Paras sotaelokuva

hansolo2

Mitkä ovat mielestänne kaikkien aikojen paras sotaelokuva? Minulla on 2 suosikkia: Dambusters ja Pelastakaa sotamies Ryan.

46

10122

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • diapolos

      Platoon. Elokuva näyttää elokuvassa miten turmioittavaa sota voi olla ihmisen psyykeelle. Elokuva on erittäin koskettava kerronnaltaan. Mukana on monia loistonäyttelijöitä. Sotaa kritisoiva sävy vaikutti minuun paljon.

      Pannaan top 5 kuitenkin:

      1: Platoon
      2: Stalingrad
      3: Rautaristi
      4: Das boot
      5: Talvisota

      Vain yksi ameriikkilainen selvisi mukaan :O

      • mandalay

        pakko sanoa Kauriinmestästäjä. God save America..


      • Baplo

        Täytyy sanoa, että on kovaa settiä tuossa! Platoon on kyllä pirun hieno klassikko, mutta oma suosikkini lienee silti Sam Peckinpahin Rautaristi. Pirun kova leffa! Ja Das Boot on paras sukellus-sotaleffa ikinä!


    • Max T W

      Esim. Nuoret Leijonat, Patton, Länsirintamalta ei mitään uutta.

      Paras mielestäni on Ilmestyskirja, Nyt!, mutta onko se sotaelokuva ollenkaan, siitä voi keskustella...

    • eli Sodan Arvet... Ei niin perinteinen sota-leffa... Apocalypse Now yms. on tietty hyviä myös, mutta pidän tosta sotaelokuvasta eniten. Tai voiko noin raa'asta leffasta edes "pitää"..? Mut loistava jokatapauksessa. :)

    • zappp

      Ei nyt välttämättä ole parhaat, mutta mielestäni hyviä.
      Hamburger Hill(1987): Platoonin ja Full Metal Jacketin varjoon jäänyt realistinen Vietnam -kuvaus.

      Attack Force Z(1982): Tämäkin realistinen kuvaus erikoisjoukkojen toiminnasta tyynenmeren saarella toisessa maailmansodassa. Mielestäni aliarvostettu pätkä.

    • just older

      Paljon on hyviä sotelokuvia tai sotaan liittyviä elokuvia,mutta jos täytyy pistää paremmuusjärjestykseen, niin tässä oma top5.

      1. Vihollisen porteilla. (elokuvassa kaikki paikallaan, jäi vähän hiukan aikaisemmin tulleen saving private ryanin jalkoihin.)
      2. Suuri pakoretki (on vaan huippuleffa)
      3. Thin red line (hieno kuvaus ja tunnelma. Ainoa sotaelokuva, jossa on tullut tunteen pintaan ja yhdessä kohtauksessa tuntuu, kuin itse olisi mukana taistelemassa. Vaatii kyllä 2-3. katsontakertaa, ennen kuin aukeaa.)
      4. Perikato der undertang (Vaikeasta aiheesta aivan uskomattoman hyvin tehty elokuva).
      5. Das Boot (realismia, ei kliseitä vaan aidontuntuista tunnelmaa)

      Näiden lisäksi vois mainita ainakin: Rautaristi, Platoon, talvisota, letters from iwo jima.

    • Big Red 1

      oletta unohtaneet kokonaan Voittamattoman Ykkösen.

      • liittyviä elokuvia

        Katsoin juuri elokuvan BLACKBOOK, joka viihteellisyydestään ja värikkyydestään
        huolimatta on mielestäni hyvä elokuva.

        Toinen mainitsemisen arvoinen elokuva on THE BUNKER, joka on kauhuelokuvan ja sotaelokuvan yhdistelmä.


    • ...uudempia...

      ..sota-aikaan liittyviä hyviä elokuvia:

      1. BLACKBOOK, joka viihteellisyydestään ja värikkyydestään huolimatta on mielestäni hyvä elokuva.

      2. Toinen mainitsemisen arvoinen elokuva on THE BUNKER, joka on kauhuelokuvan ja sotaelokuvan yhdistelmä.

      • Sama.

        BLACK BOOK on luultavasti paras viime vuosina nämemistäni sota-aikaan liittyvistä elokuvista.
        Se ei ole synkällä tavalla realistinen elokuva, mutta hienosti kuvattuna ja toteutettuna toimii omalla viihteellisellä tavallaan.

        Elokuvan ohjaaja Paul Verhoevenhan on aiemminkin onnistunut ohjauksissaan, kuten esim. ROBOCOP ja STARSHIP TROOPERS.


    • monde

      Parhaita jotka perustuu tositapahtumiin.
      Esim.Dresden, Me olimme sotilaita, Yksi silta liikaa, Perikato jne.

