kiekkoammunta, ei vaan ossoo

aloittelija,.,

iltaa, kysyisin sellasta että miten paljon sitä ennakkoa pitää oikeen ottaa ?? tottakai riippuu siitä kuinka kovaa kiekko lentää,matka jne mutta kun tuntuu jottei osaa yhtään...
perään ei oo vaikeuksia ampua mutta jos vähäkin kiekko menee sivuttain niin ei vaan tahdo osua. oon toistasataa panosta jo ampunu,tuntuu turhauttavalta. sorsastuskin lähestyy

6

5885

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Baikalin testaaja

      Haulikkoammunnan opetus näin kirjallisesti on todella vaikeaa. Mielestäni paras lyhyt kirjallinen opastus haulikolla ampumiseen on Ulf Grubbströmin Metsstäjän kirjassa. Kirjahan on jo parikymmentä vuotta vanha ja siten metsästysasiota koskien siinä on paljon vanhentunutta tietoa, mutta tuo haulikolla ampumisen luku on sen varsinainen helmi, eikä se tieto vanhene.

      Paras tapa oppia on ottaa valmentajaksi joku hiukan kokeneempi ampuja, joka seuraa ammuntaasi ja sitten kertoo tekniikkasi virheet ja neuvoo niiden korjaamisessa.

      Tyypillisisä virheitä ovat:
      Virhe 1, Väärä alkuasento: liian leveä tai liian kapea haara-asento tai huono rintamasuunta. Oikea alkuasentohan on lievä haara-asento, jossa oikeakätisellä vasen jalka hieman edessä ja rintamasuunta hieman ampumasuunnasta oikealle. Tämä siksi, että oikeakätisen on hyvä olla valmiiksi hiukan kääntyneenä oikealle, sillä hänelle oikealle lentävän kiekon seuraaminen on vaikeampaa kuin vasemalla lentävän seuraaminen.

      Virhe 2, Kiekon seuraaminen vartalo jäykkänä ja asetta vain käsillä liikuttaen: Sopiva lievä haara-asento sallii vartalon kiertymisen. Jos aseen liikuttelu sivusuntaan tapahtuu jäykin vartaloin vain käsien varassa, ei homma toimi.

      Virhe 3, Otetaan nn metriä ennakkoa, pysäytetään ase siihen ja laukaistaan. Yleinen aloittelijan virhe on pysäyttää ase ennen laukaisua tai juuri laukaistessa, jolloin osuma jää taakse. On vaikea sanoa mitään yksiselitteistä ennakon mittaa, koska oikein tehtynä ennakko syntyy "lennosta" siis kiekon ja aseen liikkeiden nopeuserosta. Siis lähdetään seuraamaan kiekkoa niin, että aseen kiihtyvä liike saavuttaa kiekon ja laukaisupäätös tehdään aseen tähtäyslinjan saavuttaessa kiekon. Muistetaan pitää aseen liike yllä myös laukaisun aikana ja vielä hetki sen jälkeenkin (Älä pysäytä!). Ennakko syntyy aseen liikkeen ja kiekon nopeuserosta ja laukaisuviiveestä, eli kun päätetään laukaista aseen saavuttaessa kiekon, aseen kiihtyvä liike ehtii sopivasti kiekon edelle(=ennakko) ennen kuin haulit lähtevät piipusta.

      Muita vinkkejä:
      Rento asenne ja rennot lihakset auttavat. Verryttele! Jos niska tai hartiat ovat jumissa on ampuminen vaikeaa.
      Keskity omaan suoritukseesi, älä jää ihmettelemään trap-ringissä toisten suorituksia.
      Älä hätäile. Jos et heti pääse kiekon mukaan, tee veto loppuun saakka yrittäen tavoittaa kiekko. Trapissa ainakin aikaa korjaamiseen on, ja hieman ylipitkältäkin matkalta oikealla kohdalla laukaisu voi pudottaa kiekon, mutta lähempää ohi tähdätty laukaus ei sitä tee koskaan.

      Tässä nyt joitakin vinkkejä aluksi. Lisää löytyy alan kirjallisuudesta. Ja se paras apu, kuten jo aluksi totesin, kokeneemmilta kavereilta ampumaradalla.

      • aloittelija,.,

        kyllä oli hyviä vinkkejä, nyt lähden hakemaan panoksia lisää ja eikun treenaamaan.

        mulla on puolisuppea remingtonissa,saisiko olla väljempi? oon muuten tosiaanki pysäyttäny aseen aina ja sitte laukassu !

        sekä ennakkoa oon vissiin ottanu aivan liian vähän.

        noh ei auta kun mennä harjottelemaan.


      • aloittelija,., kirjoitti:

        kyllä oli hyviä vinkkejä, nyt lähden hakemaan panoksia lisää ja eikun treenaamaan.

        mulla on puolisuppea remingtonissa,saisiko olla väljempi? oon muuten tosiaanki pysäyttäny aseen aina ja sitte laukassu !

        sekä ennakkoa oon vissiin ottanu aivan liian vähän.

        noh ei auta kun mennä harjottelemaan.

        Ennakon oppii melkein parhaiten, kun aloittaa ampumisen heittimen takaa ja alkaa kiertämään "rinkiä" jokaisen ammutun kiekon jälkeen.

        Elikkäs ottaa aina pari metriä sivuaskelia siten, että kiekon lentorata muuttuu enemmän sivuttaiseksi kuin poistuvaksi. Satakunta laakia näin harjoitellen pysyy myös jahtikaudella melko hyvin muistissa sen kummemmin miettimättä.


    • että nämä

      kiekkopatruunat ovat keveinä latauksina
      pirun paljon nopeampia mitä raskaammat
      metsästyspatruunat, jos ammut täyttä
      vauhtia puhaltavaa sorsaa kuten kiekkoja
      on tuloksena varma pummi, ihan selvä asia
      mutta tulinpahan muka maininneeksi.

      • Peltsi

        Mittalin huvikseni eri patruunoiden nopeuksia ja hyvin samaa tasoa oli kiekkopatruunan nopeus verrattuna metsästyspatruunoihin. En muista merkkiä mutta 350 m/s paikkeilla oli nopeus. Hitain kuti oli winchester xx 12/89 61g nopeudella 328m/s ja nopein winchester super speed extra 40g 407m/s.


    • ennakkoa tarvi

      ottaa mulla ainaki osu ku ampu kohille

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1766
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1669
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      14
      1458
    4. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1154
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1153
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      5
      1141
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1106
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1101
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      6
      1089
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1074
    Aihe