PITKÄT MOTARILLA!!!...

piiitkä

ONSE IHME!. Valoni ovat todellakin oikein suunnattu, mutta tottakai vastaantulijat periaatteessakin jo väläyttelevät valojaan, kun minulla on aamuyöstä pitkät päällä motarilla. Tajukaa nyt, moottoritiellä SAA ajaa pitkilleä valoilla, kunhan ei häikäise edessä ajavaa...

86

17664

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hassuinta

      Aika monella valojen vilkuttelijalla on sumuvalot päällä...

      • Onhan Suomessa näitäkin pösilöjä jotka eivät ymmärrä että huononkelin valoja saa käyttää vain huonolla kelillä . Se ei tarkoita sitä kun on vaaimon kanssa riidelty ennen reissuun lähtöä että on huono olo .


    • pitkillä vastaan

      mutta älä sinäkään vilkuttele valojasi kun sytytän kaikki kuusi xenon lisäpitkää päälle joista neljä katolla,oikein suunnattuna(kaksi vastaantulevien kaistalle).tajua nyt,eihän se voi ketään häikäistä koska moottoritiellä saa ajaa pitkät päällä.en sammuta enää,tähän asti olen ajatellut muitakin tiellä liikkujia mutta sinun kirjoituksen jälkeen ajattelen niinkuin sinäkin,vain itseäni.minäminäminäminä.

      • eraser-08

        jannu, et oikein 6x! Vanha keskustelu,pitääkö kyylätä naapuritien valojen käyttöä?Pidä silmäs vaan omassa väylässä niin kaikki ok! Esim naapurin E4 lla välillä metsäpöpelikkö välissä ni joku keleen rahtari yrittää vilkutella valojaan,aja sä vaan päivän valossa halpahallin lasit päässä ettet häikäisty...


      • Lee-

        Kyllä nuo pitkät tosiaan pääsääntöisesti sammutetaan myös moottoritiellä, jos vastaantulijoiden puolella sattuu tulemaan joku vastaan. Itse en järin paljoa aja moottoritiellä sellaisina aikoina, jolloin pitkiä valoja tarvitsisi, mutta olen kuitenkin noilla muutamalla kerralla huomannut, että kyllä ne pitkät häikäisevät sinne moottoritien toisellekin puolelle ihan yhtälailla kuin kaKsikaistaisellakin tiellä. Joskushan välissä toki on paksu pensaikko (esim. Helsinki-Lahti moottoritiellä, Lahden päässä.), mutta esim. Helsinki-Tampere moottoritiellä ei kaistojen väliin pääsääntöisesti jää mitään, joka estäisi häikäisyn sen enempää kuin kaksikaistaisellakaan tiellä.

        Aivan ensimmäisellä kerralla ajoin kyllä pitkät päällä, vaikka joku tulikin vastaan, mutta muutamat pitkien väläytykset vastaantulijan taholta puhuivat puolestaan.

        Moottoritiellä saa ajaa kaukovalot päällä, jos muuta valaistusta ei ole, mutta käytäntö on sama kuin maanteilläkin. Kun homma toimii noin, niin kaikilla on mukavampaa.


      • Lee-
        eraser-08 kirjoitti:

        jannu, et oikein 6x! Vanha keskustelu,pitääkö kyylätä naapuritien valojen käyttöä?Pidä silmäs vaan omassa väylässä niin kaikki ok! Esim naapurin E4 lla välillä metsäpöpelikkö välissä ni joku keleen rahtari yrittää vilkutella valojaan,aja sä vaan päivän valossa halpahallin lasit päässä ettet häikäisty...

        Silmien pitäminen omassa väylässä voi olla haasteellista, jos joku ajaa vastaan pitkät päällä. Siinäkun ei välttämättä näe juurikaan eteensä. :D


      • muitakin voisi ajatella.kui...

        Oikein,jos valosi ei ketään häikäisisi, niin ei sinulle kukaan niitä valoja vilkuttelisi,jos edellinen kirjoittaja pistäisi kaikki xenoninsa päälle ,olisit 5 sekunttia ihan sokea,säädä uudestaan valosi,niin sinulle ei vilkutella enään,taidat olla aika syvältä,kun et ajattele,kuin itseäsi,nuija olet.Minä ja äskeinen kirjoittaja sentään ajatellaan muitakin tienkäyttäjiä.


      • sinulla

        voi olla noin paljon valoja jotka voit kytkeä päälle yhtä aikaa? Koska näinhän sanotaan AKE:n ohjeessa:

        Samanaikaisesti päälle kytkettävien kaukovalojen yhteinen valonvoimakkuus saa olla korkeintaan 225 000 cd, jota vastaa referenssiluku 75

        Eli huijaatko katsastusviranomaista jotenkin, vai rapsitko aina ylimääräiset valot katsastukseen mennessä pois? Jos näen sinut 6 lisäpitkää päällä, niin ilmoitus lähtee poliisille heti.


      • lue ensin laki lisävaloista....vaikkakin tekstistäpäätellen lienee mopoauto ikää lähinnä oleva kulkuneuvo??eli kunhan kasvat ni eiköhän uho laannu?,,,,,sit joskus susta voi tulla kuljetus ammattilainen.tai jos nyt jo olet,,,joskin epäilen vahvasti joku kuljettaja nulikka ni vaihda alaa häpäiset ammattilaiset


      • Laki ei häikäse.

        Koska joku ajaa laillisesti, lailliset valot päällä, niin pitää sinun räpätä laittomat "zenonvalot" päälle, koska oot niin saatanan kova jätkä, että syöt kolme lihapiiraakkaakin siellä, missä normikuljettajalle riittää puolikas. Siinähän vilkuttelet lamppujas urpo.


    • Too Fast For You

      Puolikkailla valoilla ajo on täydellistä venäläistä rulettia!

      Suunnan näkee puolikkailla valoilla, mutta jos kaistalla on jotain väistettävää, niin mitään ei ehdi tekemään.

      Olen vaihtanut puolille valoille mäkimutka yhdistelmässä, jossa valot näyttävät suoraan vastaantulijan lasiin. (tilanteen mukaan)

      • Onko pakko ajaa 120 lasissa jos ei näe lyhyillä , nopeutta alentamalla ja varaamalla enemmän matka aikaa on turvallisempaa kulkea .


      • jääkaappia jalkatilaan
        prutku1 kirjoitti:

        Onko pakko ajaa 120 lasissa jos ei näe lyhyillä , nopeutta alentamalla ja varaamalla enemmän matka aikaa on turvallisempaa kulkea .

