Tarkkaavaisuuhäiriöstä

kysyisin

Oma lapseni on ekaluokkalainen.

Peppu ei pysy penkissä ns.komea sekuntia kauempaa olipa hän sitten koulussa tai kotona.

On myös luonteeltaan; hyvin sosiaalinen,impulsiivinen(osallistuu usein ikäänkuin huomaamattaan ns. tyhmien tekoon,miettimättä seurauksia),lyhytjännitteinen(aikas rajähdysherkkä ajoittain),
oma-alotteinen,ylivilkas,todella paljon ulkona liikkuva,hajamielinen(hukkaa tavaroita ulos,eikä muista mihin jätti mitäkin.

Koulussa keskittyminen herpaantuu,mutta suoriutuu tehtävistään kuitenkin hyvin,(matematiikassa hyvä,lukeminenkin sujuu hyvin ja muut kirjoitus tehtävät onnistuvat kunhan saa istumaan paikoillaan).

Mietin että onko tuollainen ns. normaalia,mistä ja miten erottaa ns.normaalin tietynlaisen tempperamentin omaavan lapsen tarkkaavaisuushäiriöstä?Milloin ns. normaalius muuttuu häiriöksi?

Lapseni on aina ollut hyvin vaativa.Vauvaikäisenä valvoi(ja huusi kaiket yöt),ja taisi olla reilusti yli 3v.kun vasta nukkui öitään kunnolla.On ollut siis todella vaativa lapsi kaikin tavoin.Hän on lapsikatraan nuorin,ja nyt on myös hänen 14vuotiaalla sisaruksellaan alettu epäilemään jonkinasteista tarkkaavaisuushäiriötä.

Joten ollakko huolissaan,ja mistä lähden apua hakemaan?Jos jollain on viisaita neuvoja,kiitollisena otan niitä vastaan.

6

790

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Annio

      Lapsesi on nyt koulupsykologin 'vaikutuspiirissä'. Meillä on nyt kouluuntutustumisissa moneen kertaan painotettu, että tulevia ekaluokkalaisiamme käy seuraamassa myös koulun erityisluokanopettaja, ihan periaattessa, että käy kaikki oppilaat läpi.

      Voisithan varmaan ottaa siis yhteyttä ensin omaan opettajaan (häneen tietenkin oletkin ollut yhteydessä, sehän on selvä), kysyä häneltä, onko erityisopettaja käynyt luokassa. Sitten ottaa häneen yhteyttä, ja tietenkin suoraan yhteys koulupsykologille. Kyllä koulupsykologi ottaa asianne vakavasti ja luultavasti ainakin aluksi kutsuu lapsenne muutamille käynneille, jolloin voi kartoittaa asiaa. Siitäpä kai se alkaisi asiat edetä.

    • VEP-palvelusta?
    • AD/HD n äiti

      Heippa,

      mitä oireita o ollut aikaisemmin muuta kun tuo tavaton rauhatttomuus pienenä?

      Aivan ensimmäisenä pyydä neuvolasta ja koulussakkin pitäisi olla näitä erityisiä istuin tyynyjä "munkkeja" jotka on suunnteltu keskittymishäiriöisten lasten istumisen ja keskittymisen parantamiseen.Meillä on auttanut huomattavasti.

      Voin vaikka meilailla lisää jos haluat.
      Itselläni vaikea AD/HD tytär joka sai diagnoosin kesällä ennen kouluun menoa,nyt 3.luokka lähenee loppuaan.

      • ap.

        Muistan vain tuon että lapsi valvoi yönsä enimmäkseen,alkoi hyvin aikaisin liikkumaan,ja sen jälkeen onkin ollut menoa.

        Muistan kuinka hän aina sohlasi ja sotki sisarustensa tekemisiä,huoneesta kuului aina "Ei ....",josta tiesin että siellä tuo nuorimmainen taas sählää.
        Olin kotiäitinä lasten ollessa pieniä,ja asuimme vuosia maalla,joten lapsen kanssa pystyin olemaan paljon.

