Viiniä mehusta?

Paljon löytyy

Paljon löytyy ohjeita siiviläpussin käyttöön, mutta entäs jos omput vetäsee mehuksi ja tekee siitä viinin. Miten tää tapahtuu käytännössä? Vai onks ees mahdollista?

12

10239

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pomppu -sekomehu

      Käymisainepakkaus rusinoita. Rusinat siksi, että hiiva ei huku.

      • joskus on

        käytetty jopa leipää jotta hiivalla olisi hyvät oltavat. Omenaviinihän on erittäin hyvää, jos se onnistuu eikä ole liian makeata...onnea yritykselle.


    • Teen joka vuosi omenaviiniä - noin 50 pulloa. Tosin viime vuonna omenasato mädäntyi puuhun ja tuli välivuosi.

      Linkoan mehun tavallisella kotitarvelingolla - 6-7 litraa 25-28 litran panokseen - 3-4 kiloa sokeria. Tavalliset muut tykötarpeet, mitä käymiseen, käymisen pysäyttämiseen ja kirkastamiseen tarvitaan. Omenan - mahdollisemman happalman - lisäksi olen käyttänyt mukana pihlajanmarjaa, seljaa, rusinoita - joskus vaniljatagon tai kanelitagon - ja käymisen viime päivinä tammenlastuja.

      Sokerin kanssa olen tosi varovainen, koska omenamehu lähtee käymään mielestäni muutenkin hyvin. Aivan ennen pullotusta tarkastan sokerin aistinvaraisesti ja lisään jos tarvitaan - vain muutaman desin.

      Omenaviinistä tulee aivan kirkasta, vähän kellertävää - kuten valkoviinikin, raikasta ja riittävän hapokasta. Omenan maku ei ole mitenkään hallitseva, mutta maistuu kuitenkin kun tietää mitä maistelee.

      Viini tulee tarjota hyvin jäähdytettynä ja antaa ilmastua vartin ennen tarjoilua - silloin saa kaiken mahdollisen hiivatunkan pois viinistä. Olen melkoisenkin ylpeä joistakin näistä vuosikerroista, joita olen tehnyt koskapa ne ovat jopa parantaneet makuaan parin vuoden ajan - tosin se lienee jo maksimi säilytysaika tällaiselle kotiviinille.

    • aloittaja

      Eli siis teemme omput mehuiksi ja lyömme käymisainepakkauksen siihen sitten samaan? Tuo vaniljatankojuttu kuulosti kivalta kans!

      • Voit harkita niiden valmispakkauksessa olevien kuiva-aineiden käyttöä: kuinka paljon haluat niitä käyttää lisäksi ja ennen kaikkea niitä makeampia siellä olevia aineita kuten rusinoita yms? Itse käytän niitä varsin harkiten.

        Tänä vuonna omenien sokerimäärä tuntuu olevan varsin hyvä ja olen itse juuri tekemässä omenaviiniä enkä aio käyttää yhtään esimerkiksi rusinoita mukana. Koska nyt on tullut hyvin pihlajanmarjoja olen lingonnut omenamehun joukkoon muutaman kourallisen niitä ja ne tuovat mukaan sopivasti happoa. Mielestäni omaviinistä tulee paljon raikkaampaa ja viinimäisempää mitä happamampaa se oikeastaan on lähtökohdiltaan. Tietysti sokeria tulee kuitenkin olla niin, että sen saa käymään kunnolla.

        Käymisainepakkauksen kemikaalit käytän toki ja seuraan pakkauksen ohjetta orjallisesti muuten.


      • crudo kirjoitti:

        Voit harkita niiden valmispakkauksessa olevien kuiva-aineiden käyttöä: kuinka paljon haluat niitä käyttää lisäksi ja ennen kaikkea niitä makeampia siellä olevia aineita kuten rusinoita yms? Itse käytän niitä varsin harkiten.

        Tänä vuonna omenien sokerimäärä tuntuu olevan varsin hyvä ja olen itse juuri tekemässä omenaviiniä enkä aio käyttää yhtään esimerkiksi rusinoita mukana. Koska nyt on tullut hyvin pihlajanmarjoja olen lingonnut omenamehun joukkoon muutaman kourallisen niitä ja ne tuovat mukaan sopivasti happoa. Mielestäni omaviinistä tulee paljon raikkaampaa ja viinimäisempää mitä happamampaa se oikeastaan on lähtökohdiltaan. Tietysti sokeria tulee kuitenkin olla niin, että sen saa käymään kunnolla.

        Käymisainepakkauksen kemikaalit käytän toki ja seuraan pakkauksen ohjetta orjallisesti muuten.