        Ajappa motarilla lyhyet päällä turvallisesti 70km/h niin rupee tulemaan tekstiviestiä kirjoittavia kanssaihmisiä takaluukusta kylään. Mitä jos esim. Kaarlon 82v peräkärry jossa on kesämökin jääkaappi on irronnut ja jököttää pimeässä moottoritiellä, kumautat siihen lyhyet päällä 110km/h keskellä jotain Pöperönkuukkaa jossa 30km päässä terveyskeskus josta tulee 25 minuutin päästä lanssi ja toinen mokoma että pääsee perille, terveyskeskus jossa ei osata muutakuin ohjata sairaalaan jonnekin 70km lisäkilometrinpäähän. 115km/h niin takapenkkiläinenkin on jo vaarassa LOL. Rulettia tosiaan, mietin itsekin tätä ajaessani pimeällä motaria ja siksi ajan yleensä jonkin auton kiinni ja ajan kaukana perässä lyhyet päällä.


    • Too Fast For You

      Periaatteessa tiet voisi rakentaa niin, ettei häikäisyhaittaa olisi.

      Suoralle tielle ei tarvita mitään, kun vastaantuleva kaista ei ole ihan vieressä.

      Mutkan kohdalle sisäkaarteen puoleinen tie eri korkoon, matalammalle. Esim. metrin alemmalle, jolloin sisäkaarteessa olevien valohäikäisy jää kaiteisiin.

      Pahimmille kohdille voi tehdä näkemäesteitä. Jopa katuvaloista muodostunut tolpparivi voi muodostaa riittävän näkemäesteen.

      Rakennetetaan niitä meluvallejakin! Joiden tekeminen on vähintään 10 kertaa kalliinpaa.

    • ^^^^^^^^

      Missä kohdassa tieliikennelakia kerrotaan, että pitkillä valoilla saa häikäistä moottoritiellä vastaantulijaa.
      Ote tieliikennelaista:
      http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1981/19810267
      36 §
      Valojen käyttö ajettaessa

      Moottorikäyttöisessä ajoneuvossa on aina ajon aikana käytettävä ajovaloja tai huomiovaloja. (7.5.1997/414)

      Ajovaloja on käytettävä jokaisessa ajoneuvossa, kun sitä kuljetetaan tiellä pimeän tai hämärän aikana taikka näkyvyyden ollessa sään vuoksi tai muusta syystä huonontunut. Jollei ajoneuvon varusteeksi ole määrätty ajovaloja, ajoneuvossa on käytettävä sellaisia heijastimia kuin asetuksella säädetään.

      Kaukovalojen käyttö on kielletty:

      1) tyydyttävästi valaistulla tiellä;

      2) niin lähellä kohtaavaa ajoneuvoa tai raitiovaunua, että tämän kuljettaja voi häikäistyä; ja

      3) ajettaessa lähellä toisen ajoneuvon takana.

      • sääntöjä

        Raukat eivät hallitse liikennesääntöjä joten keksivät huuhaa juttuja omasta päästää.

        Viisas oppii muiden virheistä, tyhmä oppii vasta omista virheistään ja idiootti toistaa virheensä.


      • Eki68_

        Olen kanssa törmännyt näihin idioottirekkoihin, kun olen ajanut 3 kaistaa heitä toisella puolella ja välissä on iso viheralue vielä. Ei luulis haittaavan rekkoja pikkuautojen valot !


      • että tietää
        sääntöjä kirjoitti:

        Raukat eivät hallitse liikennesääntöjä joten keksivät huuhaa juttuja omasta päästää.

        Viisas oppii muiden virheistä, tyhmä oppii vasta omista virheistään ja idiootti toistaa virheensä.

        tehneensä virheen kun tekee sen uudestaan.


      • Hei halloota

        Kaukovalojen käyttöä koskevat säännöt koskevat myös moottoripyöriä. Eli kaukovalon käyttö on kielletty tyydyttävästi valaistulla tiellä.

        Eikä saa posottaa ainakaan kaupungissa edessä ajavien peileihin.

        Eikö poliisi sakota aina pitkillä valoilla ajavia ja aina mustissa ajoasuissa liikkuvia motoristeja? Heijastinliivit ajavat saman tarkoituksen herättää huomiota.


    • EI HÄIKÄISE!

      Tien profiili, vastaantulijan silmien herkkyys..välipuskat...valojensäädöt..kaikki vaikuttaa... Sanoisin että ole hienotunteinen mulkku...Miksi motarilla pitää olla pitkät?? Oletko SOKEA???????????????????????????????????

      • Adolf Manson

        >>Miksi motarilla pitää olla pitkät?? Oletko SOKEA???????????????????????????????????


      • ajattelis vähä
        Adolf Manson kirjoitti:

        >>Miksi motarilla pitää olla pitkät?? Oletko SOKEA???????????????????????????????????

        eikä päästäisi suustaan mölinää alituiseen. Eikö järki jo sano, että jos pitkät valot näyttää ulkokurviin eli ajat vasemmalle kaartuvaa kurvia niin valot eivät häikäise vastaantulijaa (ainakaan) niin paljon kuin jos ajat oikealle kääntyvään mutkaan. Silloinhan valot helottavat suoraan vastaantulijan tauluun samoin kuin suoralla.
        eikö siis voisi vähän itsekukin käyttää harkintaa niiden lyhtyjen kanssa.


    • ...

      Kannattaiskohan sun palata autokouluun opetteleen liikkennesääntöjä???
      Ei moottoritielläkään saa koko ajan ajaa pitkät päällä koska se todellakin häikäsee vastaantulijaa, esim jos ajat mutkaan joka kaartuu vasemmalle niin silloinhan valosi osoittaa suoraan vastaan tulevaan autoon ja häikäsee. Mutkan kaartuessa oikealle saat kyllä pitää pitkät päällä. Suoraan ajaessakin valot saattavat häikästä vaikka molemmat olisivatkin oikeanpuolisella kaistalla. Sen hetken näet kyllä ilman pitkiäkin kun kohtaat sen vastaan tulijan. Jollet niin pysy pois auton ratista.

      • autokoulu 5 vuotiseks

        olen huomannut kans tän ongelman et porukka vetää motarilla vastaan pitkät päällä....itellä on valoherkät silmät joten se häikäsee ihan prkleesti....ajan itsekkin pimeään aikaa pitkät päällä mut jos joku tulee vastaan tms napautan kyl normaalit päälle ei se hetki mikään pitkä ole jonka joutuu normaali valoilla ajamaan joten vähän maalaisjärkeä päähän niille jotka sumeilematta vetelee motareita pitkät päällä


      • sokea luottamus
        autokoulu 5 vuotiseks kirjoitti:

        olen huomannut kans tän ongelman et porukka vetää motarilla vastaan pitkät päällä....itellä on valoherkät silmät joten se häikäsee ihan prkleesti....ajan itsekkin pimeään aikaa pitkät päällä mut jos joku tulee vastaan tms napautan kyl normaalit päälle ei se hetki mikään pitkä ole jonka joutuu normaali valoilla ajamaan joten vähän maalaisjärkeä päähän niille jotka sumeilematta vetelee motareita pitkät päällä

        Minä puolestani olen havainnut sellaisen ongelman, että jengi paahtaa moottoritiellä 120 km/h, jolloin pysähtymiseen tarvittava matka (1 s reaktioaika 33 m/s nopeudella 60 m jarrutusmatka) 93 m, mutta valot näyttää vain 50 metriä!

