Eyes wide Shut

Kysymykseen miksi Kubrick piti pitkän tauon Full metal Jacket -elokuvansa jälkeen on vastaus ja se on Eyes Wide Shut.

Valitettava tosiasia on, että moni arvostelija (ei siis kriitikko) tulee sokeaksi kritiikistä arvostellessaan jonkun ohjaajamestarin töitä, jolloin hän ei uskalla tai kykene katsomaan pintaa syvemmälle, vaan uskoo sokeasti siihen, että ohjaaja on arvostelijaa viisaampi eläin ja, että se, ettei itse ymmärtänyt teosta johtuu vain omasta rajoittautuneisuudesta, eikä siitä, että elokuva olisi yksinkertaisesti huono, ja Eyes Wide Shut on huono elokuva, Kubrick oli menettänyt otteensa, lopullisesti.

En tiedä kuinka paljon elokuvassa on Kubrickia ja kuinka orjallisesti se seurailee romaania johon se perustuu, mutta nykypäivänä luulisi psykologisten piilomerkitysten sunmuun olevan jo sen verran arkipäivää jo Täydelliset Naiset -sarjan tiimoilta, että voi vain hämmästellä sitä intoa jolla elokuvaa on ylistetty piilevien merkitystensä takia, jopa leffan lopettavaa "fuck" -sanaa on analysoitu hiki otsalla.

Jos unohdetaan, että pojalla on pippeli ja tytöllä on pimpsa, ja Eyes Wide Shut sukeltaa, turvallisesti jalat edellä, ihmisen, tässä tapauksessa hyvinkin tukahdutettuun seksuaalisuuteen esittämällä päähahmon seikkailua eroottisesti vapaassa ympäristössä, vai oliko se vain alitajunnasta kumpuava uni? - OH!, niin tosiasiassa elokuva on vain halpa eroottinen päiväuni vailla todellista sisältöä, joka todella onnistusi kutkuttamaan mieltä.

Kubrickin elokuvan kohtalona on jäädä lähinnä tylsäksi Playboy -kanavalla esitettäväksi muka rohkeaksi, muka älykkääksi tutkielmaksi seksuaalisuudesta, eli panemisesta ja panemisen halusta, eli "fuck".

Elokuva ei onnistu olemaan missään mittapuussa uskottava, toimiva tai edes järkyttävä - jopa kukkahattutädit voivat turvallisin mielin katsoa tätä "kohuttua" spykoseksuaalista kertomusta jupin tukahdutetuista panofantasioista.

Voi vain haaveilla minkälainen elokuvasta olisi tullutkaan jos mies olisi ohjannut teoksen kultakautenaan, ei "sairasvuoteeltaan".

Intomielisenä shakinpelaajana ja älykkönä Kubrick osasi asettaa nytkin oikeat palat oikeaan paikkaan, mutta se ei pelastanut yhtikäs mitään.
joistain upeahkoista kohtauksista huolimatta elokuva oli pirun hengetön ja kliininen, kuin kylmä ruuminavaus vielä kylmemmälle ruumiille.

Ja siihen miksi leffassa ei esitetty aitoa aktia Cruisen ja Kidmanin kesken, kuten ennakkoon ounasteltiin, on yksinkertainen selitys Tom Cruisella ei seisonut sillä mies on h...:)

**

11

2307

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • alex.

      Stanleyn olis pitänyt ymmärtää lopettaa Kellopelin jälkeen;olis ollut paljon parempi ja hyvän ohjaajan maine olis säilynyt.

    • nero....
    • teos

      "Kubrickin elokuvan kohtalona on jäädä lähinnä tylsäksi Playboy -kanavalla esitettäväksi muka rohkeaksi, muka älykkääksi tutkielmaksi seksuaalisuudesta, eli panemisesta ja panemisen halusta, eli "fuck". "

      Heh. Avain elokuvaan on se, että Kubric oli elokuvan teon aikana vanha mies ja kuoli sitä tehdessään. Elokuva on kuoleman kuvaus kaikessa illuusiottomuudessaan. Elokuvan kuoleman prosessissa kosketus teennäiseen mutta turvalliseen arkipäivään katkeaa, ihmiset näyttäytyvät groteskeina ja armottomina hahmoina, todellisuus saa vieraan ja kylmän ulottuvuuden. Ihmiset ovat naamiota ja kuoria ilman inhimillistä lämpöä. Sosiaalinen vuorovaikutus on vallan käyttöä, rahan valtaa, viattomuuden polkemista ja mekaanista panemista. Halutessaan tästä voi löytää elokuvan poliittisen ulottuvuuden ja nyky-yhteiskunnan kritiikin.

      Elokuva on mestarin huikea kuvaus vieraantumisesta, todellisuuden harhasta ja unen/kuoleman todellisuudesta. Täytyykin katsealla pian uudestaan DVD:ltä.

    • Veteranfan

      Stanley Kubrick osasi tehdä puhdasta elokuva kerrontaa,jollaiseen harvat ohjaajat maailmassa pystyvät.Eyes Wide Shut kuuluu hänen parhaimpiinsa, oikeastaan hyviä ne kaikki ovat,yhtään huonoa leffaa ei Kubrick tehnyt elämänsä aikana ja jokainen niistäkin on lajinsa klassikoita.

    • HooTL

      Nicole Kidmanin rakastelukohtausta upseerin kanssa filmattiin monta päivää ja ohjaaja seurasi sitä ihan vierestä...!

      • Jew from Bronx

        Kyllähän Kubrick vaistosi Kidmanin ja Cruisen tähteydestään huolimatta huonon itsetunnon ja jotenkin käytti sitä arvostettuna ohjaajana hyväkseen, suorastaan leikitteli näyttelijäavioparilla, kokeili mihin saakka kärsivällisyys riittää. Riittihän sitä elokuvahistorian pisimmäksi kuvaukseksi. Ironista on myös se että Kubrick käsitti - mutta ei Cruise - että Cruisen tarvitsi rooliaan varten esittää ainoastaan omaa itseään. Cruise varmaan luuli tehneensä elämänsä roolin, Kubrick nauroi partaansa.


    • tkuussa

      Olisipa ollut tuo upseeri :D

    • elokuvannimisanoo

      Eyes Wide Shut, nimikin tulee siitä että ohjaaja on nukkumassa, kuorsaakin vielä HIRVEÄSTI, oikein on syvässä unessa jotta silmät on kunnolla kiinni.

      • daanel

        Kubrick leikitteli Cruisen ja Kidmanin kanssa. Lisäksi upseerin ja Kidmanin rakastelukohtausta harjoiteltiin epäinhimillisen pitkään niin, että Kidmanin paikat tulivat kipeiksi.

        Eipä ihme, että Cruise ja Kidman erosivat pian elokuvan teon jälkeen.


    • Anonyymi

      OLEN TÄN JOSKUS NÄHNYT EKAN KERRAN EHKÄ 2002-2003 VÄLILLÄ JA SEN JÄLKEEN ÄLLISTELLYT SITÄ

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2810
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      94
      2030
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      42
      1543
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      69
      989
    6. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      901
    7. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      880
    8. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      55
      874
    9. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      785
    10. Ma 30.9 tosiko tv klo 18 suorana Tikkalanmäeltä

      Virastolta suorana. Äänestyksistä sitten puhutaan illalla ja huomenna, onko kepuvasemmisto kuntalaisten tahdon mukaan to
      Pyhäjärvi
      93
      726
    Aihe