Paljon löytyy ohjeita siiviläpussin käyttöön, mutta entäs jos omput vetäsee mehuksi ja tekee siitä viinin. Miten tää tapahtuu käytännössä? Vai onks ees mahdollista?
Viiniä mehusta?
12
10746
Vastaukset
- pomppu -sekomehu
Käymisainepakkaus rusinoita. Rusinat siksi, että hiiva ei huku.
- joskus on
käytetty jopa leipää jotta hiivalla olisi hyvät oltavat. Omenaviinihän on erittäin hyvää, jos se onnistuu eikä ole liian makeata...onnea yritykselle.
Teen joka vuosi omenaviiniä - noin 50 pulloa. Tosin viime vuonna omenasato mädäntyi puuhun ja tuli välivuosi.
Linkoan mehun tavallisella kotitarvelingolla - 6-7 litraa 25-28 litran panokseen - 3-4 kiloa sokeria. Tavalliset muut tykötarpeet, mitä käymiseen, käymisen pysäyttämiseen ja kirkastamiseen tarvitaan. Omenan - mahdollisemman happalman - lisäksi olen käyttänyt mukana pihlajanmarjaa, seljaa, rusinoita - joskus vaniljatagon tai kanelitagon - ja käymisen viime päivinä tammenlastuja.
Sokerin kanssa olen tosi varovainen, koska omenamehu lähtee käymään mielestäni muutenkin hyvin. Aivan ennen pullotusta tarkastan sokerin aistinvaraisesti ja lisään jos tarvitaan - vain muutaman desin.
Omenaviinistä tulee aivan kirkasta, vähän kellertävää - kuten valkoviinikin, raikasta ja riittävän hapokasta. Omenan maku ei ole mitenkään hallitseva, mutta maistuu kuitenkin kun tietää mitä maistelee.
Viini tulee tarjota hyvin jäähdytettynä ja antaa ilmastua vartin ennen tarjoilua - silloin saa kaiken mahdollisen hiivatunkan pois viinistä. Olen melkoisenkin ylpeä joistakin näistä vuosikerroista, joita olen tehnyt koskapa ne ovat jopa parantaneet makuaan parin vuoden ajan - tosin se lienee jo maksimi säilytysaika tällaiselle kotiviinille.- aloittaja
Eli siis teemme omput mehuiksi ja lyömme käymisainepakkauksen siihen sitten samaan? Tuo vaniljatankojuttu kuulosti kivalta kans!
Voit harkita niiden valmispakkauksessa olevien kuiva-aineiden käyttöä: kuinka paljon haluat niitä käyttää lisäksi ja ennen kaikkea niitä makeampia siellä olevia aineita kuten rusinoita yms? Itse käytän niitä varsin harkiten.
Tänä vuonna omenien sokerimäärä tuntuu olevan varsin hyvä ja olen itse juuri tekemässä omenaviiniä enkä aio käyttää yhtään esimerkiksi rusinoita mukana. Koska nyt on tullut hyvin pihlajanmarjoja olen lingonnut omenamehun joukkoon muutaman kourallisen niitä ja ne tuovat mukaan sopivasti happoa. Mielestäni omaviinistä tulee paljon raikkaampaa ja viinimäisempää mitä happamampaa se oikeastaan on lähtökohdiltaan. Tietysti sokeria tulee kuitenkin olla niin, että sen saa käymään kunnolla.
Käymisainepakkauksen kemikaalit käytän toki ja seuraan pakkauksen ohjetta orjallisesti muuten.crudo kirjoitti:
Voit harkita niiden valmispakkauksessa olevien kuiva-aineiden käyttöä: kuinka paljon haluat niitä käyttää lisäksi ja ennen kaikkea niitä makeampia siellä olevia aineita kuten rusinoita yms? Itse käytän niitä varsin harkiten.
Tänä vuonna omenien sokerimäärä tuntuu olevan varsin hyvä ja olen itse juuri tekemässä omenaviiniä enkä aio käyttää yhtään esimerkiksi rusinoita mukana. Koska nyt on tullut hyvin pihlajanmarjoja olen lingonnut omenamehun joukkoon muutaman kourallisen niitä ja ne tuovat mukaan sopivasti happoa. Mielestäni omaviinistä tulee paljon raikkaampaa ja viinimäisempää mitä happamampaa se oikeastaan on lähtökohdiltaan. Tietysti sokeria tulee kuitenkin olla niin, että sen saa käymään kunnolla.
