Biofysiikka - opiskelu, työllistyminen, jatkokoulutt.?

mitästekis

Heip, onko kenelläkään omakohtaista kokemusta tai enempi tietoa biofysiikan opiskelusta ja mahdollisesti työllisyysnäkymistä? Samoja asioita kysellään täälläkin eri aloihin liittyen, mutta mitenkä on tuon biofysiikan laita?

Oulun yliopistoon olen ajatellut hakea nyt keväällä biofysiikkaa lukemaan, mutta tuo fyysikoiden työllistyminen hieman mietityttää. Ja lisäksi, lueskelin esimerkiksi sairaalafyysikon hommista (vaikutti mielenkiintoiselta), mutta epäselväksi jäi että miten todennäköistä on päästä valmistumisen jälkeen opiskelemaan ks. ammattiin? Biofysiikka antaa käsittääkseni valmiudet siihen, mutta todellisuudessa miten vaikeaa se on? Tai työllistyminen yleensäkin alalta?

Kaikki tieto otetaan mielellään vastaan! :)

6

5762

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ..........

      Sairaalafyysikoillehan on ainakin Helsingissä oma linjansa. En itse usko että biofysiikka antaa hirveän hyvä valmiudet noihin hommiin, tiedä sitten onko Oulussa erilaista kuin täällä.

    • salmo salar

      Sairaalafyysikoille on tosiaan oma erikoistumislinjansa ja työllisyys on käsittääkseni erinomainen. Tosin sairaalafyysikon koulutus on Suomen pisin - kaikki opiskelevat tohtoreiksi.

      Jos sairaalahommat kiinnostaa, voisin suositella Helsingin yliopistoa. Siellä voi opiskella halutessaan myös biofyysikoksi. Tosin näiden työllistymisestä en osaa sanoa mitään, mutta fyysikoilla pitäisi olla kyllä kautta linjan hyvä työtilanne. Kuten kovissa tieteissä yleensäkin.

    • bf-opiskelija

      Hei!

      Mukavaa, että joku on kiinnostunut biofysiikasta - itse olen neljännen vuoden biofysiikan opiskelija.

      Ensinnäkin opiskelusta: biofysiikan opiskelu on mielenkiintoista, mutta kohtuullisen vaativaa. Alan poikkitieteellisyydestä johtuen pakollisia kursseja joutuu käymään erittäin paljon, ja varsinaiseen biofysiikkaan pääsee kiinni vasta toisena tai kolmantena opiskeluvuonna. Ei siis kannata säikähtää jos eka vuosi on täynnä pelkkää matematiikkaa, fysiikkaa ja sähkötekniikkaa :)

      Suuntautumisvaihtoehtoja bf:llä on kaksi: solujen ja molekyylien biofysiikka sekä lääketieteen tekniikkaan liittyvä biofysiikka. Ensinmainitun linjan opiskelijat työllistyvät yleensä tutkimushommiin yliopistossa, kun taas toisen linjan immeiset työllistyvät sairaaloihin, yrityksiin ja muihin vastaaviin. Linjojen välinen jako on tosin hyvin häilyvä, eroa ei ole kuin ehkä muutamassa valinnaisessa kurssissa. Suuntautumisvaihtoehto valitaan maisterivaiheessa, joten aikaa on kyllä miettiä kumpaan haluaa.

      Työllistymisestä: Viime syksynä tehtiin opiskelijoiden toimesta hieman kartoitusta työllistymistilanteesta, ja todettiin, että joka ikinen valmistunut biofyysikko on koulutusta vastaavassa työssä, ei siis missään marketin kassalla :) Biofyysikkojahan valmistuu vuodessa noin viisi, joten kovin paljon tunkua työmarkkinoille ei ole ja töitä kyllä löytyy.

      Biofysiikka antaa todella myös mahdollisuuden jatkokouluttautua sairaalafyysikoksi. Sairaalafyysikoksi kouluttautuminen tapahtuu (FM-tutkinnon jälkeen) työskentelemällä sairaalassa erikoistuvan fyysikon virassa neljä vuotta ja suorittamalla vähintään lisensiaatintutkinnon. Näitä erikoistuvan fyysikon virkoja on Suomessa yhteensä 12, joten paikkoja ei ole kovin monta. Sairaalassa on kuitenkin näiden virkojen lisäksi monia muita työmahdollisuuksia, joiden kautta on hyvä kartuttaa työkokemusta ja sitten hakea koulutusvirkaan. Sanoisin, että biofysiikalta on ihan hyvät mahdollisuudet päästä tuohon virkaan - tai ainakin toivoisin näin, sillä itselläni on tähtäimessä kyseinen ammatti ;)

