Vanessa ( Ranska, 1600-luku, jännitys)

Tarina kertoo 1600-1700-luvun Ranskasta, tarkemmin ottaen Vanessan, talonpoikaisperheeseen syntyneen tytön elämästä.
Ainakin näin alkuun genren olen rajannut jännitys/kauhu, mysteeri ja historia.

Lisää tarinoita löydät osoitteesta:
http://www.freewebs.com/dreamfromheart/etusivu.htm

Toivotan itse kullekin mukavia lukuhetkiä...

-----------------------------------------------------

Alexandre

Ihoa vasten piiskaava sade ei hellittänyt. Ja miksipä se olisikaan kun moinen oli jatkunut jo neljättä päivää. Jostain kaukaa kuului jyrähdyksiä ja Vanessa nopeutti askeleitaan. Kangasriekaleista kiedotut tossut olivat kastuneet jo aikoja sitten, eikä nuori tyttö kokenut enää tarpeelliseksi kiertää hiekkatielle muodostuneita lätäköitä. Tummat hiukset liimautuivat päänahkaan, roikkuen takkuisina hapsuina hänen olkapäillään. Syksy ei ollut Provencen kauneinta vuodenaikaa.

Vanessa saattoi muistella mielessään kuluneen kesän aurinkoisia päiviä, sitä kuinka hän oli voinut mennä uimaan kylän muiden lasten kanssa poimintojen jälkeen. Nyt tuo oli vain kaukainen muisto. Viinirypäleet oli korjattu, työ jatkui nyt viinikellareissa ja muiden tilan askareiden parissa. Auringon lempeät säteet eivät lämmittäneet hänen ihoaan vaan sade sen sijaan yltyi entisestään. Tyttö vilkaisi vielä kerran taivaalle, vain nähdäkseen kuinka kirkkaanvalkoinen salama halkaisi taivaan tuhansiksi sirpaleiksi ja laakso täyttyi voimakkaasta jyrähdyksestä.

- Oliko siellä vielä? lempeäkatseinen äiti tuijotti litimärkää tytärtään ja koitti sytyttää uudelleen tulta tulipesään.
- Vain tämä, Vanessa ojensi osittain vihertyneen leivän äidilleen.
Iäkkään naisen katseessa vilahtanut toivo katosi, sammui kuin tukahdutettu kynttilä kun hän joutui toteamaan että yli puolet tuosta leivästä oli homeessa.
- Anna anteeksi, tyttö pyysi.
- Ei se sinun vikasi ole, voi kun voisinkin tarjota sinulle enemmän.
Tuvan nurkkaukseen asetetusta pedistä kuului ikävä vingahdus kun Vanessan pikkuveli, Alexandre kohotti päätään ja otti kulauksen vesimukistaan. Seurauksena voimakas yskänpuuska sai kalpean pojan sylkemään vedet lattialle. Vanessa tiesi ettei Alexandrella olisi enää kauaa aikaa. Hän oli laihtunut syyssateiden alettua roimasti, silmien alla oli violetinmustat pussit, hampaat olivat aiempaa huonommat ja joka aamu Vanessa sai nyppiä tämän päänaluselta kourallisen irronneita hiuksia.
Alexandre tärisi hetken, kunnes huokaisi syvään ja hautautui uudelleen täkkinsä alle.
- Äiti? Vanessa kuiskasi hiljaa ja katsoi suurin surullisin silmin äitiään.
Nainen pudisti päätään. He olivat puhuneet jo aiheesta, kylän parantaja ei voinut auttaa Alexandrea. Suonenisku oli ollut ensimmäinen hoitokeino, sitten olivat tulleet erilaiset rohdokset, mutta pojan vointi ei parantunut. Lääkäri puhui välillä kaatumataudista, sitten taas merimiehiä vaivaavasta sairaudesta ja toisinaan pahasta hengestä. Arpapeliä koko touhu.

Sateenropina rauhoitti illan aikana Vanessan, hän katseli aikansa kuinka äiti keitti hiljaisella tulella soppaa. Kattilasta nouseva valkea höyry leijaili hetken takan edustalla ja katosi sitten näkymättömiin. Vaikka mökin ainoan ikkunan neljä pientä ruutua olivat sateesta huurussa, niin Vanessa kuin Alexandrekin erottivat sadepisaroiden aiheuttamat norot lasissa.
Joskus iltatarinoina äiti kertoi lapsilleen aikaisemmista vuosista - ajasta ennen heitä, kuinka oli ollut enemmän ruokaa, vilja ei pilaantunut pelloille, kosteus ei homehduttanut ruokia, lämpöiset kesät olivat kestäneet pidempään. Jaksaisiko Alexandre sinnitellä kokeakseen kaiken sen? Olisiko se mahdollista? Vanessa otti kiinni veljensä viileästä kädestä ja rutisti.
- Älä luovuta, hän kuiskasi.

-----------------
Tätä tarinaa lisään:
http://forum.hevostalli.net/read.php?f=11&i=615046&t=615046
sekä kotisivuilleni (linkki ylhäällä).
Palautteet ovat tervetulleita.

3

374

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Filip

      Hyvin pukeutunut, charmantisti harmaantunut mies pyyhkäisi nenäliinallaan viinilasin jalkaa.
      - En oikein tiedä, mies totesi katselleen lasiaan nenänvarttaan pitkin.
      - Se olisi mitä oivallisin tilaisuus, tila on siirtymässä perheen hulttiopojalle, valkoiseksi puuteroitu mies leperteli heilutellen käsiään.
      Filip suuntasi pistävän katseensa tuohon hienostelevaan turjakkeeseen. Pitikö Louis häntä pilkkanaan?
      - Se olisi ainakin kuukauden matka! Filip kimpaantui.
      - Aivan, mutta kenties ainoa sellainen, kuvitelkaa kauniita, jylhiä maisemia Alppien reunustamassa laaksossa, sitä auringonpaistetta ja kimaltelevia vesiä, Louis runoili.
      - Hyvä on, mutta jos jään tappiolle, löydät pääsi torilta, mene jo! Filip huitaisi kädellään ylimielisesti ja seurasi kuinka Louis peruutti ovelle, kumarsi ja katosi vähin äänin käytävälle.

      Filipin katse harhaili pitkin salonkia. Täpötäydet kirjahyllyt, samettikankaiset sohvat, koristeelliset taulut edesmenneistä lääninherroista, mitä parhain vuosikertaviini lasissa ja pian valmistuva illallinen eivät vieneet pois hänen outoa tunnettaan. Miksi Louis oli vastoin aiempaa käyttäytymistään kiinnostunut viinitiloista?
      Filip epäili, että pian tämä narrinsukuinen kiinnostuisi politiikasta ja alkaisi pohtia filosofisia pulmia. Koko huonehan oli täynnä tietoa, huone jossa Louis viihtyi viikko toisensa jälkeen yhä paremmin.

      - Herra, illallinen olisi valmis, suhteellisen nätti Maria, Filipin uusin sisäkkö ilmoitti ovelta ja poistui.
      - Hmh, Filip murahti hiljaa.
      Hänen sormensa osuivat tumman, koristeellisen takin pitsiseen kaulukseen, paransivat otettaan ja ratkeavan äänen jälkeen mies heitti kangasriekaleen lattialle ja nousi tuoliltaan. Ruoka tuoksui kerrassaan herkulliselta.

      - Mitä tämä tarkoittaa? Filip raivostui hetkessä päästyään ruokasalin puolelle.
      Illalliselle oli sytytetty viisi valkoista kynttilää luomaan tunnelmaa, maljakossa oli edellispäiväisiä punaisia ruusuja.
      - Anteeksi herra, Maria kiirehti nopeasti pöydän viereen ja otti ruusumaljakon pois.
      Ennen kuin nuori nainen ehti muuta tehdä, Filip tarttui tätä ranteista ja paiskasi maljakon lattialle.
      - Älä enää koskaan, ikinä, laita erivärisiä kynttilöitä ja kukkia aterialleni! Ymmärrätkö? Filip kysyi sylkien suoraan Marian kasvoille.
      Puhuessaan mies katsoi puhuteltavan otsaa tai röyhkeästi suoraan ohi, vain harvat kerrat Filip katsoi ketään suoraan silmiin, hänestä se osoitti tunteellisuutta, heikkoutta.
      - Ky-kyllä, itkuaan pidättelevä nainen vastasi ja kumartui keräämään ruusut lattialta.
      - Minulla ei ole enää nälkä, tuokaa huoneeseeni yhden tunnin ja kolmen vartin kuluttua iltapalaa, Filip ohjeisti ylvään kuivakiskoisesti, paransi ryhtiään ja vilkaisi vielä kerran vapisevaa sisäkköä.
      Herkullisesti paahdettu kana, salaatit, vastapaistetut leivät ja kokin oma erikoisuus, mitä kermaisin kastike, jäivät viilenemään pöydälle, odottamaan että joku heittäisi ne sioille.

