudessa ollut Galerius, joka tiedettiin erityisen verenhimoiseksi. Galerius jatkoi kristittyjen vainoamista melkein kuolemaansa saakka, mutta hänenkin kerrotaan sairastuttuaan kirjaimellisesti ryömineen ristin juurelle ja pyytäneen turhaan apua kristittyjen Jumalalta. Kristittyjen vainot päättyivät lopullisesti vasta Galeriuksen kuoleman jälkeen.

0

392

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Valkeakosken tappo

        "Tyttö löytyi poliisin mukaan kuolleena läheisestä metsästä muutaman sadan metrin päässä kotoaan. Uhrin löysivät hänen k
        Henkirikokset
        157
        27820
      2. Kuka oli tekijä?

        Jos tekijä oli suomalainen, onko hänen vanhempiaan jo tavoitettu? Mitä mieltä ovat aikamiespoikansa teosta? Entä puoliso
        Valkeakoski
        202
        17747
      3. Valkeakosken murhaaja-raiskaaja on kantasuomalainen mies tiedottaa poliisi

        Some- ja palstapersut ehtivät jo moneen kertaan julistaa tekijän maahanmuuttajaksi. Miten meni niin kuin omasta mielestä
        Maailman menoa
        352
        9290
      4. 15-vuotiaan ruumis valkeakoskella

        Nuoria tyttöjä tappavat miessaalistajat ja toiset nuoret. Miessaalistajille ruumiin kätkeminen tai tuhoaminen ei ole on
        Poliisi
        27
        6368
      5. Valkeakosken kiinniotettua ei epäillä

        Kummallisia kommentteja ja uhkauksia poliisi taas jakelee orjakansalle muituttaakseen verisrstä kostosta jos rahvas kapi
        Maailman menoa
        19
        4163
      6. Kantasuomalainen mies pidätetty - ulkomaalaiset syyttömiä tekoon

        Verityöstä on pidätetty vuonna 2005 syntynyt mieshenkilö. Ulkomaalaisilla ei mitään yhteyttä tekoon.
        Valkeakoski
        193
        3771
      7. Onko tekijän nimi tiedossa?

        Joko tiedetään?
        Valkeakoski
        24
        1817
      8. Miksi kaupunki toivoo nuorilta malttia?

        https://www.hs.fi/suomi/art-2000010453236.html "Älkää suunnitelko kostoa" Mistä on kyse? ”Toivomme, että nuorten taho
        Valkeakoski
        43
        1477
      9. Miten meidän käy

        Olen syvästi pahoillani puolestasi siitä, mitä kävi. En ehkä pysty sitä täysin kertomaankaan sinulle. Tuo on taustalla m
        Ikävä
        49
        1225
      10. Toivottavasti tekijää ei suojella

        Eikä mitään peitellä. Itselläni on 15-vuotias tytär myös ja voin hieman kuvitella tilannetta. Nämä tämmöiset tapaukset v
        Valkeakoski
        50
        1164
      Aihe