Naapurisopu kärsii

kärsii

Aloitimme kompostoinnin syksyllä (Biolan kompostori). Talven mittaa kompostori on täyttynyt kalan, kanan, lihan ym. talousjätteistä täyteen. Lämpötila alussa n. 40 astetta mutta tammikuusta lähtien 60-70 asteen välillä. Ja haju on kamala ! Mitä ihmettä teemme ?

18

9141

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kompostoija

      Oikein hoidettu komposti ei haise.

    • Ägh

      No ainakin teillä toimii. Meillä k-07 hankittu Biolan lähti heikosti käyntiin. Toimi kesällä jotenkin, on tyhjennetty muutamaan otteeseen vieressä olevaan avokompostiin. Nyt alle 10 astetta ja täpötäynnä. Alhaalla oleva jäte ei vielä kypsää kai, niin ei viitsi tyhjentää vai pitäisikö laittaa kompostorin päälle uudestaan kulkemaan läpi, kuten kesällä kun mikään ei auttanut. On yritetty kaataa kuumaa vettä, laitettu ahkerasti kuiviketta ja herätettä viimeksi oikein runsaalla kädellä. Ei tuu mitään. Sekoittelu ei paljon naurata, kaikin voimin saa hämmentää, pallin päältä, kun eihän normaali ihminen reunan yli yletä.

      • kompostoija

        Laita mielummin kuumaa vettä kanisteriin ja upota kompostoriin.


      • liikettä

        Sitä voi tyhjentää alakautta aina kun rupeaa olemaan katekypsää . Kun avaat luukun ja se ei mielestäsi uhku lämpöa voit siirtää sen jälkikompostoitumaan tai katteeksi pensaille ja kukkapenkkiin. Jäljellejäänyt sitten putoaa alemmas .hieman avitat atraimella.. Ja toimii taas muutamanviikon paremmin. Pitää vain opetella kompostorin sielunelämää


      • kompostoinut jo kauan

        Moi,

        Sulla on typen/urean puute jos ei ole kunnolla lämmin. Älä kastele enempää. Pissaa johonkin purkkiin ja kaada jonkun kerran pissaasi kompostoriin. Pissan urea herättää kompostorisi. Jos et halua käyttää tätä ilmaista konstia, niin käy osta Agrimarketista ureaa rakeina ja laita sitä. Kompostiheräte on muuten ureaa ! !


      • puutarhuri87
        kompostoinut jo kauan kirjoitti:

        Moi,

        Sulla on typen/urean puute jos ei ole kunnolla lämmin. Älä kastele enempää. Pissaa johonkin purkkiin ja kaada jonkun kerran pissaasi kompostoriin. Pissan urea herättää kompostorisi. Jos et halua käyttää tätä ilmaista konstia, niin käy osta Agrimarketista ureaa rakeina ja laita sitä. Kompostiheräte on muuten ureaa ! !

        nimenomaan tässä tapauksessa tuskin on kyse typen (urean) puutteesta, koska kyseessä on keittiöjätekomposti ja sinne aloittaja kertoo laittaneensa lihaa, kalaa ym. ruokajätettä. yleensä keittiöjätekompostissa on puute hiilestä, ei typestä. eli se tarvitsee hiilipitoisia aineita, kuten turvetta, kuoriketta, lehtiä tai risuja.

        Kaikki kompostiherätteet eivät ole ureaa, niissä voi olla sekä typpeä että hiiltä ja lopputuotteen ravinnepitoisuutta parantavia aineita (kalium, hivenravinteet).

        ureasta on kyllä apua puutarhakompostille, sillä lehdet ja risut eivät sisällä juurikaan typpeä vaan lähinnä hiiltä. urea korjaa tämän typpivajeen.

        Aloittajaa kehoittaisin kokoamaan uudelleen koko komposti, ja tekemään kerrokset kuivikkeineen kunnolla jos sitä ei ole tehty. Jos komposti on kylmä, voi joukkoon kaataa kuumaa vettä. jos komposti on kovin märkä, kuuma vesi laitetaan kanisteriin kompostin keskelle.