Käymisainepakkauksen kemikaalit käytän toki ja seuraan pakkauksen ohjetta orjallisesti muuten.Tein eilen viinin käymään: kaksi vähän erilaista, noin 25 litran satsia. Toisessa on Melbaa pelkästään lisättynä vähän pihlajanmarjalla - pari kourallista linkosin mehun joukkoon ja toisen kourallisen sekä yhden kanelitangon laitoin kuiva-ainepussiin - ja toisessa sekoitus Melbaa ja Valkea Kuulasta eikä mitään muuta.
Mehua kummassakin satsissa 6 litraa, sokeria 4 kiloa, vettä 18-19 litraa.
Käyminen lähti pöhisemään tunnin päästä hiivan lisäyksestä ja kuplii nyt noin puolen minuutin välein eli melko hyvin. Uskon, että käy kunnolla ainakin viikon päivät.- tehdä myös
crudo kirjoitti:
Tein eilen viinin käymään: kaksi vähän erilaista, noin 25 litran satsia. Toisessa on Melbaa pelkästään lisättynä vähän pihlajanmarjalla - pari kourallista linkosin mehun joukkoon ja toisen kourallisen sekä yhden kanelitangon laitoin kuiva-ainepussiin - ja toisessa sekoitus Melbaa ja Valkea Kuulasta eikä mitään muuta.
Mehua kummassakin satsissa 6 litraa, sokeria 4 kiloa, vettä 18-19 litraa.
Käyminen lähti pöhisemään tunnin päästä hiivan lisäyksestä ja kuplii nyt noin puolen minuutin välein eli melko hyvin. Uskon, että käy kunnolla ainakin viikon päivät.Pelkkään tuoremehuun. Näin teimme jo yli neljäkymmentä vuotta sitten. Silloin ei ollut kotiviinien tekijöille juurikaan ohjeita saati sitten valmispakkauksia. Apteekista haettiin hiivat ja muut tarvikkeet. Teimme viiniä muovisissa 60 litran muurahaishappo tankeissa. Viinistä tuli vahvaa, kullankeltaista ja maukasta. Vettä ei siis lisätty lainkaan, eikä muitakaan aineksia, kuten rusinoita tai pihlajanmarjoja.
Osasta tislasimme ihan ehtaa ponua, ei ollut huonoa sekään. Tapahtui Tampereella 1960 luvulla, Takahuhdissa. crudo kirjoitti:
Tein eilen viinin käymään: kaksi vähän erilaista, noin 25 litran satsia. Toisessa on Melbaa pelkästään lisättynä vähän pihlajanmarjalla - pari kourallista linkosin mehun joukkoon ja toisen kourallisen sekä yhden kanelitangon laitoin kuiva-ainepussiin - ja toisessa sekoitus Melbaa ja Valkea Kuulasta eikä mitään muuta.
Mehua kummassakin satsissa 6 litraa, sokeria 4 kiloa, vettä 18-19 litraa.
Käyminen lähti pöhisemään tunnin päästä hiivan lisäyksestä ja kuplii nyt noin puolen minuutin välein eli melko hyvin. Uskon, että käy kunnolla ainakin viikon päivät.Eilen oli viinini käynyt tasan viikon ja käyminen oli lähes loppunut - vesilukosta tuli enää lähinnä laiskasti hiilidioksidia, pulahdus minuutissa.
Aukaisin käymissammion, otin pois kuiva-ainepussin, lapoin aineen toiseen astiaan jättäen pohjalle sakat ja pari litraa liejuista mäskiä, jonka heitin pois, pesin käymissammion hyvin ja kaadoin nesteen siihen takaisin. Poistin vesilukon ja sormi reikään päälle, rajuja hölskytyksiä ja sormi pois reiältä, jotta hiilidioksidi voisi poistua astiasta. Niin kauan hölskytystä kunnes reiästä ei enää piffautellut mitään.
Uudelleen kansi auki ja sammioon käymisen pysäyttäjä, uudet hölskytykset. Kansi auki ja ensimmäinen superselkiyttäjä pyttyyn, hölkytys. Illalla toinen superselkiyttäjä pyttyyn ja taas hölskytys.
Nyt odotan viikon enkä tee mitään. Sitten viini lapotaan vielä kerran, sakka poistetaan, maistellaan ja mahdollisesti makeutetaan ja pullotetaan. Pulloihin liimataan etiketit, korkkien päälle kuumailmataan kapselit.
