Niin, miksi tämän aiheen käsitteleminen on vaikeaa lääkärin/kätilöiden keskuudessa.Kuuntelin eilen Radiosta Synnytys ilta ohjelmaa ja sielläkin ohjelmaan osallistujien kätilö/lääkäri asenteet olivat ylireagoivia.(Kaipailisin lääkäritason ihmiseltä myös sivistyvää käyttäytymistä toisin ajattelijoita kohtaan).
Aikoinaan törmäsin aivan samaan tilanteeseen synnytysosastolla pohtiessamme vaimoni kanssa tätäkin aluetta ja yleensä luonnonmukisempaa synnytystä, jossa todella synnyttäjä/äiti olisi se keskipiste/määräävä tekijä.
Kotona synnyttäminen
18
2030
Vastaukset
- Hanna-täti
..että jos jotakin vakavampaa menee pieleen, niin tarvittavat laitteet ovat sairaalassa, mikä taas vaarantaa vastasyntyneen hengen. Siitä varmaan asenteet?
Tottakai monella on mennyt kotona synnytys hyvin, mutta itse en lähtisi ottamaan sitä pienintäkään riskiä. Eikö suomessa olekin näitä luonnonmukaisempaan synnytykseen erikoistuneita paikkoja? Tosin se sinne lähteminen on aina projekti.
Minua korpesi lähinnä henkilökunnan puute/kiire. Pelokas ensisynnyttäjä kaipaisi asiantuntevaa ohjausta. Lapseni syntyi kätilön ollessa muualla..eli "kodinomainen" paikka, jossa olisi riittävästi henkilökuntaa olisi loistava. :)- ML213
Joo, ymmärrän miten riskialttiimpaa on synnyttäminen kotona ja mitä vaaroja siihen liittyy.Näin sivusta seuranneena pohdin vain sitä tekijää miten ympäristö vaikuttaa äidin mielialaan tms.
Aikoinaan raskauden aivan loppuvaiheessa havaittiin raskaus myrkytyksen oireita ja vaimoni otettiin odottamaan synnytystä sairaalaan.Muutamat päivät siellä aktivoi synnytyspelon, vaikka aiemmissa synnytyksissä tästä ei ollut häivääkään.
Lähes riitelyn ja painostuksen kautta sanin omalla vastuullani vaimoni kotiin ja sovittiin, jos oirteet muuttuvat, niin tulemme takaisin.Muistaakseni parivuorokautta vaimoni oli kotona ja synnytys oli normaali ilman pelkotiloja.Toisaalta ihmettelen edelleen miten vähän kätilöt/lääkärit ymmärtävät ihmisen psyykkeeseen vaikuttavia tekijöitä.Monasti juuri puheet ja teot ovat jyrkässä ristiriidassa toisiinsa nähden.
- se asenne
johtuu juuri siitä, että JOS jotain meneekin pieleen, apu on kotona ollessa kaukana. Sairaalassa teho-osasto, intubaatiovälineet, lääkkeet jne. on kuitenkin ihan "vieressä". Suomessa on pieni synnytykseen liittyvä lapsikuolleisuus varmaan osaksi sen takia, että synnytetään sairaalassa. En itse uskaltaisi kotona synnyttää, vaikka raskauden aikana kaikki menisi loistavasti, ei sitä voi tietää, jos tulee joku äkillinen hätätilanne synnytyksessä kuitenkin. Ne on harvinaisia, mutta jos sairaalassa synnyttämällä voi maksimoida turvallisuuden hätätilanteissakin niin miksi ei synnyttää sairaalassa.
- ML213
Niin, tietenkin kotisynnytykseen tulee liittyä normaali raskauden edistyminen ja normaalit aiemmat synnytykset.Muistaakseni Englannissa kotisynnytykset ovat varsin yleisiä ja siellä sairaala on tietoinen kotisynnytyksestä eli valmiustilassa.Joskus tuli Radiossa ohjelma tästä aiheesta.
