Minkä ikäisenä lapsi kouluun??

anaina

Tässä tulevaisuutta olen mietiskellyt ja varsinkin mikä liittyy eskariin ja koulun aloittamiseen. Meillä poika täyttää lokakuussa 5 ja nyt sit mietiskelen että onko ensi vuonna jo aika laittaa esikouluun ja siitä seuravana kouluun??. Hän on nimittäin vuotta "edellä" muista tarha kavereista ja istuu enemmän kuin mieluusti 4 tuntia ja piirtää tai tekee "koulujuttuja".
Miten teillä muilla? Milloin olette laittanut lapset kouluun / eskariin?

jotenkin vaan tekis mieli pitää lapsi tarhassa ja kotona niin pitkään kuin mahdollista...kyllähän sielä "aikuisen" maailmassa ehtii olla. =)

7

6372

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • esi- ja alkuope

      ilmoitat lapsesi aloittamaan eskarin sinä vuonnakun täyttää kuusi vuotta ja oppivelvollisuus alkaa Suomessa sinä vuonna kun lapsi täyttää seitsemän vuotta, joten ihan rauhassa sinne asti olet lapsesi kanssa kotona ja päiväkodissa. Ja esiopetustahan annetaan päiväkodeissa, eli eskarivuoden vielä päiväkodissa ja sitten kouluun. KOulu kyllä ottaa huomioon sellaisenkin lapsen terpeet, joka osaa tullessaan jo lukea tms.

      • emmi älä

        Anna lapsen olla pieni. Vaikka osaisi mitä taitoja, hän tuskin on sosiaalisesti niin kovin edistynyt, että turhautuisi siellä päiväkodissa.

        Neroja tuppaa syntymään harvoin, lapset tarvitsevat lapsuuden vapautta niin kauan kuin mahdollista. Koulunaloitus on todella vaativa muutos lapsen elämässä. Kerätkää siihen kaikki mahdolliset eväät niin kauan kuin mahdollista. Koulussa kyllä huomioidaan (niin hyvässä kuin pahassa)nekin lapset, joilla on tiedollisia valmiuksia runsain mitoin, mutta ei ikävä kyllä vielä koululaisen kypsyyttä.


      • också esi- ja alkuope

        Lapsi ehtii kyllä ajallansa joka paikkaan, niin esikouluun kuin ekaluokallekin. Ei se autuus tule kiirehtimällä. Mukavaa, että lapsella on vahvuuksia, mutta ne kantavat omassa ikäluokassa paremmin kuin jos olisi altavastaajana vanhempien lasten joukossa.
        Niin, esikoulu on meillä koulun yhteydessä ja se on verraton silta tutustua tulevaan ympäristöön ja silti saa vielä tehdä asioita ja oppia oman tahdin ja ikäluokan mukaan niin sosiaalisia kuin akateemisiakin taitoja. Kynnys madaltuu ja opintie on sujuvampi. Lapsuus ei katoa minnekään.


    • .................

      Aivan, aikuisen maailmassa ehtii olla sitten isonakin. Alle kouluikäinen lapsi on vain 7 vuotta. Se on tosi lyhyt aika. Mielestäni lapsen kannattaa antaa ihan rauhassa olla vielä ilman esikoulua/koulua. Koulussa ehtii sitten olla 9 3 mahdollisesti jopa 10 vuotta siihen lisää riippuen ammattivalinnoista. Siinä ei paljon tunnu se, että lapsi saa olla vapaasti kotona/päiväkodissa, ja menee eskariin vasta 6-vuotiaana ja kouluun 7-vuotiaana.

    • oppi lukemaan

      5v ikäisenä, mutta ei tullut mieleenikään laittaa lasta aikaisemmin kouluun vaikka tyttö oli jopa alkuvuodesta syntynyt.

      Kyllä niitä sosiaalisisa taitoja ja "tavallista" kasvamista tapahtui paljon juuri eskarivuonna ja kiva oli lapsen mennä tarhakavereiden kanssa samanaikaisesti kouluun.

      En oikein ymmärrä edes hinkua laittaa lasta aikaisemmin kouluun. Koulukypsyystestit on hyviä mittaamaan sitä, jos on tarvetta aloittaa koulu myöhemmin kuin tavallisesti.

      • päätös!

