OPISTOT

opistoonko

Taitaa olla mulla ensisyksynä suuntana kansanopisto! Mua kiinnostai tietää kokemuksia opistoista. Mikä on ollu ihanaa, mikä kamalaa?
Missä ootte ollu tai ainakin millä linjalla. Saitteko mitä haitte?
Miten asuitte? Mä palloilen sen kans, et tyydynkö huokeempaan kämppisasumiseen samas huoneessa vai maksanko ja haluanko oman huoneen. Eli siis kokemuksia huoneen jakamisesta kans! Tosin niis vaikuttanee nii pal et kuka sattuu huonetoveriks. Mut siis opistoasiaa!!!!!??

6

3182

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ninja27

      Ite oon käyny Itä-Karjalan kansanopistossa vuoden (9kk) kestäneen lasten- ja kodinhoidon linjan. Jaah en mie oikee tiiä mitä mie siltä hain mutta kokemuksia sain paljon. Kimppa-asuminen on mukavaa ja ku kaikki on tekemisissä toistenkin linjalaisten kanssa ni kaikkea kivaa tapahtuu. Noinkin pieneen aikaan kun 9kk mahtu paljon kaikkea kivaa.

      Miulla oli kax kämppistä tuon vuoden aikana ja molempien kanssa tulin loistavasti toimeen. Kyl se aika paljo riippuu siitä toisestakin ihmisestä mut ainaha on mahollisuus kämppistä vaihtaa.

      Ite suosittelen opistoa. Siel on myös hyvä aika miettii mitä oikeesti elämältä haluaa..

    • ---------------------------...

      Olen ollu Kauhajoen Evankelisen Opiston graafisen suunnittelun linjalla vuoden, ja Limingan Kansanopistossa (eli Limingan Taidekoulussa) kaksi vuotta.
      Haha! Ei noissa ole mitään sellasta systeemiä todellakaan, että saat valita asutko huokeammassa kimppahuoneessa vai maksatko enemmän että saat olla yksin; asuminen on kaikille samanhintaista ja samanlaista, ja huoneet on AINA 2-4 hengen huoneita, eli toisinsanoen maksat "vuokraa" sänkypaikastasi, et huoneesta. Niissä ei ole omaa vessaa/suihkua ja keittiötä, vaan tilat on yhteiset koko asuntolan kanssa. Huoneisiin kuuluu sängyt, pöytä ja tuoli verhot. Toki sen voi sisustaa mieleisekseen, mutta huonetoverikin täytyy ottaa huomioon. Ainiin, yleensä uskonnollispohjaisissa kansanopistoissa on vielä tyttöjen -ja poikien asuntolat erikseen. Sen oman huoneen saat opistolta, jos on äärimmäisen hyvät perusteet; opiskelet samassa koulussa esim. AVIOpuolisosi kanssa, tai asut asuntolassa lapsen kanssa. Muuten sen oman huoneen saat tietty vain vuokraamalla kämpän ihan tavallisilta asuntomarkkinoilta; kunnalta tai yksityiseltä koulun ulkopuolelta siis. Kansanopistot lasketaan Suomessa sisäoppilaitoksiksi, ja se elämä siellä on mitä on. Ei siellä hienostella!
      Mitäpä siinä huoneen jakamisessa erityistä...elämä on. Suotaava on tietty, että omaat edes jonkinlaiset sosiaaliset taidot. Että jos hirveän epäsosiaalinen/ujo/pelokas/syrjäänvetäytyvä jne. olet, kannattaa miettiä asumista sitten ihan omassa vuokra-asunnossa koulun ulkopuolella. Ei siellä kuule valita, miten asut, vaan tyytyminen on siihen mitä koulu tarjoaa, ja kannattaa varautua, että se ei ehkä ole mitään kovin hohdokasta. Ei se ole koulun ongelma miellyttääkö sinua vai ei. Huonetoverit yleensä aina arvotaan ennen koulun alkamista. Huoneita voi vaihtaa tietenkin kesken lukuvuoden -kaikkien osapuolien yhteisellä suostumuksella tietty- jos vaikka ystävystyt jonkun miellyttävän ihmisen kanssa. Asuntoloissa saa olla viikonloppuisinkin, mutta ruokailua koulun puolesta ei niinä aikoina ole.
      Kansanopistot maksavat sellaiset 50-150e viikko, sisältäen valintasi mukaan joko ruokailut tai vaihtoehtoisesti ei ruokailua, se sänkypaikka tietenkin jos aioit asua opistolla, sekä opetuksen. Työskentelymateriaaleja et saa koulun puolesta, vaan ne maksavat erikseen tietenkin, ja ne muuten ei ole mitään halpaa huvia välttämättä...niiden suuruus riippuu opiskelijan tekemien töiden määrästä ja valituista materiaaleista.
      Huoh. mitäs sitä muuta... Kuten kerroin, niin noissa paikoissa ei pahemmin hienostella, ajatellen siis asumista jne. Ajatus saattaa tuntua ahdistavalta, itsellä ainaki. Mutta lähdet ihan rohkeesti vain juttuihin mukaan, niin kyllä se siitä.