        Pelkillä lähivaloilla pitäisi ajaa max. 80 km/h...


      • n----e

        kaartaessa vasempaan häikäisee vastaantulijoita.
        Oletkohan huomannut että meillä ajetaan oikeeta puolta.


      • .....
        sokea luottamus kirjoitti:

        Minä puolestani olen havainnut sellaisen ongelman, että jengi paahtaa moottoritiellä 120 km/h, jolloin pysähtymiseen tarvittava matka (1 s reaktioaika 33 m/s nopeudella 60 m jarrutusmatka) 93 m, mutta valot näyttää vain 50 metriä!

        Pelkillä lähivaloilla pitäisi ajaa max. 80 km/h...

        no harvemmin siel motarilla joku poukkoilee ees!!!ja yleensä mitä oon motareita kolunnut, niin siellä palaa valot 24/7.. käväses ruottinmaalla mutka, siellä kun olen rekoissa nähny jopa 24kpl xenon-lisäpitkiä :D


      • Hevosvoimamies
        ..... kirjoitti:

        no harvemmin siel motarilla joku poukkoilee ees!!!ja yleensä mitä oon motareita kolunnut, niin siellä palaa valot 24/7.. käväses ruottinmaalla mutka, siellä kun olen rekoissa nähny jopa 24kpl xenon-lisäpitkiä :D

        Eipä ole esmes Salon ja Turun välillä joka paikassa valoja ollut motarilla.


    • valo-opas

      Eihän saa! Aina vastaantuijan tullessa on laitetrava normaalit ajovalot aivan niin kuin muutenkin.

      • kun tulee joku vastaan

        OK, lupaan vaihtaa lyhyille heti,kun joku tulee vastaan.

        Onneksi ei vielä tähän asti ole tarvinnut näin tehdä.


    • Shannon-71

      Laki ei kiellä käyttämästä moottoritiellä kohtaamistilanteessa kaukovaloja, mutta toisaalta VASTAANTULIJAA ei saa häikäistä. Samaan suuntaan ajettaessa valot on vaihdettava lyhyille kuten muillakin teillä.

      Yleensä moottoritien kaistat ovat riittävän kaukana toisistaan, sekä vielä aidoilla ja puskilla erotetut, että normaalit ja oikein säädetyt kaukovalot eivät häikäise vastaantulijaa.

      Kaukovalot saattavat häikäistä mikäli autot lähestyvät toisiaan ohituskaistoilla. Tällöin voisi olla hyvien tapojen mukaista vaihtaa lähivaloille. Sama häikäisymahdollisuus on kun kaukovaloja käyttävä auto ajaa sisäkaarteen puolella. Silloin valot osuvat suoraan vastaantulevan liikenteen puolelle.
      Olettaen tietty ettei välipuseikko estä häikäisyä.

      • JUTTU TÄHÄN KOHTAAN !!!

        Moottoritiellähän ei ole vastaantulevaa liikennettä joten pitkillä kohti vaan jos siltä tuntuu. Itse kyllä vaihdan sisäkaarteessa lyhyille.


      • JUTTU TÄHÄN KOHTAAN !!! kirjoitti:

        Moottoritiellähän ei ole vastaantulevaa liikennettä joten pitkillä kohti vaan jos siltä tuntuu. Itse kyllä vaihdan sisäkaarteessa lyhyille.

        Taidat olla puolisokea kun et näe vastaan tulevaa liikennettä !


    • Rekkakuski234567

      Me rekkakuskit ollaan teiden teräsmiehiä, meitä vastaan voi tulla vaikka aurinko katolla. Ei meitä häikäse. Käyttäkää nyt hyvät ihmiset järkeänne, mekin olemme normaaleita ihmisiä, joilla on samallaiset silmät kuin teillä henkilöautolla ajavilla. Puska motarilla kaistojen välissä, aika hiljasta on ykköstiellä tämän hetkisillä motariosuuksilla. Mutta tässä on myös viellä se toinen asia, istumme teidän katon korkeudella, niin ei niistä puskista ole mitään hytöyä.

      Uskokaa huviksenne, kyllä ne teidän henkilöautojen valot häikäsee sinne rekan hyttiin, vaikka rekoissa onkin niitä lyhtyjä enemmän katolla. Lähivalot ja normaalit pitkät on myös rekoissa samalla tasolla kuin teidän henkilöautoissa. Jos voisitte myös rekan tullessa vastaan sammuttaa pitkänne. Sitten te jotka saavutatte rekkaa piemeässä, ajatte pitkät päällä rinnalle ja ohitte jo kun olette siellä 100m päässä takana ne valonne häikäsee, rekoissa on myös isot peilit jotka on suunnattu sivulle, niistä se häikäsee! Vaikka taustapeiliä ja takaikkunaa ei olekkaan.

      Ei siellä pimeellä ole kovin mukava muutenkaan yksin ajella pitkää matkaa. Sitten tulee joku spede sooloilemaan valojensa kanssa. Anteeksi että olemme siellä tienpäällä, työtämme vain teemme ja elätämme itsemme, niin kuin muut työtä tekevät ihmiset. Muistakaa myös että ilman niitä rekkoja teillä ei olisi ruokapöydässä sitä aamupuuropakettia, maitoa, leipää jne. Eikä teillä olisi vessapaperia ja muita tavaroita. Vaikka se olisi vessapaperirulla, joku roudaa raaka-aineen tehtaalle, tehtaalta terminaaliin, terminaalista kauppaan. Välissä voi olla viellä joku muukin osoite. Mutta joo tämä menee jo pahasti ohi aiheen.

    • Ja5ka

      ajavat motarilla pitkät päällä, jotka myös omistavat ohituskaistan ja roikkuvat takapuskurissa kiinni ja välkyttelevät välillä lyhyitä valoja, jos joku muu sattuu heidän kaistalleen eksymään.
      Missä landella on muuten sellainen motari jossa ei ole samaan suuntaan menijöitä, ainakin eteläsuomessa joutuu motarilakin ajamaan jatkuvassa jonossa, joten ei pitkät valot paljon kulu.

