Miten suhtautua hevosen tönäisyyn?

Uusi harrastaja

Pari kertaa tallilla hevonen on tönäissyt turvallaan hoidettaessa minua olkavarteen. Osaako joku selittää, mitä ele tarkoittaa? Onko hevonen ystävällinen vai kiukkuinen?

11

1125

  Vastaukset

  • Olen lukenut joltain nettisivulta, joka käsitteli ihmisen johtajuutta, että vaikka ihmisen mielestä turvalla tökkiminen olisikin söpöä ja hassua, se ei hevosen mielestä ole sitä, vaan se 'pomottaa' sinua. Tekstissä ei sen tarkemmin selitetty asiasta, kunhan vain lueteltiin asioita jotka ovat hevoselle pomottamista...

  • jos hevonen luimii niin silloin se ainakin pomottelee, muuta jos hevosen korvat on höröllä se on vaan ystävällinen tönäisy tai herkkujen kerjääminen. Mun hoita polle tökkii mua vähän väliä kun se on oppinut että mulla on herkkuja aina takin taskussa. Kerran oli nostamas sen kaviota kun se tönäisi minua selkään ja olin vähällä kaatua. Käännyin silloin katsomaan hoito polleani, niin se vain alkoi hamuamaan taskuani. uskon sen hevosen haluavan sulta vain herkkua tai rapsutusta.

   • Jos rapsutat heppaa oikein makiasta paikasta eli tuntuu sen mielestä hyvältä se saattaa yrittää kyhnyttää sinua takaisin. mikä tietenkin saattaa ihmisestä tuntua aika kovakouraiselta.


   • miiiinä kirjoitti:

    Jos rapsutat heppaa oikein makiasta paikasta eli tuntuu sen mielestä hyvältä se saattaa yrittää kyhnyttää sinua takaisin. mikä tietenkin saattaa ihmisestä tuntua aika kovakouraiselta.

    joo tiedän mutta hoito polleni tekee sitä vain kesällä kun sillä on aurinko ihottumaa muuten se vain kerjää minulta maku paloja


  • Hevoslaumassa alempiarvoinen ei koskaan kosketa ylempiarvoista kysymättä ensin lupaa ylempiarvoiselta. (Alempi arvoinen kysyy luvan alistuvilla eleillä ja vastaavasti korkeampi arvoinen antaa luvan rentotumalla. Seuratkaa hevosten käyttäymistä laumassa esim. laitumella niin opitte tunnistamaan hevosten keskinäistä kommunikointia)

   Näimpä tönimiseen liittyy aina lauman arvojärjestystä testaava elementti. Ja siihen tulee vastata jyrkän torjuvasti, mutta ei välttämättä vihamielisesti. Sopiva ele voi olla esim. että nostat hartioita ylemmäksi ja oikaiset ryhtisi ja katsot hevosta tuimasti, jos hevosella on tilaa väistää sinua niin astu ponneekkaasti askel hevosta (sen päätä tai lapaa) kohden ja huolehdi, että hevonen väistää sinua askeleen verran. Näin hevonen huomaa, että huomasit torjuit sen luvattoman lähentelyn.

   Juuri tälläisillä pienillä eleillä hevoset testaaavat jatkuvasti ihmisiä ja toisiaan. Kun laumassa ylempänä olevat torjuvat rauhallisesti ilman sen suurempaa numeroa alempiensa yritykset, säästytään laumassa turhilta arvojärjestysriidoilta, joista voisi syntyä laukkaantumisia. Loukkaantunut hevonen taas on riski koko laumalle.

   • nämä on kaikki hyviä kommenteja! itselleni oikeastaanitsestäänselvyyksiä (mulla kaksi varsaa koulutettavana, yksi vanhempi hevonen, ja vietän aikaa laumassa paljon. nukkunutkin useasti heidän hanssaan). todella oppii tuntemaan omansa!!!) mutta tuli myös uutta ajateltavaa näitä lukiessa!


  • Ei hevonen sillä mitään pahaa tarkoita. Se tekee sen leikillään, mutta ei sitä silti pidä loputtomiin antaa tehdä.

  • Paljon kiitoksia kaikille tähän mennessä tulleista vastauksista! Nyt tiedän, että ele liittyy siis johtajuuteen. Täytyy varmaankin jatkossa vain esim. taputtaa hevosta reippaasti kaulalle ja osoittaa, että olen sen yläpuolella.

   • Älä taputa vaan kiellä sitä tönimästä sua.


  • Omalla kohdalla tönäisyt ovat yleensä olleet leikkimielisiä hamuiluja kun polle etsii herkkuja, mutta ei kannata ottaa sitä liian leikkisästi, koska pian hevonen ymmärtää olevansa yläpuolellasi ja yrittää kaiken laisia temppuja. Minulle on nuorempana käynyt niin, että annoin hevosen vähän tökkiä itseäni, kun se oli hauskaa, mutta sitten hevonen alkoikin tökkiä kovempaa niin, että kaaduin monta kertaa. Ei hyvä!

  • oma hevoseni joka ollut mulla kolme vuotiaasta ei anna oikein kenenkään muun siihen koskea kuin minä, (oikeasti puree ja potkii vieraita) itse halaan sen potkivaa päätä :) hän töniin välillä myös, kun oli kantapää murtunut, jouin aina kaantamaan itseni etten ottanut painoa jalalle. musta se oppi että ompa hauskaa, kaautuu. vähän kuin lapsi joka keksii että kun heittää pöydältä alas tavaran, aikuinen nostaa sen ja lapsi. nauraa... en tiedä, mitta mulla ja hevosella sellanen suhde että ymmärretään toisiamme.

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Marin: Meillä on kaksi ongelmaa keskusta ja vihreät

   Hallituksella oli tiukka tammikuu, Marin kiteytti jo omilleen: ”Meillä on kaksi ongelmaa: keskusta ja vihreät” https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/b
   Maailman menoa
   146
   4386
  2. Sara Siepin "työt" ?

   Sieppi on lomalla noin kolmen viikon välein. Koska hän tekee töitä ? Mitä työtä? Miten voi siis olla koko ajan lomamatkoilla, ja ei mitää las palmas h
   Kotimaiset julkkisjuorut
   79
   1136
  3. 2/3 suomalaisista tyytyväisiä Marinin hallitukseen

   Hallitus etenee hallitusohjelmassaan kuin juna – suomalaiset tykkäävät. https://yle.fi/uutiset/3-11220404
   Maailman menoa
   202
   624