Viiniä mehusta?

Paljon löytyy

Paljon löytyy ohjeita siiviläpussin käyttöön, mutta entäs jos omput vetäsee mehuksi ja tekee siitä viinin. Miten tää tapahtuu käytännössä? Vai onks ees mahdollista?

12

5793

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pomppu -sekomehu

      Käymisainepakkaus rusinoita. Rusinat siksi, että hiiva ei huku.

      • joskus on

        käytetty jopa leipää jotta hiivalla olisi hyvät oltavat. Omenaviinihän on erittäin hyvää, jos se onnistuu eikä ole liian makeata...onnea yritykselle.


    • crudo

      Teen joka vuosi omenaviiniä - noin 50 pulloa. Tosin viime vuonna omenasato mädäntyi puuhun ja tuli välivuosi.

      Linkoan mehun tavallisella kotitarvelingolla - 6-7 litraa 25-28 litran panokseen - 3-4 kiloa sokeria. Tavalliset muut tykötarpeet, mitä käymiseen, käymisen pysäyttämiseen ja kirkastamiseen tarvitaan. Omenan - mahdollisemman happalman - lisäksi olen käyttänyt mukana pihlajanmarjaa, seljaa, rusinoita - joskus vaniljatagon tai kanelitagon - ja käymisen viime päivinä tammenlastuja.

      Sokerin kanssa olen tosi varovainen, koska omenamehu lähtee käymään mielestäni muutenkin hyvin. Aivan ennen pullotusta tarkastan sokerin aistinvaraisesti ja lisään jos tarvitaan - vain muutaman desin.

      Omenaviinistä tulee aivan kirkasta, vähän kellertävää - kuten valkoviinikin, raikasta ja riittävän hapokasta. Omenan maku ei ole mitenkään hallitseva, mutta maistuu kuitenkin kun tietää mitä maistelee.

      Viini tulee tarjota hyvin jäähdytettynä ja antaa ilmastua vartin ennen tarjoilua - silloin saa kaiken mahdollisen hiivatunkan pois viinistä. Olen melkoisenkin ylpeä joistakin näistä vuosikerroista, joita olen tehnyt koskapa ne ovat jopa parantaneet makuaan parin vuoden ajan - tosin se lienee jo maksimi säilytysaika tällaiselle kotiviinille.

    • aloittaja

      Eli siis teemme omput mehuiksi ja lyömme käymisainepakkauksen siihen sitten samaan? Tuo vaniljatankojuttu kuulosti kivalta kans!

      • crudo

        Voit harkita niiden valmispakkauksessa olevien kuiva-aineiden käyttöä: kuinka paljon haluat niitä käyttää lisäksi ja ennen kaikkea niitä makeampia siellä olevia aineita kuten rusinoita yms? Itse käytän niitä varsin harkiten.

        Tänä vuonna omenien sokerimäärä tuntuu olevan varsin hyvä ja olen itse juuri tekemässä omenaviiniä enkä aio käyttää yhtään esimerkiksi rusinoita mukana. Koska nyt on tullut hyvin pihlajanmarjoja olen lingonnut omenamehun joukkoon muutaman kourallisen niitä ja ne tuovat mukaan sopivasti happoa. Mielestäni omaviinistä tulee paljon raikkaampaa ja viinimäisempää mitä happamampaa se oikeastaan on lähtökohdiltaan. Tietysti sokeria tulee kuitenkin olla niin, että sen saa käymään kunnolla.

        Käymisainepakkauksen kemikaalit käytän toki ja seuraan pakkauksen ohjetta orjallisesti muuten.


      • crudo
        crudo kirjoitti:

        Voit harkita niiden valmispakkauksessa olevien kuiva-aineiden käyttöä: kuinka paljon haluat niitä käyttää lisäksi ja ennen kaikkea niitä makeampia siellä olevia aineita kuten rusinoita yms? Itse käytän niitä varsin harkiten.

        Tänä vuonna omenien sokerimäärä tuntuu olevan varsin hyvä ja olen itse juuri tekemässä omenaviiniä enkä aio käyttää yhtään esimerkiksi rusinoita mukana. Koska nyt on tullut hyvin pihlajanmarjoja olen lingonnut omenamehun joukkoon muutaman kourallisen niitä ja ne tuovat mukaan sopivasti happoa. Mielestäni omaviinistä tulee paljon raikkaampaa ja viinimäisempää mitä happamampaa se oikeastaan on lähtökohdiltaan. Tietysti sokeria tulee kuitenkin olla niin, että sen saa käymään kunnolla.

        Käymisainepakkauksen kemikaalit käytän toki ja seuraan pakkauksen ohjetta orjallisesti muuten.

        Tein eilen viinin käymään: kaksi vähän erilaista, noin 25 litran satsia. Toisessa on Melbaa pelkästään lisättynä vähän pihlajanmarjalla - pari kourallista linkosin mehun joukkoon ja toisen kourallisen sekä yhden kanelitangon laitoin kuiva-ainepussiin - ja toisessa sekoitus Melbaa ja Valkea Kuulasta eikä mitään muuta.

