Mitä on

markkinatalous

Jonkun mielestä "Markkinatalous on talousjärjestelmä jossa kunnioitetaan omistusoikeutta ja kansalaisten taloudellisia vapauksia."

Kyseessä ei kuitenkaan ole kansalaisten oikeuksien kunnioittaminen, vaan vain pääomanomistajien, kuten lukemattomat esimerkit kautta maailman osoittavat.

"Puhtaissa" uusliberaaleissa markkinatalousmaissa systeemiin kuuluu aina se, että KANSALAISTEN OIKEUKSIA RAJOITETAAN tehokkaasti, jotta pääomien sijoittajat pääsevät VAPAASTI keräämään suurimmat mahdolliset voitot.

Esimerkkinä lukuisat Etelä-Amerikan diktatuurit aina 70-luvulta lähtien, ja nykyisin esimerkiksi Kiina ja Venäjä.

"Puhdas" markkinatalous on laillistettu kansan ryöstö. Esimerkiksi Venäjällä ei ollut rutiköyhiä kommunistihallinnon aikana. Nykyisin suurelta osin samojen hallitsijoiden alaisuudessa puolet Venäjän väestöstä elää suoranaisessa köyhyydessä, puolet heistä äärimmäisessä köyhyydessä.

"Puhtaassa" markkinataloudessa kansalaisten protestit lannistetaan armotta, tarvittaessa asevoimin.

Suomessa nykyinen oikeistohallitus on viemässä Suomea kohti "puhtaampaa" markkinataloutta, pois pohjoismaisesta kehys- tai sekataloudesta, jossa tuloeroja tasataan köyhimpien hyväksi.

2

521

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • meni

      Markkinatalous ja kapitalismi on kaksi aivan eri asiaa. Kuvailet tuossa kapitalismia ja vieläpä valtionkapitalismia, joka ei paljoakaan eroa sosialismista. Siksipä Kiinassa valtaapitävien siirtyminen kommunistisesta sosialismista kommunistiseen kapitalismiin ei ollut liian suuri harppaus.

      Puhtaaseen markkinatalouteen ja liberalismiin kuuluvat pienet, vain vähän valtaa omaavat markkinatoimijat, joiden keskinäisen kilpailun kautta hinnat määräytyvät. ("markkinoiden näkymätön käsi").

    • lue tämä ja viisastu

      Yritit ilmeisesti viitata vapaaseen markkinatalouteen, sillä se on ainoa markkinatalous, joka kunnioittaa kansalaisen taloudellisisa vapauksia.

      Valitettavasti käsityksesi siitäkin meni pahasti pieleen. Vapaan markkinatalouden sijasta kuvailit korporatismia. Se on järjestemä, joka sosialistisen markkinasääntelyn avulla takaa suurpääomalle etuoikeuksia kuluttajien ja PK-yritysten kustannuksella.

      Vapaa markkinatalous on seurausta kapitalismista, jonka Max Weberin määrittelee: "kapitalismi on tasa-arvoon lain edessä perustuva oikeusjärjestelmä, joka takaa yksityisen omistusoikeuden"

      Jos kansalaiset eivät ole omistusoikeudellisesti tasa-arvoisia, niin kyseessä ei voi olla kapitalismi. Ymmärsitkö tämän yksinkertaisen asian?

      Tasa-arvoisesta omistusoikeudesta seuraa se, että aivan jokaisella on oikeus omistaa ja tehdä omaisuuteensa liittyviä sopimuksia ilman, että kolmas osapuoli puuttuu niihin. Toisin sanoen kapitalismista seuraa automaattisesti vapaat markkinat.

      Wikin määritelmä sosialismille: "Sosialismi on erilaisten ajatussuuntien yhteisnimitys, joissa omaisuus ja tulonjako halutaan pitää yhteiskunnallisen säätelyn alaisena yksilöiden tai markkinavoimien sijaan."

      Vielä kerran: Jos omistusoikeutta säännellään millään tavalla, niin kyseessä ei ole kapitalismi, vaan jokin sosialismin johdannaisista.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken kiinniotettua ei epäillä

      Kummallisia kommentteja ja uhkauksia poliisi taas jakelee orjakansalle muituttaakseen verisrstä kostosta jos rahvas kapi
      Maailman menoa
      61
      5814
    2. Valkeakosken murhaaja

      Raiskausrikosten joukossa kanta suomalainen tekijä on niin harvinainen että kannattaa erikseen mainita. Raiskausuutisia
      Maailman menoa
      62
      3004
    3. Tekijä on poliisin vanha tuttu

      Ihan supisuomalainen.
      Valkeakoski
      57
      2476
    4. Kuumat päivät

      Hyvää huomenta. 🌞🌼☕😊🙌 Sinkkukesä 2024
      Ikävä
      347
      1123
    5. Tietääkö kukaan millaisesta perheestä murhaaja on?

      Onko siis rikkaiden lellipentu, joka luulee, että kaikkea saa tehdä, vai köyhien kakara, jolla ei ole mitään vastuuta ku
      Valkeakoski
      37
      1085
    6. Nainen, olet jollakin tavalla pelottava

      Tunne sinun suhteen on ehkä verrattavissa ruusupensaaseen, hurmaavan kaunis kukka, upea tuoksu, mutta jos yrittää lähell
      Ikävä
      57
      1084
    7. Valkeakosken surmaaja oli koeajalla edellisestä tuomiosta

      Tässä osoitus, että rangaistukset Suomessa ovat liian löysiä ja se maksoi tämän tytön hengen https://yle.fi/a/74-2009067
      Maailman menoa
      4
      907
    8. Haaveilen sinusta

      Läheisyydestäsi, kosketuksestasi. Siitä että saisin koskettaa sinua. Pitää sinua lähellä. En tiedä mistä tämä tuli. Tied
      Ikävä
      22
      813
    9. Ohimenevältä

      Tilalta tämä alkaa jo vaikuttamaan. Arjen pieni piristys olimme toisillemme.
      Ikävä
      29
      793
    10. Enpä usko että olisit valmis jättämään kaiken

      Vaikka tulisin ja kosisin sinua.
      Ikävä
      48
      791
    Aihe