    • järjenkäyttö kunniaan minäm...

      Ei motarilla pitkiä tartte, jos ei lyhyillä pärjää, olisi parempi siirtyä julkisiin. Motarilla ei ole vastaantulevia eikä hirviä, eikä ihmisiä. Sitä paitsi olisi hyvä seurata kaukana edessä menevien tai vastaantulevien valoja, ne valaisee ihan hyvin pimeää. Sumarit ja vilkun katkaisimet alan kohta repimään autoista irti, jos niitä ei osata käyttää, niin ei niitä tarttekaan olla. Samaten perässä roikkuminen, aivan eteen tuleminen, rampeilta vasemmalle kaistalle vetävät ihmetyttävät. Tavat kunniaan.

      Mitä rekkamiehiin tulee, niin ne on ammattikuskeja Ei mulla ole mitään pahaa sanottavaa, vaikka ajelen talvisin pimeällä noin 1000 km viikossa.

      • noooooooora

        Motarilla on myös toisinaan hirviä ja muita metsän eläviä. Esim. Lahden motarin reunat täällä pk-seudun päässä on tiettyinä vuodenaikoina täynnä supikoiranraatoja.

        Kaikesta muusta olenkin täsmälleen samaa mieltä.


    • eikä saa ajaa

      Oleksää ihan ok? Moottoritiellä SAA ajaa pitkät päällä kunhan ei häikäise vastaantulijaa. Menehän autokouluun siitä.

    • ajaminen koetaan häikäisyksi, vastaantulevien kaistoilla. Ei osata käntää päätä ajoasentoon, tarkkaillaan muita, ja niiden ajotapoja.
      Ei todellakaan häikäise, jos säädöt ok. Sisäpeilin voi aina säätää pois.

      Vähänkuin peilien käytössä, mut päinvaistaisena
      kun mini ei ossaa seurata niillä liikennettä
      niinkuin esim moottoritien kaitoillelaskeutuessaa
      tai ohituksen paluuvaiheessa.

      • Lässyttäjä

        "Ei todellakaan häikäise, jos säädöt ok"

        Älä tule jeesustelemaan mikä häikäisee ja ketä. Jos itse olet sokea kuin lepakko niin ei kai mikään häikäisekään.


      • Valo näyttää latua..
        Lässyttäjä kirjoitti:

        "Ei todellakaan häikäise, jos säädöt ok"

        Älä tule jeesustelemaan mikä häikäisee ja ketä. Jos itse olet sokea kuin lepakko niin ei kai mikään häikäisekään.

        Sinun pikkusielu se vain häikäistyy.


    • ajan

      pitkät päällä motarilla myöskin. Rekat yleensä pistävät kaikki valonsa päälle "kostoksi", eikä ole kertaakaan häikäissyt.
      Pimeällä motarilla ajo on taitolaji.
      Ei kukaan käske katsoa vastaantulijan valoja.

      • Rekkakuskit on mutasarjaa

        NO mieti nyt, miten siitä kaljaa kittaavasta vaimonhakkaajasta rekan ratissa tulis yht'äkkiä teiden ritari. Suurin osa näistä "ammattilaisista" on ihan pimeetä sakkia. EI se kuule paljon vaadi istua kuskinpukilla ja mussuttaa donitsia. Kunhan muistaa tankata ni auto kulkee. Sadan kilsan välein voikin sitte käydä vetämässä roskaruokaa ja kiusaamassa kesätyttöjä aapeeseellä


      • Gebaz
        Rekkakuskit on mutasarjaa kirjoitti:

        NO mieti nyt, miten siitä kaljaa kittaavasta vaimonhakkaajasta rekan ratissa tulis yht'äkkiä teiden ritari. Suurin osa näistä "ammattilaisista" on ihan pimeetä sakkia. EI se kuule paljon vaadi istua kuskinpukilla ja mussuttaa donitsia. Kunhan muistaa tankata ni auto kulkee. Sadan kilsan välein voikin sitte käydä vetämässä roskaruokaa ja kiusaamassa kesätyttöjä aapeeseellä

        Kirjoituksestasi paistaa kateus auringon lailla. Eikö kantti riitä ajamaan raskaalla kalustolla vai lyökö iso pyörä niin paljon tyhjää että hylsy tuli (ehkä hyvä niin).

        Nyt voitkin sitten soittaa äiteellesi että leipoo pullaa jota pääset mussuttamaan maidon kera, joku löin 24-palstalla arkaan paikkaan. Kyllä se äiti sitten päätä silittää ja ymmärtää...snif.


    • Deah

      Ihmiset ei osaa kääntää päätä kun tulee vastaan joku.. kyllä ihan hyvin autokoulussa opetettiin että kun alkaa häikäistä niin katse mahdollisimman kauas oikealle puolelle... kumma kun unohtuu asiat...

      • Moottoritie on kuuma

        Tässä asiassa samaa mieltä!
        Ihmettelen suuresti miksi täällä keskusteluissa on tietämätöntä porukkaa..
        Kysäiskääpä asiaa liikennepoliisilta.
        Kaikille hyvää syksyä ja ajelkaa rauhallisesti..on pimeää!


    • Kelju K.

      Jos on suora motari, ni eipä niitä valoja tartte vaihtaa. Sillon vaihan lähivaloille jos kaarteessa sattuu tulemaan vastaan sillain että voi vastaantulija häikästyä. Otetaan tilanne huomioon. Eikä mua ainakaa häiritte jos suoralla motarilla vastaantulija ei laita pitkiä pois.

      • Robin Hood

        Niin on hyvä. Pitkät valot voi pelastaa vaikka hirvikolarilta. Kun huomioi liikenteen ja vaihtaa valot sen mukaan, niin kaikkien on kiva ajella. Jos olet ns ulkokurvissa (valosi näyttää metsikköön) niin on aivan turha vaihtaa lyhyille. Se ei auta ketään ja lisää omaa riskiä törmätä elukkaan.


    • Vaikka mitä

      Saahan koirankin pestä pesukonessa ja kissan kuivata mikros, mut vois sitä järkeäkin koittaa käyttää ?! =D

    • asentaja 59726x

      Ongelma on aina ollut valojen suuntaus koska vetotavasta johtuen auto painaa valokeilaa alaspäin siis suuntausta ei millään muotoa saada niin tarkaksi kuin taka-vetoisissa,muutoinkin etu-vetoisten autojen turvallisuus on takapyörä-vetoisia heikompi,

      • Andre

        Osta sitikka ei kuormasta väliä siihen mihin valot näyttää.


    • Pahvipää_pelle

      Tieliikennelain mukaan et saa häikäistä vastaantulijoita moottoritiellä PAHVI!!!