        Mehua kummassakin satsissa 6 litraa, sokeria 4 kiloa, vettä 18-19 litraa.

        Käyminen lähti pöhisemään tunnin päästä hiivan lisäyksestä ja kuplii nyt noin puolen minuutin välein eli melko hyvin. Uskon, että käy kunnolla ainakin viikon päivät.


      • tehdä myös
        crudo kirjoitti:

        Tein eilen viinin käymään: kaksi vähän erilaista, noin 25 litran satsia. Toisessa on Melbaa pelkästään lisättynä vähän pihlajanmarjalla - pari kourallista linkosin mehun joukkoon ja toisen kourallisen sekä yhden kanelitangon laitoin kuiva-ainepussiin - ja toisessa sekoitus Melbaa ja Valkea Kuulasta eikä mitään muuta.

        Mehua kummassakin satsissa 6 litraa, sokeria 4 kiloa, vettä 18-19 litraa.

        Käyminen lähti pöhisemään tunnin päästä hiivan lisäyksestä ja kuplii nyt noin puolen minuutin välein eli melko hyvin. Uskon, että käy kunnolla ainakin viikon päivät.

        Pelkkään tuoremehuun. Näin teimme jo yli neljäkymmentä vuotta sitten. Silloin ei ollut kotiviinien tekijöille juurikaan ohjeita saati sitten valmispakkauksia. Apteekista haettiin hiivat ja muut tarvikkeet. Teimme viiniä muovisissa 60 litran muurahaishappo tankeissa. Viinistä tuli vahvaa, kullankeltaista ja maukasta. Vettä ei siis lisätty lainkaan, eikä muitakaan aineksia, kuten rusinoita tai pihlajanmarjoja.
        Osasta tislasimme ihan ehtaa ponua, ei ollut huonoa sekään. Tapahtui Tampereella 1960 luvulla, Takahuhdissa.


      • crudo
        crudo kirjoitti:

        Tein eilen viinin käymään: kaksi vähän erilaista, noin 25 litran satsia. Toisessa on Melbaa pelkästään lisättynä vähän pihlajanmarjalla - pari kourallista linkosin mehun joukkoon ja toisen kourallisen sekä yhden kanelitangon laitoin kuiva-ainepussiin - ja toisessa sekoitus Melbaa ja Valkea Kuulasta eikä mitään muuta.

        Mehua kummassakin satsissa 6 litraa, sokeria 4 kiloa, vettä 18-19 litraa.

        Käyminen lähti pöhisemään tunnin päästä hiivan lisäyksestä ja kuplii nyt noin puolen minuutin välein eli melko hyvin. Uskon, että käy kunnolla ainakin viikon päivät.

        Eilen oli viinini käynyt tasan viikon ja käyminen oli lähes loppunut - vesilukosta tuli enää lähinnä laiskasti hiilidioksidia, pulahdus minuutissa.

        Aukaisin käymissammion, otin pois kuiva-ainepussin, lapoin aineen toiseen astiaan jättäen pohjalle sakat ja pari litraa liejuista mäskiä, jonka heitin pois, pesin käymissammion hyvin ja kaadoin nesteen siihen takaisin. Poistin vesilukon ja sormi reikään päälle, rajuja hölskytyksiä ja sormi pois reiältä, jotta hiilidioksidi voisi poistua astiasta. Niin kauan hölskytystä kunnes reiästä ei enää piffautellut mitään.

        Uudelleen kansi auki ja sammioon käymisen pysäyttäjä, uudet hölskytykset. Kansi auki ja ensimmäinen superselkiyttäjä pyttyyn, hölkytys. Illalla toinen superselkiyttäjä pyttyyn ja taas hölskytys.

        Nyt odotan viikon enkä tee mitään. Sitten viini lapotaan vielä kerran, sakka poistetaan, maistellaan ja mahdollisesti makeutetaan ja pullotetaan. Pulloihin liimataan etiketit, korkkien päälle kuumailmataan kapselit.

        Kumpikin viini onnistui aika hyvin - maultaan kuivia ja jälkimaussakin löytyy.


      • crudo
        crudo kirjoitti:

        Eilen oli viinini käynyt tasan viikon ja käyminen oli lähes loppunut - vesilukosta tuli enää lähinnä laiskasti hiilidioksidia, pulahdus minuutissa.

        Aukaisin käymissammion, otin pois kuiva-ainepussin, lapoin aineen toiseen astiaan jättäen pohjalle sakat ja pari litraa liejuista mäskiä, jonka heitin pois, pesin käymissammion hyvin ja kaadoin nesteen siihen takaisin. Poistin vesilukon ja sormi reikään päälle, rajuja hölskytyksiä ja sormi pois reiältä, jotta hiilidioksidi voisi poistua astiasta. Niin kauan hölskytystä kunnes reiästä ei enää piffautellut mitään.

