Punaviinin säilyvyys

Viini-Viivi

Miten kauan punaviini säilyy kierrekorkillisessa pullossa avattuna? Reilu puolikas pullo jäljellä enkä raaskis kaataa kraanastakaan alas. Onko jotain hyviä tapoja säilyttää?

39

36463

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Liika ilma pullossa pilaa viinin. Siksi ilman kosketuspintaa viiniin tulee pienentää. Ota sellainen pullo, mihin viini juuri ja juuri mahtuu ja sulje se hyvin.

      Avattuun viiniin tulee kyllä aina makuvikaa ja aromit haihtuvat, mutta tällä pystyy jatkamaan viinin kohtuullista säilytysaikaa tovin - viikon?

      Toinen keino on käyttää ns. Vacuvin-pummppua, jolla ilmaa pumpataan pois pullossa.

      Yleensä viinipullo on syytä juoda kerralla loppuun kun se on avattu. Viini on elävä tuote.

      • Viini-Viivi

        Okei, kiitos vinkistä. Onneks kyseessä ei oo mikään kuudenkympin punkku vaan hieman halvempi. Täytyy jatkossa tarkkaan harkita ennen kuin alkaa availemaan noita punkkupulloja..


      • ttppii

        Ei sillä Vacuvinillä ole merkitystä.
        Joskus sn. 10 vuotta sitten Viinilehdessä testasivat kaksoissokkona, ja Vacuvinillä suljettu pullo maistui _huonommalta_ kuin pelkällä korkilla suljettu. Itse ihan avoimesti testessa sain ihan saman tuloksen.
        Tiiviisti suljettuna jääkaapissa viini säilyy ihan hyvin muutenkin, riippuu tietysti viinistä. Joskus voi jopa viikon jälkeen olla parempi kuin avatessa, jos on vahva ja tuore viini kyseessä.


      • TerveJärki

        "Toinen keino on käyttää ns. Vacuvin-pummppua, jolla ilmaa pumpataan pois pullossa."

        Ja ilman määrä vähenee ehkä noin 2% tms. Onko sillä muka merkitystä. Huuhaata!
        Ohennettu ilma saa ikaan vain sen että alkoholia haihtuu enemmän.


      • Anonyymi
        Viini-Viivi kirjoitti:

        Okei, kiitos vinkistä. Onneks kyseessä ei oo mikään kuudenkympin punkku vaan hieman halvempi. Täytyy jatkossa tarkkaan harkita ennen kuin alkaa availemaan noita punkkupulloja..

        Ja sitten voit käyttää hiukan pahentunutta viiniä ruokaan, kastikkeisiin , pataruokiin , grillikaudella teen punaviinivoita pihvin päälle ! Älä kaada kraanaan ?


    • wine rote

      Punaviini säilyy hyvin useita päiviä suljetussa pullossa viileässä ja valolta suojattuna.

      • Säilyyhän se "suljetussa pullossa" vaikka vuosikymmeniä, mutta kun pullo on avattu ja sinne on päässyt iso määrä ilmaa sisälle hapettamaan viiniä - vajaaseen pulloon - karkaavat aromit mäelle ja viini käy huononemaan.

        Silloin esittämäni temput ovat tarpeen.

        Toisaalta kaikkihan vähän riippuu myös siitä mikä viinin käyttötarkoitus jatkossa on. Käytän itse tällaiset viininloput - josko niitä nyt sitten tulee - vaikka ruoanlaittoon, mihin ne kyllä sopivat hyvin.

        Kalliimmat viinit kannattaa kyllä lipittää aina loppuun - muutaman päivän jälkeen se hyvä viini on jo paljon kehnompaa.


      • wein rote
        crudo kirjoitti:

        Säilyyhän se "suljetussa pullossa" vaikka vuosikymmeniä, mutta kun pullo on avattu ja sinne on päässyt iso määrä ilmaa sisälle hapettamaan viiniä - vajaaseen pulloon - karkaavat aromit mäelle ja viini käy huononemaan.

