Miten kauan punaviini säilyy kierrekorkillisessa pullossa avattuna? Reilu puolikas pullo jäljellä enkä raaskis kaataa kraanastakaan alas. Onko jotain hyviä tapoja säilyttää?
Punaviinin säilyvyys
39
36434
Vastaukset
Liika ilma pullossa pilaa viinin. Siksi ilman kosketuspintaa viiniin tulee pienentää. Ota sellainen pullo, mihin viini juuri ja juuri mahtuu ja sulje se hyvin.
Avattuun viiniin tulee kyllä aina makuvikaa ja aromit haihtuvat, mutta tällä pystyy jatkamaan viinin kohtuullista säilytysaikaa tovin - viikon?
Toinen keino on käyttää ns. Vacuvin-pummppua, jolla ilmaa pumpataan pois pullossa.
Yleensä viinipullo on syytä juoda kerralla loppuun kun se on avattu. Viini on elävä tuote.- Viini-Viivi
Okei, kiitos vinkistä. Onneks kyseessä ei oo mikään kuudenkympin punkku vaan hieman halvempi. Täytyy jatkossa tarkkaan harkita ennen kuin alkaa availemaan noita punkkupulloja..
- ttppii
Ei sillä Vacuvinillä ole merkitystä.
Joskus sn. 10 vuotta sitten Viinilehdessä testasivat kaksoissokkona, ja Vacuvinillä suljettu pullo maistui _huonommalta_ kuin pelkällä korkilla suljettu. Itse ihan avoimesti testessa sain ihan saman tuloksen.
Tiiviisti suljettuna jääkaapissa viini säilyy ihan hyvin muutenkin, riippuu tietysti viinistä. Joskus voi jopa viikon jälkeen olla parempi kuin avatessa, jos on vahva ja tuore viini kyseessä. - TerveJärki
"Toinen keino on käyttää ns. Vacuvin-pummppua, jolla ilmaa pumpataan pois pullossa."
Ja ilman määrä vähenee ehkä noin 2% tms. Onko sillä muka merkitystä. Huuhaata!
Ohennettu ilma saa ikaan vain sen että alkoholia haihtuu enemmän. - Anonyymi
Viini-Viivi kirjoitti:
Okei, kiitos vinkistä. Onneks kyseessä ei oo mikään kuudenkympin punkku vaan hieman halvempi. Täytyy jatkossa tarkkaan harkita ennen kuin alkaa availemaan noita punkkupulloja..
Ja sitten voit käyttää hiukan pahentunutta viiniä ruokaan, kastikkeisiin , pataruokiin , grillikaudella teen punaviinivoita pihvin päälle ! Älä kaada kraanaan ?
- wine rote
Punaviini säilyy hyvin useita päiviä suljetussa pullossa viileässä ja valolta suojattuna.
Säilyyhän se "suljetussa pullossa" vaikka vuosikymmeniä, mutta kun pullo on avattu ja sinne on päässyt iso määrä ilmaa sisälle hapettamaan viiniä - vajaaseen pulloon - karkaavat aromit mäelle ja viini käy huononemaan.
Silloin esittämäni temput ovat tarpeen.
Toisaalta kaikkihan vähän riippuu myös siitä mikä viinin käyttötarkoitus jatkossa on. Käytän itse tällaiset viininloput - josko niitä nyt sitten tulee - vaikka ruoanlaittoon, mihin ne kyllä sopivat hyvin.
Kalliimmat viinit kannattaa kyllä lipittää aina loppuun - muutaman päivän jälkeen se hyvä viini on jo paljon kehnompaa.- wein rote
crudo kirjoitti:
Säilyyhän se "suljetussa pullossa" vaikka vuosikymmeniä, mutta kun pullo on avattu ja sinne on päässyt iso määrä ilmaa sisälle hapettamaan viiniä - vajaaseen pulloon - karkaavat aromit mäelle ja viini käy huononemaan.
Silloin esittämäni temput ovat tarpeen.
Toisaalta kaikkihan vähän riippuu myös siitä mikä viinin käyttötarkoitus jatkossa on. Käytän itse tällaiset viininloput - josko niitä nyt sitten tulee - vaikka ruoanlaittoon, mihin ne kyllä sopivat hyvin.