        Tein eilen viinin käymään: kaksi vähän erilaista, noin 25 litran satsia. Toisessa on Melbaa pelkästään lisättynä vähän pihlajanmarjalla - pari kourallista linkosin mehun joukkoon ja toisen kourallisen sekä yhden kanelitangon laitoin kuiva-ainepussiin - ja toisessa sekoitus Melbaa ja Valkea Kuulasta eikä mitään muuta.

        Mehua kummassakin satsissa 6 litraa, sokeria 4 kiloa, vettä 18-19 litraa.

        Käyminen lähti pöhisemään tunnin päästä hiivan lisäyksestä ja kuplii nyt noin puolen minuutin välein eli melko hyvin. Uskon, että käy kunnolla ainakin viikon päivät.


      • tehdä myös
        crudo kirjoitti:

        Tein eilen viinin käymään: kaksi vähän erilaista, noin 25 litran satsia. Toisessa on Melbaa pelkästään lisättynä vähän pihlajanmarjalla - pari kourallista linkosin mehun joukkoon ja toisen kourallisen sekä yhden kanelitangon laitoin kuiva-ainepussiin - ja toisessa sekoitus Melbaa ja Valkea Kuulasta eikä mitään muuta.

        Mehua kummassakin satsissa 6 litraa, sokeria 4 kiloa, vettä 18-19 litraa.

        Käyminen lähti pöhisemään tunnin päästä hiivan lisäyksestä ja kuplii nyt noin puolen minuutin välein eli melko hyvin. Uskon, että käy kunnolla ainakin viikon päivät.

        Pelkkään tuoremehuun. Näin teimme jo yli neljäkymmentä vuotta sitten. Silloin ei ollut kotiviinien tekijöille juurikaan ohjeita saati sitten valmispakkauksia. Apteekista haettiin hiivat ja muut tarvikkeet. Teimme viiniä muovisissa 60 litran muurahaishappo tankeissa. Viinistä tuli vahvaa, kullankeltaista ja maukasta. Vettä ei siis lisätty lainkaan, eikä muitakaan aineksia, kuten rusinoita tai pihlajanmarjoja.
        Osasta tislasimme ihan ehtaa ponua, ei ollut huonoa sekään. Tapahtui Tampereella 1960 luvulla, Takahuhdissa.


      • crudo kirjoitti:

        Tein eilen viinin käymään: kaksi vähän erilaista, noin 25 litran satsia. Toisessa on Melbaa pelkästään lisättynä vähän pihlajanmarjalla - pari kourallista linkosin mehun joukkoon ja toisen kourallisen sekä yhden kanelitangon laitoin kuiva-ainepussiin - ja toisessa sekoitus Melbaa ja Valkea Kuulasta eikä mitään muuta.

        Mehua kummassakin satsissa 6 litraa, sokeria 4 kiloa, vettä 18-19 litraa.

        Käyminen lähti pöhisemään tunnin päästä hiivan lisäyksestä ja kuplii nyt noin puolen minuutin välein eli melko hyvin. Uskon, että käy kunnolla ainakin viikon päivät.

        Eilen oli viinini käynyt tasan viikon ja käyminen oli lähes loppunut - vesilukosta tuli enää lähinnä laiskasti hiilidioksidia, pulahdus minuutissa.

        Aukaisin käymissammion, otin pois kuiva-ainepussin, lapoin aineen toiseen astiaan jättäen pohjalle sakat ja pari litraa liejuista mäskiä, jonka heitin pois, pesin käymissammion hyvin ja kaadoin nesteen siihen takaisin. Poistin vesilukon ja sormi reikään päälle, rajuja hölskytyksiä ja sormi pois reiältä, jotta hiilidioksidi voisi poistua astiasta. Niin kauan hölskytystä kunnes reiästä ei enää piffautellut mitään.

        Uudelleen kansi auki ja sammioon käymisen pysäyttäjä, uudet hölskytykset. Kansi auki ja ensimmäinen superselkiyttäjä pyttyyn, hölkytys. Illalla toinen superselkiyttäjä pyttyyn ja taas hölskytys.

        Nyt odotan viikon enkä tee mitään. Sitten viini lapotaan vielä kerran, sakka poistetaan, maistellaan ja mahdollisesti makeutetaan ja pullotetaan. Pulloihin liimataan etiketit, korkkien päälle kuumailmataan kapselit.

        Kumpikin viini onnistui aika hyvin - maultaan kuivia ja jälkimaussakin löytyy.


      • crudo kirjoitti:

        Eilen oli viinini käynyt tasan viikon ja käyminen oli lähes loppunut - vesilukosta tuli enää lähinnä laiskasti hiilidioksidia, pulahdus minuutissa.

