Mansikkamaan perustaminen?

ei viherpeukalo

Kertokaa, mitä pitää ottaa huomioon manssumaata perustettaessa. Pohja on savimaata (vanha pelto) ja paikka on aika aurinkoinen?

Kuinka paljon tarvii multaa? Entä kuinka paljon pitää aluksi kastella ja lannoittaa? Mikä olisi kestävä lajike?

10

11933

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • miu

      Käy katsomassa puutarha.net tai googleta mansikkamaan teko

    • mansis

      Meillä mansikkamaa peustettiin vanhaan peltoon,ei lannoitettu, muovit vaan ja taimet sinne. Polka on maukas ja kestävä lajike,ihan ammattiviljelijöiden käyttämä.

    • Minna-Liisa78
    • viherpeukalo...

      Mut sen verran omasta mansikkamaan perustuksesta, että ekaks lannotettiin maa karjanlannalla, ja sitten käänneltiin ja väänneltiin maata melko perusteellisesti. Mansikkapenkit kannattaa tehä sellasiin suht leveisiin (riippuu muovin leveydestä)korotettuihin penkkeihin/penkereisiin. Kuokalla voi tehä jos selkä kestää.
      Sitten vaan muovit päälle ja reunat peitellään hyvin. Penkereet on siitä hyviä, ettei vesi seiso mansikkamuovin päällä, eivätkä muovin reunoissa kasvavat rikkaruohot ylety mansikkapensaisiin. Lisäksi ruohonleikkaus penkkien väleistä sujuu melkein kuin tanssi, kun ei tule ajettua vahingossakaan mansikkapuskien yli. Miinuspuoli onkin se, että räkättirastaat saattavat nähdä mansikat paremmin, mut niitä varten onkin keksitty verkot.
      Istutettavista taimista sen verran, että paras istutustaimi on ensimmäinen taimi, jos siis leikkaat rönsyistä syksyllä. Kaikkein parasta olisi laittaa taimet syksyllä, elokuussa, valeistutukseen vaikkapa kasvimaan laidalle. Sitten niitä pitää muistaa kastella. Alkesästä valeistutuksessa olleiden taimien juuret ovatkin sitten niin vahvat, että ne lähtevät helpommin kasvamaan mansikkapenkkeihin istutettaessa.
      Istutusvaiheessa taimet kannattaa istuttaa penkkeihin hiukan lomittain (siksak-kuvioon)etteivät pensaat kasva toisiinsa kiinni. Taimia pitää kastella päivittäin. Ainakin jos mansikkamaa tulee rinteeseen ja jos ei sada.
      Ja mitäs vielä... Polka on hyvä lajike, mutta vanha kunnon Senga vielä parempi. Ainakin minun mielestä. Onnea perustukseen :)

    • mansikkamaanpitäjär

      Oma maa hevosenlantaa ja jotain multaa sekoitettuna..mehukkaita ja isoja tuli jo ensimmäisenä kesänä kun istutti.

      Kannattaa muistaa jättää pari kymmentä senttiä väliä aina taimien välille, ja istuttaa taimet siksakkiin.


      Jännittää että miten makoiset mansikat tänäkesänä tulee kun haastavat että toisena kesänä tulee paras sato :9

    • puutarhuri87

      mansikka ei viihdy kovin kaksisesti savimaassa, että hiekkaa ja turvetta pitää saveen lisätä ainakin 5cm kerros kumpaakin lapion syvyyteen muokattuna tai tuoda uudet mullat. Ohjeet hyvien muovitettujen penkkien tekemiseen löydät suomalaisista puutarhakirjoista, eli kirjastoon mars. Ei mansikoita sen enempää lannoiteta kuin mitään muutakaan, lannoitepaketeissa on ohjeet. Muista myös kalkki!

      Päivittäinen kastelu on hölmön hommaa, siinä pikku taimet kasvattavat juurensa vain pintaan eikä syvälle, jossa kosteus pysyy paremmin. Eli pintakastelu lisää kastelun tarvetta. Kastele 30-40l/neliömetri istutettaessa (ja myöhemminkin) jos maa ei ole kosteaa ja peitä harsolla tai kata maa muovilla/oljilla. Harsolla peittäminen pitää linnut parhaiten poissa, koska meillä ainakin räkättirastaat saivat verkon läpi mansikat ihan ongelmitta. Investoi kunnon UV-kestävään harsoon.

      kannattaa valita kasvitauteja ja tuhohyönteisiä kestävä lajike, ellet sitten halua viettää kesiäsi suihkutellen hirveän hintaisia mömmöjä purkkitolkulla mansikoihisi. ammattiviljelyyn sopiva lajike ei välttämättä ole yhtä hyvä kotitarveviljelyyn.

      itse kasvatan vain kuukausimansikkaa, josta saa satoa koko kesän ja ovat terveempiä ja helppohoitoisempia kuin tavallinen puutarhamansikka. Ja saahan nykyään ahomansikan siemeniäkin.

    • Seinäjoenlikka

      MEILLÄ MANSIKKAMAA ON PERUSTETTU HARMAASAVI PELLOLLE "TIILISAVI"LEHEMÄN SONTAA RUNSAASTI SYKSYLLÄ LANNOITETTU MANSIKKAMAAN LANNOITTEELLA KEVÄÄLLÄ RÖNSYT POISTETTU,ÄLÄ LEIKKAA MANSIKAN LEHTIÄ POIS SADON JÄLKEEN JÄTÄ YLI TALVEN LEHDET JUURISTO IMEE LEHTIVIHREÄN JUURISTOON SEURAAVAN KEVÄÄN RAVINNOKSI.MANSIKKAMAANI ON YLI 20 VUOTTA VANHA JOKA VUOSI MANSIKKAA TULEE PALJON YLI OMAN TARPEEN.

    • Seinäjoenlikka

      JÄI SANOMATTA' ÄLÄ LAITA HARSOKANGASTA MANSIKALLE:HOMESIENET VARMASTI VIIHTYY HYVIN,MANSIKOIDEN LEHDISSÄ EI SAA OLLA KOSTEUTTA RIITTÄÄ KUN MAA ON KOSTEA.

    • Runsaastiorgaanista

      Runsaasti orgaanista lannoitetta. Käytän rakeista kananlantaa ja hevosenlaantaa. Rakeinen on helppoa käsitellä ja kuljettaa ja jakaa. 20 kg säkki riittää muutamalle metrille ja keinolannoitteilla voi terästää alkuun lähtöä.

    • ostaraa

      Laitoin muutamia kuukausimansikoita maahan. Luulin löytäneeni mainion asian, kun mansikkamuovin sijaan ostin muovikangasta, jonka piti olla vettä läpäisevää. Mutta oli tosi hankalaa ensin edes saada taimet istutettua viiltojen läpi, ja kastelukaan ei onnistunut suunnitelmien mukaan. Vesi valuu suoraan syrjään matalalta kumpareelta, jollaiseksi olin mansikkapenkin muotoillut. Kuin vesi hanhen selästä. Mitä teen väärin? Olisiko 'kangas' pitänyt leikata suikaleiksi, vaikka ne olisivat kyllä pahasti ruopuneet reunoistaan? Muuttuuko kangas paremmin läpäiseväksi ajan kanssa? Menikö raha hukkaan?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      67
      6649
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      28
      4300
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      271
      2730
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2060
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1603
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1417
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      55
      1131
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1117
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1094
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1051
    Aihe