Epoksin työturvallisuus

maarapu

Kertokaahan mistä löytyisi luotettavaa infoa aiheesta. Eli ovatko hengityssuojaimet kuinka tärkeät epoksia levitettäessä, kun monet sanovat ettei tuosta haihdu mitään liuottimia. Samoin epoksin (Kevran SP 106) ohjekin taisi varoittaa vain ihokosketuksesta.

15

10743

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • allergisoivaa

      Epoksi ei suinkaan ole mitään vaaratonta tavaraa. Ihokosketus ja epoksi-hiomapölyn hengittäminen allergisoivat voimakkaasti. Jos tällainen allergia pamahtaa päälle, niin saa voimakasta hengitysteiden ja ihon kutinaa/ihottumaa jo pelkästä epoksipöntön höyryistä. Lisäksi oletetaan, että epoksi aiheuttaa mm. syöpää ja hedelmättömyyttä sikiövaurioita ym kivaa. Eli häkäpärstä päälle vaan ja pölysuojain.

      • maarapu

        tiedän, mutta kyse oli laminoinnista. Siitähän ei pitäisi haihtua mitään?

        Pölystä pääsee aika hyvin kun hioo epoksia veden kanssa. Hiomalaikkakaan ei juuri tukkeudu ja jälki on siistiä. Sotkee kyllä.


    • ruiskulaminoinnissa

      Epoksin hartsin ja kevetteiden haihtuvuus on hyvin alhainen, joten mitään hengityssuojaa ei tarvitse tavallisissa käsin tehtävissä laminoinneissa, ellei sitten jo ole allergisoitunut.

      Hengityssuoja on tarpeen epoksilla vasta kun sitä levitetään ruiskulla, jolloin sitä on runsaasti ilmassa pieninä pisaroina.

      Jos käytössä onkin epoksi-maali tai - lakka, joka sisältää myös liuottimia, koskee näitä näiden omat käyttöturvatiedotteet. Laminointi ja liimaepoksit eivät tavallisesti sisällä liuottimia.

      Iho on syytä suojata hyvin. Itselle on jo vuosien saatossa syntynyt jonkiasteinen herkistyminen. Altistunut ihoalue ensin punoittaa ja kuumottaa kuin olisi palanut, sitten etenkin käsiin ilmestyy pieniä vesirakkuloita ja lopuksi koko iho lähtee pois - aika ilkeän näköistä ja kutina vie hermot.

      Eli: suojapuku varsinkin isojen pintojen kanssa työskennellessä ; esim. vahakankaasta tehty essu on mainio, kunnolliset kemikaalityöhön tarkoitetut kumihanskat käteen, ja varmuudeksi vielä suojavoide alle.

      Iho kannattaa pestä välittömästi mikäli ja kun saa roiskeita tai nojaa märkään epoksipintaan.

      Ei kannata leikkiä teräsmiestä, tai Mr. Teflonia.

      • Anonyymi

        Mitä jos pomoni ei välitä että Sisä tiloissa maalataan epoksilla ja ei ole kunnon ilman vaihtoa ja pistää hengitystä miteä tehdä


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mitä jos pomoni ei välitä että Sisä tiloissa maalataan epoksilla ja ei ole kunnon ilman vaihtoa ja pistää hengitystä miteä tehdä

        Lähde kotiin .


    • käyttöturvallisuustiedote r...

      Eli näin:

      Hengityksensuojaus

      Jos ilmanvaihto käyttöpaikalla on riittävä, on käyettävä puoli- tai kokonaamaria varustettuna A-tyypin kaasunsuodattimella(ruskea), hionnassa P2(IIb) -tyypin hiukkassuodattimella. Ruiskumaalauksessa käytettävä yhdistelmäsuodatinta AP. Yhtäjaksoisessa pitkäaikaisessa työssä suositellaan moottorikäyttöistä puhalinsuojainta tai eristävää suojainta (raitisilma- tai paineilmahuppu tms)


      Käsiensuojaus

      Pitkittyneessä tai useasti toistuvassa altistuksessa tulisi käyttää suojakäsineitä(materiaali: nitriili/neopreeni/lateksikumi. Suojavoiteen käyttö on suositeltavaa.