      Viattomuuden viimeinen päivä

      Viikkoa myöhemmin sade oli tauonnut, mutta Alexandren osalta liian myöhään. Poika makasi olkien ja viltin päällä ja ne harvat hetket kun poika oli hereillä, hän vain yski ja yski loputtomasti, lopulta hänen käsiinsä jäi verta.
      - Hakisitko isän? äiti pyysi hiljaa tyttäreltään.
      Vanessa nyökkäsi mitään sanomatta, avasi raskaan puisen oven ja astui pihalle. Kylän mutkittelevat kujat olivat surkea näky. Edes pilvien lomasta pilkottava aurinko ei kaunistanut maisemaa, ei etenkään kun naapuritalon yläkerran ikkuna avautui ja tomera rouva kaatoi jätesankonsa sisällön kadulle. Haju oli mitä kamalin. Nenäänsä pidellen Vanessa kiiruhti kotikujaltaan kylän torille ja sen poikki pientä kirkkoa kohden. Mustaan kaapuun pukeutunut isä Dominicus käyskenteli parhaillaan kirkon viereisessä puutarhassa ja voivotteli tomaattiensa kohtaloa.
      - Sade, voi se vei tämän sadon, mies totesi lohduttomana ja laski liiskaantuneen tomaatin maahan.
      - Isä, Alexandre, Vanessa sai sanottua kun pappi oli kohdistanut katseensa häneen.
      - Aivan.
      Enempiä puhumatta Vanessa johdatti papin tuttua reittiä kotiinsa ja ties monennenko kerran pappi polvistui Alexandren vierelle, yritti saada synnintunnustukset, rukoili hänen kanssaan ja ne hetket kun poika oli hereillä, Dominicus kertoi Jumalan hyveellisyydestä ja siitä, kuinka Jeesus oli aikoinaan uhrannut itsensä ihmisten syntien puolesta. Nuo olivat hetkiä, jolloin Vanessa katseli mieluummin sontaista katukuvaa kuin kuunteli taivaan ja helvetin eroista.

      Tuo ainokainen aurinkoinen päivä kääntyi iltaan, Alexandre piristyi hieman ja saattoi nousta ylös tuettuna. Äänensä menettäneenä hän osoitti heikosti jakkaraa ikkunan edessä. Hänet autettiin tuolille istumaan ja Vanessa pyyhki alimman ikkunaruudun puhtaammaksi.
      - Muistatko tammen? Alexandre kysyi hiljaa.
      - Toki, tyttö vastasi.
      Veljen kasvoille nousi väsynyt hymy, kultaiset säteet leikkivät hänen kasvoillaan, eikä kukaan voinut tietää mitä hän sillä hetkellä ajatteli. Sen sijaan muut tiesivät vain sen, ettei Alexandre enää avannut silmiään. Vanessa menetti tuona päivänä ainoan veljensä, eikä hän koskaan unohtanut sitä tunnetta kuinka elämä hiipi pois tämän ruumiista. Viileä käsi muuttui kylmäksi, hento puristus katosi eikä veli herännyt pyyntöihin.

      Ne hetket jolloin lapset olivat leikkineet kylän takaisilla niityillä, kiipeilleet metsänlaidan mahtavimmassa tammessa, he olivat kuvitelleet kuinka aikanaan kasvaisivat, löytäisivät puolisonsa ja perustaisivat perheensä. Vanessa itki illan, yön ja seuraavan aamun. Ennen auringonnousua hän juoksi kylän halki noille niityille ja kiipesi tutun tammen paksuimmalle oksalle. Hän katseli taivasta ja sen halki vaeltavia pilviä. Oliko pilvillä mitään päämäärää? Minne ne menivät? Oliko hänen veljensä nyt taivaassa?
      Ennen kuin aamuauringon säteet osuivat tammeen asti, Vanessa vannoi tulevansa joka aamu tammelle, kuin tervehtiäkseen veljeään. Lupauksensa annettuaan hän halusi olla taas lapsi, leikkiä ja olla viaton.

      Kultaiset vaunut

      Perinteitä kunnioittaen Alexandren hautajaisiin osallistuivat kaikki kynnelle kykenevät, lähisuku suri kaksi päivää, Vanessa kolme ja äiti loppuelämänsä. Lapsen menettäminen ei ollut koskaan helppoa, etenkään jos heitä oli joutunut hautaamaan useammankin.
      Alexandre haudattiin samalle alalle kuin isoveljensä Herman. Valtaisa kivi johon oli nakuteltu Hermanin tiedot, perheenisän tiedot, sai nyt lisäkseen Alexandren nimen.
      Vanessan suremattomuus sai ihmiset puhumaan, kuin tahallaan taantuakseen jotkut jopa kuiskivat tytön olevan noita ja aiheuttaneen veljensä kuoleman. Tyttö ei ollut kuin hieman yli 14-vuotias ja hän erottui jo muusta kansasta. Olipa joku kylän korkea-arvoisempi mieskin päätynyt kommentoimaan Vanessaa. ”Idealisti”, vanha käppänä oli tokaissut vaikkei ollut koskaan tyttöä tavannutkaan.
      Hiljalleen arki palautui pieneen kylään ja vain vanha, leskeksi vuosia sitten jäänyt äiti kulutti aikaansa siistien perheensä hautaa, murehtien milloin tyttären vuoro tulisi.

      Vanessa puolestaan viihtyi alapeltojen laidalla. Hän saattoi huomaamattaan katsella tuntikausia valkoisia, Espanjasta tuotuja hevosia jotka laidunsivat koko syksyn metsänlaidan tuntumassa. Hevoset kuuluivat alueen lääninherralle. Seudulla kesän majailleet aateliset palasivat kuulemma talven ajaksi takaisin Pariisiin, noiden lumenvalkoisten hevosten kuljettamana. Nyt ne vain lepäsivät ja söivät hyvät heinät, jotka näin ollen olivat pois kylän karjan ruoasta.
      Jossain kauempana seisoi yksinäinen hevonen. Komea ori värjäytyi selästään tulenpunaiseksi kun ilta-aurinko laski, tuulen mukana liehuva häntä oli kuin tulisoihtu, hehkuvat lämpimät värit leikittelivät oriin jouhissa, tuoden Vanessan mieleen kerrotut tarinat menneistä sodista. Kimeä hirnahdus kaikui peltojen ylitse ja hevonen laski päänsä takaisin ruohikkoon.
      Tällaistako Vanessan elämä olisi? Pakollisten töiden jälkeen hän katselisi tuttuja maisemia ja pakoilisi kyläläisten ilkeitä juoruja? Alexandren kuoleman jälkeen hänellä ei ollut enää ketään, jolle hän olisi voinut puhua, äiti oli jo aikoja sitten etääntynyt, kuollut sisältä.

      - Onko hänen pakko ajaa joka kuopan ylitse? Filip kysyi närkästyneenä.
      Koko vaunumatka Pariisista kohti Ranskan eteläisiä maaseutuja oli ollut yhtä helvettíä, alkuun hän oli jaksanut katsella maisemia ja niihin kyllästyttyään mies oli nojannut vaunun seinään jonka jälkeen hänen päänsä oli pomppinut pehmeää samettityynyä vasten jokaisen pienenkin kuopan kohdalla. Hänen päätään särki.
      - Sano kuskille, että mikäli kyyti ei tasaannu, laitan hänet juoksemaan hevosten kanssa! Filip karjui niin että kuskikin vaunujen edessä saattoi kuulla hänen sanansa.
      - Ottaisitteko evästä? Louis yritti tarjota koristaan taloudenhoitajan pakkaamia eväitä.
      - Typerys, olemmeko pian perillä? Filip närkästyi.
      Kuvitteliko Louis tosiaan, että hän söisi alempiarvoisten matoista ruokaa?
      - Hevoset vaihdetaan hyvin pian, haluatteko yöpyä majatalossa? Louis uteli.
      Filip huitaisi kädellään kuin hätistääkseen kärpäsen kasvoiltaan. Ei, häntä ei todellakaan kiinnostanut yöpyä missään surkeassa majatalossa. Enintään hän voisi syödä talon parasta ruokaa ja jatkaa sitten matkaansa. Aatelisen elämä ei tosiaan ollut helppoa.

      Louis-parka joutui kuuntelemaan isäntänsä valitusta kokonaisen viikon. Vaikka Filip olisikin tahtonut matkata tauotta kohti etelää, oli kuskinkin saatava leponsa. Lopulta kun Filip kävi kolmatta kertaa vakiovalituksiaan läpi, hän päätti kommentoida vaunujen uusia hevosia.
      - Nämä germaanien hevoset ovat nopeampia, Filip myhäili ensimmäisen kerran tyytyväisenä.
      - Aivan, olen kuullut holsteinin olevan myös oiva sotahevonen, Louis myötäili.
      - Vankkatekoisia, Filip naurahti kolkosti, hänen parhaimpiin piirteisiinsä ei kuulunut keskustelutaito, saatikka kohteliaisuus.
      - Sano kuskille, että seuraava tauko vasta aamutuimaan, ennen kuin saavumme perille. Haluan siistiytyä, Filip tokaisi lopulta ja Louis nyökkäsi.
      Hänen onnekseen kuskin selän takana oli pieni luukku vaunukoppiin joten hän saattoi toistaa Filipin käskyt ajurille. Toisinaan kun hevoset kävelivät vaikeimpia pätkiä, Louis saattoi istahtaa kuskin vierelle juttelemaan.
      Eräs mitä Louis ei kertonut Filipille, olivat kuskin näkemät maisemat. Palaneita kyliä joen toisella puolen, tienvarsilla kerjääviä lapsia, hyvin laihoja eläimiä, kurjuutta ja itkua. Majataloissa ruokaillessaan kuski myös kuuli kaikenlaista, eräs jo kahdessa kylässä toistunut huhu koski kuningaskunnan valtiasta. Kaiken tämän nähneenä ja kuulleena kuski vain painoi risaisen hattunsa lieriötä alemmas ja peitti näin kasvonsa. Kenenkään ei tarvitsisi tunnistaa häntä.
      Sysimustan yön hiipiessä tiheän metsän ylle, kullankimalteiset vaunut jatkoivat poukkoilevaa matkaansa ja Filip sai taas aihetta valittaa kyydin epätasaisuudesta.
      - Olisipa roomalaiset keskuudessamme, he sentään osasivat tehdä teitä, Filip murahti.