        Uudelleen kansi auki ja sammioon käymisen pysäyttäjä, uudet hölskytykset. Kansi auki ja ensimmäinen superselkiyttäjä pyttyyn, hölkytys. Illalla toinen superselkiyttäjä pyttyyn ja taas hölskytys.

        Nyt odotan viikon enkä tee mitään. Sitten viini lapotaan vielä kerran, sakka poistetaan, maistellaan ja mahdollisesti makeutetaan ja pullotetaan. Pulloihin liimataan etiketit, korkkien päälle kuumailmataan kapselit.

        Kumpikin viini onnistui aika hyvin - maultaan kuivia ja jälkimaussakin löytyy.

        Viime viikonloppuna viini oli valmista - pelkäsin jo, että oli lähtenyt käymään uudelleen, mutta kyseessä oli vain hiilidioksiidin poistuminen.

        Toiseen lisäsin pullotusvaiheessa desin sokeria ja toiseen kaksi oikean makeusasteen löytymiseksi. Tänä vuonna omenassa oli aivan oikea määrä sokeria ja hapokkuutta - melko hyvä jälkimaku ja voimakkuus.

        Viinihiiva ei maistunut enää yhtään vaan kaikki oli käynyt loppuun asti. Ensimmäisen pullon voi korkata karahviin jouluksi tai siitä voi tehdä sekoituksen valkoiseen glögiin.


    • kokki

      Mites se oli,eli ensin piti jäädyttää tuoremehu ja sit ne piti laittaa veteen sulamaan! mitä siihen tulee muuta ja kuinka se valmistettiin? Onko kellään tietoa?

      • Anonyymi

        Appelssiinikilju: 10L vettä 10 jäätynyttä mehukuutiota ja 4kg sokeria. Lopuksi homekerros kuoritaan pinnalta ja eiko pullottamaan! 😋🍊


    • winelongtimemaker

      Sen VOI jättää suoraan käymis-astiaan, tosin käyminen kestää kauvan ja käymisen käynnistyminen kestää kauvan. Kannattaa lisätä hieman sokeria sekaan ja TOSI vähän hiivaa, jotta käyminen lähtee varmasti käyntiin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Hannu lupailee kertovansa faktaa!

      Hannu oli ilmeisesti tyytymätön eksänsä Martinan antamaan haastatteluun Me Naisissa ja avautui puoliltaöin stoorissaan. Kuvassa Rambo pentu ja tekstiä
      Kotimaiset julkkisjuorut
      419
      7049
    2. Sanna Ukkola: " Päivi Räsänen tuomiolla, Isis-naiset vapaina. Mitä ihmettä?"

      https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/1c17b3d7-cced-47fe-8c55-858ccb9e24dc Suomi on järjetön maa.
      Maailman menoa
      716
      6141
    3. Rita ja Aki Manninen päästävät "köyhät" ökykotiinsa: Hulppeat terassit, saunaosasto, uima-allas...

      Rita Niemi-Manninen ja Aki Manninen päästävät kamerat kotiinsa Rikkaat ja rahattomat tv-sarjassa. Ja kyllä heillä onkin totta tosiaan hulppeat tilat..
      Kotimaiset julkkisjuorut
      96
      4039
    4. PIKKARAMBO LUE TÄMÄ!

      Nyt kun Martina on tehnyt ikävän tempun, ja eronne jälkeen antanut haastattelun Menaiset lehteen, jossa on kertonut yksityisiä asioita suhteestanne, t
      Kotimaiset julkkisjuorut
      88
      1410
    5. Voi ei! Antti Tuisku jakoi tukkakuvan - Sai huolestuneen viestin ulkomuodostaan: "Elä nyt laihu..."

      Tuisku on ehkä Suomen kovakuntoisin poppari. Mitä mieltä olet fanin palautteesta, onko aihetta huoleen? Tukka ainakin on mintissä... https://www.suomi
      Kotimaiset julkkisjuorut
      8
      941
    6. Voi kun Hannu niin ikävöi Martina omassa instas.

      Hannu on ihana ja rehellinen ja kertoo ikävästä, et itkeä pitää ja surra kun on äkkiä matto vedetty alta pois..
      Kotimaiset julkkisjuorut
      66
      913
    7. Anna mulle vielä mahdollisuus

      En osannut toimia kun rauta oli kuumaa :( Jos ne jutut oli ees mulle osoitettu Mä haluan sut
      Ikävä
      58
      819
    8. Tajuatko sä yhtään

      miten lämpimiä, suuria, valtavia, polttavia mun tunteet sua (miestä) kohtaan on?
      Ikävä
      53
      729
    9. YLE: Enää lyhyt aika ja sitten tulee runtua paperiliittolaisille

      https://yle.fi/uutiset/3-12290135 ” – Meidän on pakko löytää säästöjä, kun Suomessa aiheutetaan lakolla jopa pysyviä vahinkoja. Siinä joudutaan iso k
      Kuusankoski
      72
      715
    Aihe