Kalliimmat viinit kannattaa kyllä lipittää aina loppuun - muutaman päivän jälkeen se hyvä viini on jo paljon kehnompaa.Muutama sata kertaa kokeilleena voi monesti todeta, että hyvä punaviini voi monesti parantua vajaassa pullossa säilytettynä jopa muutaman päivän päästä huomattavasti.Hyvällä tarkoitan tässä tapauksessa nuorta yli 30 euron viiniä (Alkossa), 10 euron ns.frankenstein-viinit voi käyttää ruoanlaittoon tai jättää mieluummin ostamatta.Arvokkaat vuosikertaviinit ovat asia erikseen.Nehän ovat jo valmiiksi hapettuneet, joten dekantointiaika on erittäin lyhyt tarjoiltaessa.
9 - Jotain rajaa
wein rote kirjoitti:
Muutama sata kertaa kokeilleena voi monesti todeta, että hyvä punaviini voi monesti parantua vajaassa pullossa säilytettynä jopa muutaman päivän päästä huomattavasti.Hyvällä tarkoitan tässä tapauksessa nuorta yli 30 euron viiniä (Alkossa), 10 euron ns.frankenstein-viinit voi käyttää ruoanlaittoon tai jättää mieluummin ostamatta.Arvokkaat vuosikertaviinit ovat asia erikseen.Nehän ovat jo valmiiksi hapettuneet, joten dekantointiaika on erittäin lyhyt tarjoiltaessa.
9Jos lasken juoneeni pari pulloa viikossa useamman vuosikymmenen ajan, voinen puhua parinkymmenen tuhannen pullon kokemuksen syvällä rintaäänellä.
Ne kolmenkympin ja sitä kalliimmat pullot ovat sinunlaisiasi varten – pidä hyvänäsi!
Meikä tyytyy hyvinkin siihen kympin tasoon, allekin. Ei tulisi mieleenkään vähentää viinin nauttimista kolmasosaan ja ostaa vastaavasti kolminkertaisen hintaista tavaraa – ei se laatuero sen väärti ole!
Eikä tulisi hädin tuskin keskituloisena mieleenkään juoda nykyistä määrää mutta kolminkertaisen hintaista tavaraa. Elämässä sentään tarvitaan rahaa vähän muuhunkin kuin viiniin! Satsaan vaikka syötävän laatuun. Jotain rajaa kirjoitti:
Jos lasken juoneeni pari pulloa viikossa useamman vuosikymmenen ajan, voinen puhua parinkymmenen tuhannen pullon kokemuksen syvällä rintaäänellä.
Ne kolmenkympin ja sitä kalliimmat pullot ovat sinunlaisiasi varten – pidä hyvänäsi!
Meikä tyytyy hyvinkin siihen kympin tasoon, allekin. Ei tulisi mieleenkään vähentää viinin nauttimista kolmasosaan ja ostaa vastaavasti kolminkertaisen hintaista tavaraa – ei se laatuero sen väärti ole!
Eikä tulisi hädin tuskin keskituloisena mieleenkään juoda nykyistä määrää mutta kolminkertaisen hintaista tavaraa. Elämässä sentään tarvitaan rahaa vähän muuhunkin kuin viiniin! Satsaan vaikka syötävän laatuun.Vai tämä menikin tällaiseksi keskusteluksi - ja minä raukka kun luulin, että tässä puhuttiin viinin mausta eikä hinnasta.
Voin kertoa luulevani, en tietäväni; tämänkaltaisesa keskustelussa saa nykyään olla varuillaan, tietäjiä on niin paljon! - että aivan samalla tavalla se kympin viinikin huononee kuin kolmenkympinkin. Ero on vain siinä, että kolmenkympin viini huononee todellakin vielä takuuvarmemmin kuin kympin ja menetys kirpaisee köyhää enemmän.- wine rote
crudo kirjoitti:
Vai tämä menikin tällaiseksi keskusteluksi - ja minä raukka kun luulin, että tässä puhuttiin viinin mausta eikä hinnasta.