        Silloin esittämäni temput ovat tarpeen.

        Toisaalta kaikkihan vähän riippuu myös siitä mikä viinin käyttötarkoitus jatkossa on. Käytän itse tällaiset viininloput - josko niitä nyt sitten tulee - vaikka ruoanlaittoon, mihin ne kyllä sopivat hyvin.

        Kalliimmat viinit kannattaa kyllä lipittää aina loppuun - muutaman päivän jälkeen se hyvä viini on jo paljon kehnompaa.

        Muutama sata kertaa kokeilleena voi monesti todeta, että hyvä punaviini voi monesti parantua vajaassa pullossa säilytettynä jopa muutaman päivän päästä huomattavasti.Hyvällä tarkoitan tässä tapauksessa nuorta yli 30 euron viiniä (Alkossa), 10 euron ns.frankenstein-viinit voi käyttää ruoanlaittoon tai jättää mieluummin ostamatta.Arvokkaat vuosikertaviinit ovat asia erikseen.Nehän ovat jo valmiiksi hapettuneet, joten dekantointiaika on erittäin lyhyt tarjoiltaessa.




















        9


      • Jotain rajaa
        wein rote kirjoitti:

        Muutama sata kertaa kokeilleena voi monesti todeta, että hyvä punaviini voi monesti parantua vajaassa pullossa säilytettynä jopa muutaman päivän päästä huomattavasti.Hyvällä tarkoitan tässä tapauksessa nuorta yli 30 euron viiniä (Alkossa), 10 euron ns.frankenstein-viinit voi käyttää ruoanlaittoon tai jättää mieluummin ostamatta.Arvokkaat vuosikertaviinit ovat asia erikseen.Nehän ovat jo valmiiksi hapettuneet, joten dekantointiaika on erittäin lyhyt tarjoiltaessa.




















        9

        Jos lasken juoneeni pari pulloa viikossa useamman vuosikymmenen ajan, voinen puhua parinkymmenen tuhannen pullon kokemuksen syvällä rintaäänellä.

        Ne kolmenkympin ja sitä kalliimmat pullot ovat sinunlaisiasi varten – pidä hyvänäsi!

        Meikä tyytyy hyvinkin siihen kympin tasoon, allekin. Ei tulisi mieleenkään vähentää viinin nauttimista kolmasosaan ja ostaa vastaavasti kolminkertaisen hintaista tavaraa – ei se laatuero sen väärti ole!

        Eikä tulisi hädin tuskin keskituloisena mieleenkään juoda nykyistä määrää mutta kolminkertaisen hintaista tavaraa. Elämässä sentään tarvitaan rahaa vähän muuhunkin kuin viiniin! Satsaan vaikka syötävän laatuun.


      • Jotain rajaa kirjoitti:

        Jos lasken juoneeni pari pulloa viikossa useamman vuosikymmenen ajan, voinen puhua parinkymmenen tuhannen pullon kokemuksen syvällä rintaäänellä.

        Ne kolmenkympin ja sitä kalliimmat pullot ovat sinunlaisiasi varten – pidä hyvänäsi!

        Meikä tyytyy hyvinkin siihen kympin tasoon, allekin. Ei tulisi mieleenkään vähentää viinin nauttimista kolmasosaan ja ostaa vastaavasti kolminkertaisen hintaista tavaraa – ei se laatuero sen väärti ole!

        Eikä tulisi hädin tuskin keskituloisena mieleenkään juoda nykyistä määrää mutta kolminkertaisen hintaista tavaraa. Elämässä sentään tarvitaan rahaa vähän muuhunkin kuin viiniin! Satsaan vaikka syötävän laatuun.

        Vai tämä menikin tällaiseksi keskusteluksi - ja minä raukka kun luulin, että tässä puhuttiin viinin mausta eikä hinnasta.

