Ravintoneuvoja?

Ymmällään nyt

Minulla on lääkkeenotto 3 tunnin välein (5,8,11,14.17,20). Noin puoli tuntia ennen lääkkeenottoa ja tuntiin sen jälkeen en voi syödä mitään proteiinipitoista, tuntuu että ½ lasia maitoa tai jukurtti liikaa jos haluaa lääkkeestä jotain hyötyä olevan. Toisaalta tulen kovin huonovointiseksi jos otan lääkkeen tyhjään mahaan. Laihtuakin pitäisi. Klo 8, 11 ja 14 olen työpaikalla jolloin joku mehukeitto ja leipäpala ainoa ratkaisu.
Mites muut, kauraryynejä ja makaroonia kaikki päivät?

6

1457

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ohjeistettu

      Aivan henkilökohtaisen opastuksen ruokavalioonsa kuin hakeudut ravintoneuvojalle.Lääkärin läheteellä jos ei muuten laittavat mielellään sinne.

    • hhtth

      Tosi usein otat lääkkeitä. En tiedä onko minulla kokemusta,m kun en tiedä lääkkeittesi nimiä ja annostuksia. Yksilölliset ominaisuudet ratkaisevat aika paljon. Vanhempi koulukunta neurologeista elää vielä siinä uskossa,että aamulla aloitetaan hiilihydraateilla ja illalla vasta syödään valkuaisaineita. Uudempi käsitys on, että lääkkeitä voi ottaa harvemmin, kun ottaa ne maidon kanssa, jolloin lääkkeen vaikutuspiikki ei ei rasita elimistöä niin paljon. Valkuiaisaineethan hieman hidastavat, mutta eivät estä lääkkeen imeytymistä. Jos miehelleni tulee neljää tuntia vähänkin lyhyempi väli ja pakkoliikkeitä, juotan hänelle äkkiä kaksi lasia maitoa ja tilanne stabiloituu hyvin nopeasti. Kymmenen sairausvuoden jälkeen otamme lääkkeet klo 8,12,16 ja 20-22. Viimeinen annostelu riippuu ruoan määrästä ja liikunnasta. Meillä on vain ti ja to liikuntapäivät, omaehtoista liikuntaa potilas suostuu tekemään vain kotiaskareiden yhteydessä, mattojen tamppausta, auton lakaisua lumesta ja muuta pientä pihajuttua. Häntä ei voi myöskään päästää yli sadan metrin päähän kotoa valvomatta. Itse en suostu kävelemään tai liikuskelemaan ulkona hänen kanssaan, koska teen hoitoa ja valvontaa 24tuntia/7päivää viikossa. Tuskin ehdin päivälehtiä lukea päiväsaikaan, ja harvoin todellakaan ehdin. Näin öisin joskus sitten netissä päätäni tuuletan tai aamuneljältä paikkoja hiljaa hissukseen järjestelen, kun pääsen vaivatta kotonani liikkumaan eli kukaan ei seiso koko ajan esteenä kynnyksillä tai vaadi keskustelua ja seuranpitoa.
      Toivottavasti et huolehdi liikaa ylipainostasi. Ole tyytyväinen kiloihisi, ne ovat voimasi sitten, jos joudut kärsimään pakkoliikkeistä. Silloin kuluu kaloreja. Mieheni laihtui hieman yli kahdessa vuodessa 17 kiloa ja hän oli hoikka jo entuudestaan. Kuukauden sairaala"hoidon" jälkeen hänelle maistuu neljä isoa ateriaa päivässä ja pari välipalaa lisäksi. Kiloja ja voimia tulee takaisin nyt nopeasti. Liian kauan pidin häntä kotona, kun hän oli aggressiivinen ja ilkeä sekä välillä aivan sekava enkä uskaltanut häntä ehdottaa sairaalaan ennenkuin olin itse aivan raatona. Diagnisoitiin Parkinson-dementia ja huhtikuussta asti Kelan korvaama muistilääke on todella tehokas. Pahaa oloa se ensin kovasti aiheutti sairaalassa ja syötimme häntä monta päivää. Kotona alkoi liharuoka taas maistua ja huonovointisuus on vähitellen hävinnyt. Juuri marja- ja hedelmäkeitot (vaikkapa appelsiinimehua ja ananasta tai persikka) helpottavat lääkkeen ottamista tai sitten maito. Nyt paha olo on lähes kokonaan poistunut, mutta lääkkeet tehoavat kuitenkin. Jos voit syödä jogurttia tai muita kivoja uusia maitotuotteita, kokeilepa, jos ne olisivat Sinullekin sopivia. Meillä on jatkuvasti jääkaapissa marjakeittoa tai vispipuuroa ja yleensä riisipuuroa. Vaihtelen tarjolle erilaisia perunalaatikkoja: jauheliha- kerma- tai sinihomejuustoperunalaatikoita ja erilaisia "kiusauksia" sekä tietenkin perunamuusia. Keittoja mieheni syö mielellään, varsinkin oikeaa klassista lihakeittoa. Hän on siinä mielessä helppo, että samaa ruokaa voi olla peräkkäisinä päivinä. Hänellä on myös siinä mielessä onnea, että olen koulutukseltani lihamestari ja ruokamestari ja ravinto-opin osaaja.
      Vaikka tämä kirje on jo maratonluokkaa, kerron että päivittäin meillä syödään Memorex-kapseleita, magnesiumia, kalsiumia, E- ja B-vitamiineja ja kuureittain seleeniä ja muutamia muita hivenaineita.
      Mielelläni ottaisin oppia Sinun kokemuksistasi, että osaisin paremmin tätä potilastani kannustaa. Olen tähän nyt yrittänyt omia käytäntöjäni lappaa. Yksi juttu vielä: närästystä ja pahaa oloa helpottavat Caviscon-tabletit, ne ovat reseptivapaita ja paketissa on käyttöohje.
      Sydämestäni toivon Sinulle hyvää oloa ja jaksamista. Olisi ihanaa, jos vastaisit joskus minulle.