    • paskaa luukun täydeltä

      Ei missään sodassa lähdetä yhtä miestä pelastamaan. Luultavasti et ollutkaan tosissasi. Voisin veikata ettet olisi armeijassa ollutkaan.

      Lisäksi vielä muita pikku virheitä:

      Alun Normandian maihinnousussa saksalaisten puiset esteet osoittavat väärään suuntaan. Ne ovat merelle päin, vaikka todellisuudessa ne olivat toisin päin kaataakseen maihinnousuveneitä, ja laskuveden aikaan ne pakottivat rannalle päässeet maihinnousuveneet myös pysymään siellä.

      Kun Normandian maihinnousua kuvataan rannalta käsin, rannalla näkyy kymmeniä liittoutuneiden sotilaita, mutta kun rantaa kuvataan saksalaisten bunkkerista, rannalla näkyy vain muutama sotilas.

      Maihinnousun jälkeen kersantti Horvath laittaa rannan hiekkaa purkkiin, jonka päällä olevassa lapussa lukee Magic Marker -huopatussilla kirjoitettuna "France". Huopatusseja ei oltu vielä keksitty.

      Useimmissa kohtauksissa Millerin partio kulkee vihollislinjojen takana keskellä peltoaukioita pelkäämättä vihollisyksiköiden kohtaamista.

      Omaha Beachilla ei ollut betonisia KK pesäkkeitä

      Elokuvan keskivaiheilla Millerin partio rynnäköi MG-42-pesäkettä vastaan suoraan edestä päin ainoastaan muutaman miehen voimin, mutta todellisuudessa he olisivat täysin alivoimaisia ja helppoja maalitauluja konekiväärille.

      Lopputaistelussa nähtävä Tiger-panssarivaunu on tosiasiassa neuvostoliittolaisen T-34-vaunun päälle rakennettu kopio. Asia on helppo havaita vaunun telapyörästöstä, josta puuttuu saksalaisvaunuille tyypillinen iso hammastettu vetopyörä, ja joka ei ole Tigerin tapaan limittäinen, vaan kaikki telapyörät ovat peräkkäin. Lisäksi tankin torni on liian edessä. Samanlainen vaunu esiintyy myös Brian G. Huttonin ohjaamassa ja Clint Eastwoodin tähdittämässä elokuvassa Kellyn sankarit vuodelta 1970.


      Toisen, liittoutuneiden pommeihin tuhoutuvan Tiger-tankin kuljettajan ikkunan paikalla on hetkeä ennen räjähdystä outo vanerilevy, johon on maalattu musta raita.

      Lopputaistelussa saksalainen panssarivaunu ampuu tykillään kirkontornia, josta Millerin partion tarkka-ampuja tulittaa saksalaisia. Vaunu on lähellä tornia ja tarkka-ampuja näkee kiikaritähtäimen läpi kuinka vaunun tykki nousee tähtäämään häntä kohti. Yhdenkään II maailmansodan aikaisen saksalaisen panssarivaunun tykki ei voi nousta lähellekään niin jyrkkää kulmaa.

      Lopputaistelussa sotamies Mellishin M1 Garand -kivääri jumittuu, ja hänen toverinsa kaatuu vihollisluoteihin. Hetkeä myöhemmin ase toimii jälleen, ilman mitään korjaustoimenpiteitä.

      Ryanin äidin vastatessa puhelimeen, on puhelimen johto kierteinen. Tämä johtomalli tuli käyttöön kuitenkin vasta 1950-luvulla.

      Lopputaistelussa kirkontornissa oleva tarkka-ampuja ampuu vihollisia Springfield M1903 kiväärillä 8 kertaa peräkkäin täyttämättä asetta . Springfield M1903 kivääreissä on 5 patruunan makasiini.

      Kersantti Horvathtilla on panssarimiehen takki koko elokuvan ajan

      • Omia huomioita...

        Sitä ollaan käyty lueskelemassa IMDb:tä...

        Kyllä olet tosiaa "huomannut" monta virhettä, ääliö :-)


      • Kuraleffafani

        Hyviä huomioita
        Nuo taisteluväline virheet on ikäväkyllä aika yleisiä. Syystä tosin. Aina ei voi saada oikeita malleja vaa, täytyy naamioida panssarivaunuja, kuorma-autoja, lentokoneita ym. ns. omista viholliseksi. Häiritsee välillä kun on ikänsä lukenut, vertaillut ym. ko. taisteluvälineistä.
        Tieto lisää tuskaa.


      • No joojoo

        Hanki elämä tai jos et muuta keksi niin mene keräämään mustikoita, mutta oikeasti ihan tyhmää hakea hakemalla virheitä... Mistä tiedät kun et sodassa ollut ja nämäkin tarinat on voinut joku kuulla oikeasti sodassa olleelta..