        Voin kertoa luulevani, en tietäväni; tämänkaltaisesa keskustelussa saa nykyään olla varuillaan, tietäjiä on niin paljon! - että aivan samalla tavalla se kympin viinikin huononee kuin kolmenkympinkin. Ero on vain siinä, että kolmenkympin viini huononee todellakin vielä takuuvarmemmin kuin kympin ja menetys kirpaisee köyhää enemmän.


      • wine rote
        crudo kirjoitti:

        Vai tämä menikin tällaiseksi keskusteluksi - ja minä raukka kun luulin, että tässä puhuttiin viinin mausta eikä hinnasta.

        Voin kertoa luulevani, en tietäväni; tämänkaltaisesa keskustelussa saa nykyään olla varuillaan, tietäjiä on niin paljon! - että aivan samalla tavalla se kympin viinikin huononee kuin kolmenkympinkin. Ero on vain siinä, että kolmenkympin viini huononee todellakin vielä takuuvarmemmin kuin kympin ja menetys kirpaisee köyhää enemmän.

        Minä tarkoitin Alkon 10 euron viinejä. Samalla rahalla saa tilaamalla erittäin hyviä esim. Ranskasta ja Italiasta tilaamalla.Varsinkin pienet luomutuottajat ovat loistavia.Jotkut ajavat 20 vuotta Ladalla , eivätkä halua tietää mistään muusta mitään. Olen itse työmarkkinatuella ja kuulun viinikerhoon. Näin olen päässyt maistamaan huippuviinejä ilmaiseksi ja viinimaailma on kasvanut exponentiaalisesti. Mitään isoa varallisuutta ei tarvita!


      • wine rote
        Jotain rajaa kirjoitti:

        Jos lasken juoneeni pari pulloa viikossa useamman vuosikymmenen ajan, voinen puhua parinkymmenen tuhannen pullon kokemuksen syvällä rintaäänellä.

        Ne kolmenkympin ja sitä kalliimmat pullot ovat sinunlaisiasi varten – pidä hyvänäsi!

        Meikä tyytyy hyvinkin siihen kympin tasoon, allekin. Ei tulisi mieleenkään vähentää viinin nauttimista kolmasosaan ja ostaa vastaavasti kolminkertaisen hintaista tavaraa – ei se laatuero sen väärti ole!

        Eikä tulisi hädin tuskin keskituloisena mieleenkään juoda nykyistä määrää mutta kolminkertaisen hintaista tavaraa. Elämässä sentään tarvitaan rahaa vähän muuhunkin kuin viiniin! Satsaan vaikka syötävän laatuun.

        Das Leben ist zu kurz um schlechten Wein zu trinken. Viel Spass !


      • wine rote kirjoitti:

        Minä tarkoitin Alkon 10 euron viinejä. Samalla rahalla saa tilaamalla erittäin hyviä esim. Ranskasta ja Italiasta tilaamalla.Varsinkin pienet luomutuottajat ovat loistavia.Jotkut ajavat 20 vuotta Ladalla , eivätkä halua tietää mistään muusta mitään. Olen itse työmarkkinatuella ja kuulun viinikerhoon. Näin olen päässyt maistamaan huippuviinejä ilmaiseksi ja viinimaailma on kasvanut exponentiaalisesti. Mitään isoa varallisuutta ei tarvita!

        Totta toinen puoli - huonoihin viineihin ei elämää kannata haaskata.

        Monelle viinit ovat vakava asia ja hieno harrastus, jonka avulla oppii niin monia muitakin asioita. Siinä mielessä viininviljelyssä ei ole todellakaan mitään moitittavaa.

        Kaikki on elämässä kuitenkin suhteellista - viinikin - ja sekin tulisi asettaa kontekstiin niin monen muun asian kanssa kuten esimerkiksi rahan ja siitä saadun hyödyn suhteen. Monet satsaavat rahansa hevosiin ja toiset ostavat postimerkkejä, jotkut osakkeita ja eräät viinejä. Harrastuksia kaikki tyynni.

