kantavan tamman liikutus

uutta

miten kantavaa tammaa tulee liikuttaa sen raskauden aikana ja raskauden jälkeen?

Eli kaikkea miten kauan saa ratsastaa hikeen asti, missä vaiheessa enää vain pikkasen kävelyttää?!
Sen tiedän että ravuria saa kilpailuttaa 4kk asti. Mutta nyt on kyseessä ratsastaminen...
Mitä muuta tulee ottaa huomioon?

vinkkejä, linkkejä, neuvoja ja kirjaehdotuksia..
Kaikki tieto on tarpeen kun asia on itselleni ihan uusi!

Kiitos!

11

8916

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Xtina

      eiköhän kannattaisi ottaa ihan rauhallisesti sen liikkumisen kans ihan alusta asti.. ei mielellään mitään hikeen juoksemisia ja muutenkaan.. kevyt liikunta on hyvä ja vähentää loppuakohden.. :)

      • Ko Va A, Re 120,

        Kannattaa ottaa rauhallisesti vaan ja kevytta liikuntaa joo. Mina menna nyt nukkuma, hyvaa paivan jatkoa sulle ja konilles.

        Se "oikea" Ko Va A, Re 120,


    • heppahöperö

      Minulla on myös kantava tamma, liikuntaa annetaan sille melkein päiväittäin. Mutta esteiden hyppääminen on jätetty kokonaan heti aivan alusta alkaen. Liikunta muutenkin on kevennetty, ei enään rajuja hiki lenkkejä vaan otetaan rauhallisemmin. Tammaa PITÄÄ liikuttaa aivan varsomiseen saakka, synnytys on toivottavasti silloin helpompaa. Älä päästä hevostasi liikaa lihomaan, vaikeuttaa aikanaan synnytystä.

    • Heppanen

      Tammaa kannattaa liikuttaa sen kunnon mukaan. Voit ratsastaa sillä aika pitään raskauden aikana mutta muista kuitenkin että myöhemmin liikutus ei saa olla liian raskasta. Jos tunnet kyseisen tamman hyvin ja tiedät sen keski kunnon niin osaat ehkä arvioida myös liikutus kyvyn. Raskauden lopuilla olisi ehkä suositeltavaa siirtyä talutukseen:)
      T:Heppanen

      • anni12

        meidän naapuriss on kantava tamma ja me ratsastellaan sillä käyntiä ja pieniä maastoreittiäkin
        ja mullakin olis yks kysymys n tiedä liittyykö aiheeseen mutta meille tuli heinäkuus täyttävä 3vuotias varsa lämminverinen niin koska sillä saa alkaa ratsastaa ja montako tuntia päivässä oon ajatellu että ku se on yli 5vuotias niin 3h pv vai saako jo nuorempanakin


      • kysyvälöytää

        En tiedä hevosista paljoakaan, mutta olen lukenut että hevosilla LAUKATAAN KILPAA 2-3 vuotinaina muistan kuulleeni 2- v. derbystä ja 3-v kisoita, englannissa ja amerikoissa. tervettä vai ei, tiedä häntä. itse kysyisin suoraan eläinlääkäriltä ja kokeneiltä vanhoita (yli 25v, mieluiten yli 40v) hevosten harrastajilta.


      • kaverillekanssa

        Google tietää. googlaa varsasta ratsu, saat hyvät ohjeet, ihan minuuttimäärien kanssa. Samoin googleta löytyy koulutusohjeita, kunhan ei eksy tälle suomi 24- asiantuntijapalstalle.


    • agrologi AMK

      Ei tiineys ole sairaus. Terve tamma ei luo tervettä varsaa liikunnan vuoksi, vaan joko tammassa tai varsassa (yleensä varsassa) on vikaa, jos tiineys keskeytyy.

      Kantavaa tammaa saa käsitellä ja liikuttaa ensimmäisen tiineyskolmanneksen ihan niinkuin ennenkin. Liikuntaa ei kuitenkaan kannata lisätä enstisestä tai ainakin lisäys pitää tehdä varovasti.

      Toisella tiineys kolmanneksella (eli kuukaudet 4-6) tammaa voi edelleen liikuttaa normaalisti, mutta extra raskaat jaksot jätetään pois (esim. 3 päivän kisaviikonlopussa tamma kilpailee vain kahtena päivänä tai vain yhden luokan kunakin päivänä, vaikka ennen olisi mennyt aina kaksi luokkaa päivässä, tai tamma ei enää osallitu useamman päivän maastovaelluksille, vaan tyytyy tekemään muutaman tunnin lenkkejä ja niissäkin hikeen laukkaamista seuraa reilu palautus). Kuitenkin tamman saa ratsastaa hikeen ihan normaalisti. Tähänkin asti kevytä työtä tehnyt tamma voi jatkaa töitä niinkin ennenkin.

      Viimeisellä tiineyskolmanneksella liikuntaa kevennetään selvästi, sillä tässä vaiheessa varsa alkaa kasvaa tamman kohdussa nopeasti ja näin vie tammalta voimia ja painonkin lisäys alkaa tuntua tamman jaloissa. Hyppäämisestä ja syvässä muodossa tehtävistä kouluharjoituksista luovutaan ja tammalle voi antaa viikossa jo useammankin vapaapäivän. Viimeisellä tiineyskuukaudella ratsastus on jo ihan "köpöttelyä" eli kevyitä maastoja ja kentällä helppoja perusjutuja, pienet laukat on kitenkin edelleen ihan ok, jos tamma niistä selvästi nauttii.

    • Ei kannata

      Mulla on hoitoponi, ja se oli toimineensa mut mää ja mun kaveri ratsastettiin sillä niin se varsa heti synnytyksen jälkee kuoli! Se synnytti viikkoa aikasemmin. Eli ei kannata

      • Matzzarella

        Luultavasti varsa ei kuollut sen liikunnan takia vaan johonkin muuhun paitsi jos ratsastelitte usein, kauan ja teitte paljon jotain hyppäämistä


    • Anonyymi

      Kertokaa voiko tammalla ratsastaa jos sillä on jo varsa🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2640
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      91
      1976
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      39
      1511
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Yli puolella maahanmuuttajalapsista ei ole tietoja ja taitoja, joilla selviää yhteiskunnassa

      Miksi Suomeen otetaan väkeä jolla on älyvajetta? https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010730220.html
      Maailman menoa
      273
      1038
    6. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      67
      933
    7. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      891
    8. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      55
      864
    9. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      860
    10. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      775
    Aihe