      On todella ärsyttävää ja häiritsevää, kun kaltaisesi tulevat moottoritiellä pitkillä vastaan.

    • Ootkos täysi pösilö kun et tunne tielain säädöksiä,
      mene autokouluun .
      Kun on vastaan tulevaa liikennettä et saa käyttää pitkiä häikäisyn vuoksi . Jos tätä et ymmärrä niin olet pösilö .

      • plätkä1

        Kuinkas usein vastaasi tulee joku moottoritiellä?


      • hömpät
        plätkä1 kirjoitti:

        Kuinkas usein vastaasi tulee joku moottoritiellä?

        motarilla saa käyttää pitkät ainoastaan sillon ku ketään ei tule vastaan tai kukaan edellä ajava häikäisty valoista ja tietenkin sillo pitää olla pimeetä et niit saa käyttää.


      • lötköplötkös
        hömpät kirjoitti:

        motarilla saa käyttää pitkät ainoastaan sillon ku ketään ei tule vastaan tai kukaan edellä ajava häikäisty valoista ja tietenkin sillo pitää olla pimeetä et niit saa käyttää.

        En ole koskaan joutunut moottoritiellä tilanteeseen, että joku olisi tullut vastaan. Jos tulee, niin soitan poliisille välittömästi.


      • plätkä1 kirjoitti:

        Kuinkas usein vastaasi tulee joku moottoritiellä?

        Jatkuvastihan on vastaan tulevaa liikennettä , omilla kaistoillaan tosin , jos et näe käynti optikolla auttaa .


      • tlutku
        prutku1 kirjoitti:

        Jatkuvastihan on vastaan tulevaa liikennettä , omilla kaistoillaan tosin , jos et näe käynti optikolla auttaa .

        Ne ajavat ihan siellä omilla kaistoillaan, eivät siis tule vastaan. Jos joku tulee motarilla vastaan niin soita poliisit. Ja ehkä sinun tapauksessasi kannattaa vielä varmistaa, että itse ajat oikeaan suuntaan.


    • siirtämään

      katseenne eteenpäin tien oikeaan reunaan, niin ei pitkät häikäise.

      Mikä siinä on niin vaikeaa?

      • Näkijä.

        Ei mulla ainakaan mitään putkinäköä ole. Ihmisen näkökenttä on melkein 180 astetta, siinä saa päätä kääntää pöpelikköön jos meinaa vastaantulijan valot kokonaan hävittää näkökentästään. Ja turha alkaa ruikuttamaan aiheesta "ei se voi häikästä enää jos kattoo x astetta oikealle jne jne"
        Ja paskat, jos se häikii niin se häikii. Joillain on valolle herkemmät silmät kuin toisilla. Häikäisyyn vaikuttaa sekin, miten piemään silmä on tottunut. Eri juttu olla vuoden -68 Mossen puikoissa kuin uutukaisen katusuihkakarin. Edellisessä ei ole kuin himmeä mittarivalo ja jälkimmäisessä joulukuusi.

        Mikä tuon tajuamisessa on niin vaikeaa?


      • sua..,
        Näkijä. kirjoitti:

        Ei mulla ainakaan mitään putkinäköä ole. Ihmisen näkökenttä on melkein 180 astetta, siinä saa päätä kääntää pöpelikköön jos meinaa vastaantulijan valot kokonaan hävittää näkökentästään. Ja turha alkaa ruikuttamaan aiheesta "ei se voi häikästä enää jos kattoo x astetta oikealle jne jne"
        Ja paskat, jos se häikii niin se häikii. Joillain on valolle herkemmät silmät kuin toisilla. Häikäisyyn vaikuttaa sekin, miten piemään silmä on tottunut. Eri juttu olla vuoden -68 Mossen puikoissa kuin uutukaisen katusuihkakarin. Edellisessä ei ole kuin himmeä mittarivalo ja jälkimmäisessä joulukuusi.

        Mikä tuon tajuamisessa on niin vaikeaa?

        häikäsee niin aja päivänvalolla. Tai opettele.
        Keep it simple stupid.


      • vähän miettiä
        sua.., kirjoitti:

        häikäsee niin aja päivänvalolla. Tai opettele.
        Keep it simple stupid.

        Tuntuuko olevan tarvetta vaihtaa lyhyitä valoja. On tilanteita joissa on suotavaa vaihtaa mutta normaalisti ei mitään tarvetta vaihtaa kun ajetaan henkilöautolla jossa ihan normi valot. Kattovalot ja lisävalot yleensä varmasti vähän häiritsee joten tietäköön niiden käyttäjät itse miten niitä käytetään.

        Turhaan tästä tekee niin suurta asiaa.. Sitäpaitsi motarilla on yleensä se kaks tyhjää kaistaa välissä ja vielä se aita siinä.. Joten ajelaan vaan pitkät päällä kuhan ne lisävalojen omistajatkin tajuaisivat vielä miettiä.

        Jos asia epäilyttää niin laita kaveri ajamaan omalla autolla pitkät päällä ja menee ite katsomaan miltä näyttää näkeekö vastaantulijana mitään. Vai mitäs? Näin mä ajattelisin...


    • joulu on taas

      disko autoni sisällä valojen kera ja ulko puolella on joulu 365 päivää vuodessa lamppuineen nastoineen, enpä liukastele lumisilla toukokuun keleillä joulukuusi katolla kruunaa kaiken mistä voitte tunnistaa minut ja yrittää bongailla tuolla liikenteessä...

      • aaaaaaaaaaa

        Vain urpot ajaa lähivaloilla motarilla pimeän aikaan, mitäs jos siellä edessä on sattunut kolari jossa kaikkien valot pimeenä ja vedät siihen rysään 120km/h:ssa, ei paljoo kerkee jarruttaa kun lähivalot näyttää 50m. Niin ja jos sattuu olemaan sadekeli niin näkyvyyttä sitäkään vähää.


      • 120Km/h pimeällä sateella???
        aaaaaaaaaaa kirjoitti:

        Vain urpot ajaa lähivaloilla motarilla pimeän aikaan, mitäs jos siellä edessä on sattunut kolari jossa kaikkien valot pimeenä ja vedät siihen rysään 120km/h:ssa, ei paljoo kerkee jarruttaa kun lähivalot näyttää 50m. Niin ja jos sattuu olemaan sadekeli niin näkyvyyttä sitäkään vähää.

        Tiellä ajetaan niin että voidaan pysähtyä tarpeeksi ajoissa näkyvälle osuudelle!!!


    • Vielä piiteemmät.

      Kuten aloittja toteaa: "Motarilla saa ajaa pitkät päällä."