        Näkisin kernaasti, että viininharrastajat aina muistaisivat erään tunnetun italialaisen tuottajan lausuman, jossa hän korosti sitä, että eurooppalaisen viinikulttuurin ja mm. amerikkalaisen viinikulttuurin ero on siinä, että Euroopassa viiniä juodaan ruokajuomana ja Amerikassa nostamalla pulloa siten, että etiketti näkyy naapuripöytään.


      • wein rote kirjoitti:

        Muutama sata kertaa kokeilleena voi monesti todeta, että hyvä punaviini voi monesti parantua vajaassa pullossa säilytettynä jopa muutaman päivän päästä huomattavasti.Hyvällä tarkoitan tässä tapauksessa nuorta yli 30 euron viiniä (Alkossa), 10 euron ns.frankenstein-viinit voi käyttää ruoanlaittoon tai jättää mieluummin ostamatta.Arvokkaat vuosikertaviinit ovat asia erikseen.Nehän ovat jo valmiiksi hapettuneet, joten dekantointiaika on erittäin lyhyt tarjoiltaessa.




















        9

        Pieni kysymys: Mitä tarkoitat sillä, että vuosikertaviinit ovat jo valmiiksi hapettuneet?
        Eikös me yritetä kaikin keinoin estää tätä hapettumis prosessia?


      • säälittäväätekemistä
        wein rote kirjoitti:

        Muutama sata kertaa kokeilleena voi monesti todeta, että hyvä punaviini voi monesti parantua vajaassa pullossa säilytettynä jopa muutaman päivän päästä huomattavasti.Hyvällä tarkoitan tässä tapauksessa nuorta yli 30 euron viiniä (Alkossa), 10 euron ns.frankenstein-viinit voi käyttää ruoanlaittoon tai jättää mieluummin ostamatta.Arvokkaat vuosikertaviinit ovat asia erikseen.Nehän ovat jo valmiiksi hapettuneet, joten dekantointiaika on erittäin lyhyt tarjoiltaessa.




















        9

        Itseasiassa nykyään ei dekantoida viinejä - katso vaikka tseffien viinikulttuuria ja harvapa heistä ilmaistoo vinkkuja vaan nauttivat ne suoraan pullosta.

        Tämä taas kertoo paljon tseffien tietotasosta - jopa Niki ranskalaisena litkii vinkkua suoraan pullon suusta eikä anna sen "hengittää" kuten olisi tarpeen.

        Ja silti nämä tseffit kehtaavat tulla kehumaan maku-aisteillaan vaikka omatkin tekeleet ovat pelkkää schaissea puhumattakaan vinkuista.


    • LeoR
    • mikmyy

      Tervehdys,

      Uusi teknologia on tullut apuun. Avatun viinipullon sisällöstä voi nauttia vähintään kaksi viikkoa, jopa kauemmin.

      Viinitiloilta tuttua argon-kaasua voi nyt myös hyödyntää kotioloissa. Argon on ilmaa raskaampi jalokaasu joka syrjäyttää pullossa olevan ilman (ja siinä olevan hapen) muodostaen viinin pinnalle suojakerroksen. Näin viini ei ole missään tekemisissä pahimman vihollisensa eli hapen kanssa.

      Tarkempaa tietoa:
      http://www.barfix.fi/fi/viinia laseittain/wine saver pro/

    • sksfjs

      Kyllä se maku hieman avattuna muuttuu, mutta seuraavana päivänä vielä ainakin lähes yhtä hyvää. Joten älä heitä pois vaan nauti. Ja jos ei maistu niin ruoanlaitossa sen ainakin voi hyödyntää. Tai tehdä vaikka glögiä.

