Yamaha 50:n perä/ vaihde

outoja ääniä

Tällainen asia tuli huomattua tuossa vesipumpun siipipyörää vaihtaessa. Kone on DETO 50, lyhyellä perällä.

Kun koneesta laittaa pakin päälle (siis moottorin ollessa luonnollisesti sammuneena), niin potkuri ei käänny kumpaankaan suuntaan. Luonnollista, tämän ymmärrän. Myös senkin ymmärrän hyvin, että vaihteen ollessa vapaalla potkurin tulee pyöriä täysin vapaasti molempiin suuntiin.

Sitten se ihmettelyn aihe:

Mistäköhän johtuu, että vaihteen ollessa eteenpäin potkuri lukittuu toiseen suuntaan, mutta toiseen suuntaan pyörii naksuttamalla? Tyyliin kuin vaihde pomppisi tai olisi "vaiheessa". Ääni on samanlainen, jos vaihteensiirto on väärin säädetty. Vaihteensiirtoakseli kyllä nostaa mielestäni tarpeeksi vaihteistosta tulevaa vaihdeakselia ja vaihteet kytkeytyvät päälle oikein.

Muissa kokeilemissani Yamahan perämoottoreissa vaihteen ollessa eteen tai taakse potkuri ei pyöri kumpaankaan suuntaan normaalia pientä väljyyttä enempää(tai tietysti pyörii, jos jaksaa pyörittää poweria samalla).

Lähinnä tässä mietityttää se, onko perässä jokin kuluma, vaihteensiirrossa jokin vika tms. Koneella on ajettu ikäisekseen vähän ja perä ei vuoda (öljyt pysyy normaalin värisenä).

Kone kyllä toimii täysin ja vie venettä kuin pieni eläin. Joku tietysti sanoisi, että mitä sitä sitten ihmettelemään. Lähinnä vaan kiinnostaa, että onko ominaisuus, vika, alkava vika tms.

5

6372

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tover

      sakarat naksuu, kuuluu asiaan.

    • Ykä2

      Kuten Tower jo totesi.
      Koska tämä asia tulee silloin tällöin esille, yritän selittää mitä siellä vaidepyörästössä tapahtuu.
      Pystyakselin hammaspyörä pyörittää koko ajan sekä pakki, että eteen- hammaspyöriä jotka ovat potkurinakselilla pyörien vapaasti. Potkurinakselilla näiden hammaspyörien välillä on akselin urilla eteen ja taakse liikkuva kappale joka siis pyörii potkurinakselin mukana. Tätä kappaletta liikutetaan vaihteen siirtäjällä, joko ulkopuolisen haarukan (OMC) tai akselin sisällä liikuvan tangon avulla. Tämän lukitukappaleen kohdalla on akselissa aukko, josta tulee ulos lukituskappaletta liikuttava palikka. Esiselvitys vain siksi, että kävisi mekaniikka ymmärrettäväksi. Lukituskappaleen ja hammaspyörän välinen kytkentä tapahtuu siten, että lukituskappale lähestyy hammaspyörää ja kummassakin on kulmat jotka kohtaavat, jolloin koko ajan pyörivä hammaspyörä vetää lukituskappaleen mukaansa pyörimään ja samalla potkuriakselin. Tätä kytkintä nimitetään sakarakytkimeksi. Ei siis mitään liukuvaa, vaan se mäjähtää kerralla kiinni.

      Kytkimestä on käytössä ainakin kaksi erilaista rakennetta. OMC on käyttänyt rakennetta, jossa sekä hammaspyörässä että lukituskappaleessa on terävät sakarat ja vastaavat kolot, joihin sakarat sopii. Tämä kytkin pitää siis molempiin suuntiin kun potkurista koittaa pyörittää.
      Rakenteen puutteena on se, että aika, jona lukituskappaleen tulee päästä kunnon kontaktiin hammaspyörän sakaran kanssa jää väkisin lyhyeksi, eli on vaativampi vaihteen siirtäjän ja käyttäjän kannalta. Narahtamaanhan vaihdetta ei saisi päästää, kytkentäkulmat pyöristyy tällöin joka kerta ja vaihde kuluu ennen pitkää sellaiseksi, että se ei pysy päällä.
      Toinen rakenne poikkeaa edellisestä siten, että toiseen suuntaan on sekä hammaspyörä että lukituskappale työstetty viistoksi, jolloin lukituskappaleelle jää enemmän aikaa siirtyä riittävän syvälle "kuoppaan ja sakarat saavat näin ollen helpommin kunnon kosketuksen. Tämä kytkin ei kuitenkaan pidä kuin toiseen suuntaan, koska jos voimaa välitetään siihen suuntaan jossa sakara onkin viistottu, ei se pidä vaan lukituskappale ja hammaspyörä työntävät toisiaan eroon. Kun kierto jatkuu tarpeeksi, putoaa lukituskappaleen sakara hammaspyörän seuraavan koloon ja kuuluu tuo tyypillinen ääni. Tilanne ei siis ole vaarallinen. Tätä jälkimmäistä rakennetta on käyttänyt ainakin Mercury, Scott-Atwater, Scott, McCulloch ja Yamaha. Yamaha jopa siten, että eteenpäin kytkentä on viistottu ja pakki suora, jolloin pakin ollessa päällä, on konetta voinut pyörittää oikeaan suuntaan myös potkurinakselilta. Luultavasti näin on kysyjän 5-kymppisessäkin.

      • Outoja ääniä

        Ykä2, erittäin suuret kiitokset! Vastaus oli erinomainen.

        Täytyy jostain yrittää kaivaa räjäytyskuvia tai vastaavaa, nimittäin tulevaa DI:tä alkoi juuri kiinnostamaan vaihteiston "elämä" :) . Omaa konetta ei viitsi alkaa aukomaan, kun pitää vielä vedet vaihteiston ulkopuolella.

        Ensimmäistä kertaa tosiaan törmäsin kyseiseen ääneen, vaikka potkureitakin on tullut kokeiltua ja vaihdeltua useaan otteeseen. Rannassa vaihde on yleensä aina vapaalla ja potkuria vaihdettaessa pitää kiinni potkurista mutteria aukaistaessa. Vanhan veneen 70:n Yamaha oli luonnollisesti erilaisella perällä ja siinä ei tarvinnut vaihdeakselia säädellä/katkoa vesipumpun siipipyörää uusittaessa.

        Kiitos vielä kerran!


      • Kantsikka

        mikä on kun ei mene yamaha 7-kymppisen vaihteet päälle


      • Ymmärtää.

        Esitit tuon Yamahan perän toiminnan niin sekeästi että tulostin sen itselleni muistoksi ja mietittäväksi .
        Harvoin saa lukea tämäntasoista auttamista pulmiin joita aika usein on.
        Kiitoksin minäkin !


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      83
      3597
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      569
      3363
    3. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      42
      3179
    4. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      49
      2122
    5. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      13
      2011
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      316
      1898
    7. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      120
      1885
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      147
      1565
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      26
      1321
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      66
      1312
    Aihe