      Päällisinpuolin itselle ainakin jäi hyvät muistot, vaikka aloittaminen tollasissa paikoissa tuntui hieman "pelottavalle".

      • Joutseno

        Joutsenon opistolla tuli vietettyä vuosi ja porukka oli mahtavaa ja sain juuri sen mitä hain. Haastattelussa arvostivat myös tekemääni työtä opistolla ja pääsin minne tahdoinkin. Ja saipa etukäteen tehtyä jo opintoja yliopistoa varten! Suosittelen lämpimästi. Jos sinulla on avoin mieli ja uudet kokemukset kiinnostavat, kannattaa todella.

        Ja kyllä, joissain paikoissa voi valita asuuko yksin vai halvemmassa kippakämpässä. Itse en asunut opistolla, vaan kävin koulua kauempaa.


      • 12345
        Joutseno kirjoitti:

        Joutsenon opistolla tuli vietettyä vuosi ja porukka oli mahtavaa ja sain juuri sen mitä hain. Haastattelussa arvostivat myös tekemääni työtä opistolla ja pääsin minne tahdoinkin. Ja saipa etukäteen tehtyä jo opintoja yliopistoa varten! Suosittelen lämpimästi. Jos sinulla on avoin mieli ja uudet kokemukset kiinnostavat, kannattaa todella.

        Ja kyllä, joissain paikoissa voi valita asuuko yksin vai halvemmassa kippakämpässä. Itse en asunut opistolla, vaan kävin koulua kauempaa.

        nii todellaki joissain. mut vaan joissain. suurimmassa osassa ei, riippuu onko se opisto toiminu jo erittäin pitkään, siis että onko se vanha, kymmeniä vuosia. suurin osa noista opistoista ku on tyyliin just sodan ajoilta/vähän jälkeen - vähän ennenkin jopa.
        on toki niitä uudempiaki missä on jo sitte vähän aateltu sitä mukavuutta yms., harvassa kyl ovat jostain syystä. tollaset opistot ku on yleensä aika varattomia ja ku se ylläpitäminen on nii kallista. liekö se syynä, että harvoin noita enää perustetaan.
        ja mä tiedän mistä puhun. oon ollu kolmessa eri opistossa ja tutkinu asiaa.


      • Ninja27

        Meillä oli asuntola jossa oli 2 hengen huoneet, mutta alueella on myös mökkejä, joissa oli myös yksiöitä. Jos sellaseen halus ni kyllä sinne pääs. Mut kait sekin riippuu opistosta. Ite asuin sen vuoden asuntolassa ja mukavaa oli.

        Muistan maksaneeni 1200 markkaa/kk ja siihe kuulu asuminen asuntolassa, syöminen ja opetus (myös tarvikkeet ELI monisteet ja sellaset). Tietty kynät ja kumit ym. sellaset pitää ite ostaa. Pitää iha normaalissa koulussakin.

        Aika paljon huonoa löysit jos kuitekii jäi hyvät muistot. Mut tuokin on varmaa koulu kohtasta.


    • ammatilliseen koulutukseen

      Kävin Torniossa Peräpohjolan Opistolla Starttilinjan kasvatus- ja ohjausalalle: hyvä, että menin ja koin. Nyt selkiytyi ala ja pääsin opiskelemaan!

      Menisin uudelleen, jos vain olisi välivuosi ja ehkäpä opiskelisin jo yliopistoarvosanoja; nekin ovat mahdollisia. Mikään ei ollut mahdotonta vaan kaikki oma tavoitteellinen toiminta mahdollistui opinnoissa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      91
      1395
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      152
      1111
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      84
      947
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      15
      837
    5. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      76
      793
    6. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      291
      730
    7. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      62
      723
    8. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      40
      723
    9. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      718
    10. En oikeastaan usko että sinä tai kukaan

      Olisi oikeasti ihastunut tai rakastunut. Se on joku harhakuva joka minusta miehestä syntyi. Ja kun se särkyy, niin "tunt
      Ikävä
      44
      682
    Aihe