- m.m.m.m.
Niin toi Englannin homma kuulostaa hyvältä. Uskoisin et jos on synnyttänyt ennen ainakin kerran (helppo sellainen), eikä uudessa raskaudessa olla huomattu mitään outoa, voisi synnyttää kotonakin jos on sairaala suht koht lähellä.
Mun tuttu opiskelee kätilöksi ja on 4 lapsen äiti. Olen ajatellut et jos mulla olis ollut helppo ensimmäinen synnytys esim hänen avullaan pärjäisin. Luulen et kotona vois olla rentouttavampaa.
Mutta. Mulla ei ollut helppo raskaus ja meni sektioon. Voin siis unohtaa nuo haaveet. Nyt oon raskaana taas ja asiat menee samaa rataa kuin edellisessäkin. Luultavasti otan suunnitellun sektion. Eli valitettavasti ei kotisynnytys ainakaan mulle sovi :(.
- 3xsynnyttänyt
niin on, että synnyttäessä ei juoda ympäristöä tarkkailemaan olkoon se siten koti tai kodinomainen. Itselläni kivut vähenivät heti sairaalaan tullessa, koska tiesin, että apu on lähellä.
- en kannata
Itse gynenä en kannata kotisynnytyksiä, koska kuitenkin aika moni synnytys päättyy kiireelliseen sectioon. Joka päivälle meidän sairaalassa ainakin joudutaan turvautumaan kiireelliseen sectioon. Hätäsectioita on harvemmassa.
Kotona synnyttäessä nämä vauvat todennäköisesti joko vammautuisivat tai kuolisivat synnytyksen aikana tai sen jälkeen. Nykyteknologiaa kun ei voi kotiin siirtää.
On kuitenkin totta, että naiset ovat kautta aikojen synnyttäneet kotona. Kuolleisuustilastot ovat tietysti olleet hieman toista luokkaa.
En kuitenkaan lähde arvostelemaan perhettä, joka näin haluaa tehdä. Ensisynnyttäjää koittaisin kyllä hieman käännyttää, koska hän ei tiedä millaista synnytys on.
Itse olen polikliinisen synnytyksen kannalla ja mielestäni sitä pitäisi lisätä. Eli synnytys sairaalassa ja muutamien tuntien seurannan jälkeen kotiin ja parin päivän päästä vauvan kanssa lastenlääkärille tarkastukseen.
Ja suomessahan jokaisella on oikeus synnyttää kotona niin halutessaan. Kukaan ei voi naista väkisin sairaalaan pakottaa, mutta todellisuudessa synnyttäjät ovat useimmiten jo ovella, kun ensimmäiset merkit synnytyksen käynnistymisestä tuntuvat. - yleislääkäri...
ja en suosittele kotisynnytystä.
Komplikaatioita voi tulla: verenvuodot, ktg käyrää ei pääse seuraamaan mm jos lapsen sydänäänet laskee tai häviää kokonaan tai lapsi joutuu hapenpuutteeseen tms. niin ei ehditäkään ehkä sairaalaan hätäsektiota varten.
itse just vauvan sain ja näitä palstoja lueskelen. mulle jouduttiin lopulta tekeen hätäsektio ja olen erittäin kiitollinen anest lääkärille ja gynekologille saamastani nnopeesta avusta, muuten vauva olisi kuollut varmasti.
odotettuamme lasta kauan olisi ollut kamalaa menettää hänet.
kotisynnytys kuulostaa ihanalta ja perinteiseltä, ei mitenkään ole sitä vastaan mitään muuta kun että tuo tarpeettoman riskin synnytykseen.
kätilöt suhtautuvat ERITTÄIN mieluisasti luomusynnyttäjiin, samon gynet. joten tuon kun kerrot synnärillä et haluat mahd luomusti synnyttää niin takuulla otetaan hyvin vastaan ja ei tuputeta mitään kipulääkkeitä! synn salista voi tehdä aika kodinomaisen myös tuomalla äidin ja isän yhteisiä juttuja sinne, tavaroita yms.