    • viiniholisti

      Ihanaa viiniä, ihanaa rypäleistä punaviiniä! Nam, voiko olla parempaa kuin ihanasti makunystyröitä hivelevä punaviini
      joka myös rentouttaa raskaan päivän päätteeksi ja laittaa ajatukset kevyemmille raiteille ja se ihana rypäleinen tuoksu
      kun avaat pullollisen punaviiniä, se rauhoittaa ja pistää ajattelemaan tulevaa tyyntä kun olet juonut noin puoli pulloa
      tuota herkullista punkkua, olet sen ansainnut, olet sen tarpeessa etkä ikinä voi saada siitä kylliksesi, ahh ihanaa.
      Kumpa omistaisin tuota ihanaa punaviiniä useita laatikoita ja saisin juoda sitä joka päivä pullollisen tai pari niin
      olisin omassa alkoholisoituneessa punaviinitaivaassani vailla huolen häivää

    • Japewefggwer

      Ei se mene miksikåän vaikka olisi kk jääkaapis.

    • TuhnuTimo
    • 1jep

      punaviinipullo auki ilman korkkia reilun viikon voiskon tota vielä maistella ettei joudu heti päivystykseen

      • Turhaa_pelkoa

        Pelkkä makuhaitta, ei terveydellistä vaaraa. Jos maistuu, niin eikun ääntä kohti!

        Viini etikoituu hiljalleen eikä ole enää nautittavan makuista sellaisenaan. Viinietikkaa (eli etikoitunutta viiniä) käytetään paljon ja menestyksellisesti hyväksi ruoanlaitossa.


    • ponnekaasua

      Kermasifonipullosta pystyy suihkuttamaan ponnekaasua viinipulloon, n. 10 sekunnin painallus riittää, sen jälkeen heti sulkee korkin tiiviisti niin sinne ei jää juurikaan happea pilaamaan viiniä. Sifonin pitää tietenkin olla tyhjä, ettei täytä sitä kermalla.
      Sifoneita ja N2O patruunoita myydään kokkikaupoissa, chez mariuksessa ym.

    • kyytipoikana

      Kyllä punaviini säilyy avatussa pullossakin korkki suljettuna juomakelpoisena jääkaapissa 3-4 vrk.

    • Uusi_käytä

      Muutaman päivän jälkeen kelpaa mainiosti punaviinikastikkeen tekemiseen.

    • Kunnonpunkku

      Ei täällä säily ainakaan seuraavaan päivään edes. Olipa avattu tai ei.

    • kolmenlitranlaatikko

      Entäs kolmen litran laatikko?

      Luin jostain että säilyy kuukausia.
      Eihän sitä tavallaan avata, vaan tiputetaan hanasta.
      Ei kai siihen silloin tule mitään ilmaa sisälle edes?

      Kertokaapa, ken tietää!

      Olisi kiva tiputella hanasta lasin-parin verran ja säilyttää jääkaapissa.

      • yksturhaammatti

        Toki tulee ilmaa sisälle - eihän siitä hanasta muuten viiniä ulos saisi.

        Viinin säilyvyys taas on siihen lisätyistä aineista kiinni ja niitä riittää kuten sivusto kertoo http://www.kemikaalicocktail.fi/2013/11/myrkkykemikaaleja-viinissa/.

        Arvottele sitten viinin makua kaikkien lisäaineiden keskellä - jotenkin laittaa viinihihistien purskuttelut uuteen uskoon - ja nämä perkeleet eivät edes dekantraa maistelemiaan vinkkuja.

        Sommelieereista tulee työttömiä tätä mukaan.


      • LådVin

        Muistaakseni laatikoissa sanotaan, miten kauan avattuna (ja avaamattomana) viini säilyy, jos kukaan ei juo sitä ennen.


    • kolmenlitranlaatikko
    • teastattu

      Säilyy korkeintaa aamukolmeen.