Kumpikin viini onnistui aika hyvin - maultaan kuivia ja jälkimaussakin löytyy.crudo kirjoitti:
Eilen oli viinini käynyt tasan viikon ja käyminen oli lähes loppunut - vesilukosta tuli enää lähinnä laiskasti hiilidioksidia, pulahdus minuutissa.
Aukaisin käymissammion, otin pois kuiva-ainepussin, lapoin aineen toiseen astiaan jättäen pohjalle sakat ja pari litraa liejuista mäskiä, jonka heitin pois, pesin käymissammion hyvin ja kaadoin nesteen siihen takaisin. Poistin vesilukon ja sormi reikään päälle, rajuja hölskytyksiä ja sormi pois reiältä, jotta hiilidioksidi voisi poistua astiasta. Niin kauan hölskytystä kunnes reiästä ei enää piffautellut mitään.
Uudelleen kansi auki ja sammioon käymisen pysäyttäjä, uudet hölskytykset. Kansi auki ja ensimmäinen superselkiyttäjä pyttyyn, hölkytys. Illalla toinen superselkiyttäjä pyttyyn ja taas hölskytys.
Nyt odotan viikon enkä tee mitään. Sitten viini lapotaan vielä kerran, sakka poistetaan, maistellaan ja mahdollisesti makeutetaan ja pullotetaan. Pulloihin liimataan etiketit, korkkien päälle kuumailmataan kapselit.
Kumpikin viini onnistui aika hyvin - maultaan kuivia ja jälkimaussakin löytyy.Viime viikonloppuna viini oli valmista - pelkäsin jo, että oli lähtenyt käymään uudelleen, mutta kyseessä oli vain hiilidioksiidin poistuminen.
Toiseen lisäsin pullotusvaiheessa desin sokeria ja toiseen kaksi oikean makeusasteen löytymiseksi. Tänä vuonna omenassa oli aivan oikea määrä sokeria ja hapokkuutta - melko hyvä jälkimaku ja voimakkuus.
Viinihiiva ei maistunut enää yhtään vaan kaikki oli käynyt loppuun asti. Ensimmäisen pullon voi korkata karahviin jouluksi tai siitä voi tehdä sekoituksen valkoiseen glögiin.
- kokki
Mites se oli,eli ensin piti jäädyttää tuoremehu ja sit ne piti laittaa veteen sulamaan! mitä siihen tulee muuta ja kuinka se valmistettiin? Onko kellään tietoa?
- Anonyymi
Appelssiinikilju: 10L vettä 10 jäätynyttä mehukuutiota ja 4kg sokeria. Lopuksi homekerros kuoritaan pinnalta ja eiko pullottamaan! 😋🍊
- winelongtimemaker
Sen VOI jättää suoraan käymis-astiaan, tosin käyminen kestää kauvan ja käymisen käynnistyminen kestää kauvan. Kannattaa lisätä hieman sokeria sekaan ja TOSI vähän hiivaa, jotta käyminen lähtee varmasti käyntiin.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Moikka rakas
Oon miettinyt meidän välistä yhteyttä viime aikoina. En ihan osaa pukea sanoiksi, mitä kaikkea tunnen, mutta halusin vaa216535Malmin tapaus on järkyttävä
Kolme ulkomaalaistaustaista miestä raiskasi nuoren tytön tavalla, jota ei meinaa uskoa todeksi. Mikä voisi olla oikeampi5552261- 1471847
- 821224
HS: Kuka vielä uskaltaa mennä sairaalan ensiapuun?
https://www.hs.fi/mielipide/art-2000011212025.html Tässä on hyvin ajankohtainen mielipidekirjoitus koskien Malmin sairaa971022- 72970
Ökyrikas Kurkilahti mussuttaa veroistaan
Pakeni aikoinaan veroja Portugaliin mutta joutui palaamaan takaisin kun Suomi teki verotussopimuksen Portugalin kanssa.78907Jos tämän vaan sulkee ja avaa 5 vuoden päästä
Täällä on luultavasti edelleen näitä ihan samoja juttuja. On kuin kauniit ja rohkeat samat jutut junnaa. Heips. 👋🏻 E10833- 31827
Yhdysvalloissa työllisyys paranee, Suomessa työttömyys kasvaa, missä vika?
Miten tämä on mahdollista että 177 000 uutta työllistä tuli USAssa yhdessä kuukaudessa, vaikka Trump on ruorissa? Orpon146751