        Ja onhan kompostin pohjalla tilaa, jonne hajoamisessa syntyvä vesi valuu? Kompostin pohjalla on oltava ritilä tai risupatja, eli eräänlainen salaojitus, jonne vesi valuu. paha haju voi johtua siitä, että kompostin pohjalle valuneessa vedessä on alkanut tapahtua mädäntymistä.


    • .........................

      Laitappa siihen vakion n. 1.5 metrisen poistoilmaputken päälle 6.0 metrinen PVC-muovista valmistettu viemäriputki. Viemäriputki on sopivasti suurempi sisähalkaisijaltaan jotta se käy ahistamatta siihen vakioputken päälle. (teleskooppi)
      Vielä kun tilaat Biolanilta tuulituulettimen siihen viemäriputken huipulle, niin menee hajut harakoille!

    • kaivelija

      Jos lämpötila on 70-80 astetta, toimii kompostori erittäin hyvin, miltä se "kamala" haju haisee? tuskin on kyse mätänemisestä noilla asteilla. Ei ainakaan lisää ureaa kaipaa, hämmentelyä välillä. Itselläni on viime keväänä hommattu biolan ja talvella ongelmana liian alhainen lämpötila, vain 20 astetta. Luulen, että pidän kompostoriani liian märkänä ja tarvitsisin karkeampaa kuiviketta...onko ongelmasi myöhemmin selvinnyt?

      • Kompostimies

        On monenmoista ohjeen antajaa täälläkin.Miksi minulla komposti on aina toiminut ilman ongelmia.Kompostiin on laitettava riittävästi risun päikiä,haketta,kutterinlastua,kuoriketta ym, mutta ei niitäkään kerralla paksua kerrosta.Jos haluaa kosteutta lisää niin heinä leikattuna tai pitkänä lisää mutta jos jää pinnalle niin haju tulee kylkiäisenä.ja ruoka kala,liha peräiset antaa karmean hajun.Ne on peitettävä hyvin esim. kuorikkeella.En ole koskaan hämmentänyt kompostia ja silti on toiminut hyvin.Muistettava se hyvä sääntö "ei makeaa mahan täydeltä" eli kompostiin kaikkia osasia vain kerroksittain ja mitään ei liikaa kerralla.Toki voi lisätä vaikka 100 litraa ruuantähteitä kerralla mutta kerroksittain.


      • kärsii

        Ongelman syy löytyi: kompostorin pohjassa on reika ??? ja sitä kautta valuu suotovesiä laatalle. Tämä neste haisee - ei edelleen kuumana, 65-70 asteisena, käyvä kompostori. Eipä muuta kuin tulppa reikään ja haju loppui siihen.


    • paskajussi

      Noilla lämpötiloilla ( 60- 70C)kompostointi on hyvin käynnissä. Pahan hajun todennäköisin syy on hiilen puute. Hiiltä prosessi saa esim. kutterinlastuista, sahajauhoista, risuista (pieninä). Näitä on lisättävä joka kerran kun lisäät kompostiin jätettä. Komposti ei saa olla liian märkä - sopiva kosteus on sama kuin nahkealla pesusienellä eli muutama tippa nestettä tulee kun puristaa massaa nyrkissä. Loistava kompostin heräte ja samalla kuivike on hevosenpaska turve/puru. Sitä saa hevostalleilta ilmaiseksi niin paljon kuin haluaa.
      Jos komposti on kuiva eikä meinaa käynnistyä voi sinne lisätä kuumaa vettä. Huomioitava kuitenkin ettei tule liian märäksi.

      Näillä eväillä homma käy.

      Itsellä on 2kpl 550l Biolania ympärivuoden käytössä - no problem.