    • nottobefooledagain

      Kauan, sillä varsinkin halvat punkut sisältävät usein rikkiyhdisteitä säilymiseen ja muita lisäaineita "maun parantamiseksi" - tosin viinihuijausten yhteydessä on vain vaihdettu etikettiä ja sommelieerit ovat "vakuuttuneet tuotteen laadusta", mikä valitettavasti kertoo paljonkin niiden huijareiden osaamisesta.

      Viini on elävä tuote kuten myös olut ja paljon voi pilata jo ihan kuljetuksen ja varastoinnin yhteydessä puhumattakaan likaisista oluthanoista - olen kokenut niitä niin paljon, että nykyään juon vain pullotettua pilsua ja edes jonkintason laadunkontrolli säilyy tai on edes odotettavissa.

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Tuo se pullo tänne niin katotaan kauanko säilyy.

    • Anonyymi

      Kyllä se kokiksen kanssa putoo

    • Anonyymi

      Puolipulloa kulauttaa hyvin nopeasti napaansa nii ei pääse happanemaan. Naurettavaa edes kysellä tuollaisia.

    • Anonyymi

      Kerro millainen kraana sinulla on jos siitä voi kaataa pullon alas !

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kiitos nainen

      Kuitenkin. Olet sitten ajanmerkkinä. Tuskin enää sinua näen ja huomasitko, että olit siinä viimeisen kerran samassa paik
      Tunteet
      8
      3276
    2. MTV: Kirkossa saarnan pitänyt Jyrki 69 koki yllätyksen - Paljastaa: "Se mikä oli hyvin erikoista..."

      Jyrki Linnankivi alias Jyrki 69 on rokkari ja kirkonmies. Teologiaa opiskeleva Linnankivi piti elämänsä ensimmäisen saar
      Maailman menoa
      68
      1838
    3. Hyväksytkö sinä sen että päättäjämme ei rakenna rauhaa Venäjän kanssa?

      Vielä kun sota ehkäpä voitaisiin välttää rauhanponnisteluilla niin millä verukkeella voidaan sanoa että on hyvä asia kun
      Maailman menoa
      540
      1549
    4. Kirjoita yhdellä sanalla

      Joku meihin liittyvä asia, mitä muut ei tiedä. Sen jälkeen laitan sulle wappiviestin
      Ikävä
      75
      1156
    5. Olet hyvin erilainen

      Herkempi, ajattelevaisempi. Toisaalta taas hyvin varma siitä mitä haluat. Et anna yhtään periksi. Osaat myös ilkeillä ja
      Ikävä
      60
      966
    6. Yksi syy nainen miksi sinusta pidän

      on se, että tykkään luomusta. Olet luonnollinen, ihana ja kaunis. Ja luonne, no, en ole tavannut vielä sellaista, joka s
      Ikävä
      32
      940
    7. Hyödyt Suomelle???

      Haluaisin asettaa teille palstalla kirjoittelevat Venäjää puolustelevat ja muut "asiantuntijat" yhden kysymyksen pohditt
      Maailman menoa
      208
      861
    8. Hyvää talvipäivänseisausta

      Vuoden lyhyintä päivää. 🌞 Hyvää huomenta. ❄️🎄🌌✨❤️😊
      Ikävä
      170
      813
    9. Hyvää Joulua mies!

      Toivottavasti kaikki on hyvin siellä. Anteeksi että olen hieman lisännyt taakkaasi ymmärtämättä kunnolla tilannettasi, o
      Ikävä
      59
      796
    10. Paljastavat kuvat Selviytyjät Suomi kulisseista - 1 päivä vs 36 päivää viidakossa - Katso tästä!

      Ohhoh! Yli kuukausi viidakossa voi muuttaa ulkonäköä perusarkeen aika rajusti. Kuka mielestäsi muuttui eniten: Mia Mill
      Suomalaiset julkkikset
      3
      758
    Aihe