      • tarakkaavainen

        Toisiks viimeisimmän mäki huomasin, sinne menee vaa 5 patii, ei 8


    • redux

      Monitasoisia, visuaalisesti upeita ja ajatuksia herättäviä sotaleffoja, joista ei jännitystäkään puutu, ovat Coppola: Ilmestyskirja nyt. Malik: Veteen piirretty viiva

    • asiantuntijalta

      1. Tali-Ihantala 1944
      2. Sissit
      3. Kwai-joen silta
      4. Navaronen tykit

      • Frollo1990

        Minä vihaan sotaleffoja!


    • Sam Peckipahin Rautaristi(1976)on liian vähälle huomiolle jäänyt leffa.

      • Listaa selannut

        Minulle on jäänyt mieleen Jan Sverakin 2000 luvulla julkaisema Pilviin piirretty ja Guy Hamiltonin Taistelu Englannista, jotka puuttuvat muiden listoilta.

        Tilasin juuri kirjastosta muiden suosittelemista Stalingradin ja Sukellusvene U-96:n. Aiheet ovat kummassakin ilmeisesti aika rankkoja, ainakin tuo Stalingrad, jossa meni Saksan yksi armeija (6.) Hitlerin jääräpäisyyden vuoksi.


    • Veteranfan

      ...ja karuin sotaleffa on eittämättä Ridley Scottin ohjaama "Isku Mogadishuun"(black hawk down,2001).
      Siinä jenkit joutuvat juoksemaan karkuun häntäkoipien välissä kaikesta aseellisesta ylivoimasta huolimatta.Vaikka "vain" kokonainen kaupunki siviileitä myöten olikin heitä vastassa.Parasta elokuvassa on se todenmukaisuus,joka ei ole kaunista katseltavaa.

      • MogadishuMile

        "siviilit" jotka kantavat aseita ovat kapinallisia ja kun niitä on kaupungin verran niin on kaksi vaihtoehtoa teurastaa koko kaupunki tai sitten tehdä humanitäärinen veto ja irrotautua taistelusta..

        Mutta jenkit pärjäsi hyvin ottaen huomioon mies tappiot ja sen että somalit eivät onnistuneet tuhoamaan yhtään ameriikkalaista joukkuetta vaikka olivat saarrettuina lähes kokoajan..


    • Marienhof

      Tule ja katso
      Vain neljä päivää, vaikka ei varsinainen sotaelokuva olekaan mutta sotilas kuitenkin päähenkilönä

    • I'VEgotSPLATTERED..

      1.talvisota

      2.southern comfort (ei ehkä varsinainen sotaraina?)

      3.likainen tusina

      4.deathwatch

      5.operaatio rescue dawn

    • Billy_Ray_Curys

      1: Patton
      2: Full metal jacked
      3: Fires on the plain
      4: Talvisota
      5: Navaronen tykit

    • MarkiisiDeFuckingÅmÅl
    • IdiISmotri

      on Elem Klimovin Tule Ja Katso.

      • elmo

        tule ja katso on varsin komea...liittäisin mukaan vielä kubricin kunnian polut ja milestonen länsirintamalta ei mitään uutta...unohtamatta rautaristiä jne...gibsonin patriootti on myös kelpo kuva..tora,tora,tora,yamato,furin kazan muista japanilaisista puhumattakaan...lopuksi nyt vaikka kevyen prikaatin hyökkäys ja gallipoli...onhan näitä!!


      • äåiodrshyjuq4wi6
        elmo kirjoitti:

        tule ja katso on varsin komea...liittäisin mukaan vielä kubricin kunnian polut ja milestonen länsirintamalta ei mitään uutta...unohtamatta rautaristiä jne...gibsonin patriootti on myös kelpo kuva..tora,tora,tora,yamato,furin kazan muista japanilaisista puhumattakaan...lopuksi nyt vaikka kevyen prikaatin hyökkäys ja gallipoli...onhan näitä!!

        katoin tossa vasta the thin red linen. Onhan toi tullu monesti tv:stä mut ei oo oikeen koskaan napannu. Eikä napannu nytkään mut sinnillä katoin loppuun asti. täytyy sanoo et se leffa on täyttä paskaa. Ei mitään hyvää koko leffassa. Jos joku hyvä sota leffa pitää sanoo niin Full metal jacket on hyvä. Platoon on osaksi hyvä. Pelastakaa ryan on kans sellasta saatanan liirumlaarumia ettei jaksa kiinnostaa.
        En tiä miks se on niin vitun vaikia tehä hyviä sota elokuvia. Itteeni kiinnostaa sota elokuvissa SOTA.