terveydenhuollossahan säästetään kokoajan ja jos mahdollista niin kaikki tehdään kotona kuten mm. dialyysihoidotkin joissain kunnissa! mutta synnytystä en lähtis suunnittelemaan kotona. kaikki kunnioitus kuitenkin ajatuksellenne synnyttää mahd luomuna. sen voi onneksi tehdä sairaalaoloissakin - ja samal turvata pienen hätäavun tarvittaessa.- senkin valehtelija
Lääkärit eivät kirjoittele tänne, olemme ylämaailman sakkia. Lisäksi min 6v akateeminen ympäristö opettaa kirjoittamaan edes lähestulkoon suomea. Sinä menet nyt takaisin sen Opelin ääreen ja jatkat huoltoa - asiakas on pian tulossa noutamaan sitä.
- "raamikas lääkäri"
senkin valehtelija kirjoitti:
Lääkärit eivät kirjoittele tänne, olemme ylämaailman sakkia. Lisäksi min 6v akateeminen ympäristö opettaa kirjoittamaan edes lähestulkoon suomea. Sinä menet nyt takaisin sen Opelin ääreen ja jatkat huoltoa - asiakas on pian tulossa noutamaan sitä.
kirjoituksen tuossa alla taisit kirjoittaa SINÄ opelin korjaaja joka ET päässyt 6 v akateemista tutkintoa suorittamaan tiedekuntaan ja se nyt taitaa harmittaa.
siksi keskitytkin kirjottamaan tänne näitä provoja, mutta mutta.. kirjoitustasosi ja tekstisi tyyli paljastavat sinut, sorry.
toisin kun gynen ja yleislääkärin tekstit jotka on asiallista tavaraa.
osta vaikka hymylehtiä ja mene sinne haamukirjoittajaksi.. jos pääset : )
- Raamikas lääkäri
Näin toisena miehenä voin kertoa että ottaa päähän tuollaiset naisen aivoilla varustetut homostelijat. Synnytys on tapahtuma joka kuuluu sairaalaan. Sinä lopetat nyt vaimosi painostamisen kotisynnytykseen vaikka oletkin häiriintyineiden vanhempien kasvattama. Meneppä nyt kipin kapin keikuttelemaan pyllyäsi pienessä essussa hellan ääreen ja laita se vaimosi tänne meillepäin.
- Rituriski.
Kai ne riskit puoltaa sairaala synnytystä. Jos kotisynnytys katsottaisiin hyväksi, sitä tuettaisiin sairaalan puolesta, kun on halvempaa. Riskit on suuria, jos äiti alkaa vuotamaan tai lapselle käy jotain. Sen sijaan kätilöiden koulutusta saisi muuttaa. Kuuluukohan koulutukseen ihmisen kohtaamis ja psykologisiataitoja opettavia kursseja? Minullakin synnytyspelko saatiin aikaiseksi vasta sairaalassa käynnityksessä ja luotto meni henkilökuntaan.
- Pyyanna
Jos vielä teen lisää lapsia, haluan ehdottomasti synnyttää kotona. Kaksi sairaalasynnytystä ovat vain vahvistaneet tätä tunnetta.
ns,pehmeämpiin menetelmiin erikoistuneita sairaaloita on mutta niihin on joko oltava maksusitoumus omalta kunnalta, tai pystyttävä maksamaan koko homma itse. Kaikki kunnat eivät maksusitoumuksia myönnä.
Tuttavani on synnyttänyt lapsensa kotona, kätilö oli paikalla ja kaikki meni hyvin. Olen kuullut että joku olisi synnyttänyt lapsensa kotona ilman kätilöä mutta en suosittelisi moista.
- mapee
Kyllä kai nykyisin on mahdollista paikassa kuin paikassa ottaa se keskipisteen osa ja olla homman tähti? Jos äiti on its eaktiivinen ja tunnistaa oman olonsa niin kyllä kätilö antaa tilaa olla se toimija.