      Filipillä kävi hyvä tuuri, juuri ennen aamua kuski huomasi surkean pienen kyltin tien varrella, se ilmoitti Iloisen Emännän tavernan olevan vain muutaman mutkan takana.
      - Loistavaa, Louis sinä katsot minulle huoneen, haluan kylpeä ja syödä hyvin, puoleenpäivään mennessä olemme perillä! Filipin kasvoille kohosi harvinainen hymy, aito sellainen.
      - Entä hevoset? Louis kysyi. Ne olivat juosseet pitkän matkan vailla kunnon taukoa.
      - Ruokkikaa ja hoitakaa, ne saavat levätä sitten alavilla laaksoilla, Filip tuumasi ja alkoi hiljalleen vilkuilla sivuikkunasta näkymiä.
      Vihreät, samettiset saniaiset peittosivat maata, pienet pusikot ja lukuisat lehtipuut haittasivat hieman näkyvyyttä, mutta vain hieman ennen tavernaa, metsä harveni ja matkalaisten iloksi pienten peltoaukeamien ympärille oli rakennettu satunnaisia latoja.
      - Olemme hyvin pian perillä, kuski huudahti penkiltään ja antoi hevosten hiljentää raviin.
      - Hän puhuu hyvin kummallisella aksentilla, Britanniasta otaksun?
      - Skotlannista, Louis korjasi.
      - Miten vain, olen kuullut että he syövät hyvin kummallisia ruokia, Filip aloitti.
      - Haggis! Louis riemastui, hän oli kuullut joskus sanan vaikka ei tiennytkään mitä se tarkoitti. Ilmeisesti jotain piirasta, kenties paikallisia marjoja suussa sulavan, voisen kastikkeen kera.
      - Haggis? kuskin ihmettelevä ääni kuului edestä.
      - Aivan, olisi hauska joskus kokeilla! Louis huusi sivuikkunasta.
      Filip nuolaisi huomaamattaan huuliaan. Haggis kuulosti oikein hyvältä. Kuski saisi viimeistään paluumatkalla järjestää hänelle sellaista.

      Kylvettyään lämmitetyssä purovedessä, Filip pukeutui matkalaukkunsa viimeisiin puhtaisiin vaatteisiin, tarkasti korkokenkiensä puhtauden, oikaisi röyhelökauluksen, asetteli peruukkinsa kunnolla, puuteroi kasvonsa ja loppusilauksena veti käsiinsä Kiinasta tuodut silkkihansikkaat. Varmistaakseen ansaitsemansa huomion, hän etsi pienestä korulippaastaan muhkean safiirisormuksen sormeensa, sekä liudan kunniamerkkejä ja muita helyjä kaulalleen ja rinnukseensa.
      - Mitä mieltä olet? Filip pyörähti matkatoverinsa edessä.
      - Vain tämä puuttuu, Louis ojensi leveän vyön ja siinä roikkuvan koristeellisen miekan.
      - Aivan, pitäisikö minulla olla viitta? Kaulus voisi ehkä olla hieman runsaampi, Filip pohdiskeli miettivänä peilin edessä.
      Mustat kiharat laskeutuivat hänen olkapäilleen lähes luonnollisesti. Louis polvistui isäntänsä eteen ja viimeisteli polvihousujen kiinnitykset, sekä solmi toisen kengän koristerusetin.
      Filip oli viimein valmis ensiesiintymiseensä pienessä maalaiskylässä.

      Pettymys oli valtava. Kukaan kyläläisistä ei juurikaan noteerannut Filipin saapumista. Edes se että vaunut hohtivat kuin Jumalan kultaisen siunauksen saaneena, ei hetkauttanut kyläläisiä.
      - Mitä tämä tarkoittaa? Filipin vitivalkoiset kasvot alkoivat punottaa puuterikerroksen alla.
      - Työviikko, hyvin raskas sellainen, Louis keksi ja nyki tummanvihreää verhoa ikkunan peitteeksi.
      - Anna olla, Filip tuijotti pistävästi ulos ja osoitteli satunnaisia ohikulkijoita.
      - Kerrassaan röyhkeää, hän totesi ja kiskaisi verhon ikkunan eteen sen verran rajusti, että kangas jäi hänen käteensä.
      Filip oli pakahtua raivoonsa. Siitä ei olisi mitään hyötyä jos hän paiskaisi verhon lattialle, jos hän karjuisi, ainoastaan Louis näkisi kohtauksen, hänellä oli suorastaan mitätön olo ja se ei sopinut Filipille lainkaan.
      - Pysäytä vaunut.
      Käskyn jälkeen Louis koputti selkänojaansa, sai vastauksena yhden tömäyksen ja vaunut pysähtyivät keskelle toria. Louis ei ehtinyt edes avaamaan ovea kun Filip oli jo loikannut ulos vaunuista ja kopisteli korkokenkineen pienen suihkulähteen ympärillä. Ympärillään hän näki muutaman vaivaisen kojun joiden vihanneksia kerättiin parhaillaan vankkureihin, matalia olkikattoisia asuinrakennuksia ja etelään vievän lyhyen tien päässä kirkon.
      - Tässäkö tämä on? Filip tuhahti.
      - Niin, luulen niin, Louis vastasi hiljaa.
      Piskuinen maalaiskylä kokonaisuudessaan oli vain murto-osa Pariisista, kasvavasta kaupungista joka oli kaiken keskellä.
      Ulkomaalaisia vieraita virtasi yhtenään kaupunginmuurien sisäpuolelle, Notre-Damen tapahtumat rytmittivät arkea, kauppiaat toivat uutisia kaukaisista provinsseista, yliopiston puolesta järjestettiin mielenkiintoisia väittelytilaisuuksia ja entäs yöelämä? Jos Filip tahtoi, hänen ei tarvinnut toistamiseen elämänsä aikana törmätä samaan naikkoseen vaan valinnanvaraa riitti.

      Aikansa ympärilleen pällisteltyään Filip katsahti Louisiin, joka laski väliportaan ja herra nousi takaisin vaunuihin.
      - Siellä haiseekin, Filip nyrpisti nenäänsä, tajuamatta että suurkaupungin kadut olivat saastaisemmat kuin idyllisen maaseudun harvat kujat.
      Kummempia käskyjä saamatta kuski ohjasi hevoset kiertämään kylän asutuksen ympäri, kuin antaakseen isännälleen mahdollisuuden nähdä kokonaisuudessaan minne oli tullut. Siihen menikin vain reilu neljännestunti ja he olivat taas torilla.
      Jostain syystä Filip oli kuitenkin hiljaa, hän vain tuijotti sanattomana ulos. Louis yritti itse kurkkia näkymiä, mutta hän ei nähnyt ainuttakaan juottolaa, majataloa, narria tai mitään mikä hänen isäntäänsä olisi voinut kiinnostaa. Ainoa elollinen jonka hän näki, oli peikkoa muistuttava tummahiuksinen tyttö. Ryysyläinen keräsi torinlaidalle vierineitä omenia ja porkkanoita pieneen kangasliinaansa, eikä kohottanut kertaakaan katsettaan vaunuja kohti.

      • Salaperäinen tyttö

        Seuraavana aamuna Filip heräsi pirteänä. Ensimmäinen syy hyvälle tuulelle oli pikkutyttö, majatalon ainokainen joka oli hiljaa koputtanut tammiseen puuoveen ja luvan saatuaan tuonut tarjottimella patonkia, kinkkua, hedelmiä sekä jotain valkoviinin kaltaista maukasta juotavaa. Toinen oli se, että tyttö oli ilmoittanut kylän nuorten neitojen saapuneen. Filip tiesi vallan hyvin mistä oli kyse.
        Huhu hänen, ylempiarvoisen ja arvokkaan henkilön saapumisesta oli kulkeutunut jokaisen perheen korviin, äidit olivat pukeneet tyttärensä pyhäpukuihinsa ja lähettäneet neitoja pyytämään itselleen töitä, hyvällä tuurilla sopiva piika saattaisi päästä Filipin siivellä isoon kaupunkiin. Miehen yllätykseksi hän näki länteen avautuvasta ikkunastaan, että parveilevien tyttösten joukossa oli myös muutama nuorukainen, joista Filip valitsi jo yhden. Hyvin raskastekoinen, jäntevä nuori mies olisi mitä parhain tallirenki Pariisissa, niin Filip päätti.
        -   Louis, haluan tuon pellavapään, Filip osoitti poikaa ikkunasta.
        -   Aivan, hyvä on, Louis nyökytteli ja painoi nuorukaisen kasvot muistiinsa.
        Hänen edeltäjänsä pää oli tipahtanut toriaukiolle huonon muistin seurauksena, sitä Louis ei halunnut itselleen.
        -   Ja nyt, missä saappaani ovat? Haluan ratsastamaan, Filip päätti ja istui hetken kuluttua tuolilla äyskimässä kuinka huono kengänpukija Louis oikein oli.
        -   Kiillota sitten varret ja kiinnitä kannukset, Filip määräsi laiskasti, venyttäen puhuen.
        Hän muisti nähneensä nuoren tyttösen edellisenä iltana. Eniten häntä oli jäänyt häiritsemään tytön ylimielisyys, mokoma ei ollut lainkaan huomioinut hänen kultaisia vaunujaan, kävelyä mukulakivikadulla, saati sitten komeiden hevosten korskahduksia heidän lähtiessään. Häpeämätön moukka oli vain keskittynyt keräämään puolimätiä, tallaantuneita vihanneksia maasta.