    • Bonderi

      Paras on Pelastakaa sotamies Ryan.
      Melko hyviä ovat myös kotimaiset Tuntematon sotilas(1955), Talvisota, Etulinjan edessä sekä Tali-Ihantala 1944.
      Vietnam kuvista on tietysti Platoon paras. Ilmestyskirja, nyt on kans jees muuta jotenkin ei vaikuta sotaleffalta - tulee mieleen mieluummin eräänlainen road-movie.
      Mainitaan tässä vielä muutama hyvä eli mm. Yksi silta liikaa, Savior, Black Hawk Down ja Kirjeitä Iwojimalta.
      Kerran näin venäläiseltä tv-kanavalta kohtauksen paikallisesta sotaelokuvasta jonka nimeä en ikävä kyllä tiedä. Siinä oli ehdottomasti paras tykistökeskityskohtaus. Räjähdykset olivat kuin oikeasta sodasta (mitä olen dokkareista nähnyt) - äijät juoksi jysähdyksien lomassa, maata lensi taivaalle ainakin 30m korkeudelle. Ei ollut amerikka-tyylisiä bensapommeja vaan todella aidon oloisia. Kohtaus kesti minuuttitolkulla ja jytinää piisas. Kuinkahan moni kuoli elokuvaa kuvattaessa.
      Surkeista sotaleffoista on pakko mainita juuri hankkimani Battle of Bulge eli taistelu Ardenneilla. Siinä on leffa jossa on varmaan eniten virheitä todellisuuteen nähden (elokuva on tosipohjaisten tapahtumien kuvaaja). Jos tankkeja haluaa nähdä eikä välitä siitä että kakikki tankit on amerikkalaisia 50-luvun tankkeja niin voi olla jopa tyytyväinen näkemäänsä. Taistelut on kuvattu Wahingtonin osavaltiossa joka ei todellakaan näytä Ardenneilta. Länkkäri fiilis tulee.

    • Stanley-fani

      Full Metal Jacket on katsomisen arvoinen, ehdottomasti :)

    • yksi parhaimmista..

      The Hurt Locker!

      • himoksen sotilas

        Juu. Hurt Locker kolahti myös täällä! Mielenkiintoinen leffa!


    • Carl G.E Mannerheim

      Sissit, Talvisota, Tuntematon Sotilas, The Hurt Locker, Pelastakaa sotamies Ryan, Hamburger Hill, Nuoret Leijonat, 300 (periaattessa sota sillä siinä soditaan paljon), Rauraristi, God save America.... ja tottakai....


      UNELMATARHA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! K-18!!!

    • hyviä sotaelokuvia

      Starship Troopers
      The Supernaturals
      Terminator Salvation
      Star Wars
      Dog Soldiers
      Wing Commander
      The Bunker
      The Last Starfighter
      Deathwatch
      Red Sands
      Outpost

    • Capitain Haddock

      • Ilmestyskirja. Nyt.
      • Kauriinmetsästäjät
      • Rautaristi
      • Gallipoli
      • Inglourious Basterds
      • Likainen Tusina
      • Tohtori Outolempi

      Ja oishan noita lisää

    • Pvt.Ryan

      Kyllä Apocalypse.Now. ja sitten Platoon ovat ehläpä parhaat sotaelokuvat joita olen nähnyt

    • leffojen ystävä

      Olen katsonut paljon leffoja mutta täytyy mainita suosikki sotapätkäksi: isku mogadishuun...sota kuvattu aika realistisesti(sen mitä nyt armeijan käyneenä luulen tietäväni sodasta) sitten tykkään tietysti platoon, ilmestys kirjasta, sodanarvet(pyörii muuten nytten usein viasat classikilla) kirjeitä iwo jimalta ja isiemme liput, olimme sotilaita, das boot siinäpä niitä. sitten pitää mainita sarjoista gill generation...varmaan aika realistinen kuvaus nykysodasta idässä.

    • ivuyri76fku

      Hot Shots!

    • naapaalm

      Platoon
      Full Metal Jacket
      Ilmestyskirja. Nyt.
      Isku Mogadishuun

    • Sotakooho

      We Were Soldiers, Black Hawk Down, Talvisota, Heartbrake bridge ja sotasarjat Band Of Brothers ja lähes yhtä kova The Pacific

    • åke

      mihin on unohtunut kanal ? ehdoton sotaelokuvien helmi.
      kanal - kirottujen tie (1957)

    • General Lee

      On muistakin sodista tehty elokuvia kuin 2 maailmansota tai Vietnamin sota. Amerikan sisällissodasta kertova Gettysburgin taistelu on katsomisen arvoinen pitkästä kestosta huolimatta. samoin Gods and Generals.

    • Vekkuli-myyrä

      Uhma

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      275
      2911
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      215
      1880
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      59
      1552
    4. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      2
      1320
    5. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      77
      1208
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      259
      1148
    7. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      80
      1042
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      52
      983
    9. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      80
      941
    10. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      142
      804
    Aihe