Voin kertoa luulevani, en tietäväni; tämänkaltaisesa keskustelussa saa nykyään olla varuillaan, tietäjiä on niin paljon! - että aivan samalla tavalla se kympin viinikin huononee kuin kolmenkympinkin. Ero on vain siinä, että kolmenkympin viini huononee todellakin vielä takuuvarmemmin kuin kympin ja menetys kirpaisee köyhää enemmän.Minä tarkoitin Alkon 10 euron viinejä. Samalla rahalla saa tilaamalla erittäin hyviä esim. Ranskasta ja Italiasta tilaamalla.Varsinkin pienet luomutuottajat ovat loistavia.Jotkut ajavat 20 vuotta Ladalla , eivätkä halua tietää mistään muusta mitään. Olen itse työmarkkinatuella ja kuulun viinikerhoon. Näin olen päässyt maistamaan huippuviinejä ilmaiseksi ja viinimaailma on kasvanut exponentiaalisesti. Mitään isoa varallisuutta ei tarvita!
- wine rote
Jotain rajaa kirjoitti:
Jos lasken juoneeni pari pulloa viikossa useamman vuosikymmenen ajan, voinen puhua parinkymmenen tuhannen pullon kokemuksen syvällä rintaäänellä.
Ne kolmenkympin ja sitä kalliimmat pullot ovat sinunlaisiasi varten – pidä hyvänäsi!
Meikä tyytyy hyvinkin siihen kympin tasoon, allekin. Ei tulisi mieleenkään vähentää viinin nauttimista kolmasosaan ja ostaa vastaavasti kolminkertaisen hintaista tavaraa – ei se laatuero sen väärti ole!
Eikä tulisi hädin tuskin keskituloisena mieleenkään juoda nykyistä määrää mutta kolminkertaisen hintaista tavaraa. Elämässä sentään tarvitaan rahaa vähän muuhunkin kuin viiniin! Satsaan vaikka syötävän laatuun.Das Leben ist zu kurz um schlechten Wein zu trinken. Viel Spass !
wine rote kirjoitti:
Minä tarkoitin Alkon 10 euron viinejä. Samalla rahalla saa tilaamalla erittäin hyviä esim. Ranskasta ja Italiasta tilaamalla.Varsinkin pienet luomutuottajat ovat loistavia.Jotkut ajavat 20 vuotta Ladalla , eivätkä halua tietää mistään muusta mitään. Olen itse työmarkkinatuella ja kuulun viinikerhoon. Näin olen päässyt maistamaan huippuviinejä ilmaiseksi ja viinimaailma on kasvanut exponentiaalisesti. Mitään isoa varallisuutta ei tarvita!
Totta toinen puoli - huonoihin viineihin ei elämää kannata haaskata.
Monelle viinit ovat vakava asia ja hieno harrastus, jonka avulla oppii niin monia muitakin asioita. Siinä mielessä viininviljelyssä ei ole todellakaan mitään moitittavaa.
Kaikki on elämässä kuitenkin suhteellista - viinikin - ja sekin tulisi asettaa kontekstiin niin monen muun asian kanssa kuten esimerkiksi rahan ja siitä saadun hyödyn suhteen. Monet satsaavat rahansa hevosiin ja toiset ostavat postimerkkejä, jotkut osakkeita ja eräät viinejä. Harrastuksia kaikki tyynni.
Näkisin kernaasti, että viininharrastajat aina muistaisivat erään tunnetun italialaisen tuottajan lausuman, jossa hän korosti sitä, että eurooppalaisen viinikulttuurin ja mm. amerikkalaisen viinikulttuurin ero on siinä, että Euroopassa viiniä juodaan ruokajuomana ja Amerikassa nostamalla pulloa siten, että etiketti näkyy naapuripöytään.wein rote kirjoitti:
Muutama sata kertaa kokeilleena voi monesti todeta, että hyvä punaviini voi monesti parantua vajaassa pullossa säilytettynä jopa muutaman päivän päästä huomattavasti.Hyvällä tarkoitan tässä tapauksessa nuorta yli 30 euron viiniä (Alkossa), 10 euron ns.frankenstein-viinit voi käyttää ruoanlaittoon tai jättää mieluummin ostamatta.Arvokkaat vuosikertaviinit ovat asia erikseen.Nehän ovat jo valmiiksi hapettuneet, joten dekantointiaika on erittäin lyhyt tarjoiltaessa.
9Pieni kysymys: Mitä tarkoitat sillä, että vuosikertaviinit ovat jo valmiiksi hapettuneet?