        Majatalon takapihalla, pienen tallirakennuksen edessä Filip viimein punnersi itsensä yhden vaunuhevosensa selkään, käänsi rivakasti oriin ympäri ja karautti laukassa kadulle.
        Majatalon lähistölle kerääntyneet nuoret tytöt väistivät kiljahdellen ratsukkoa, jäipä muutaman neidin helmakin kavioiden alle, sen verran vauhdikkaasti Filip ratsasti.
        -   Voih, toivottavasti kukaan ei jäänyt alle, Louis huokasi majatalon isännälle pahoitellen.
        -   Ei sille mitään voitaisi enää, isäntä vastasi ja palasi komentelemaan renkejään lastaamaan rivakammin tuoreita hedelmiä keittiöön.
        -   Tätä se on, mutta nyt meillä on varmasti tovi vapaata, Filipin kuskina toiminut nuori mies arvuutteli.
        -   Voi olet uusi, meillä ei ole koskaan vapaata, enintään voit mennä syömään aamupalaa, mutta ole valmis jättämään ateria kesken jos isäntä palaa, Louis varoitti.
        Kuski nyökkäsi lähes huomaamatta, veti hieman lierihattunsa lippaa alemmas ja taas hän näytti kasvottomalta mysteerimieheltä. Louis ei edes tiennyt kuskin nimeä tai miksi hän oli niin kaukana kotoaan.

        Filipin ei tarvinnut kovinkaan kauaa ratsastella pitkin kylää, hän löysi etsimänsä kylänlaidalta, silmänkantamattomiin jatkuvan pellon vierestä. Tytöllä oli samat risaiset vaatteet yllään, takkuinen tumma hiuspehko oli sidottu jollain kangassuikaleella ja jalat olivat paljaat. Kun Filip lähestyi niitylle tuijottavaa tyttöä, tämä tyytyi vain vilkaisemaan taakseen ja jatkoi taas maisemien tiirailua.
        -   Kuinka kehtaat? Filip äyskähti ja pysäytti hevosensa muutaman metrin päähän tytöstä.
        -   Entä itse? kuului hento kysymys.
        Filip olisi halunnut karjua raivosta. Tyttö ei vieläkään kiinnittänyt häneen kummempaa huomiota, eikä hän ollut pyhävaatteissa kylän muiden naisten tavoin, naikkonen ei kunnioittanut häntä tippaakaan. Tottelematonta hevosta Filip olisi läiskinyt raipalla pitkin kupeita, mutta samaa hän tuskin voisi tytölle tehdä, vai voisiko?

        Filip ei kuitenkaan saanut aikaa tarpeeksi päättääkseen kuinka kohtelisi tuota vierasta tyttöä, neiti kun oli epäkohteliaasti ylittänyt matalan aidan ja käveli nyt niityllä poispäin hänestä.
        -   Hei, mikä nimesi on? Filip lopulta kysyi kun pelkäsi ettei tapaisi toistamiseen tyttöä.
        Jotain kiehtovaa hänessä oli, liekö juuri tuo röyhkeys.
        -   Et sinä sillä tiedolla mitään tee, Vanessa vastasi ja jatkoi sitten matkaansa.
        Mitä pahaa hän oli tehnyt saadakseen kylän uusimmasta puheenaiheesta takiaisen? Normaalitilanteessa olisi hänkin kai siistiytynyt ja pyrkinyt aatelismiehen palvelukseen, mutta nyt hänen elämänsä tuntui liian raskaalta. Ei ollut ketään kelle puhua, kylän muut nuoret välttelivät hänen seuraansa eikä hänkään tuntenut järjetöntä vetoa liittyäkseen heidän seuraansa, veli oli kuollut ja mikä pahinta, hänen äitinsä oli yskähtänyt yöllä aivan kuin Alexandre.
        Aamulla Vanessa oli kuullut lohduttavat sanat että äiti oli vain saanut hieman kylmää ja patistanut tyttärensä metsään etsimään oloa helpottavia yrttejä.

        Vanessa oli päässyt hyvän matkaa yksinään kulkemaan, kunnes hän tunsi hevosen kuuman hengityksen selässään. Hän yritti olla välittämättä, mutta seuraavana hevonen aivan itse kosketti hänen hartiaansa ja hamusi hiuksia huuliensa väliin.
        -   Voisitteko ystävällisesti mennä muualle? Vanessa kysyi kiukkuisesti ja kääntyi katsomaan taakseen.
        Aatelismiestä ei näkynyt missään, sen sijaan hänen takanaan seisoi naapuritalon Piki, sysimusta työhevosen alku.
        -   Pahoittelen, isäntä halusi että varmistan hänen turvallisuutensa, nuori mies hymyili hattunsa alta ja laskeutui alas tamman selästä.
        Vanessa jäi vaistomaisesti silittämään Pien leveää otsaa ja sukimaan tämän pitkää otsaharjaa. Välillä hän vilkaisi vierasta miestä joka vain tuijotti häntä.
        -   Olisit pesun tarpeessa, isäntäni haluaa sinut illalla majatalolle, mies ilmoitti hassusti murtaen.
        -   Isäntä? En ole edes kuullut tämän ylimielisen idiootin nimeä ja olen peseytynyt kaksi kuunkiertoa sitten! Vanessa äyskähti ja pahastui moitteista olevansa likainen.
        -   Filip, olemme tulleet Pariisista asti, älkää tuottako hänelle pettymystä, mies ilmoitti napakasti.
        Juuri kun Piki oli alkanut lepuuttamaan toista takajalkaansa, mystinen mies keräsi ohjat, käänsi hevosen, nousi kevyesti selkään ja napautti hevosen reippaaseen raviin.
        Hetken siristeltyään Vanessa erotti aatelismiehen vaunuhevosineen niitynlaidalla. Sinnekö se pelkuri oli jäänyt ja lähettänyt juoksupojan puolestaan?

        Illallinen

        Vanessa olisi mielellään jättänyt illalliskutsun väliin, mutta hänen äitinsä pakotti tytön suorinta tietä purolle peseytymään kun oli kuullut tapahtuneesta.
        -   Ilmaista ruokaa! Ja voit tuoda minullekin jotain esiliinan kätköissä, äiti oli selittänyt kiihtyneenä.
        -   Kasvatin sinut viisaaksi tytöksi, nyt turha ylpeys pois ja menet sinne, oli ollut viimeinen kommentti ja Vanessa oli hipsinyt vähin äänin purolle.
        Vesi oli jääkylmää ja saippuan karkeat kohdat jättivät punoittavat naarmut hänen iholleen. Hän ei edes tiennyt mistä hänen äitinsä toisiaan keitteli saippuaa, keho ja mieli kyllä puhdistuivat mutta iholle jäi hassu haju, samankaltainen kuin possuille tarjottavista jätteistä.

        Illalla hänen äitinsä kiristi omalta äidiltä perimäänsä korsettia ja puki tyttärensä ylle ikivanhan tummanvioletin mekon ja nyöritti vielä selästä nauhat tiukalle.
        -   Muista sitten käyttäytyä, äiti puhisi tohkeissaan.
        Vanessaa kylmäsi ensimmäisen kerran, hänen äitinsä luotti häneen, eikä tytöllä ollut aavistustakaan kuinka käyttäytyä.
        Kävellessään majatalolle, niityllä häntä puhutellut nuori mies pysäytti Vanessan majatalon ovella.
        -   Aloitat uloimmasta, jos et tiedä, odota ja ota mallia, mies kuiskasi nopeasti tytön korvaan ja avasi sitten oven hänelle.
        Vanessa olisi mielellään kiittänyt miestä neuvoista, mutta tämä oli jo kadonnut kun hän oli vetämässä ovea kiinni.
        -   Siinähän sinä olet, majatalon isäntä otti Vanessan avosylin vastaan ja ohjasi hänet takahuoneeseen, jossa oli hämärä kynttilävalaistus ja mitä hienoimpia astioita pitkän pöydän varrella.
        -   Istu, Filip tulee pian, isäntä veti Vanessalle tuolin.
        Sitten mies katosi ja Vanessa istui hetken yksin ruokatilassa. Hänen edessään oli paitsi iso, matala lautanen, oli sen päällä vielä kulhokin, juomalaseja oli kaksi, aterimia tuhottomasti ja ennen kuin Filip saapui, alkoi isäntä kantaa pöytään ruokaa.
        -   Iltoja, kuului möreä tervehdys ja Filip istahti oitis vastapäätä Vanessaa.
        -   Älä suotta nouse, mies hymyili imelästi.
        Nouse? Miksi Vanessan olisi pitänyt nousta?
        -   Alkupaloja? palvelijaksi tekeytynyt isäntä toi kalatarjottimen Vanessan eteen.
        -   Ei kiitos, Vanessa toppuutteli, kala oli raakaa ja näytti kummalliselta.
        Filip sen sijaan mutusti kalaa oikein mielissään.
        -   Erinomaista, hyvin graavattu, mies hykerteli ja siveli välillä pieniä viiksiään.
        Filip ei oikeastaan puhunut mitään, alkuun hän keskittyi vain syömään raakaa kalaa ja murustelemaan patonkia. Vanessan teki pahaa katsoa kuinka mies jätti syömättä osan ja välillä kun pöytää siivottiin, nuo herkkupalat vedettiin vain jätesankoon.
        -   No niin tyttö, mikä nimesi on? Filip aloitti kun pöytään alettiin kantamaan keitettyjä potaatteja savikulhossa, koko päivän haudutettua mureaa häränlihaa, kannullinen herkulliselta tuoksuvaa yrttikastiketta, sekä toiseen lasiin kaadettiin vettä, toiseen punaviiniä.
        -   Vanessa, tyttö vastasi viimein.
        Ehkä se oli vähintä mitä hän voisi antaa tuolle miehelle, tarjosihan hän Vanessalle yhdellä kertaa puolenvuoden ruoat.
        -   Kaunis nimi, oletko koskaan käynyt tämän tup… maalaiskylän ulkopuolella? Filip uteli ja vilkaisi ahneesti kuinka majatalon kokki tuli itse leikkaamaan lihaa heille.
        -   Olen, kesällä pääsin viinitarhojen eteläisimpään osaan poimimaan! Vanessa innostui hetkeksi, mutta ymmärsi pian ettei Filip sitä tarkoittanut.
        -   Olet varmaan kuullut Pariisista? Filip johdatteli ja tyttö nyökkäsi.
        Filip tosiaan osasi jaaritella, aivan kuin mies ei olisi saanut vuoteen puhua kenellekään, sen verran kautta rantain mies johdatteli Vanessaa kysymykseen, kiinnostaisiko tyttöä lähteä luomaan uutta elämää pohjoiseen.
        -   Ei, äitini on täällä, Vanessa vastasi oitis ja ymmärsi vasta sitten, että hänen edessään tosiaan oli lautasellinen ruokaa.
        -   No keskustellaan siitä kotvan kuluttua, syö ja juo, Filip kehotti ja otti aimo kulauksen viiniä.