      Nyt käytäntö on se, että raskas kalusto vaihtaa lyhyille, vaikka laki ei sitä edellytä. Jos raskas kalusto alkaa käyttämään samaa oikeutta kuin pikkukirputkin,- siitä vasta elämöinti alkaa.

      Pitkät todella häikäisevät motarillakin. Häikäistään siis kaikki toisiamme. Käyttäkäämme kaikki oikeuksiamme, vaikka se vastapuolta vituttaisikin,- kas, kun se vastapuolikin tulee pitkillä.

      • Rekaton Pena

        Raskas kalusto käyttää täysin lainvastaisia lisävalorakennelmia. Siksi niitä ei voi käyttää, kuten lain mukaisia pitkiä valoja, eikä viisikertaista valotehoa voida vertailla lain mukaisiin valolaitteisiin.

        Ehdotan, että razataan rekoista valot pois ja ajellaan pitkät päällä? Kyllä ne laittomat lisäzenonit rupee vähenemään, kun pistetään veturit ajokieltoon välittömästi laittoman valovirityksen takia.

        No ehkäpä rekkakuski tajuaa olla käyttämättä noita laittomia, jos muita autoilijoita on liikenteessä, joten unohdetaan rekat ja ajellaan vaan ihan rauhassa ne pitkät päällä tilanteen mukaan. Suoralla tiellä oikein säädetyty pitkät ei paista moottoritien vastaantulevien kaistalle.


    • pahviaivo

      Tajuatko sitä et ne valot häikäsee vastaantulijaa olet sit motarilla tai et...ei se moottoritielläkään vastaantulevien kaista ni kaukana ole ettei häikäisisi (varsinkin jos tiessä pieni mutka, jota ite et ehkä edes huomaa). Menehän pahvi ittees ja ajattele muitakin...et oo maailman napa. Tän saman sanon takana ajaville...laittakaa ajoissa lyhyet. Ei oo kivaa kun teidän valot häikäsee peilin kautta. Vuosia sitten eräs mersukuski ajoi takanani (väliä n. 10-20 m) pitkät päällä. Vastaan kun tuli auto, tyyppi vaihtoi lyhät, mut sit taas pitkät. No minä näytin ensin nätisti jarruvaloja sille...ei auttanu..sit sanoin kyydissäni olijoille, et pitäkää kii ja survaisin jarrut pohjaan (meinasi mersu ajaa persuuksiin). Löytyipä siinä vaiheessa äijältä tajua ja vaihtoi lyhät ja jätti välimatkaa. No eipä silti ollut fiksu tyyppi...soitti nimittäin poliisit MINULLE. Tulin Kuopion suunnasta ja olin ajelemassa kohti Jämsää. Vaajakosken liittymästä kun tuli, niin siellä sinivuokot odotteli..tietty pysäytti rantaväylällä. Onneksi tiesin, että mulla ei ollu hätää. Pliisi tuli ja kysy tietty auton paperit ja ajokortin (pahus kortti oli jäänyt kotiin, mut ei ongelma ollut). Sit tuli se SUURI YLLÄRI..poliisi sanoi, että olivat saaneet ilmoituksen, jotta ajelen holtittomasti ja autostani viskellään kaljapulloja (autossa oli tyttäreni 14v ja vanhempani minun lisäksi ja ei kukaan ollut todellakaan juonut mitään). Samassa tämä mersu ajoi ohi. Sanoin mikä tilanne oli ollut ja kehotin ottamaan mersukuskin kii. En tiedä tänä päivänäkään saivatko. Toivottavasti ovat sillä ilmiantohan oli perätön. Eli toivottavasti te pitkillä valoilla ajavat ajattelette muitakin...olette sitten vastaantulevia tai perässäajavia.

    • Osaan vaihtaa ajoissa.

      häikäisseet, koska vastaantulevat ovat vilkuttaneet sinulle valoja!!!!!

      • mennä monen

        tälläkin palstalla kirjoitaneen uudelleen autokouluun. mootoritiellä ja mootoriliikennetiellä missä on selvästti eroteltu kaistat saa alaa PITKÄT PÄÄLLÄ VAIKKA TULEE VASTAATULIJOITA!!!!! sumuvalot pimeellä on turvallisuus tekijä mikä pitäisi laissa sallia muuloinkin kuin sateella ja sumussa.
        noi rutisijat pitkistä valoista ovat niitä joilla ei valotehoa kulkuneuvoista löydy(yleensä japsi kuskit)
        ne jotka räpsyttelevät valojaan motarilla ym tekevät pahemman rikeen kuin ne jotka ajavat pitkillä valoilla.
        mootoripyörällä ajelessani pimeällä käytän aina pitkiä enkä vaihda edes jos joku tulee vastaan normaalilla tie osuudella. ketään tähänpäivään menessä ei ole edes välätellyt valoja.
        TURVALLISUUS ETUSIJALLA IDIOOTIT!!!!


      • joka ajaa n. 30000
        mennä monen kirjoitti:

        tälläkin palstalla kirjoitaneen uudelleen autokouluun. mootoritiellä ja mootoriliikennetiellä missä on selvästti eroteltu kaistat saa alaa PITKÄT PÄÄLLÄ VAIKKA TULEE VASTAATULIJOITA!!!!! sumuvalot pimeellä on turvallisuus tekijä mikä pitäisi laissa sallia muuloinkin kuin sateella ja sumussa.
        noi rutisijat pitkistä valoista ovat niitä joilla ei valotehoa kulkuneuvoista löydy(yleensä japsi kuskit)
        ne jotka räpsyttelevät valojaan motarilla ym tekevät pahemman rikeen kuin ne jotka ajavat pitkillä valoilla.
        mootoripyörällä ajelessani pimeällä käytän aina pitkiä enkä vaihda edes jos joku tulee vastaan normaalilla tie osuudella. ketään tähänpäivään menessä ei ole edes välätellyt valoja.
        TURVALLISUUS ETUSIJALLA IDIOOTIT!!!!

        kilometriä vuodessa ja väitti tosissaan että ohittaessa saa ajaa ylnopeutta ja pitkätvalot ovat pakolliset hämärässä. Eli tämmöisiäkin huruja on liikenteessä ainakin pk-seudulla.


    • zyga

      ollaan ajettu 10000km 3kk eikä mitään ongelmia kun
      osaa homman.

    • moottoritiellä

      Totta, moottoritiellä pitkät valot eivät häikäise vierellä olevalla tiellä (moottoritien vastakkainen suunta) ajavaa, joten kannattaa pitää aina pitkät pimeällä. Paitsi tietysti silloin jos joku on edessä liian lähellä.

