kysymyksiä siileistä

Jozu

Pööpöilin netissä ja sitten päädyin sivuille, jossa oli paljon lemmikkisiilien kuvia. Kyllä ovat veikeitä otuksia! :D Suorastaan valloittavia! Mieleen pälkähti paljon kysymyksiä niistä. Niinpä ajattelin tänne tulla kyseleen. Olisin tieten vastaukset saanu luettua siiliyhdistyksen sivuiltaki, mutta näin on mukavempaa. :)
Eli kuinka kauan siilejä on pidetty lemmikkeinä esim.täällä suomessa? Onko kyseessä yleensä joku tietty rotu vai onko ne näitä suomalaisia siilejä? Ainakin ne näyttää vähän pienemmiltä kuin villit serkkunsa. Onko ne helposti kesyyntyviä ja kiintyykö ne miten hoitajaansa? Oppivatko nimensä? Onko ne paijattavia(siis kaipaavatkoläheisyyttä)vaikka ominaisuuksiin kuuluukin terävät piikit?
Ehkä vähän hassuja ja turhiakysymyksiä, mutta alko kiinnostaa. :) Vastailkaa, arvon "siilistit". ;D

3

1535

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • siilisti1

      Siilejä on ollut Suomessa n. 2000-vuodesta alkaen, mutta aikasemmin muutamia yksilöitä. TUlivat matelijaharrastajien mukana lähinnä USA:Sta, jossa niitä on pidetty lähes 20 vuotta jo lemmikkinä.

      Siileillä ei ole rotuja vaan eri lajeja. Suomalaista siiliä ei missään nimessä saa ottaa lemmikiksi se on rauhoitettu. Lemmikkisiililajeista yleisin on afrikkalainen kääpiösiili (atelerix albiventris), jonka kuviakin mm. siiliyhdistyksen kuvagalleriassa on paljon. Toinen laji, jota tällä hetkellä saa satunnaisesti Suomessa on egyptiläinen pitkäkorvasiili. Sitä ei suositella ekaksi siiliksi, on sosiaalisempi ja vilkkaampi, eikä missään nimessä häkkieläin.

      Siili on erakko, eli pidetään yksin. Ne eivät kaipaa mitään hellittelyä, mutta oppivat tuntemaan hoitajansa hajun perusteella. Muut aistit ovatkin hyvät, paitsi näkö. Siili on yöeläin ja herää n. 20-24 välillä illalla, jolloin se ruokitaan. Syö pääasiassa hyönteisiä ja jauhelihaa, satunnaisesti porkkanasosetta, raejuustoo yms.

      Siili on n. 300-500 grammaa painava, joten paljon pienempi kuin nämä villisiilit Suomessa (painaa yleensä yli kilon). Pieni koko estää siilejä myös horrostamasta, joten niitä pitää pitää lämpöisessä (yli 20astetta). Lemmikkisiili ei selviä horroksesta, mikäli siihen vaipuu.

      Siilit kesyyntyvät ajan kanssa, tosi paljon on yksilöllisiä eroja. Urokset ehkä vähän rohkeampia, mutta ei mitään takuita siitä. Piikit on terävät, mutta kädet kyllä tottuu. Purevat joskus, tai nuolevat kättä ja tekevät vaahtopallon.

      Suosittelen lukemaan siiliyhdistyksen sivujen keskustelupalstaa, siellä on kaikki tieto, mitä tarvii. www.suomensiiliyhdistys.fi
      www.lemmikkisiilit.net

      • Jozu

        minäpä tutustun tarkemmin lemmikkisiikeihin sit nuilla antamillas sivuilla. :)


      • <3siili

        Eli siis siilillä ei ole teräviä piikkejä, paitsi silloin kun se pelästyy. Siilit pitävät hellittelystä ja sylissä olosta. Ne ovat yöeläimiä mutta ne voi totuttaa olemaan päivällä n.1/2h-1h hereillä. Suomen siiliyhdistyksen sivuilla (www.suomensiiliyhdistys.fi) on kuvia siileistä ja linkkejä kasvattajien ja siilin omistajien sivuille.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Täytyy tunnustaa

      että olet kauneinta mitä olen nähnyt. Käteni tärisevät vieläkin. Olen tosiaan ihastunut. Tästäkin vaikenen.
      Ikävä
      127
      1694
    2. jos saat yhden

      Toiveen esittää niin mikä olisi
      Ikävä
      101
      1219
    3. Huomenta päivää

      Somen ihmeelliseen maailmaan. 🤗☕🌞💞
      Ikävä
      201
      1078
    4. Jorma Uotinen jakoi hämmentävän kuvan tiukoissa trikoissa - Jopa Vappu Pimiä häkeltyy: "No wau"

      Jorma! Ei huono! Aikamoisen häkellyttävä kuva totta tosiaan! Lue lisää ja katso kuva: https://www.suomi24.fi/viihde/jo
      Suomalaiset julkkikset
      7
      1015
    5. Vanhempi mies

      Minä rakastan sua. Ja tiedän, että sullakin on tunteita mua kohtaan. Tätä elämää ei pitäisi tuhlata enää päivääkään. J
      Ikävä
      54
      911
    6. Anna anteeksi

      Olen rikkonut sinua vastaan tavalla, josta minäkin kärsin. Syitä tutkiskellessani löydän vain itseni. Minä kuulin jokais
      Ikävä
      78
      843
    7. Aika haavat parantaa

      Hyvää huomenta ja mukavaa päivää. ☕🌾😊❤️🪷
      Ikävä
      171
      804
    8. Tänään kun näin sinut

      olit kuin taideteos. Arat ja väsyneet silmäni kaipaavat lepoa sinussa, mutta en voinut katsoa sinua niin paljon kuin hal
      Ikävä
      52
      802
    9. HUS näyttää, kuinka paljon turhaa tai vähemmän tarpeellista tehdään verorahoilla

      HUS on laskeskellut, että sieltä voidaan vähentää melkein tuhat ihmistä ilman, että se toiminta häiriintyy, johon verora
      Hallitus
      50
      793
    10. Nyt jos haluat vielä jotain nainen

      Niin laita tähän nimikirjain. Muuten klousaan keissin. Liikaa aikaa kulunut.
      Ikävä
      96
      793
    Aihe