        Vanessan epävarmuus jäi Filipiltä tyystin huomaamatta, mies kun litki talonviiniä siihen tahtiin, ettei enää erottanut tytön parsittua pukua, sitä kuinka huonosti se istui neidin päälle tai millaisessa takussa tämän hiukset olivat. Ne kaksi perunaa ja pari siivua lihaa täyttivät Vanessan tyystin. Aikansa kuluksi hän nakerteli pieninä paloina patonkia ja maisteli viiniä, Filip puolestaan söi hyvällä ruokahalulla ja otti kahdesti lisääkin.
        -   Tyttöparka syöt niin vähän, Filip murjaisi ja hekotti lausahduksensa päälle.
        Salamana seurasi jäätävän hiljainen hetki kunnes Vanessa tirskahti ja Filip jatkoi nauramistaan. Kaikesta huolimatta tytöllä oli todella orpo olo. Hänellä ei ollut aavistustakaan miksi hän söi juuri sillä itse Pirun hankoa muistuttavalla välineellä, mieluummin hän olisi vienyt ruoan suuhunsa käsin. Edes turruttava viini ei helpottanut hänen oloaan, vain sillä hetkellä kun viestinviejä, nimetön mies käväisi huoneessa, Vanessa tunsi olevansa turvassa, mutta sekin hetki oli nopeasti ohi.
        -   Jälkiruokaa! Filip hihkaisi ja pöydästä vietiin ruoat pois.
        -   Menee hetki, nauttikaa lisää viiniä, isäntä toi uuden pullon pöytään ja kaatoi ruokailijoiden lasit täyteen.
        Vastoin tapojaan Filip suostui odottamaan. Nyt hän jäi aivan kahden Vanessan kanssa ja sen tilaisuuden hän hyödyntäisi.
        Mies otti viinilasin käteensä ja nousi hieman horjahtaen ylös, käveli hitaasti pöydänviertä Vanessan päätyyn ja kumartui hieman tytön vierellä.
        -   Kuinkas vanha olet? Filipin hengitys haisi voimakkaasti viinille ja kylmänharmaat silmät harottivat kumpikin omiin suuntiinsa.
        -   14-vuotias, Vanessa vastasi ujosti ja yritti painautua penkin selkänojan läpi.
        -   Naimaikäinen, Filip henkäisi hiljaa ja lähestyi hieman pelokasta tyttöä.
        -   Umh, Vanessa parahti ja pakotti siirtämään katseensa pöytään.
        -   Loistavaa! Filip riemastui tyhjästä ja heitti siinä rytäkässä viininsä pitkin seiniä.
        -   Mikä on loistavaa? Vanessa ihmetteli.
        -   Odotapa vain, Filip naurahti harvinaisen iloisesti ja omahyväisesti.
        Jälkiruokana oli uuniomenoita makean kastikkeen kera, sekä rapeaa keksiä, parasta mitä Vanessa oli koskaan maistanut.
        Kun nimetön mies tuli hakemaan Vanessaa ja saattamaan tätä kotiin, tyttö ei saanut mielestään Filipin kohtausta. Mitä kummaa mies oli saanut päähänsä?
        -   Toivottavasti iltanne oli miellyttävä, kauniita unia, mies kumarsi ja otti ensimmäistä kertaa hattunsa pois päästään.
        -   Kiitos samoin, Vanessa kiitti saattajaansa ja katseli miten pitkähiuksinen mies katosi yön pimeyteen.


      • Vispilä kirjoitti:

        Salaperäinen tyttö

        Seuraavana aamuna Filip heräsi pirteänä. Ensimmäinen syy hyvälle tuulelle oli pikkutyttö, majatalon ainokainen joka oli hiljaa koputtanut tammiseen puuoveen ja luvan saatuaan tuonut tarjottimella patonkia, kinkkua, hedelmiä sekä jotain valkoviinin kaltaista maukasta juotavaa. Toinen oli se, että tyttö oli ilmoittanut kylän nuorten neitojen saapuneen. Filip tiesi vallan hyvin mistä oli kyse.
        Huhu hänen, ylempiarvoisen ja arvokkaan henkilön saapumisesta oli kulkeutunut jokaisen perheen korviin, äidit olivat pukeneet tyttärensä pyhäpukuihinsa ja lähettäneet neitoja pyytämään itselleen töitä, hyvällä tuurilla sopiva piika saattaisi päästä Filipin siivellä isoon kaupunkiin. Miehen yllätykseksi hän näki länteen avautuvasta ikkunastaan, että parveilevien tyttösten joukossa oli myös muutama nuorukainen, joista Filip valitsi jo yhden. Hyvin raskastekoinen, jäntevä nuori mies olisi mitä parhain tallirenki Pariisissa, niin Filip päätti.
        -   Louis, haluan tuon pellavapään, Filip osoitti poikaa ikkunasta.
        -   Aivan, hyvä on, Louis nyökytteli ja painoi nuorukaisen kasvot muistiinsa.
        Hänen edeltäjänsä pää oli tipahtanut toriaukiolle huonon muistin seurauksena, sitä Louis ei halunnut itselleen.
        -   Ja nyt, missä saappaani ovat? Haluan ratsastamaan, Filip päätti ja istui hetken kuluttua tuolilla äyskimässä kuinka huono kengänpukija Louis oikein oli.
        -   Kiillota sitten varret ja kiinnitä kannukset, Filip määräsi laiskasti, venyttäen puhuen.
        Hän muisti nähneensä nuoren tyttösen edellisenä iltana. Eniten häntä oli jäänyt häiritsemään tytön ylimielisyys, mokoma ei ollut lainkaan huomioinut hänen kultaisia vaunujaan, kävelyä mukulakivikadulla, saati sitten komeiden hevosten korskahduksia heidän lähtiessään. Häpeämätön moukka oli vain keskittynyt keräämään puolimätiä, tallaantuneita vihanneksia maasta.

        Majatalon takapihalla, pienen tallirakennuksen edessä Filip viimein punnersi itsensä yhden vaunuhevosensa selkään, käänsi rivakasti oriin ympäri ja karautti laukassa kadulle.
        Majatalon lähistölle kerääntyneet nuoret tytöt väistivät kiljahdellen ratsukkoa, jäipä muutaman neidin helmakin kavioiden alle, sen verran vauhdikkaasti Filip ratsasti.
        -   Voih, toivottavasti kukaan ei jäänyt alle, Louis huokasi majatalon isännälle pahoitellen.
        -   Ei sille mitään voitaisi enää, isäntä vastasi ja palasi komentelemaan renkejään lastaamaan rivakammin tuoreita hedelmiä keittiöön.
        -   Tätä se on, mutta nyt meillä on varmasti tovi vapaata, Filipin kuskina toiminut nuori mies arvuutteli.
        -   Voi olet uusi, meillä ei ole koskaan vapaata, enintään voit mennä syömään aamupalaa, mutta ole valmis jättämään ateria kesken jos isäntä palaa, Louis varoitti.
        Kuski nyökkäsi lähes huomaamatta, veti hieman lierihattunsa lippaa alemmas ja taas hän näytti kasvottomalta mysteerimieheltä. Louis ei edes tiennyt kuskin nimeä tai miksi hän oli niin kaukana kotoaan.

        Filipin ei tarvinnut kovinkaan kauaa ratsastella pitkin kylää, hän löysi etsimänsä kylänlaidalta, silmänkantamattomiin jatkuvan pellon vierestä. Tytöllä oli samat risaiset vaatteet yllään, takkuinen tumma hiuspehko oli sidottu jollain kangassuikaleella ja jalat olivat paljaat. Kun Filip lähestyi niitylle tuijottavaa tyttöä, tämä tyytyi vain vilkaisemaan taakseen ja jatkoi taas maisemien tiirailua.
        -   Kuinka kehtaat? Filip äyskähti ja pysäytti hevosensa muutaman metrin päähän tytöstä.
        -   Entä itse? kuului hento kysymys.
        Filip olisi halunnut karjua raivosta. Tyttö ei vieläkään kiinnittänyt häneen kummempaa huomiota, eikä hän ollut pyhävaatteissa kylän muiden naisten tavoin, naikkonen ei kunnioittanut häntä tippaakaan. Tottelematonta hevosta Filip olisi läiskinyt raipalla pitkin kupeita, mutta samaa hän tuskin voisi tytölle tehdä, vai voisiko?