Lisäksi jos vielä älyää kysyä kätilöä aktiiviselle synnyttäjälle niin oma rooli vaan kasvaa.
Kotisynnytyksen riskit on melkoiset verrattuna sairaalaan. Toki jos kaikki mene ehyvin niin sitten menee, mutta jos ei niin siinä ottaa mielettömän riskin pienen ihmisen elämästä.
Kotisynnytysmaihin verrattuna meillä on pitkä matka sairaalaan ja seurantasysteemi puuttuu turhana ja kalliina. Turhana siksi, että suurin osa synnyttää sairaalassa riskittä ja kallina siksi että edelleen sitä käyttäisi tosi harva.
Vaikka its eolen ollut aktiivinen synnyttäjä ja kätilöiden mukaan se on kuin toinen luontoni niin ei tulisi mieleenkään tehdä temppua kotona. Sairaalasta pääsee nopsaan kotiin jos tahtoo jolloin saa rusinat kummastakin pullasta.
Varsinkin kotisynnytyksessä avustava kätilö ottaa ison riskin hoitaessaan hommaa ilamn sitä tekniikkaa, joka on sikiön ja äidin turvaksi luotu. Ei tässä maassa synnytyskuolemat ja vastasyntyneiden ongelmat ole minimissä ihan aiheetta.
Pelot syntyy myös milloinmistäkin ja harvoin ihan rationaalisesti. Tokihan jokaista ahdistaisi olla petiin sidottuna sairaalassa ja siinä alkaa ajatella yhtä ja toista. Kotiin pääsylle ei ole muuta estettä kuin se, että kotona harvoin kukana on niin rauhassa kuin sairaalassa. Eli jälleen riski kasvaa kotona...
Jos tuntuu, että tahtoo tehdä toisin niin vahvuutta vaan toimimana niin kuin tahtoo, mutta riskit on aina osattava myös ymmärtää ja huomata!- ML213
Niin, voin pohtia turhankin syvällisiä asioita, mutta joka tapauksessa ihmisen käyttäytyminen on mielenkiintoinen kokonaisuus.Huomioiden tiedostamattomien tekijöiden vaikutus (alitajunta) ja miten ne vaikuttavat ihmisen turvallisuuden tunteeseen tietoiseen tilaan.Tämä tekijähän ilmentyy voimakkaasti kun ihminen elää/kokee voimakasta tilannetta, jota synnytyskin on.Siis ihminen toimii äärirajoilla.
Asian tekee mielenkiintoiseksi vielä se, miten ihmisen käyttäytymiseen vaikuttaa koti ja sen ympäristö.Moni vanhus haluaisi elää juuri kotona tai jopa kuolla kotonaan.Kotona, tutussa ympäristössä ihminen elää turvallisimpaa elämää.
Mitä asiasta ymmärrän, niin kodin ympäristö ja sen vaikutus esim. synnytykseen olisi parhain paikka kokea synnytys (hallita kipuja, eikä päin vastoin), huomioiden alitajuiset tekijät.Tänä aikanahan näitä tekijöitä ei mahdollistuta hyödyntämään juuri sairaala synnytyksien takia.Taas sairaala synnytykset sisältävät taas omat turvallisuutta tuovat tekijät, joita aiemmin on jo pohdittu.
Niin, miten yhdistää nämä kaksi erillistä tekijää, joilla on vaikutuksensa mm kivun kestämiseen. - mapee
ML213 kirjoitti:
Niin, voin pohtia turhankin syvällisiä asioita, mutta joka tapauksessa ihmisen käyttäytyminen on mielenkiintoinen kokonaisuus.Huomioiden tiedostamattomien tekijöiden vaikutus (alitajunta) ja miten ne vaikuttavat ihmisen turvallisuuden tunteeseen tietoiseen tilaan.Tämä tekijähän ilmentyy voimakkaasti kun ihminen elää/kokee voimakasta tilannetta, jota synnytyskin on.Siis ihminen toimii äärirajoilla.