      • ymmällään nyt

        Paljon kiitoksia, tuli uutta tietoa. Jos tuo pitää paikkansa että proteiinit vain hidastavat imeytymistä mutta eivät estä sitä on koko juttu suunniteltava uudestaan.
        ...
        Vastaan myöhemmin lisää.


      • hhtth
        ymmällään nyt kirjoitti:

        Paljon kiitoksia, tuli uutta tietoa. Jos tuo pitää paikkansa että proteiinit vain hidastavat imeytymistä mutta eivät estä sitä on koko juttu suunniteltava uudestaan.
        ...
        Vastaan myöhemmin lisää.

        Toivottavasti löydät jostain lääkeainekirjastakin näitä kokeilemiani tietoja. Minuakin todella harmitti, kun vielä vuosi sitten vaan sivusta katselin, kun mies sekoili. Sitten aivan oikeasti istuin pyrstölleni ja ajattelin. Ainahan on sanottu, että maito rauhoittaa ja nyt olen kahdelta vanhemmalta ja asiantuntevalta neurologilta saanut tukea käsitykselleni. Myös antibioottien nauttimisessa varoitellaan, että maito saattaa haitata lääkkeen imeytymistä, vaan ei sanota, että estää. Voit kai kokeilla, miltä tuntuu ja sitten pohtia, käykö tämä Sinulle. Haluan vain hyvää Sinulle ja kerron lisää, kun saan tietoa.
        Voi hyvin ja paremmin!


    • Kokeillut

      Kuinka kauan olet sairastanut parkkista? Olet vielä työelämässä, eli pärjäät suhtkoht hyvin. Kokeile eri tapoja/aikoja ottaa lääkkeitä. Ei parkkis siitä sen kummemmaksi muutu, oireet voi lisääntyä kylläkin hetkellisesti, mutta tasaantuvat lääkityksen lisäännyttyä tai jopa vähennettyä. Itse tiedämme ja tunnemme roppamme ja sen vaatimukset.
      Käytätkö erilaisia vitamiinejä tai muita roppeja? Niistäkin, voisi olla apua parkkis oireieiin,. Aina kannattaa kokeilla. Toivossa on hyvä elää. Ilman kokeiluja ei tiedä missä mennään. Jokin pienikin helpotus, voi tuoda avun sinulle. Nautitaan tästä päivästä.

      • Ymmällään nyt

        koko ajan, itehän me nää troppimme napostellaan eikä meidän lääkärit. Nykyinen levodopa-annokseni n 600mg/vrk ja tautia takana 9 vuotta. Rupesin näitä tihennettyjä välejä kokeilemaan ihan sen duodopahoidon takia (jatkuva dopamiinitippa ohutsuoleen) jos kovinkin hyvä olisi kun pitoisuus veressä pysyisi tasaisempana. Samalla näkisi jos tuommoinen hoito hyvä. Mutta aika kinkkinen juttu näitten syömisten kanssa!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      134
      5385
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3337
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1867
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1840
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1685
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      72
      1542
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      12
      1443
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1326
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1317
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      20
      1288
    Aihe