Nuori suomenhevosruuna ja heikot kaviot huolena. Alkukesän oli laitumella ilman lisäravintoa, nykyään niinikään laitumella mutta kiveinnäisainetta annettu lähes päivittäin.
Kaviorasvaakin on alettu käyttämään. Olisiko kellään hyvää vinkkiä ravinnon suhteen, miten kaviot saa pysymään kunnossa. Kohta ei saa enää kenkiä naulattua kiinni.
Kaviot lohkeilee
5
10801
Vastaukset
- Syöttää
Biotiinia.
Agrimarketista saa pienessä ämpärissä biotiinia.
Auttaa kavioihin ja karvanlaatuun.
Ämpäri kestää yhdellä hevosella todella kauan. Suosittelen!- tuoppi
Kiitos vihjeestä, täytyypä poiketa Agri-marketissa heti ensitilassa.
- agrologi
Hyvänä muistisääntönä voi sanoa, että hevonen kasvattaa kahdet kaviot vuodessa. Eli nyt kavion alaosassa lohkeileva osa on syntynyt viime talvena. Ja vastaavasti nyt kasvava kavio on kavion alaosassa ensi talvena.
Kavion kuntoon vaikuttaa kaikkein eniten hevosen geenit. Joidenkin kavioita ei saa lohkeilemaan millään ja jotkut ovat sitten näitä haperokavioita. Joten jos ruokintasi ja hoitosi ei ole ollut tähänkään asti aivan pielessä, et saa millään poppakonstilla hevosesi kavioista aivan priimalaatuisia. Homma on enenmänkin vahinkojen minimointia ja kengityksestä toiseen selviytymistä.
Kavion alaosa on kuollutta ainetta joten et voi vaikuttaa tämän hetkisen kavioaineksen laatuun mitenkään. Joten homma on ainostaan ennaltaehkäistä lohkeamia hyvällä kengityksellä, Paikata syntyneitä lohkeamia paikkaaineilla, jotteivat lohkeilisi lisää, yrittää estää alkavien kaviohalkeamien nouseminen lähelle ruununrajaa jne.
Sen sijaan voit aloittaa kavioiden hoitamisen, jotta tilanne olisi parempi ensi (kevät)talvella. Jo ensimäisen vastaajan mainitsemasta biotiinistä voi olla hyötyä. Biotiini on vesiliukoinen vitamiini (toiselta nimeltään H-vitamiini tai "eräs B-ryhmän vitamiineistä"), joten sitä on syötettävä päivittäin. Biotiinin yliannostuksesta ei ole hyötyä (ei kyllä haittaakaan), joten biotiini ei auta, jos siitä ei ole ollut puutetta.
Biotiinia tärkeämpää on tasapainoinen perusruokinta. Sopivasti valkuaista (liika valkuainen altistaa kaviokuumeelle ja heikentää kavioaineksen laatua, valkuaisen puute häiritsee kudosten uusiutumista), riittävästi kivennäisaineita ja oikea Ca:P suhde ruokinnassa.
Tärkeää on myös kengitys, joka mahdollistaa kaviomekanismin toiminnan (ei nauloja kengän kannoille). Tämä on todella vaikea toteuttaa, jos kaviot ovat pahasti halkeilleet. Silloin on pakko tehdä kompromissejä.
Kengittäjälle kannattaa vihjaista myös riittävän pienistä kotkauksista. Tällöin kenkä irtoa viemättä "puolta kaviota mennessään", jos hevonen polkaisee kengän kannalle. Hyvä kavioisella hevosella reilummat kotkaukset pitää silloin usein kengän jalassa, vältytään ylimääräiseltä sepän käynniltä.
Hevosen ulkoiluolosuhteisiin kannattaa myös kiinnittää huomiota. Jatkuva seisominen liejuisissa tarhoissa huonontaa kavion laatua selvästi. Vastaavasti taas liian kuivat kuivikkeet karsinassa (hohtava valkoinen puhdas puru tai pölisevän kuiva turve) imevät kaviosta kosteutta. Joten karsinan siivouksessa kannattaa käyttää järkeä karsinasta poistetaan vain uloste ja virtsan kostuttamat kuivikkeet, muu talli-ilman "nihkeyttämä" kuivike saa jäädä. Ja uutta lisätään maltilla (uudet kuivikkeet kannatta sekoittaa vanhan joukkoon).
Muista jalkojen, erityisesti ruununrajojen suojaaminen, jos hevosella on taipumusta polkea takajalalla etujalan kantaan tai toisella jalalla toisen sisäsyrjälle, sillä ruununrajaan syntyneet naarmun kohdalla aineenvaihdunta ei toimi niin hyvin ja siihen kasvaa hunompi laatuista kaviota, kuin muualle, kunnes naarmu paranee. Tästä naarmun kohdalta kavio halkeaan herkästi n. puolen vuoden päästä naarmun syntymisestä. (tyypillisesti talven hokin polkeman kohdalta kavio lohkea seuraavana kesänä).
Jos kaviot ovat todella kuivat, voit harkita kavioiden rasvaamista/öljyämistä tai tervaamista, mutta tässä hommassa maltti mukaan. Nämä "vierasaineet" häiritsevät kavion omaa aineenvaihduntaa ensisestään. Kerran aloitettua hoitoa on vaikea lopettaa, kun hevosen elimistö on tottunut liika hoitoon.
