Miten suhtautua hevosen tönäisyyn?

Uusi harrastaja

Pari kertaa tallilla hevonen on tönäissyt turvallaan hoidettaessa minua olkavarteen. Osaako joku selittää, mitä ele tarkoittaa? Onko hevonen ystävällinen vai kiukkuinen?

11

5654

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ...

      Olen lukenut joltain nettisivulta, joka käsitteli ihmisen johtajuutta, että vaikka ihmisen mielestä turvalla tökkiminen olisikin söpöä ja hassua, se ei hevosen mielestä ole sitä, vaan se 'pomottaa' sinua. Tekstissä ei sen tarkemmin selitetty asiasta, kunhan vain lueteltiin asioita jotka ovat hevoselle pomottamista...

    • Sööljä

      jos hevonen luimii niin silloin se ainakin pomottelee, muuta jos hevosen korvat on höröllä se on vaan ystävällinen tönäisy tai herkkujen kerjääminen. Mun hoita polle tökkii mua vähän väliä kun se on oppinut että mulla on herkkuja aina takin taskussa. Kerran oli nostamas sen kaviota kun se tönäisi minua selkään ja olin vähällä kaatua. Käännyin silloin katsomaan hoito polleani, niin se vain alkoi hamuamaan taskuani. uskon sen hevosen haluavan sulta vain herkkua tai rapsutusta.

      • miiiinä

        Jos rapsutat heppaa oikein makiasta paikasta eli tuntuu sen mielestä hyvältä se saattaa yrittää kyhnyttää sinua takaisin. mikä tietenkin saattaa ihmisestä tuntua aika kovakouraiselta.


      • Sööljä
        miiiinä kirjoitti:

        Jos rapsutat heppaa oikein makiasta paikasta eli tuntuu sen mielestä hyvältä se saattaa yrittää kyhnyttää sinua takaisin. mikä tietenkin saattaa ihmisestä tuntua aika kovakouraiselta.

        joo tiedän mutta hoito polleni tekee sitä vain kesällä kun sillä on aurinko ihottumaa muuten se vain kerjää minulta maku paloja


    • agrologi

      Hevoslaumassa alempiarvoinen ei koskaan kosketa ylempiarvoista kysymättä ensin lupaa ylempiarvoiselta. (Alempi arvoinen kysyy luvan alistuvilla eleillä ja vastaavasti korkeampi arvoinen antaa luvan rentotumalla. Seuratkaa hevosten käyttäymistä laumassa esim. laitumella niin opitte tunnistamaan hevosten keskinäistä kommunikointia)

      Näimpä tönimiseen liittyy aina lauman arvojärjestystä testaava elementti. Ja siihen tulee vastata jyrkän torjuvasti, mutta ei välttämättä vihamielisesti. Sopiva ele voi olla esim. että nostat hartioita ylemmäksi ja oikaiset ryhtisi ja katsot hevosta tuimasti, jos hevosella on tilaa väistää sinua niin astu ponneekkaasti askel hevosta (sen päätä tai lapaa) kohden ja huolehdi, että hevonen väistää sinua askeleen verran. Näin hevonen huomaa, että huomasit torjuit sen luvattoman lähentelyn.

      Juuri tälläisillä pienillä eleillä hevoset testaaavat jatkuvasti ihmisiä ja toisiaan. Kun laumassa ylempänä olevat torjuvat rauhallisesti ilman sen suurempaa numeroa alempiensa yritykset, säästytään laumassa turhilta arvojärjestysriidoilta, joista voisi syntyä laukkaantumisia. Loukkaantunut hevonen taas on riski koko laumalle.

      • Anonyymi

        nämä on kaikki hyviä kommenteja! itselleni oikeastaanitsestäänselvyyksiä (mulla kaksi varsaa koulutettavana, yksi vanhempi hevonen, ja vietän aikaa laumassa paljon. nukkunutkin useasti heidän hanssaan). todella oppii tuntemaan omansa!!!) mutta tuli myös uutta ajateltavaa näitä lukiessa!


    • Han-

      Ei hevonen sillä mitään pahaa tarkoita. Se tekee sen leikillään, mutta ei sitä silti pidä loputtomiin antaa tehdä.

    • Uusi harrastaja

      Paljon kiitoksia kaikille tähän mennessä tulleista vastauksista! Nyt tiedän, että ele liittyy siis johtajuuteen. Täytyy varmaankin jatkossa vain esim. taputtaa hevosta reippaasti kaulalle ja osoittaa, että olen sen yläpuolella.

      • Himmu79

        Älä taputa vaan kiellä sitä tönimästä sua.


    • Heppahullu12

      Omalla kohdalla tönäisyt ovat yleensä olleet leikkimielisiä hamuiluja kun polle etsii herkkuja, mutta ei kannata ottaa sitä liian leikkisästi, koska pian hevonen ymmärtää olevansa yläpuolellasi ja yrittää kaiken laisia temppuja. Minulle on nuorempana käynyt niin, että annoin hevosen vähän tökkiä itseäni, kun se oli hauskaa, mutta sitten hevonen alkoikin tökkiä kovempaa niin, että kaaduin monta kertaa. Ei hyvä!

    • Anonyymi

      oma hevoseni joka ollut mulla kolme vuotiaasta ei anna oikein kenenkään muun siihen koskea kuin minä, (oikeasti puree ja potkii vieraita) itse halaan sen potkivaa päätä :) hän töniin välillä myös, kun oli kantapää murtunut, jouin aina kaantamaan itseni etten ottanut painoa jalalle. musta se oppi että ompa hauskaa, kaautuu. vähän kuin lapsi joka keksii että kun heittää pöydältä alas tavaran, aikuinen nostaa sen ja lapsi. nauraa... en tiedä, mitta mulla ja hevosella sellanen suhde että ymmärretään toisiamme.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      63
      6043
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      3821
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      245
      2151
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1850
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1299
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1266
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      303
      1065
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1010
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      76
      939
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      888
    Aihe