    • ottaa pois

      kyllä varmaan niillä ajaa saa, mutta se ihan oikeasti välillä häikäisee todellakin vastaan tulijaa. voihan ne mun mielestä ottaa pois jo aamuyöllä ajelee, ja pari autoa saattaa tulla vastaan. Ei se suuri liike ole kun ottaa ne pitkät pois. muitakin voi joskus ajatella, vaikka siellä saisikin ajaa pitkät päällä.

      • yäk!

        "vastaan tulijaa"

        Hyi hemmetti, kuka täysijärkinen nyt vihtaan satsit heittää?


    • lsj

      Tällä ja monella muullakin keskustelupalstalla on nähty yksi ja sama kiistakapula, että häikäseekö vastaan tulevan ajovalot (pitkä, väärin säädetyt lyhyet, taikka sumuvalot, eli Gayvalot/Homovalot.

      Usein palstoilta tulee luettua onnettomia kirjoituksia, että pitkät eivät muka häikäise ja että niitä voi pitää päällä turvallisesti. Tässä kohtaa pitääkin kysyä, että mistä lähtien toiset tielläliikkujat ovat ruvenneet näkemään toisten silmillä? ..Vähän kuin miten toisten aivoilla voi ajatella. Kertomuksiin voi ehkä samaistua, mutta toisen silmillä ei voi nähdä, taikka aivoilla ei voi ajatella. Kummastelen sitä, miten jotkut tielläliikkujat ajattelevat hyvin narsistisesti, minä-keskeisesti. Tuo massa on jo meillä legenda ja joille nauretaan. Narsistiset ja täysin vastuuttomat tielläliikkujat kyllä erottaa kaukaa ajovalojen ja muun ajotavan perusteella.

      Itselleni on käynyt turhan usein niin, että vastaantuleva on häikäissyt pitkillä/sumuvaloilla, jolloin olen ajautunut väärälle kaistalle. Kirkkaat valot taittaa mm. omiin silmiini sokaisten näkyvyyden kokonaan. Pitkään ajattelin, että itselläni ja vaimolla on huono näkö kunnes kävimme vaimon kanssa optikolla. Optikkokäynnin yhteydessä tehtiin näkötesti, jonka jälkeen meille kerrottiin, ettemme tarvitse laseja. Huono näkö on siis pois suljettu kokonaan. Kerrottuani häikäisevistä valoasiasta mm. työkavereille, totesimme tämän saman ongelman olevan myös heillä. Häikäiseminen pitkillä ja sumuvaloilla on koettu enemmänkin kiusantekona.

      Teillä liikkuminen on vastuu asia kun valtion teitä teitä käytetään yhteisesti. Kaikkien tulisi muistaa käyttää teitä yhteisillä pelisäännöillä taaten yleinen tiellä liikkummisen turvallisuus. Ihmisiä kuolee vuosittain välinpitämättömyyden johdosta aivan liikaa. Perheet menettävät vanhempia ja lapsia ym.. Suru-uutisia saa lukea päivittäin. Onnettomuuksista saa lukea lehdistä aivan liikaa, eikä tapahtumista tunnuta mitään oppivan. Kuka on seuraava pyörätuolipotilas, vainaja, taikka perheetön. Omaan onneen ei pidä liikaa luottaa, tämä olisi hyvä kaikkien muistaa.

      Mielestäni vaaralliset kuljettajat haluavat pelata vain venäläistä rulettia omalla ja muden hengellä. Heillä on vain pienessä kypsymättömässä päässä omat säännöt. Näen, että nämä vaaralliset kuskit ovat kamikaze-kuljettajia (itsemurhakandidaatteja), jotka haluavat leikkiä, pelleillä ja esittää jotain aivan naurettavaa. Poliisin tulisi ottaa kortti näiltä kuljettajilta kokonaan pois. Joissain tapauksissa korttia ei enää tulisi saada ollenkaan koska vaarantavat yleisen liikenneturvallisuuden.

      Poliisille terveisiä, että pitkien ja sumuvalojen tarpeetonta käyttöä tulisi valvoa ja sakottaa siinä missä esim. auton tyhjäkäyntiä ja ylinopeuttakin. Viranomaiset eivät vain näe metsää puilta tässäkään asiassa.

      • xxxxxxwww

        ehkä maailmassa on vakavempiakin rikoksia ratkaisematta, kuin sumuvaloilla tai pitkät päällä ajaminen, hani nyt jo elämä itsellesi.


    • lsj

      ..ovat ne, jotka eivät noudata liikenne ja haluavat vaarantaa tieturvallisuuden.

    • egdsfgfdgfgfdgsfd

      Moottoritiellä ei edelläajavien lisäksi saa häikäistä vastaantulijoita. Tieliikennelaki yksiselitteisesti kieltää häikäisemästä muita tienkäyttäjiä kaukovaloilla. Kaukovalojen poltto on ok ainostaan silloin, jos niiden kuvio on hyvin kapea ja hajavalon määrä mitätön. Suurin osa kaukovaloista häikäisee vastaantulijoita, mutta poikkeuksiakin on, varsinkin vasemmalle kaartuvissa mutkissa.

      • dfgdfgdfgdfgdg

        Nussi sinä vaan pulua paskamaha.


    • Valo näyttää latua..

      Taas päästään suomalaiseen toisten kyttäys meininkiin. Ollaan niin vitun häikäistyjä, vaikka koko häikäisy on vain sitä samaa saatanan kotipoliisipaskaa, kun vasemmalla kaistalla roikkuminen ja ohitusten estely.

      Suomalaisen kotipoliisi-kouluttaja-naapurikyttääjän silmä vain ei voi pysyä omalla ajoradalla, vaan se hakeutuu pakonomaisesti vastaantulijan ajovalolyhtyyn tarkkailemaan valon laatua ja häikäistyy tästä ajatuksesta, että vastaantulijalla on pitkät päällä. Vain se tieto siitä, että vastaantulija ajaa pitkät päällä, häikäisee sitä pientä sielua, joka kokee tulleeksi loukatuksi, koska häntä varten ei vastaantulija räppää valoja pois ja ajele hetkeä "perunasäkissä", tämän tärkeän pikkusielun kunnioituksen johdosta.

      Harvoin näitä valojaan vilkuttelevia viisastelijoita näkee mutta itse en viitsi suoralla tiellä vilkuttelijoihin reakoida. Jos tuo vilkuttelu ei minua häikäse, niin miten vitussa tämä vilkuttelija sitten häikäistyy? No siihen vastasinki jo.

      Jos tie kääntyy siten, että kaukovalot porottaa vastaantulijoiden kaistalle, niin vaihdan lyhyille. Muuten saa moottoritiellä minun pitkät palaa pimeää tietä valaisten. EN VALAISE VASTAANTULIJOITA, joten pitkien käyttö on täysin kaikkien lakien ja säädösten mukaista ja näillä mennään!