        Aukaisin käymissammion, otin pois kuiva-ainepussin, lapoin aineen toiseen astiaan jättäen pohjalle sakat ja pari litraa liejuista mäskiä, jonka heitin pois, pesin käymissammion hyvin ja kaadoin nesteen siihen takaisin. Poistin vesilukon ja sormi reikään päälle, rajuja hölskytyksiä ja sormi pois reiältä, jotta hiilidioksidi voisi poistua astiasta. Niin kauan hölskytystä kunnes reiästä ei enää piffautellut mitään.

        Uudelleen kansi auki ja sammioon käymisen pysäyttäjä, uudet hölskytykset. Kansi auki ja ensimmäinen superselkiyttäjä pyttyyn, hölkytys. Illalla toinen superselkiyttäjä pyttyyn ja taas hölskytys.

        Nyt odotan viikon enkä tee mitään. Sitten viini lapotaan vielä kerran, sakka poistetaan, maistellaan ja mahdollisesti makeutetaan ja pullotetaan. Pulloihin liimataan etiketit, korkkien päälle kuumailmataan kapselit.

        Kumpikin viini onnistui aika hyvin - maultaan kuivia ja jälkimaussakin löytyy.

        Viime viikonloppuna viini oli valmista - pelkäsin jo, että oli lähtenyt käymään uudelleen, mutta kyseessä oli vain hiilidioksiidin poistuminen.

        Toiseen lisäsin pullotusvaiheessa desin sokeria ja toiseen kaksi oikean makeusasteen löytymiseksi. Tänä vuonna omenassa oli aivan oikea määrä sokeria ja hapokkuutta - melko hyvä jälkimaku ja voimakkuus.

        Viinihiiva ei maistunut enää yhtään vaan kaikki oli käynyt loppuun asti. Ensimmäisen pullon voi korkata karahviin jouluksi tai siitä voi tehdä sekoituksen valkoiseen glögiin.


    • kokki

      Mites se oli,eli ensin piti jäädyttää tuoremehu ja sit ne piti laittaa veteen sulamaan! mitä siihen tulee muuta ja kuinka se valmistettiin? Onko kellään tietoa?

      • Anonyymi

        Appelssiinikilju: 10L vettä 10 jäätynyttä mehukuutiota ja 4kg sokeria. Lopuksi homekerros kuoritaan pinnalta ja eiko pullottamaan! 😋🍊


    • winelongtimemaker

      Sen VOI jättää suoraan käymis-astiaan, tosin käyminen kestää kauvan ja käymisen käynnistyminen kestää kauvan. Kannattaa lisätä hieman sokeria sekaan ja TOSI vähän hiivaa, jotta käyminen lähtee varmasti käyntiin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nurmossa kuoli 2 Lasta..

      Autokolarissa. Näin kertovat iltapäivälehdet juuri nyt. 22.11. Ja aina ennen Joulua näitä tulee. . .
      Seinäjoki
      107
      5718
    2. Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!

      https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663
      Kotimaiset julkkisjuorut
      145
      3743
    3. Vanhalle ukon rähjälle

      Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen
      Ikävä
      50
      3255
    4. Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi

      Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi
      Kotimaiset julkkisjuorut
      457
      2629
    5. Purra hermostui A-studiossa

      Purra huusi ja tärisi A-studiossa 21.11.-24. Ei kykene asialliseen keskusteluun.
      Perussuomalaiset
      266
      1662
    6. Miten meinasit

      Suhtautua minuun kun taas kohdataan?
      Ikävä
      87
      1386
    7. Joel Harkimo seuraa Martina Aitolehden jalanjälkiä!

      Oho, aikamoinen yllätys, että Joel Jolle Harkimo on lähtenyt Iholla-ohjelmaan. Tässähän hän seuraa mm. Martina Aitolehde
      Suomalaiset julkkikset
      32
      1333
    8. Ensitreffit Hai rehellisenä - Tämä intiimiyden muoto puuttui suhteesta Annan kanssa: "Meillä ei..."

      Hai ja Anna eivät jatkaneet avioliittoaan Ensitreffit-sarjassa. Olisiko mielestäsi tällä parilla ollut mahdollisuus aito
      Ensitreffit alttarilla
      15
      1326
    9. Mitä sanoisit

      Ihastukselle, jos näkisitte?
      Tunteet
      77
      1258
    10. Miksi pankkitunnuksilla kaikkialle

      Miksi rahaliikenteen palveluiden tunnukset vaaditaan miltei kaikkeen yleiseen asiointiin Suomessa? Kenen etu on se, että
      Maailman menoa
      152
      1220
    Aihe