        Filip ei kuitenkaan saanut aikaa tarpeeksi päättääkseen kuinka kohtelisi tuota vierasta tyttöä, neiti kun oli epäkohteliaasti ylittänyt matalan aidan ja käveli nyt niityllä poispäin hänestä.
        -   Hei, mikä nimesi on? Filip lopulta kysyi kun pelkäsi ettei tapaisi toistamiseen tyttöä.
        Jotain kiehtovaa hänessä oli, liekö juuri tuo röyhkeys.
        -   Et sinä sillä tiedolla mitään tee, Vanessa vastasi ja jatkoi sitten matkaansa.
        Mitä pahaa hän oli tehnyt saadakseen kylän uusimmasta puheenaiheesta takiaisen? Normaalitilanteessa olisi hänkin kai siistiytynyt ja pyrkinyt aatelismiehen palvelukseen, mutta nyt hänen elämänsä tuntui liian raskaalta. Ei ollut ketään kelle puhua, kylän muut nuoret välttelivät hänen seuraansa eikä hänkään tuntenut järjetöntä vetoa liittyäkseen heidän seuraansa, veli oli kuollut ja mikä pahinta, hänen äitinsä oli yskähtänyt yöllä aivan kuin Alexandre.
        Aamulla Vanessa oli kuullut lohduttavat sanat että äiti oli vain saanut hieman kylmää ja patistanut tyttärensä metsään etsimään oloa helpottavia yrttejä.

        Vanessa oli päässyt hyvän matkaa yksinään kulkemaan, kunnes hän tunsi hevosen kuuman hengityksen selässään. Hän yritti olla välittämättä, mutta seuraavana hevonen aivan itse kosketti hänen hartiaansa ja hamusi hiuksia huuliensa väliin.
        -   Voisitteko ystävällisesti mennä muualle? Vanessa kysyi kiukkuisesti ja kääntyi katsomaan taakseen.
        Aatelismiestä ei näkynyt missään, sen sijaan hänen takanaan seisoi naapuritalon Piki, sysimusta työhevosen alku.
        -   Pahoittelen, isäntä halusi että varmistan hänen turvallisuutensa, nuori mies hymyili hattunsa alta ja laskeutui alas tamman selästä.
        Vanessa jäi vaistomaisesti silittämään Pien leveää otsaa ja sukimaan tämän pitkää otsaharjaa. Välillä hän vilkaisi vierasta miestä joka vain tuijotti häntä.
        -   Olisit pesun tarpeessa, isäntäni haluaa sinut illalla majatalolle, mies ilmoitti hassusti murtaen.
        -   Isäntä? En ole edes kuullut tämän ylimielisen idiootin nimeä ja olen peseytynyt kaksi kuunkiertoa sitten! Vanessa äyskähti ja pahastui moitteista olevansa likainen.
        -   Filip, olemme tulleet Pariisista asti, älkää tuottako hänelle pettymystä, mies ilmoitti napakasti.
        Juuri kun Piki oli alkanut lepuuttamaan toista takajalkaansa, mystinen mies keräsi ohjat, käänsi hevosen, nousi kevyesti selkään ja napautti hevosen reippaaseen raviin.
        Hetken siristeltyään Vanessa erotti aatelismiehen vaunuhevosineen niitynlaidalla. Sinnekö se pelkuri oli jäänyt ja lähettänyt juoksupojan puolestaan?

        Illallinen

        Vanessa olisi mielellään jättänyt illalliskutsun väliin, mutta hänen äitinsä pakotti tytön suorinta tietä purolle peseytymään kun oli kuullut tapahtuneesta.
        -   Ilmaista ruokaa! Ja voit tuoda minullekin jotain esiliinan kätköissä, äiti oli selittänyt kiihtyneenä.
        -   Kasvatin sinut viisaaksi tytöksi, nyt turha ylpeys pois ja menet sinne, oli ollut viimeinen kommentti ja Vanessa oli hipsinyt vähin äänin purolle.
        Vesi oli jääkylmää ja saippuan karkeat kohdat jättivät punoittavat naarmut hänen iholleen. Hän ei edes tiennyt mistä hänen äitinsä toisiaan keitteli saippuaa, keho ja mieli kyllä puhdistuivat mutta iholle jäi hassu haju, samankaltainen kuin possuille tarjottavista jätteistä.

        Illalla hänen äitinsä kiristi omalta äidiltä perimäänsä korsettia ja puki tyttärensä ylle ikivanhan tummanvioletin mekon ja nyöritti vielä selästä nauhat tiukalle.
        -   Muista sitten käyttäytyä, äiti puhisi tohkeissaan.
        Vanessaa kylmäsi ensimmäisen kerran, hänen äitinsä luotti häneen, eikä tytöllä ollut aavistustakaan kuinka käyttäytyä.
        Kävellessään majatalolle, niityllä häntä puhutellut nuori mies pysäytti Vanessan majatalon ovella.
        -   Aloitat uloimmasta, jos et tiedä, odota ja ota mallia, mies kuiskasi nopeasti tytön korvaan ja avasi sitten oven hänelle.
        Vanessa olisi mielellään kiittänyt miestä neuvoista, mutta tämä oli jo kadonnut kun hän oli vetämässä ovea kiinni.
        -   Siinähän sinä olet, majatalon isäntä otti Vanessan avosylin vastaan ja ohjasi hänet takahuoneeseen, jossa oli hämärä kynttilävalaistus ja mitä hienoimpia astioita pitkän pöydän varrella.
        -   Istu, Filip tulee pian, isäntä veti Vanessalle tuolin.
        Sitten mies katosi ja Vanessa istui hetken yksin ruokatilassa. Hänen edessään oli paitsi iso, matala lautanen, oli sen päällä vielä kulhokin, juomalaseja oli kaksi, aterimia tuhottomasti ja ennen kuin Filip saapui, alkoi isäntä kantaa pöytään ruokaa.
        -   Iltoja, kuului möreä tervehdys ja Filip istahti oitis vastapäätä Vanessaa.
        -   Älä suotta nouse, mies hymyili imelästi.
        Nouse? Miksi Vanessan olisi pitänyt nousta?
        -   Alkupaloja? palvelijaksi tekeytynyt isäntä toi kalatarjottimen Vanessan eteen.
        -   Ei kiitos, Vanessa toppuutteli, kala oli raakaa ja näytti kummalliselta.
        Filip sen sijaan mutusti kalaa oikein mielissään.
        -   Erinomaista, hyvin graavattu, mies hykerteli ja siveli välillä pieniä viiksiään.
        Filip ei oikeastaan puhunut mitään, alkuun hän keskittyi vain syömään raakaa kalaa ja murustelemaan patonkia. Vanessan teki pahaa katsoa kuinka mies jätti syömättä osan ja välillä kun pöytää siivottiin, nuo herkkupalat vedettiin vain jätesankoon.
        -   No niin tyttö, mikä nimesi on? Filip aloitti kun pöytään alettiin kantamaan keitettyjä potaatteja savikulhossa, koko päivän haudutettua mureaa häränlihaa, kannullinen herkulliselta tuoksuvaa yrttikastiketta, sekä toiseen lasiin kaadettiin vettä, toiseen punaviiniä.
        -   Vanessa, tyttö vastasi viimein.
        Ehkä se oli vähintä mitä hän voisi antaa tuolle miehelle, tarjosihan hän Vanessalle yhdellä kertaa puolenvuoden ruoat.
        -   Kaunis nimi, oletko koskaan käynyt tämän tup… maalaiskylän ulkopuolella? Filip uteli ja vilkaisi ahneesti kuinka majatalon kokki tuli itse leikkaamaan lihaa heille.
        -   Olen, kesällä pääsin viinitarhojen eteläisimpään osaan poimimaan! Vanessa innostui hetkeksi, mutta ymmärsi pian ettei Filip sitä tarkoittanut.
        -   Olet varmaan kuullut Pariisista? Filip johdatteli ja tyttö nyökkäsi.
        Filip tosiaan osasi jaaritella, aivan kuin mies ei olisi saanut vuoteen puhua kenellekään, sen verran kautta rantain mies johdatteli Vanessaa kysymykseen, kiinnostaisiko tyttöä lähteä luomaan uutta elämää pohjoiseen.
        -   Ei, äitini on täällä, Vanessa vastasi oitis ja ymmärsi vasta sitten, että hänen edessään tosiaan oli lautasellinen ruokaa.
        -   No keskustellaan siitä kotvan kuluttua, syö ja juo, Filip kehotti ja otti aimo kulauksen viiniä.