Asian tekee mielenkiintoiseksi vielä se, miten ihmisen käyttäytymiseen vaikuttaa koti ja sen ympäristö.Moni vanhus haluaisi elää juuri kotona tai jopa kuolla kotonaan.Kotona, tutussa ympäristössä ihminen elää turvallisimpaa elämää.
Mitä asiasta ymmärrän, niin kodin ympäristö ja sen vaikutus esim. synnytykseen olisi parhain paikka kokea synnytys (hallita kipuja, eikä päin vastoin), huomioiden alitajuiset tekijät.Tänä aikanahan näitä tekijöitä ei mahdollistuta hyödyntämään juuri sairaala synnytyksien takia.Taas sairaala synnytykset sisältävät taas omat turvallisuutta tuovat tekijät, joita aiemmin on jo pohdittu.
Niin, miten yhdistää nämä kaksi erillistä tekijää, joilla on vaikutuksensa mm kivun kestämiseen.Synnytys on toimintaa äärirajoilla? Joskus se voi olla, mutta kyllä synnytys on mielestäni jotain muuta kuin äärirajoilal oloa, mutta olenhan synnyttänyt neljästi enkä vain filosofoi..
Sattumalta osui lehdestä juttu silmiini eläkkeelle jäävästä kätilöstä. Hän aika osuvasti sanoi, että nainen on luotu synnyttämään. Eli onhan kaikki palikat paikallaan jotta moinen onnistuu. Lisääntyneestä synnytyspelosta hän sanoi kuten moni muukin; tieto lisää tuskaa...
Sanot, että kotona olo luo turvallisuuden tunnetta. Kököt! Ainakin minulle turvallisuutta tuo se, että ympärillä on asiantuntevia alan ihmisiä, jotak tietävät mitä tehdä jos kaikki ei suju. Ja kaikki tarvittava tekniikka on käden ulottuvilla. Apu on siis lähellä. Koomista asiass aon se, että kipulääkitystä en kaipaa vaikka sen olemassaolo ja saatavuus rauhoittaa. Kotonakin saisin saman ilokaasun jos tahtoisin..
Moni vanhu stahtoo toki elää ja olla kotonana kunnes kuolee. Tosin kun kuolema tulee hitaasti ja viivytellen tuoden tuskia ja hankaluuksia mukanaan mieli muuttuu ja tahdotaankin sinne, mistä saadaan apua ja helpotusta. Kaunis ajatus kuolla yöllä omana sänkyyn kun toteutuu koko ajan harvemmin. Kun valtava osa kuolee nykyisin syöpään on helpotus päästä paikkaan jossa kipuja osataan hoitaa, apu on lähellä. Monen tila jopa kohentuu hetkellisesti kun stressi ja jännitys poistuu ja on ammattimaista hoivaa ympärillä.
Sitä en kiellä, että tutussa ympäristössä tutut asiat ovat rauhoittavia jne, mutta kun on kys ekuitenkin asioista joit atapahtuu kerran tai korkeintaan muutamia keskivertoihmisen elämässä niin silloin varmasti valtaosaa helpottaa se, että lähellä on ihmisiä jotka osaavat auttaa ja jotk aovat kokeneet saman satoja kertoja ja tietävät missä mennään.
Edelleen taitava kätilö osaa olla auttaja, eikä mikään veturi jos huomaa, että nainen hallitsee tilannetta tai edes pyrkii siihen. Ehkä olen ollut onnekas ja saanut tuollaisen loistopakkauksen rautaista ammattitaitoa osakseni aikanaan. On nimittäin aika rauhoittavaa kun kätilö toteaa, että antaa äidin hoitaa tämä asia. Ja todella kätilö kertoi, antoi vaihtoehtoja jne ei koskaan tyrkyttänyt eikä suinkaan käskenyt tms. Monta asiaa hän kehoitti kyllä kokeilemaan tuntemusten perusteella ja moni niistä auttoikin.
