sipulien kukinta...

kärsimätön !!!

Olen kuullut että ruohosipulin kukat pitää nyppiä pois jotta saa suuremman puskan?

Toisekseen tavallinen / valko / punasipulini jokin niistä on ruvennut kukkimaan enkä tiedä saako sen antaa kukkia ja mistä tietää milloin sipuli on nostettava maasta ylös?
Minulla on myös istutettuna Timo perunaa melko myöhään istutimme eikä se ole vielä kukkinut, jotenka milloin olisi perunan nosto aika?

Toisekseen miksi kaikilla muilla piha rehottaa ja kukkii ja minulla kukkii myöhemmin ja vähemmän sekä kasvaa hitaammin kaikki kasvit?

Olen antanut kasveille turvetta, hevosen lantaa, yleislannoitetta, vieläkö kannattaa antaa yleislannoitetta?

Haluan kauniimman pihan kuin muilla!!!

3

6753

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • multa-känny

      Sipulista sen verran tiedän, että kukkavarret pitää nyppiä pois jos antaa kukkia, niin ne ei säily kunnolla.
      Ruohosipulin kukatkin voi nyppiä pois, minä taas annan ruohosipulin kukkia valtoinaan lilan värisiä kukat ja kauniitakin, ovat kukkapenkin takana. Käytän ruohosipulia vaan alku kesästä ruokaan ja vähän pakastankin.

      Viime kesänä meillä oli timo lajiketta perunassa ja se ei kukkinut ollenkaan, mutta tuli hyvät perunat, voit penkaista perunan juuresta ja katsoa minkä kokoisia ne ovat.

      Meilläkään ei vielä kuki peruna, nyt en tiedä edes mitä lajoketta se mahtaa olla???

      Minäkin olen ihmetellyt, kun toisilla on mahtavia kukkia pihassa, minulla itse kasvatettuja eikä vieläkään oikein päässeet vauhtiin kukinnassa.

      Se taitaa olla ihan näitten ilmojenkin syytä, mutta jospa se olisi syksy sitten pitempi, että voisi ihailla syksystä näitä kukkasia.

      Hyvää kesän jatkoa sinulle!

    • mapee

      tavallinen sipuli ei kukkii kun sen laitta akasvamaan toisena vuotena eli luultavasti sipulisi ei ole istukassipuli vaan edellisvuoden satoa. Samoin käy porkaknalle eli vanha tuotos maahan ja alkaa kukkimaan. Jostainhan ne siemenetkin tulee.

      Sipulin voi nostaa kun se näyttää siltä että sen tahtoo syödä. Jos tarkoitus on kasvattaa isoksi ja jättää talveksikin niin odota kunnes varret alkavat nuutua ja ruskistua. Kun ne ovat "lakastuneet" nostat sipulit ylös ja annat kuivua ilmavassa paikassa. Kuivuneet varret katkotaan pois.

      Ruohosipulin elinkaari on kasvaa, kukkia, siementää ja kuolla pois. Eli jos puska siementää tai edes kukkii niin se ei enää kasvata uusia mehukkaita varsia. Osa käyttää vain kevään sadon kuten yllä kirjoitettiin ja osa taas katkaisee puskan ja saa uuden sadon vielä loppukesällä. Hyvänä kesänä voi saada kolmekin satoa.

      Perunat kukkii kun kukkii. Lajikkeestahan se kukkimisaika on kiinni. Meillä maalla kasvaa kolmea eri perunaa ja kaikki kukkivat eri aikaan. Vaikka pottu ei ole kukassa niin voit siitä nostaa yhden puskan ja katsoa olisiko jo syötävää. Varmempaa on odottaa kukkimista kärsivällisesti.

      Istutusaikahan se pihan rehevyyden ratkaisee paljolti eli kaksi viikkoa etukäteen kuin muut tai jälkikäteen ajoittaa kasvun ihan eri lailla. Vielä kun sää puuttuu peliin niin toien piha kituu ja toinen kukoistaa.

      Pihojen pienilmastoilla on myös merkityksensä. Toinen voi olla vähän rinne, aitaa ympärillä ja se on heti lämpöisempi kuin omasi jne.

      Hevosenlanta on aika tuju lannoite ja se toimii monta vuotta. Onhan lanta ollut ylivuotista ja ulkona talven ennen kuin sen maahan laitoit? Mikäli se jatka apalamistaan vielä maassa niin se voi olla syynä kasvien huonompaan kuntoon. Turve on ihan turha tavara ellei halua sillä muokata maata, kasvatukseen se ei vaikuta mitenkään. Tai jos turve tekee maan liian höttöiseksi tai happamaksi niin kasvien juuriston kosteus on huonompi ja olosuhteet heikommat.

      Yleislannoitteen kanssakin on syytä olla varovainen. Liika on aina liikaa, liian vähää tuskin on kamalasti jos on lannoittanut ohjeen mukaan.

      Kasvi kuin kasvi tarvitsee vettä, ravinteita ja lämpöä kasvaakseen ja kukoistaakseen. Jotakin noista liikaa tai liian vähän niin homma ei toimi. Liian vahva maa saa juuret kärsimään kuten juuri palava lanta ja silloin kasvi ei kasva jne.

      Jos tahtoo komean pihan ja komeamman kuin muilla niin sen eteen on nähtävä vaivaa. Ensimmäinen askel on ottaa selvää omien kasvien kasvuolosuhteista ja tavoista ja sitten ihan muutakin perustietoa puutarhasta ja sen hoidosta. Jos se olisi niin helppoa, että halu riittää niin kaikilla olisi palkintopiha!

      Niin ja taimien laadulla on iso merkitys! Kesäkukissa varsinkin, mutta myös perennoissa. Itse ostin keväällä taimet taimistosta ja kaduin heti seuraavana päivänä kun tuttavalla oli marketin puutarhaosastolta ostettuja isoja taimia, halvemmalla. Nyt vaikka ollaan vasta puolessa kesässä itselläni on kaksi kerta aisommat kasvit ja ne kukkivat ryöppyinä. Lantaakin ovat kahdesti saaneet viikoittaisen annoksen sijaan kiitos sateiden.

      Iso ja kukkiva taimi ei juurru yhtä innokkaasti kuin vihreämpi kaverinsa. Omat taimeni luultavasti olivat niin innnoissaan kasvustaan että kasvattivat juuret ja sitten alkoivat kukkia ja varmaan voit kuvitella miltä näyttää riippapetunia jonka halkaisija on n70cm ja korkeutta saman verran, kukkia niin että vihreä pilkottaa välissä.. Tämänkin kun taa smuistaa ensi kesänä eikä osta niitä komeita taimia vaan reheviä ja vankkoja kasveja.

    • Anonyymi

      Timo niminen lajike ei kuki ollenkaan, lehtien ruskistuminen kertoo perunan kypsyydestä, voi ottaa aiemminkin.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      276
      2974
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      76
      1538
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      43
      1470
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      36
      1270
    5. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      47
      1190
    6. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      25
      1187
    7. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      6
      1170
    8. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      43
      1109
    9. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1077
    10. Ihan mielenkiinnosta kyselen...

      Kun olen huomannut, että omat sähköpostit sakkaavat, puhelut eivät yhdisty jne. että missähän mahtaa olla vika? Osaisko
      Ikävä
      14
      1013
    Aihe