Eikös me yritetä kaikin keinoin estää tätä hapettumis prosessia?- säälittäväätekemistä
wein rote kirjoitti:
Muutama sata kertaa kokeilleena voi monesti todeta, että hyvä punaviini voi monesti parantua vajaassa pullossa säilytettynä jopa muutaman päivän päästä huomattavasti.Hyvällä tarkoitan tässä tapauksessa nuorta yli 30 euron viiniä (Alkossa), 10 euron ns.frankenstein-viinit voi käyttää ruoanlaittoon tai jättää mieluummin ostamatta.Arvokkaat vuosikertaviinit ovat asia erikseen.Nehän ovat jo valmiiksi hapettuneet, joten dekantointiaika on erittäin lyhyt tarjoiltaessa.
9Itseasiassa nykyään ei dekantoida viinejä - katso vaikka tseffien viinikulttuuria ja harvapa heistä ilmaistoo vinkkuja vaan nauttivat ne suoraan pullosta.
Tämä taas kertoo paljon tseffien tietotasosta - jopa Niki ranskalaisena litkii vinkkua suoraan pullon suusta eikä anna sen "hengittää" kuten olisi tarpeen.
Ja silti nämä tseffit kehtaavat tulla kehumaan maku-aisteillaan vaikka omatkin tekeleet ovat pelkkää schaissea puhumattakaan vinkuista.
- LeoR
Hei! Paras paikka säilyttää viiniä on viinikaappi. Mutta muita hyviä vinkkejä löydät esim. tuolta:
http://www.mtv3.fi/koti/viinibaari/viinikoulu.shtml?630801 - mikmyy
Tervehdys,
Uusi teknologia on tullut apuun. Avatun viinipullon sisällöstä voi nauttia vähintään kaksi viikkoa, jopa kauemmin.
Viinitiloilta tuttua argon-kaasua voi nyt myös hyödyntää kotioloissa. Argon on ilmaa raskaampi jalokaasu joka syrjäyttää pullossa olevan ilman (ja siinä olevan hapen) muodostaen viinin pinnalle suojakerroksen. Näin viini ei ole missään tekemisissä pahimman vihollisensa eli hapen kanssa.
Tarkempaa tietoa:
http://www.barfix.fi/fi/viinia laseittain/wine saver pro/ - sksfjs
Kyllä se maku hieman avattuna muuttuu, mutta seuraavana päivänä vielä ainakin lähes yhtä hyvää. Joten älä heitä pois vaan nauti. Ja jos ei maistu niin ruoanlaitossa sen ainakin voi hyödyntää. Tai tehdä vaikka glögiä.
- viiniholisti
Ihanaa viiniä, ihanaa rypäleistä punaviiniä! Nam, voiko olla parempaa kuin ihanasti makunystyröitä hivelevä punaviini
joka myös rentouttaa raskaan päivän päätteeksi ja laittaa ajatukset kevyemmille raiteille ja se ihana rypäleinen tuoksu
kun avaat pullollisen punaviiniä, se rauhoittaa ja pistää ajattelemaan tulevaa tyyntä kun olet juonut noin puoli pulloa
tuota herkullista punkkua, olet sen ansainnut, olet sen tarpeessa etkä ikinä voi saada siitä kylliksesi, ahh ihanaa.
Kumpa omistaisin tuota ihanaa punaviiniä useita laatikoita ja saisin juoda sitä joka päivä pullollisen tai pari niin
olisin omassa alkoholisoituneessa punaviinitaivaassani vailla huolen häivää - Japewefggwer
Ei se mene miksikåän vaikka olisi kk jääkaapis.
- TuhnuTimo
http://www.kuinka.fi/vastaus/kuinkakauansäilyy/42.php - tuon verran
- 1jep
punaviinipullo auki ilman korkkia reilun viikon voiskon tota vielä maistella ettei joudu heti päivystykseen
- Turhaa_pelkoa
Pelkkä makuhaitta, ei terveydellistä vaaraa. Jos maistuu, niin eikun ääntä kohti!
Viini etikoituu hiljalleen eikä ole enää nautittavan makuista sellaisenaan. Viinietikkaa (eli etikoitunutta viiniä) käytetään paljon ja menestyksellisesti hyväksi ruoanlaitossa.
- ponnekaasua
Kermasifonipullosta pystyy suihkuttamaan ponnekaasua viinipulloon, n. 10 sekunnin painallus riittää, sen jälkeen heti sulkee korkin tiiviisti niin sinne ei jää juurikaan happea pilaamaan viiniä. Sifonin pitää tietenkin olla tyhjä, ettei täytä sitä kermalla.