        Sai hän muistaakseni niitä kiukkukohtauksiakin,mutta en tiedä miten ne muista lapsien saamista erosivat.Kun on kyse nuorimmaisesta,jotenkin hänen kanssaan on tullut oltua enemmän.

        Nuorimmainen oli vasta 3vuotias kun hänen isänsä muutti kotoa pois,joten ehkä aikani meni selviämiseen arjesta enemmänkin, kuin että olisin tarpeeksi yksilöllisesti lapseni kehitystä seurannut.Hänellä siis useampia sisaruksia.

        Kuitenkin lapsi ollut päiväkodissa hoidossa 3vuotta,joten ihme ettei siellä mitään ilmennyt?

        Kuitenkin kertoisitko minkä kanavan kautta sait avun lapsellesi?Entä millaisia "oireita"lapsellasi oli,että lähdit apua hakemaan?Tietäisin sitten mihin kiinnitän huomiota ja mistä lähden itse apua hakemaan.
        Nyt syyllistän tietenkin itseäni,ja mietin olenko tehnyt/toiminut jossain kohdin aivan väärin?

        Perheneuvolaan on täällä pitkät,kuukausien, jonot..ja tuntuu että apua olisi lapselle saatava nyt.


    • tärkeitä asioita onkin
    • kutri

      Tyttärelläni on dg:nä tarkkaavaisuushäiriö. Hän aloitti tänään toisen luokan erityisluokassa, jonne onneksemme pääsi suoraan päiväkodin erityisryhmästä eli aloitti eka luokan pienryhmässä.

      Löysin tuosta kirjoituksesta paljon samankaltaisuutta oman lapseni kohdalta; sosiaalisuus, impulsiivisuus, lyhytjännitteisyys, hajamielisyys ts.unohtelee myöskin asioitaan ja tavaroitaan, vilkkaus. Tyttäreni on myöskin hankala kestää ns.siirtymätilanteita, esim.kaverin luota lähteminen tai jos esim.olemme menossa kotiin ja päätänkin ajaa kaupan kautta, on tämä lapselle todella vaikeaa.

      Koulussa on keskitasoa, lukeminen sujuu joten kuten, matematiikassa hyvä, kun vaan viitsii tehdä. Luokassa kuulemma herkästi ottaa pellen-roolin, lähtee muiden juttuihin mukaan ja heittää vielä löylyä lisää näissä tilanteissa. On liikunnallinen, omaa hyvän lauluäänen ja piirustustaidon. Ja vaikka unohtelevainen niin esim.laulujen sanoja muistaa todella hyvin. Ja vaikka tarkkaavaisuus saattaa herkästi herpaantua, on hän aina kuitenkin pystynyt keskittymään hyvin mukaviin asioihin, mm.rakenteli 200 palan palapelejä 5-vuotiaana ja silloin ei kyllä mikään olisi voinut häiritä.

      Tyttäreni siirtyi päiväkoti-ikäisenä tavallisesta pkoti ryhmästä erityisryhmään lähinnä puheen kehityksen viivästymän vuoksi ja sai noina vuosina dysfasia dg:n, joka kuitenkin nyt poistunut viimeisimmästä lääkärin lausunnosta.

      Kannattaa mielestäni olla kouluun päin yhteyksissä, ottaa asia puheeksi opettajan kanssa. Koululääkäri on myöskin taho, johon kannattaa olla yhteydessä. Koulussahan toimii oppilashuoltoryhmä, joka auttaa myöskin näiden asioiden eteenpäin viemisessä.

      Lämmintä sysksyn alkua!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      110
      8356
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      40
      2545
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      121
      2263
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      23
      1936
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1674
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1499
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      16
      1452
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1399
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1272
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      12
      1183
    Aihe