Edellä mainittu vankkaan faktatietoon laitan tähän loppuun vielä muutaman "kansankonstin". Näiden kokeilu siis omalla vastuulla.
-Kaviohoito: Hevosen jalalle ruiskutetaan viileää vettä ja samalla ruununrajaa hangataan juuriharjalla voimakkaasti n. minuutti/kavio. Hoito suoritetaan n. viikon kuureina esim. kuukauden välein. Hoidon pitäisi edistää kavion verenkiertoa ja näin vahvistaa kavion kasvua. (tästä ei ainakaan ole haittaa ja monet hevoset pitävät hoidosta, tehoa en mene vannomaan)
-Kavion teippaus: ennen kengän lyömistä kavion pintaan (siis sivulle ei pohjaan) laitetaan ilmastointiteippiä. Konstin pitäisi sitoa hiukan kavion pintaa ja suojata pikkukolhuilta.
-pohjallinen ja sen alle vaimentava silikoni tms. täyte (ei mitään rakennussilikonia, vaan oikea kavionpohjiin tarkoitettu aine). vaimentaa kaviolle tulevaa iskurasitusta. Toisaalta voi häiritä kaviomekasmin toimintaa. (Mielestäni kokeilemisen arvoinen vaihtoenhto, jos joudut pakosti ratsastamaan kovalla pohjalla (esim. huono kenttä, muutoin suosittelisi)- Ulkosuomalainen nainen
Erittain hyvin kirjoitettu edelliselta. Tassa viela yksi vinkki: Keratex Hoof Hardener. Itse olen todennut aineen erittain hyodylliseksi, se auttaa sitomaan kavioiainesta heti. En tieda, myydaanko sita Suomessa, mutta googleta ja tilaa netista. Pullo maksaa reilu 40 €, mutta kestaa todella pitkaan. Sita kaytetaan aluksi kaksi kertaa viikossa ja sitten kerran viikossa.
- Kengittäjä
Agrilogilta tulee kyllä vankkaa tietoa mutta haluaisin silti korjata muutamia seikkoja kengittäjän näkökulmasta.
*Jokainen hevonen kasvattaa kaviota eri vauhtia aineenvaihdunnasta riippuen, ei kuitenkaan uusi kaviota kahta kertaa vuodessa vaan kerran vuodessa on realistisempi aika kavion uusiutumiselle.
*Kuiviin halkeileviin kavioihin ei missään tapauksessa kannata laittaa mitään ainetta mikä tukkii huokosia kuten edellämainitut rasvat, öljyt ja terva. Vesi vanhin voitehista kuuluu vanha sanonta joka pätee edelleen. Agrologin kirjoittama vesihoito on koettu hyväksi kuivien kavioiden hoidossa. Voimakkaasti hankaaminen voidaan käsittää monella tapaa, eli älä nyt kuitenkaan verille hankaa :) Vesi kova harja hoitoa voi tehdä vaikka joka päivä, siitä ei ole haittaa kaviolle. Jos hevosesi ei turhista hötkyile, voit seisottaa sitä esim. jalat pesuvadeissa niin että kavio on kokonaan veden alla. vaikka 5min./ jalka.
*Pohjallista en suosittele laitettavaksi kuvailemaasi kavioon sen enempää kuin täytettäkään eikä myöskään teippiä. Pohjallinen löysyttää kenkää ja näin ollen kenjät putoilevat herkemmin. Näin siksi koska pohjallinen on joustavaa materiaalia joka nuljuu kengän ja kavion välissä. Tilsakumeilla on taipumusta aiheuttaa samaa ennenaikaista kengän löystymistä.
Teippi taas tahollaan estää kosteuden pääsyä kavioon. Enkä kyllä ole koskaan kuullut moista konstia kenenkään käyttävänkään.
*Polkemia ehkäisemään bootsit on oikein hyvä vaihtoehto.
*Jos hevonen seisoo savi/lieju tarhassa niin pese savi pois jaloista kun tuot hevosesi talliin yöksi. Tällä toimenpiteellä ehkäiset myös kavion kuivumista. Savi kuivuessaan imee kaviosta kosteutta.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Ikävä sinua
Onkohan sulla ollut sama tunne kuin mulla viimeisten parin päivän aikana, eilen varsinkin. Ollaan oltu ihan lähellä ja k273613- 412459
Otavassa tapahtuu!
Rakennuspalo, yläkerta tulessa. Henkirikosta epäillään. Tiettyä henkilöautoa etsitään, minkä mahdollinen epäilty ottanut362294Tulemmeko hyvin
Toimeen ja juttuun keskenämme? Luulen, että sopisit hyvin siihen ☀️ympäristöön, paljon kaikkea erilaista.♥️mietin tätä s72057Tiedän kuka sinä noista olet
Lucky for you, olen rakastunut sinuun joten en reagoi negatiivisesti. Voit kertoa kavereillesi että kyl vaan, rakkautta431572- 381519
- 131309
- 1271302
Pitkäaikaiset työttömät työllisyystöillä takaisin yhteiskuntaan
Vaikka se vähän maksaakin, niin parempi on valtion teettää hanttihommia, jottei yksilöistä tule yhteiskuntakelvottomia.2661275Kesäseuraa
Kesäseuraa mukavasta ja kauniista naisesta. Viesti tänään mulle muualla asiasta jos kiinnostaa Ne ketä tahansa huoli, t451265