Ehkä kevennyksenä loppuun voisi laittaa yhden todella ison esteen synnyttää kotona ainakin omalta osaltani: vesisänky. En ikinä koskaan voi olla vesisängyllä, mutta saynnytyssaliss aainoa todella tarpeellinen paikka on tuo ihana vesisänky! Siellä on lapseni nähneet päivänvalonkin ja se on jotain niin taivaallista, että ei voi koskaan kuvitella..
Jatkan muuten vielä. Mitenhän kotona hoidetaan käytännössä esim muiden lasten olot? Ainakin oman kokemukseni mukaan moni nainen huutaa kuin sikaa pistettäisiin joten kyllä lapset olisivat kauhuissaan kotona ollessaan. Toisaalta kuinka tervettä olisi lasten nähdä tuskissaan kulkeva äiti? Ilmeisen pakkohan ne lapset on jonnekin tunkea siksi aikaa?
- syntynyt
maalla mummolassa pelkästään kätilön avulla. Onneksi olin terve ja synnytys meni normaalisti. Jos olisi tullut ongelmia, en ehkä olisi tätä kirjoittamassa.
Omat lapseni syntyivät sairaalassa luonnonmukaisesti. Se oli kätevää, turvallista ja luultavasti kustannustehokasta. Kaikki olemme edelleen hengissä ja työkykyisiä.
Isän on turha leikkiä asiantuntijaa synnytyksessä. Isän rooli lapsen saamisessa on yksinkertainen ja lyhytaikainen, ja hän esittää sen 9 kk ennen synnytystä. Tehköön hän mitä ammattilaiset käskevät tai pysyköön poissa jaloista.
Synnytyksessä pitää olla keskipisteenä syntyvä lapsi.- ML213
Niin, asiantuntijat on erikseen, mutta jos on vaimooni uskominen, niin kyllä isien merkitys synnytyksessä lienee merkityksellinen.
"Vahvat naiset" eivät kaipaile tukea synnytykseen, mutta on äitejä, jotka toivovat ja haluavat lähes kaiken mitä saatavilla on.Parisuhteellakin on jo merkityksensä tässäkin asiassa.
Niin, näiden ihmisen tiedostamattomien (alitajunta) ja tiedostettujen (tietoinen ajattelu) asioiden käsitteleminen lienee hankalaa ja siten vaikea ymmärtää niiden merkitystä.
On luonnollista miten ihminen ajattelee tietoisesti, että hän haluaa synnyttää sairaalassa lääkärien ja kätilöiden ympäröimänä, koska tähän mielikuvan syntyyn vaikuttaa juuri alitajuiset tekijät ja lähes koko persoonallisuus ja kulttuuri.Siis alitajuisesta epävarmuudesta on kysymys ja rajojen vetämisestä missä elää ja kokea asioita.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 773184
- 492400
- 322117
Sinkkujen kommentti järkyttävään raiskaukseen
Mikä on kommenttisi tähän järkyttävään raiskaukseen? https://www.is.fi/uutiset/art-2000011204617.html Malmin kohuttu sa4812112- 1371879
- 311745
Ryöstö hyrynsalmella!
Ketkä ryösti kultasepänliikkeen hyryllä!? 😮 https://yle.fi/a/74-20159313291721Sukuvikaako ?
Jälleen löytyi vastuulliseen liikennekäyttäytymiseen kasvatettu iisalmelainen nuori mies: Nuori mies kuollut liikenne91556Joskus mietin
miten pienestä se olisi ollut kiinni, että et koskaan olisi tullut käymään elämässäni. Jos jokin asia olisi mennyt toisi51280Hyvää yötä
Söpöstelen kaivattuni kanssa haaveissani. Halaan tyynyä ja leikin että hän on tässä ihan kiinni. *olet ajatuksissani61244