      Lisätietoja löytyy esimerkiksi biofysiikan jaoksen sivuilta (http://physics.oulu.fi/bf.php ) ja sairaalafyysikoksi opiskelusta Sairaalafyysikot ry:n sivuilta (http://www.sairaalafyysikot.fi/ ). Jos jäi jotain kysyttävää niin jätä mailiosoitteesi, vastailen kyllä mielelläni kysymyksiin :)

      • aloittaja

        Oli mukava kuulla enempi biofyysikan opiskelusta, varsinkin kun sitä olen todennäköisimmin menossa syksyllä opiskelemaan. Vielä semmoinen tuli mieleen, että miten varmaa on päästä opiskelemaan biofysiikkaa, jos ja kun tulee valituksi fysiikan koulutusohjelmaan? Eli pääsevätkö kaikki lukemaan sitä mitä haluavat?

        Tuo sairaalafyysikon homma on kyllä omankin korvan taakse jäänyt muhimaan. Työ vaikuttaa mielenkiintoiselta ja työympäristönä sairaalakaan ei ole vieroksuttava. Lääkärinhommat eivät kuitenkaan kiinnosta, joten tämä vaihtoehto tuntuu entistä mieluisammalta :)

        Vielä tuosta opiskelusta, että otetaanko tuo mahdollinen sairaalafyysikon uraan tähtääminen huomioon jo biofyysikko-opinnoissa? Oletko jotenkin huomioinut tämän opiskelussasi, tai voiko opintosuunnitelmat tehdä jotenkin sitä silmälläpitäen? Ja tiedätkö millaisiin tehtäviin lääketieteen tekniikkaan suuntautunut biofyysikko päätyy, jos tuota sairaalafyysikkoa ei ota huomioon? Sairaalan puolella, teollisuudessa ymym..

        Suurin osa varmasti selviää viimeistään syksyllä, jos (ja kun) opinnot alkavat. Mielenkiinnolla kuitenkin perehdyn jo tässä vaiheessa tulevaan, niin ei ole ihan yhtä pallo hukassa kuin muutoin olisi:) sähköpostiin voi toki myös vastailla, eli se on famel(at)jippii.fi. Muutenkin saapi kertoilla yleisesti opiskelun sujumisesta ja biofysiikan laitoksesta!


      • 1234

        Osaisikohan joku sanoa millä lailla tuo yliopiston biofysiikka eroaa TKK:n bioinformaatioteknologian biologisen fysiikan suuntauksesta? Entäpä TKK:n lääketieteellinen tekniikka, onnistuukohan siltä pohjalta sairaalafyysikon hommat?


      • samaa..
        1234 kirjoitti:

        Osaisikohan joku sanoa millä lailla tuo yliopiston biofysiikka eroaa TKK:n bioinformaatioteknologian biologisen fysiikan suuntauksesta? Entäpä TKK:n lääketieteellinen tekniikka, onnistuukohan siltä pohjalta sairaalafyysikon hommat?

        En vain oikein saanut kunnolla selkoa sairaalafyysikon koulutuksen kulusta (pk-seudulla) eli kysyisin siitä tarkemmin tietoja.

        Löysin siis tällaisen kuvan asiasta:
        http://www.physicomedicae.fi/index.php/koulutus/sairaalafyysikoiden-erikoistumiskoulutus

        Sen ainakin sain selville, että Helsingin yliopistossa voi fysiikassa valita erikoistumislinjaksi bio- ja lääketieteellinen fysiikan eli tämä olisi yksi väylä.

        Toinen vaihtoehto koskee tosiaan TKK:ta. Pitäisikö siis valita teknillisen fysiikan ja matematiikan ko. ja ottaa sieltä lääketieteellisen tekniikan kursseja? Olenko täysin hakusessa?

        Samoin myös Tampereen teknillisen suhteen olen täysin eksyksissä. Lääketieteellisen fysiikan kohdalla sanotaan, että

        "Tutkinnot, joihin opintokokonaisuus voidaan sisällyttää:
        Sähkötekniikan koulutusohjelma - Diplomi-insinöörin tutkinto"

        Onko tämä siis se ainoa oikea reitti sairaalafyysikoksi Tampereella vai onko muitakin vaihtoehtoja koulutusohjelmien suhteen TTY:lla?

        Jos päämäärä on sama (sairaalafyysikoksi opiskelu), niin onko se makukysymys haluaako lähteä liikkeelle maisterina vaiko dippa-inssinä?

        ISO kiitos vastauksista, olen tätä ajatusta pyöritellyt mielessäni vasta pari päivää, joten kaikkea en ole ehtinyt täydellisesti selvittää :)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      78
      1805
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1689
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1514
    4. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1194
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1193
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1182
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1136
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1131
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      6
      1119
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1104
    Aihe