Sifoneita ja N2O patruunoita myydään kokkikaupoissa, chez mariuksessa ym. - kyytipoikana
Kyllä punaviini säilyy avatussa pullossakin korkki suljettuna juomakelpoisena jääkaapissa 3-4 vrk.
- Uusi_käytä
Muutaman päivän jälkeen kelpaa mainiosti punaviinikastikkeen tekemiseen.
- Kunnonpunkku
Ei täällä säily ainakaan seuraavaan päivään edes. Olipa avattu tai ei.
- kolmenlitranlaatikko
Entäs kolmen litran laatikko?
Luin jostain että säilyy kuukausia.
Eihän sitä tavallaan avata, vaan tiputetaan hanasta.
Ei kai siihen silloin tule mitään ilmaa sisälle edes?
Kertokaapa, ken tietää!
Olisi kiva tiputella hanasta lasin-parin verran ja säilyttää jääkaapissa.- yksturhaammatti
Toki tulee ilmaa sisälle - eihän siitä hanasta muuten viiniä ulos saisi.
Viinin säilyvyys taas on siihen lisätyistä aineista kiinni ja niitä riittää kuten sivusto kertoo http://www.kemikaalicocktail.fi/2013/11/myrkkykemikaaleja-viinissa/.
Arvottele sitten viinin makua kaikkien lisäaineiden keskellä - jotenkin laittaa viinihihistien purskuttelut uuteen uskoon - ja nämä perkeleet eivät edes dekantraa maistelemiaan vinkkuja.
Sommelieereista tulee työttömiä tätä mukaan. - LådVin
Muistaakseni laatikoissa sanotaan, miten kauan avattuna (ja avaamattomana) viini säilyy, jos kukaan ei juo sitä ennen.
- kolmenlitranlaatikko
Oikeastaan löysinkin jo vastauksen täältä:
http://www.viinikartta.fi/artikkelit/59/viinin-sailyvyys
Eli säilyy kuukauden - teastattu
Säilyy korkeintaa aamukolmeen.
- nottobefooledagain
Kauan, sillä varsinkin halvat punkut sisältävät usein rikkiyhdisteitä säilymiseen ja muita lisäaineita "maun parantamiseksi" - tosin viinihuijausten yhteydessä on vain vaihdettu etikettiä ja sommelieerit ovat "vakuuttuneet tuotteen laadusta", mikä valitettavasti kertoo paljonkin niiden huijareiden osaamisesta.
Viini on elävä tuote kuten myös olut ja paljon voi pilata jo ihan kuljetuksen ja varastoinnin yhteydessä puhumattakaan likaisista oluthanoista - olen kokenut niitä niin paljon, että nykyään juon vain pullotettua pilsua ja edes jonkintason laadunkontrolli säilyy tai on edes odotettavissa. - Anonyymi
on lento kuumailmapallolentoa https://www.kokemuskauppa.com/23-kuumailmapallolennot
- Anonyymi
Tuo se pullo tänne niin katotaan kauanko säilyy.
- Anonyymi
Kyllä se kokiksen kanssa putoo
- Anonyymi
Puolipulloa kulauttaa hyvin nopeasti napaansa nii ei pääse happanemaan. Naurettavaa edes kysellä tuollaisia.
- Anonyymi
Kerro millainen kraana sinulla on jos siitä voi kaataa pullon alas !
Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Miehille kysymys
Onko näin, että jos miestä kiinnostaa tarpeeksi niin hän kyllä ottaa vaikka riskin pakeista ja osoittaa sen kiinnostukse1323737- 851875
Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap151701Haluaisin jo
Myöntää nämä tunteet sinulle face to face. En uskalla vain nolata itseäni enää. Enkä pysty elämäänkin näiden kanssa jos541392Ylen uutiset Haapaveden yt:stä.
Olipas kamalaa luettavaa kaupungin irtisanomisista. Työttömiä lisää 10 tai enempikin( Mieluskylän opettajat). Muuttavat1221248VENÄJÄ muuttanut tänään ydinasetroktiinia
Venäjän presidentti Vladimir Putin hyväksyi tiistaina päivitetyn ydinasedoktriinin, kertoo uutistoimisto Reuters. Sen mu921228Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi321149- 681099
- 681004
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k102975