        Vanessan epävarmuus jäi Filipiltä tyystin huomaamatta, mies kun litki talonviiniä siihen tahtiin, ettei enää erottanut tytön parsittua pukua, sitä kuinka huonosti se istui neidin päälle tai millaisessa takussa tämän hiukset olivat. Ne kaksi perunaa ja pari siivua lihaa täyttivät Vanessan tyystin. Aikansa kuluksi hän nakerteli pieninä paloina patonkia ja maisteli viiniä, Filip puolestaan söi hyvällä ruokahalulla ja otti kahdesti lisääkin.
        -   Tyttöparka syöt niin vähän, Filip murjaisi ja hekotti lausahduksensa päälle.
        Salamana seurasi jäätävän hiljainen hetki kunnes Vanessa tirskahti ja Filip jatkoi nauramistaan. Kaikesta huolimatta tytöllä oli todella orpo olo. Hänellä ei ollut aavistustakaan miksi hän söi juuri sillä itse Pirun hankoa muistuttavalla välineellä, mieluummin hän olisi vienyt ruoan suuhunsa käsin. Edes turruttava viini ei helpottanut hänen oloaan, vain sillä hetkellä kun viestinviejä, nimetön mies käväisi huoneessa, Vanessa tunsi olevansa turvassa, mutta sekin hetki oli nopeasti ohi.
        -   Jälkiruokaa! Filip hihkaisi ja pöydästä vietiin ruoat pois.
        -   Menee hetki, nauttikaa lisää viiniä, isäntä toi uuden pullon pöytään ja kaatoi ruokailijoiden lasit täyteen.
        Vastoin tapojaan Filip suostui odottamaan. Nyt hän jäi aivan kahden Vanessan kanssa ja sen tilaisuuden hän hyödyntäisi.
        Mies otti viinilasin käteensä ja nousi hieman horjahtaen ylös, käveli hitaasti pöydänviertä Vanessan päätyyn ja kumartui hieman tytön vierellä.
        -   Kuinkas vanha olet? Filipin hengitys haisi voimakkaasti viinille ja kylmänharmaat silmät harottivat kumpikin omiin suuntiinsa.
        -   14-vuotias, Vanessa vastasi ujosti ja yritti painautua penkin selkänojan läpi.
        -   Naimaikäinen, Filip henkäisi hiljaa ja lähestyi hieman pelokasta tyttöä.
        -   Umh, Vanessa parahti ja pakotti siirtämään katseensa pöytään.
        -   Loistavaa! Filip riemastui tyhjästä ja heitti siinä rytäkässä viininsä pitkin seiniä.
        -   Mikä on loistavaa? Vanessa ihmetteli.
        -   Odotapa vain, Filip naurahti harvinaisen iloisesti ja omahyväisesti.
        Jälkiruokana oli uuniomenoita makean kastikkeen kera, sekä rapeaa keksiä, parasta mitä Vanessa oli koskaan maistanut.
        Kun nimetön mies tuli hakemaan Vanessaa ja saattamaan tätä kotiin, tyttö ei saanut mielestään Filipin kohtausta. Mitä kummaa mies oli saanut päähänsä?
        -   Toivottavasti iltanne oli miellyttävä, kauniita unia, mies kumarsi ja otti ensimmäistä kertaa hattunsa pois päästään.
        -   Kiitos samoin, Vanessa kiitti saattajaansa ja katseli miten pitkähiuksinen mies katosi yön pimeyteen.

        Yön pimeydessä

        Seuraavana aamuna Vanessa meni auttamaan naapuriaan lehmien lypsämisessä. Muutamalla oli jokin tulehdus nisissä, eikä naapurinemännällä ollut aikaa nököttää noiden elukkaparkojen vieressä koko päivää. Vanessa saikin huomata hetkessä ettei lypsäminen ollut niin helppoa. Lehmä pyrki joko väistelemään, potki tai muuten hytkyi kun tyttö koski nisiin ja maitoakin tuli vain vähän kerrallaan silloin kun Vanessa sai kunnon otteen.
        -   Kun olet valmis niin tule käymään tuvassa, laitan jotain syömisiä mukaan, Elisé kehotti ja katosi navetasta muutama sanko mukanaan.
        Saatuaan lehmät lypsettyä, Vanessa siivosi navetan ja heitti laihoille lehmille hieman lisää syötävää. Jos pelloilla olisi ollut vielä jotain jäljellä, lehmät olisivat viettäneet päivänsä siellä. Kyläläiset saivat vain seurata miten viimeisetkin ruohotupsut katosivat lääninherran valjakkohevosten suihin. Paikallinen kylähullu, joka yleensä viihtyi kuivuneen kaivon lähistöllä, oli tullut kerran keskelle toria ja ehdottanut kovaan ääneen, että heidän pitäisi pistää hevoset vartaaseen ja pitää nuotiojuhlat yötä vasten. Hän oli jopa tarjoutunut tuomaan isänsä palkeen paikalle ja puhkumaan liekkeihin lisää ytyä, lihan kuulemma piti olla pinnasta hieman rapeaa.

        -   Onko siellä valmista? emäntä kysyi kiinnostuneena kun Vanessa hiipi hissukseen takaovelle.
        -   Joo, se vanhin oli kyllä tosi kipeä, Vanessa tuumasi ja silmäili keittiötä.
        Noesta tummunut tulisija kyti omia aikojaan, Elisé oli työntänyt hiiliä hieman sivuun ja kaivanut pienen kuopan tuhkaan.
        -   Ajattelin laittaa padan tuonne, Elisé kertoi huomattuaan tytön ihmettelevän katseen.
        -   Miksi?
        -   Ruoka hautuu siellä kypsäksi, vanha nainen selitti ja asetti kannen matalaan pataansa.
        Vanessa ehti nähdä vain paljon vettä ja jotain vaaleaa, jota hän veikkasi viljaksi. Hän ei ollut varma oliko hänen äitinsä koskaan valmistanut ruokaa tuolla tavalla, jännältä se ainakin näytti kun Elisé peitti hiilillä padan ja asetteli uusia puita päälle.
        -   Saadaan tässä samalla leipääkin, Elisé höpötti kuin olisi puhunut itsekseen.
        Hetken kuluttua kun nuo muutamat kapeat puut olivat syttyneet, nainen siirsi ne leivinuunin tulipesään ja odotteli tovin uunin lämpenevän. Keittiön nurkassa Vanessa huomasi tutun puisen taikinapytyn, jonka kansi oli hieman koholla.
        -   Otapas nuo tuosta ja tule illalla vielä käymään, Elisé osoitti pöydänlaidalla olevia vihanneksia.
        -   Kiitos, Vanessa sanoi reippaasti ja lähti kotiinsa vihannesten kera.
        Illalla he kai saisivat vielä tuoretta leipääkin, mikä puolestaan tiesi monia työpäiviä naapurin navetassa.

        Toisin kuin Elisén aurinkoisessa keittiössä, Vanessan kotona oli hiljaista, harmaata ja synkkää. Pienestä ikkunasta siivilöityi valoa vain sen verran, että tyttö näki minne astui ja että hänen äitinsä makasi samalla pedillä missä Alexandrekin oli nukkunut. Laskettuaan kaksi porkkanaa, muutamat tomaatit ja perunat, Vanessa olisi mielellään sytyttänyt tulen, mutta heillä ei ollut puita.
        -   Äiti?
        -   No? nainen vastasi hiljaa.
        -   Meillä ei ole puita, Vanessa totesi ja tunsi itsensä tyhmäksi, kyllähän hänen äitinsä sen tiesi, tuskin hän huvikseen makasi kylmässä mökissä.
        -   En jaksanut mennä hakemaan, äiti nousi istumaan ja katsoi tyhjin silmin tytärtään.
        Hän näytti hirmuisen kalpealta, kuivat huulet olivat rohtuneet ja paikoin lohkeilleet, silmät punoittivat ja poskien sävy oli lähes sinertävä. Tuntiessaan nälän kurnivan vatsassaan, Vanessan ei auttanut kuin ottaa naulasta paksu viitta harteilleen ja lähteä metsään.
        Tähän aikaan vuodesta hän löytäisi varmasti vain märkiä puita jotka eivät syttyisi ennen huomista, mikä masensi nuorta tyttöä entisestään. Olihan hän toki edellisenä päivänä syönyt oikein hyvin ja vienyt kotiinsakin syötävää, mutta aamuun mennessä kaikki oli syöty.
        Kävellessään niittyjen halki kohti tuuheimpia metsiä, tytön täytyi painaa kätensä alavatsalleen, nälän aiheuttamat vihlaisut olivat pakottaa hänet polvilleen, mutta hänellä ei olisi aikaa surkutella keskellä peltoa. Mitä pidemmälle syksy eteni, sitä lähemmäs asutusta metsän eläimetkin tulivat, etenkin sudet, jotka olivat edellistalvena yön pimeydessä vieneet mukanaan kaksi vasikkaa.

        Samoihin aikoihin kun Vanessa oli lähtenyt metsään etsimään polttopuita, Louis etsi paniikissa isäntänsä vasikannahkaisia käsineitä, sekä toisia nahkasaappaita. Mustat olisivat olleet heti kaapin vieressä, mutta Filip halusi jalkaansa ruskeat.
        -   Joko ne löytyivät? Filip kysyi ärähtäen peilinsä edestä.
        -   Ei vielä, enää kaksi matka-arkkua jäljellä! Louis kiirehti vastaamaan ja jatkoi penkomista.
        -   Missä se skotti menee? Haluan tietää kylän tarjonnan! Filip muisti yllättäen menonsa.
        Tuskin kukaan ehti räpäyttää silmiään kun oveen koputettiin ja Filipin murahduksen jälkeen kaivattu kuski astui sisään. Louisin neuvosta hän oli viettänyt iltapäivänsä istuen oven takana käytävällä.
        -   Niin? Miten voin auttaa? kuski kysyi imarrellen, koittaen pitää pokkansa.
        -   Haluan että käyt läpi juottolat, haluan seudun parasta viiniä, sekä mistä löytyy naisia, Filip kertoi aikeensa.
        -   Millaisia naisia? kuski hämmentyi.
        -   Kauniita, reheviä, ei niitä laihoja ruipeloita vaan joilla on kunnon rinnat! Filip riehaantui ja iski nauraen nyrkkinsä pöytään.
        -   Aivan, anteeksi hölmöyteni, nuori mies vastasi, kumarsi ja lähti peruuttamaan käytävälle.
        -   Yksi asia vielä, haluan tietää missä se eilinen tyttö menee, sekä tarkasta mistä löytyy seudun mehevimmät paistit, Filip virnisti väläyttäen keltaiset hampaansa, hänellä kun sentään oli kaikki hampaat suussa.
        Kuski nyökkäsi nopeasti ja katosi ovelta, ennen kuin Filip keksisi vielä lisää töitä. Ennen kuin hän oli päässyt portaat kokonaan alas, hän kuuli kuinka isäntä hoputti pienoisessa hiprakassa Louisia tanssimaan samalla kun etsi kadonneita vaatteita.