      Silmiensuojaus

      Sivusuojalliset suojalasit tai kasvojensuojain


      Ihonsuojaus

      Suojahaalarit, suojakengät sekä päähine. Työn jälkeen peseydytään huolellisesti.

    • tuli

      ...polyyppejä nenään aina kun olin käsitellyt epoxia.

      Polyypit on sellaisia punaisia rakkuloita jotka tukkivat sieraimet. Ne eivät lähde itsestään pois vaan lääkärin pitää kiskoa ne pois teräslankaisella lassolla. Todella epämiellyttävä toimenpide.

    • lissbeth

      kerron omakohtaisesta kokemuksesta.Kuusi vuotta töissä missä käsittelin sillointällöin epoxihartsia.Käytin suojahanskoja ja pitkiä hihoja.Naamari ehdoton,sellainen koko päässä oleva huppu.Nyt olen altistunut,ihoallergia käsissä ja jaloissa.Jos huomaa että tulee pientäkään oireilua,iho tai hengitys teissä,oireet pahenevat koko ajan.Jos altistaa vain menetät terveytesi.

      • "kesällä" 30 kg

        juurikin SP 106 käyttäen. Rupesin kyllä käyttämään puolinaamaria aika nopeasti.
        Iho ei kauheasti
        ärsyyntynyt, mutta mietityttäähän se kun laminoidessa kertakäyttöhanskat sulavat käsiin.


    • Ikäseilori

      myyjältä pitää löytyä käyttöturvallisuustiedote (myös netistä?).

    • Härö22

      Joo vlk ylitöitä(tehtaassa, linjalla(elintarvike)) ja molempina päivinä tultiin tekemään puoli hallin lattiaa epoksilla. La valitin heti alusta että päätä ja poskionteloita koskee. Altistuminen 3h. Olimme puolen metrin päässä työmaasta ja suojana oli verho. No tänään su sama juttu. Tulivat laittamaan mutta sain vihdoin kesäpomon tajuamaan että en usko olevan hyväksi niin tuotteelle kun meillekään.minulla on epilepsia,olisi kiva tietää voiko vaikuttaa siihen mitenkään tuo altistuminen. Nyt on päänsärky ja nenä, poski ja otsa ontelo särkyinen.mielipiteitä pliis.kaipaan tietoa voiko olla vielä jälkikäteen haittaa

    • Tietäjävain

      Vedät kännit,se auttaa!

      • Anonyymi

        Olut on hyvä ilman hartsia viinikin


    • udpaosuproiuap

      Älkää leikkikö sen epoksin kanssa. Vaikka se on ainakin polyesterihartsiin verrattuna varsin hajutonta, se ei suinkaan ole vaaratonta.
      Sama neuvo muuten koskee myös automiehiä, jotka levittävät pikaepoksia sormella ja kaivavat sitten nenäänsä.

    • Korpi-Hessu

      Epoksiliimasaumojen viimeistelypyyhintää muutaman kuukauden ajan keskimäärin 1-2 h päivässä. Tuloksena ihon voimakasta punoitusta ja paksuuntumista ensin jaloissa, myöhemmin myös ranteissa ja kämmenselissä. Loppujen lopuksi punoitusta alkoi olla myös kaulan ja kasvojen alueella. Ei auttanut asianmukainen suojaus. Nyt odotetaan allergiatesteihin menoa. Se on sinänsä jännä juttu, että riittävän pitkäaikainen altistus aiheuttaa palovammatyppisiä iho-oireita. En uskonut asiaa ennen kuin jouduin kokemaan sen itse. Kutina on ihan omaa luokkaansa. Se on aivan järkyttävää. Epoksiliimojen ja niiden puhdistusaineiden kanssa ei todellakaan kannata leikkiä, vaan ottaa varoitukset riittävän vakavasti.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 180
      1935
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      52
      1868
    3. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1568
    4. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      137
      1413
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1324
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1174
    7. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1152
    8. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      10
      1143
    9. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      10
      1109
    10. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1108
    Aihe