Terapia tuhoaa ihmissuhteet!

Anonyymi

Lainaus eräältä palstalta:

"Terapia tarpeellistako?(1):Menetin ystäväni Minnan juuri tällaisen tapauksen vuoksi , muutaman terapiakäynnin jälkeen hän hankkiutui kaikista ystävyyksistä niin työpaikalla kuin siviilissäkin . Ystävän nimi on tässä muutettu , mutta tosi on ettei minua kuuppatohtoriin saisi , himmenee viimesetkin . "

Ei ehkä voi yleistää,mutta joidenkin kohdalla pätee kirjaimellisesti (oma kokemus)!

Joskus kuulee varoituksia,että terapia voi muuttaa kaiken - voihan se,ja joskus ikävälläkin tavalla.

Kun ihminen menee terapiaan,niin hän EI välttämättä ensiksi ajattele sitä,että MYÖS terapeutti käyttää valtaa - terapeutin oma arvomaailma ja rakenteellinen valta:luodaan käsitteitä,tulkintoja... - eikä välttämättä rakentavalla tavalla.

Herkkä potilas,joka ei ole tottunut kriittiseen ajatteluun,saattaa helposti ajautua tilanteisiin - terapian siivittämänä - joista lopulta koituu enemmän vahinkoa kuin hyvää.

8 kommenttia

Vastaukset

 • huonoja kokemuksia terapeuteista. Pahoin heistä oli henkilö, joka jumaloi Freudia ja oli sitä mieltä, että ihminen on mielisairas, jos kasvaa ilman isää. Puhui vain seksuaalisuudesta koko ajan. Pelkkää pornoa koko vastaanotto ja tällaista maksetaan verorahoilla HUS:n toimesta!

 • Ei pidä käydä väärällä terapeutilla!

  Terapeutin ei tule pyrkiä vaikuttamaan asiakkaan henk.koht päätöksiin millään tavalla.

  Joten en allekirjoita kommenttia lainkaan. Terapia käydään asiakkaan päässä täysin ja niillä ehdoilla jokka sieltä tulee. joskus se saattaa sisältää kontaktin lopettamista tiettyihin ihmisiin, mutta aloite tähän pitää tulla asiakkaalta itseltään ei terapeutilta.

  Mun terapia ei ole vaikuttanut ihmissuhteisiin. Lähinnä ehkä vaan positiivisellä tavalla jos jollain.

 • Pitää ottaa huomioon, että terapeutti on vain ihminen. Yhdessä tiedelehdessä oli hiljattain juttu naisesta, joka alkoi kuvitella itselleen sivupersoonia, koska terapisti uskotteli niitä olevan.

 • Se on totta, että terapia voi muuttaa ihmissuhteita. Minuakin varoiteltiin siitä.

  Kyllä ihmissuhteet ovat minullakin muuttuneetkin, mutta ainakin minun kannalta se on vain hyvä juttu. Karsin pois epäterveitä ihmissuhteita. Olen alkanut hiljalleen oppia sanomaan ei (en ehkä vielä kovin hyvin ääneen, mutta mielssä ainakin). Olen alkanut oppia kieltäytymään kynnysmaton ja tiskirätin virasta. En halua olla enää tekemisissä sellaisten ihmisten kanssa, joiden läsnäollessa ahdistun ja alan voimaan pahoin. Ennen olin vain velvollisuudentunnosta ja pelkästä kohteliaisuudesta. Mutta ihmisen elämäntehtävä ei ole olla olemassa vain muita varten silläkin uhalla, että samalla voi itse todella pahoin.

  En tiedä, elvytänkö jäihin laittamat ihmissuhteet joskus tulevaisuudesssa. Ainakaan nyt minulla ei ole vielä voimavaroja alkaa niistä keskustelemaan ja yrittää kunnostaa niitä sellaisiksi, että olisin niissä tasaveroinen ja ihmisenä kohdeltu. Mutta sen veran olen jo voimissani ja tervehtynyt, että jaksan irrottautua niistä. Se on jo saavutus minun näkökulmasta, mutta ei tietenkään sen toisen osapuolen näkökulmasta.

  Ainakaan minun terapeutti ei ole koskaan manipuloinut minua, mutta on kyllä saanut minut huomaamaan, että en ole osannut vetää rajoja ja siksipä juuri sairastuinkin.

  • Olen kokenut oman terapiani samalla tavoin kuin yllä kirjoittava. Kaikki on suhteellista, terapiassakin.

 • Muutamalla terapeutilla käynyt,kun on ollut kun ollut "pakko",että viranomaiset olisivat tyytyväisiä ja korvauksia tippuisi.

  Yleisesti ottaen terapeutit eivät ole kovinkaan älykästä porukkaa.Jotenkin onnistuneet tekemään itsensä "tarpeellisiksi".

  Käynnit täydellistä ajanhaaskausta.En tule suosittelemaan kenellekään.

  • Minä suosittelen ainakin kokeilemaan terapiaa ja jos terapeutti ei miellytä niin vaihtoa toiseen.
   Ei terapiasta voikkaan olla apua jos menee sillä asenteella ettei se auta. Tällöin sitä apua ei ota vastaan.

   Itse olen hyötynyt terapiasta. Olen terapian avulla mm. oppinut tunnistamaan tunteita.

 • Amen:
  "Kun ihminen menee terapiaan,niin hän EI välttämättä ensiksi ajattele sitä,että MYÖS terapeutti käyttää valtaa - terapeutin oma arvomaailma ja rakenteellinen valta:luodaan käsitteitä,tulkintoja... - eikä välttämättä rakentavalla tavalla."

  Ja tähän "Terapeutin ei tule pyrkiä vaikuttamaan asiakkaan henk.koht päätöksiin millään tavalla. "
  -> Kyllä ne vaikuttaa. JA PALJON!

  Eli terapeutin oma arvomaailma vaikuttaa ja jos omat päätöksesi olisi ristiriidassa terapeutin mielestä järkevistä vaihtoehdoista, sen kyllä näkee. Elämäni hirvein matka oli erään psykodynaamisen matkassa.

  Ja näistä ei voi valittaa, tai teoriassa voi mutta ikävän raskas prosessi. Toisaalta pitäisi kyllä tehdä valitukset, jos niitä tulee useampia voi terapeutti menettää toimilupansa. Ja sellainen terapeutti, joka saa useita valituksia joutuukin hyllytytetyksi. Sen verran vaarallista touhua epäonnistuessaan tai mikäli terapeutti ja asiakas eivät kohtaa.

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.