        Kuultuaan työssään jos jonkinmoisia nimiä, kuski otti nimekseen Perrin le Vigneron, se jos mikä kuulosti hienolta ja uteliaimmat kyläläiset saivat kuulla miehen reissanneen pitkin Romaniaa lapsuutensa, mikä oli yhtä keksittyä kuin nimikin.
        Hänellä ei mennyt kauaakaan, kun hän oli selvillä kahdesta ruokapaikasta, neljästä juottolasta sekä muutamasta bordellista. Kumpikin bordelli tarjoutui lähettämään naisensa Filipin valitsemaan juottolaan, jotta herralla olisi varmasti tarpeeksi valinnanvaraa ja se ehdotus kelpasi Perrinille varsin hyvin.
        -   Muistakaa sitten, heidän on oltava rintavia, Perrin naurahti viimeisimmän bordellin ovella.
        Varsinaisia bordelleja ne eivät kuitenkaan olleet, vain pieniä taloja, joissa isäntä vuokrasi huoneita naisille, vanhoille piioille jotka työskentelivät kesäisin rypäleitä poimien ja kantaen niitä viinehtimöön. Lääninherran tarpeista riippuen samaiset naiset saattoivat työskennellä myös kartanolla ja sen lähimmillä mailla ja ne jotka eivät olleet töissä, ansaitsivat elantonsa miesten lihallisena ilona. Taudeista tiedettiin vain sen verran, että kuppa oli pahoille ihmisille lähetetty vitsaus, joten nuo neitokaiset ravasivat kirkossa ripittäytymässä tuon tuosta.
        Viimeisin tehtävä tuotti kuitenkin Perrinille ongelmia, hän ei löytänyt nuorta tyttöä torilta, pellonlaidalta, kirkosta eikä kotoaan. Tytön äiti oli iloisesti yllättynyt kun kuski oli koputtanut oveen ja kysellyt tyttären perään.
        -   Vanessa on hakemassa polttopuita, äiti tiesi sanoa.
        -   Tiedättekö lainkaan mistä päin? kuski uteli, hyvällä tuurilla hän saavuttaisi tytön ennen kuun nousemista.
        -   Tuolta, kylmästä tärisevä nainen osoitti luisevalla kädellään laajojen peltojen takana kohoavaa sysimustaa metsää.
        Kiitettyään ja pyydeltyään anteeksi aiheuttamaansa häiriötä, mies sai tuumata kahdesti lähtisikö hän tosiaan tytön perään vai kertoisiko hän Filipille huonot uutiset.

        Miehen ratkaisu oli kuitenkin väärä ja hän sai tuntea sen nahoissaan.
        -   Ota hevonen! Sen tytön on oltava täällä! Filip räjähti täysin, sylki klimppejä suoraan kuskin kasvoille ja huitoi pienellä piiskallaan alaistaan liikkeelle.
        -   Kerrassaan hävytöntä, Filip manasi kuskin lähdettyä.
        Louis ei uskaltanut sanoa tilanteeseen mitään, hän oli kyllä varoittanut miekkosta tuomasta huonoja uutisia isännälle. Sekään ei lohduttanut Filipiä, että kadoksissa olleet asusteet olivat löytyneet juuri hetkeä ennen kuin kuski oli tullut tuomaan uutisiaan ja että hän olisi valmis aloittamaan riehakkaan iltansa ensimmäisessä kuppilassa.
        Satuloidessaan virkeintä hevosta, kuski hieroi turvonnutta poskeaan ja vältteli astumasta toiselle jalalleen. Filip oli mätkinyt raipallaan häntä suoraan kasvoihin ja potkaissut polveen, hän saattoi vain toivoa ettei joutuisi kävelemään metsässä, sen verran jalka oli kipeä.

        Viehättävät naiset

        Jos Filipillä oli jokin heikkous, se oli ehdottomasti kauniit, rehevät naiset. Marssiessaan narisevia portaita alas, hän arvuutteli Louisilta, menisikö hän ensin syömään jotain, vai aloittaisiko hän iltansa reippaasti ottamalla muutaman tuopin olutta ja sitten talon herkullisinta punaviiniä ja viettelisi siinä samalla muutaman naikkosen.
        -   Luulen, että te tiedätte parhaiten mitä haluatte tehdä, Louis puheli.
        Hänen äänestäänkin saattoi kuka tahansa erottaa, että hän pelkäsi. Aikuinen mies pelkäsi kuollakseen, että Filip nostaisi jalosukuisen kätensä miekkansa kahvalle ja sivaltaisi hänen kaulansa auki silmänräpäyksessä. Louis oli nähnyt Filipin tekevän niin.
        -   Haa tuonne! Filip riemastui ja siveli viiksiään kulkiessaan omistajan elein kohti kadun toisessa päässä olevaa krouvia.
        Louis vilkuili varovasti ympärilleen. Kuja oli hämärä, muutama resuinen mies kolisutteli pieniä purkkeja ja heitteli niiden sisuksista jotain maahan. Kun Filip oli jo astunut ovesta sisään, Louis näki kuinka purkkeja käsitellyt mies likistettiin seinää vasten ja ilmeisesti pelikaverina toiminut kaivoi tämän taskuja, pudotellen satunnaisia kolikoita pehmeälle hiekkatielle.
        -   Anna olla viimeinen kerta kun yrität huijata, mies ärähti toiselle ja päästi sitten irti tämän kaulasta.
        -   Louis! Filipin pitkästynyt, laiska ääni kuului sisältä.
        Louis vilkaisi vielä kerran krouvin oven yläpuolella riippuvaa metallista kylttiä ja vieressä olevaa pieniruutuista, värikästä ikkunaa. Sisältä hohtava valo oli lämmin ja kutsuva. Hän avasi oven ja astui kymmenen porrasta alaspäin.

        Kuten arvata saattoi, Filip oli vallannut itselleen keskeisimmän pöydän koko paikasta ja saanut puolet kylän miehistä vihaisiksi. Nämä laihat ressukat olivat kerääntyneet sivummalle kyräilemään ja vilkuilemaan tuota vierasta, julkeaa kukkoa ja ellei Louis nähnyt aivan väärin, jossain välkähti metallinen hohde. Ei kai hänen isäntänsä ollut vaarassa oman moukkamaisuutensa vuoksi?
        Tämän takia Louis harvemmin uskalsi edes puhella Filipille mitä tavallinen rahvas teki arkena, saati sitten vapaailtoinaan, tai kuinka kapakoissa käyttäydyttiin.
        -   Mitä sinä tuijotat? Tilaa juotavaa! Filip nykäisi Louisin istumaan viereensä pitkälle penkille.
        -   Haluan olutta, talon parasta tietenkin ja sitten… Filip kuiskasi loput palvelijansa korvaan.
        Louis nielaisi ja nyökkäsi ymmärtäneensä ohjeet. Talon parasta olutta ja isorintaisin nainen.

        Palvelijan saatua ensimmäinen tarjoilijatar kiinni, siniseen mekkoon ja valkeaan esiliinaan pukeutunut tyttönen lähti oitis takahuoneeseen ja tuli tuota pikaa takaisin muutaman lasin sekä suuren olutkannun kera.
        -   Entä leidit? Louis kysyi hienovaraisesti sillä välin kun tarjoilijatar kaatoi Filipille juotavaa.
        -   Lorette et Marie! tarjoilijatar huikkasi olkansa taakse.
        Louisin oli pakko siirtyä pöydän toiselle puolelle istumaan, sillä Filip sai kumpaakin kainaloonsa talon muhkeimmat naiset. Toisen sysimustat hiukset oli palmikoitu kauniisti nutturalle, helvetínpunainen mekko puristi tämän vyötärön lähes olemattomiin ja Filipin mieleinen dekoltee ei jättänyt paljoa varaa mielikuvitukselle.
        Toinen nainen oli selvästi nuorempi, Louis arveli tämän olevan 16-kesäinen, punaiset hiukset, pisamien peittämät poskenpäät ja täyteläiset huulet. Ennen kuin Louis sai oman tuoppinsa eteensä, Filip oli jo vetänyt tyttöset kainaloonsa ja puristeli parhaillaan härskisti nuoremman tytön toista rintaa ja kuolasi samaan aikaan vanhemman naisen poskea.
        -   Lisää! mies huudahti viitaten puolityhjään tuoppiinsa ja jatkoi puuhiaan.
           


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nykynuoret puhuu nolosti englantia suomen sekaan, hävetkää!

      Kamalan kuuloista touhua. Oltiin ravintolassa ja viereen tuli 4 semmosta 20-25v lasta. Kaikki puhui samaan tyyliin. Nolo
      Maailman menoa
      198
      4666
    2. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

      On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
      Maailman menoa
      274
      2750
    3. 134
      1707
    4. Luovutetaanko nainen?

      En taida olla sinulle edes hyvän päivän tuttu. Nauratkin pilkallisesti jo selän takana.
      Ikävä
      67
      1401
    5. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

      Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
      Sinkut
      203
      1357
    6. J-miehelle toivon

      Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
      Ikävä
      84
      1156
    7. Miten olette lähestyneet kiinnostuksen kohdettanne?

      Keskusteluita seuranneena tilanne tuntuu usein olevan sellainen, että palstan anonyymit kaipaajat eivät ole koskaan suor
      Ikävä
      64
      1124
    8. By the way, olet

      mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
      Ikävä
      74
      1077
    9. Haluatko S

      vielä yrittää?
      Ikävä
      59
      1057
    10. Onko kaivattunne suosittu?

      Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
      Ikävä
      76
      1051
    Aihe