    • onneen...

      haju kertoo mätänemisestä lähes poikkeuksetta.

      itse olen tällaiset kompostit kääntänyt ja lisännyt ruuanjätettä ilmavanpaa väliainetta: kukkamultia, kitkentäjätteitä, haravoinnista kertyneitä ym. kitkentä- ja haravointijätteet ovat hyviä, koska niissä on luonnon omat pöpöt jo valmiiksi mukana ja niin ne nopeuttavat kompostin käynnistymistä.
      haiseminen loppuu melkein välittömästi ja komposti käynnistyy muutamassa päivässä uudestaan.

      biolanin pytty on niin korkea, että se varmaan kannattaisi tyhjentää myös pohjia myöten ja laittaa sitten "tavarat" takaisin. samalla selviää mitä meni vikaan, onko komposti liian märkä, mennyt liian tiukaksi, liian isoja könttejä ruuantähteitä... varsinkin jos aloittelet uuden kompostointipömpelin kanssa, noin opit parhaiten, mitä milloinkin on tapahtunut. kun saat tuntumaa kompostiisi, milloin se tarvitsee lisää kosteutta tai väliainetta tms, sitten se vasta käy kuin tanssi ja toisesta luukusta tulee multaa.

      kärsivällisyyttä!

      ja työiloa.... =p

      t: puutarhuri

    • Prp

      Älä paskanna siihen kompostiin enää. Ei se ihmispaskan haju ole muutenkaan kovin miellyttävää haistella ainakaan naapureista!

    • lahottaja

      Ostin takavuosina käytetyn Biolanin ensimmäisen pytyn. Pienihän se on mutta aina on pelittänyt. Kariketta teen haravoimalla keväällä lehti-ruohomoskaa, käpyjä ynnä muuta pikkusälää mitä metsänreunaan tulee. Ja survon ne oksasilppurin läpi. Tulee tasa-aineista tehokasta kuiviketta kevyesti ja nopeasti. Silppuaminen tiivistää sen verran että viidestä kottarista tulee yksi.

      Kun pyttyyn jotain ruokajätettä lisään, levitän sen tasaisesti ja lisään muutaman kourallisen tuota karikemoskaa. Sallin myös kärpästen vierailla kesällä. Jos sieltä löytyy jotain kärpäsien toukille, joutaa se tavara syödä. Se kuuluu lahottamissysteemiin. Toukkien syömä tavara ei haise. Luultavasti kotelot kypsyvät sittemmin syvemmällä kompostissa. Ei ole nimittäin kärpäsongelmaakaan. En tajua miksi ihmiset kauhistelevat luontokappaleita kompostissa.

      Joskus tulee kypsymättömön näköistä tavaraa kuten vaikka homeinen appelsiini tai kaalin kara. Sen tietenkin palautan yläosaan kuten tuoreen tavaran ja lisään samalla tavalla kariketta sen verran että peittyy näkyvistä.

      Huonosti toimivan voi käynnistää tuollaisella kierrätyssysteemillä. Eli tavaraa kuivikkeineen lapetaan reilusti alhaalta takaisin yläosaan. Kun kuiviketta on riittävästi jyrähtää koko pytty käyntiin muutamassa tunnissa. Minusta haiseva systeemi tulee vain siitä, että kuiviketta on säästelty.

    • ÖRRRRRRR!!!

      Ei sitä konPostia saa käyttää WC:nä! Menee tukkoon ja alkaa haisa pahalle. Vuoden ku laitat sinne kompostiin sitä mitä sinne kuuluukin(kasveja,pahvia,yms maatuvaa) ni ei pitäs haista pahalle.

    • ÖRRRRRRR!!!

      Siis konPostiin

      • kärsii

        Tarvitset todella sitä !


    • eryghweyrhew

      Tuo on viherpiiperryksen huono puoli.

      Oisit heittänyt jätteet roskikseen ja antanut viedä ne suoraan kaatopaikalle.

      Varmaan naapurisikin inhoaa sinua, mutta niinkuin yleensäkin, viherpiipertäjät ajattelevat vain itseään ja toki luontoa tai niin ainakin väittävät.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      54
      3986
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      13
      2151
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1654
    4. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      19
      1487
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1438
    6. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      21
      1353
    7. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1238
    8. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      8
      1154
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      10
      1089
    10. 22
      1066
    Aihe