        Omakin tyttäreni oli huomattavan edistynyt 5 -vuotiaana, joten harkitsimme eskarin ja koulun aloittamista aikaisemmin. Onneksi emme niin tehneet. Kun on yhdessä asiassa todella hyvä, se usein uupuu jostain muualta. Tyttärelläni oli pienempänä sosiaalinen puoli vähän hakusessa, joten sitä oli hyvä harjoitella pitempään ja nimenomaan oman ikäisten lasten kanssa. Eka- ja tokaluokka menivät ilman suurempia valituksia tyttäreni suunnalta, mutta kolmannella häntä alkoi jo todella koulunkäynti kyllästyttää. Syynä liian hidas etenemisvauhti. Onhan se kivaa jos lapsen todistuksessa on paljon kymppejä, mutta se kertoo myös siitä, ettei opiskelu anna riittävää haastetta. Nyt neljännellä luokalla hän sai kertakaikkiaan tarpeekseen. On todella turhauttavaa tehdä jatkuvasti liian helppoja tehtäviä, eikä ratkaisuna voi olla se, että tehtävien määrää vain kasvatetaan! Hänen luokallaan on ollut alusta asti integroituja oppilaita, jotka tarvitsevat opettajan tukea huomattavan paljon oppimisvaikeuksiensa vuoksi. Opettajalla ei sitten enää aika riittänyt edistyneempien lapsien tarpeisiin, ymmärrän sen kyllä hyvin. Pohdimme kotona muita vaihtoehtoja koulunkäyntiin. Viidennelle luokalle tyttö siirtyy kielipainotteiseen kouluun, jossa aloittaa A2 -kielen. Tässä koulussa (yksityiskoulu) opetussuunnitelma on muutenkin vaativampi kuin kunnallisissa. Toivokaamme että haastetta riittää ja lapsi viihtyy, hänet tuntevat opettajatkin suosittelivat koulun vaihtoa. Päätös lähteä toiseen kouluun ei ole lapselle helppo, jääväthän kaikki ystävät vanhaan kouluun. Tästä voi päätellä, kuinka ongelmalliseksi hän tilanteen on kokenut. Päätös koulun vaihtamisesta on kuitenkin lopulta tytön oma, meidän vanhempien osaksi jäi vain kertoa eri vaihtoehdoista ja tukea häntä päätöksessään. Teetpä millaisen päätöksen tahansa oman lapsesi suhteen, joudut varmasti pohtimaan asiaa vielä monesti vuosien kuluessa. Työskentelen itsekin opetusalalla ja olen periaattessa sitä mieltä, että lasten on helpointa kasvaa ikäistensä seurassa. Kouluissa kyllä halutaan tukea myös nopeita oppijoita, mutta aika ja resurssit oavt varsin rajallisia nykypäivänä!


    • sdfsgagga

      (älkää välittäkö nimimerkistä, en jaksa keksiä mitään....)

      Kun olin 4-vuotias, muutin perheeni kanssa rapakon taakse elikkäs jenkkeihin. Siellä minä kävin pre-kindergartenin (eli "esi-eskariin"), kindergartenin (eskarin) ja pari kuukautta ykkösluokkaa. Suomeen palatessa vanhemmat ajattelivat että turha minua on takaisin eskariin laittaa kun osaa jo lukea ja laskea yms. Kävin koulukypsyystesteissä ja selvisin niistä mainiosti (paitsi kielen kanssa oli vähän ongelmia). Lievää kiusaamista ilmeni ala-asteella, koska vaikka älyllisesti olin luokan parhaita, muut osa-alueet eivät olleet kehittyneet vielä eli olin lapsellisempi kuin muut. Yläasteella tämä tuntui vähän enemmän. Oli myös tosi kurjaa olla aina nuorempi, varsinkin kun synttärit olivat vasta elokuun lopussa, joten muut luokkalaiset olivat pahimmillaan yli puoltoista vuotta vanhempia. Joten omasta kokemuksestani sanon että aikaisemmin ei kannata laittaa.

      Ala-asteella saattaa ilmetä jotain kiusaamista jos on lapsi laitettu vuotta myöhemmin. Lasta saatetaan haukkua tyhmäksi yms. Yläasteella siitä ei todennäköisesti mitään suurempaa haittaa ole. Minusta kuitenkin parasta olisi laittaa lapsi kouluun sinä vuonna kuin normaalista menisi. Massasta erottuminen ei välttämättä ole kovin kivaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ootko nainen noin mustis musta

      Onhan se toki imartelevaa kun olet kaunis ja kaikkea muutakin, mutta ehkä vähän kummallista, kun ei varsinaisesti olla t
      Ikävä
      89
      7259
    2. Sen kerran kun siellä käyn

      Voisit olla paikalla💚💛☘️
      Ikävä
      35
      3841
    3. Kumpa tietäisin. Miehelle.

      Vieläkö toivot jotain viestiä, vai suutuitko taas...kun...🤔
      Ikävä
      45
      3440
    4. Kauan säkin jaksoit

      Minun perässä juosta. Kunnes pahoitit mielen. Kuinka monta anteeksipyyntöä olet vailla? 🧐
      Ikävä
      40
      2572
    5. Joel Harkimo ja Janni Hussi eroavat

      Tämä on ilon päivä 😊
      Kotimaiset julkkisjuorut
      209
      2453
    6. rakastan sinua!

      Tule ja ota, kasvetaan yhdessä paremmiksi ❤️❤️❤️❤️ kaikki anteeksi ❤️❤️❤️
      Ikävä
      41
      2382
    7. Sä olet nainen kuuluisa..

      ..etkä mitenkään hyvällä tavalla.
      Suhteet
      123
      2276
    8. Miksi kaipaat

      Ja olet elämässäni vielä kaiken tämän jälkeen? Eikö kaikki ole jo selvää välillämme?
      Ikävä
      29
      2179
    9. Mietin tässä T....

      Oletko jo kesälomalla.?Keli on ihanaa, ja sinä nautit veneilystä.... Edelleen käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua..
      Suhteet
      24
      1898
    10. Siis hetkonen

      Rakastetaankohan me kummatkin toisiamme, ja aletaan tajuamaan se pikkuhiljaa 🤯
      Ikävä
      41
      1864
    Aihe