      • ipbabgat

        Mikäs raukka se nyt trollaa, vakavan asian kustannuksella.
        Jos joku on niin ääliö ettei osaa vaihtaa lyhyille vastaantulijoita kohdatessaan niin sille väläytetään. Herätykseksi. Jos ei auta niin saattaa sillä vastaantulijallakin olla valoja niin että ääliö tajuaa totuuden: Pitkät häikäisevät vastaantulijaa myös motarilla.
        Lisäksi kannattaa muistaa että siinä häikäistymisessä toisaan on yksilöllisiä eroja


      • Valo näyttää latua.
        ipbabgat kirjoitti:

        Mikäs raukka se nyt trollaa, vakavan asian kustannuksella.
        Jos joku on niin ääliö ettei osaa vaihtaa lyhyille vastaantulijoita kohdatessaan niin sille väläytetään. Herätykseksi. Jos ei auta niin saattaa sillä vastaantulijallakin olla valoja niin että ääliö tajuaa totuuden: Pitkät häikäisevät vastaantulijaa myös motarilla.
        Lisäksi kannattaa muistaa että siinä häikäistymisessä toisaan on yksilöllisiä eroja

        Ei se minua haittaa, vaikka miten vilkutat valojasi. Kohan sanoin, ettei se minua häikäse! Pidä mielummin päällä ne valot kokoajan, niin ei tarvii ajaa sokkona, niinhän minäkin teen. Kannattaa muistaa käydä tutkituttamassa näkönsä, jos niin pirusti häikäsee.

        On aivan eri asia ajaa maantietä pitkät päällä vastaan, kuin moottoritiellä! Huomatkaa ero. Vain typerys kääntää päätä vasempaan ja tuijottaa vastaantulijan valoja. Katse omaan kaistaan, kuten jo autokoulussa opetettiin!

        Tässä vielä poropeukaloille, pikkusieluisille itkunillittäjille ja muille aidin pikku paskapalleroille ihan maamme päänillittäjien omasta tietolähteestä tämä sama asia, eli liikenneturhan opas, oikein piirretyin kuvin, että lukutaidottomat pösilökyttääjätkin sen ymmärtäisi:
        http://www.multibase.fi/liikenneturva2007/pidapelivaraa/naejanay/naejanay6.shtml

        Lisäksi kannattaa muistaa, ettei minua kiinnosta pikkusielusten pässinpäiden itkuraivarit.


    • 5+1

      Motarilla saa ajaa pitkillä kohdattaessa. Ei saa häikäistä edellä ajavaa eli on vaihdettava lähivaloille ihan normaalisti, kun ollaan tarpeeksi lähellä edellä ajavaa. Motarilla ei saa häikäistä myöskään vastaantulijaa eli jos joku tulee sinua vastaan oikealle kääntyvässä kaarteessa, niin silloin pitää vaihtaa lähivaloille. Jos edessäsi oleva kaarre kaartaa vasemmalle, et häikäise vastaantulijaa ja valoja ei ole pakko vaihtaa. Jos apukaukovalosi ovat katolla, ne häikäisevt vastaantulijaa ja on vaihdettava lähivaloille. Yleensä apukaukovalot häikäisevät vastaantulijaa, joten silloin on vaihdettava lähivaloille.

      Jos vastaantulija vilkuttaa valojaan, ei ole kauheaa kohtuutonta vaihtaa lähivaloille, häntä kaukovalosi ilmeisesti häikäisevät vaikka olisivat suunnatut miten.

      Häikäistyminen ei ole absoluuttisesti määriteltävissä, joten kohtelias autoilija luopuu "oikeuksistaan" tilapäisesti, hän ei kärsi siinä mitään tappiota.

      Ainakin Lahden motarilla tuo kaukovaloilla kohtaaminen sujuu yleensä hyvin ilman vilkutteluja, ilmeisesti sikäläiset ovat oppineet.

      • Pontius Pilatus

        Tyydyttävästi valaistulla tiellä on käytettävä lähivaloja. Ainakin
        Helsingistä lähtevät moottoritiet ovat erittäin hyvin valaistuja, eli
        ei ennen Porvoota voi käyttää pitkiä.


    • Ilman hälytystä

      Olisi tosi hauskaa nähdä poliisi auto hälytysvalot päälä, ilman että pitäisi ajaa poliisin takaa jotakin suomentieliikenne lain rikkojaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuvat! Dannyyn liitetty Helmi Loukasmäki, 22, on puhjennut naisena kukkaan - Some sekoaa: "Sä..."

      Ooo, kaunis aikuinen nainen Helmistä on kasvanut siinä yli 80-vuotiaan Dannyn rinnalla! Katso uudet kuvat: https://ww
      Suomalaiset julkkikset
      48
      3511
    2. Henkirikos Alakylässä

      Nainen löydetty elottomana, mies otettu kiinni. Mitä on tapahtunut?
      Seinäjoki
      47
      2561
    3. Suodatinpussin kastelemalla saa parempaa kahvia

      Kokeilin niksiä ja kyllä tämä kahvi on parempaa nyt. Ei lainkaan maistu paperiselta. Huljuttelee hanan alla suppiloa pap
      Maailman menoa
      125
      1900
    4. Tidätkö nainen

      että suoraan sanottuna v.tut.aa että pääsit näin lähelle minua. Ei olisi oikeasti aikaa tähän mutta silti aina välillä o
      Ikävä
      100
      1683
    5. Onkohan sinulla kaikki hyvin?

      Nyt vähän sellainen outo tunne tuli. Sinun asiasi niin ei minulle toki tarvitse kertoa. Kunhan mietin...
      Ikävä
      38
      1127
    6. Mikä on kaivattusi etunimi?

      Otsikossa siis on kysymys eriteltynä. Vain oikeat vastaukset hyväksytään.
      Ikävä
      46
      1052
    7. Viimeinen reissu tälle kesälle

      Pian se syksy on. Hyvää huomenta ja aurinkoista päivää. ☕🌞🍁🌻🐺❤️
      Ikävä
      173
      1016
    8. En kestä katsoa

      Sitä miten sinusta on muut kiinnostuneita. Olen kateellinen. Siksi pitäisi lähteä pois
      Ikävä
      84
      936
    9. Huikeeta, mahtavaa, ihan mielettömän upeeta

      Me ostettiin talo Espanjasta. Tosin saadaan käyttää sitä vain muutama viikko vuodessa kun on monta muutakin ostajaa! M
      Kotimaiset julkkisjuorut
      175
      916
    10. Oho! Arja Koriseva paljastaa TTK:n ekasta suorasta lähetyksestä: "On vähän ärsyttävä yhtälö!"

      Upea Arja Koriseva! Tsemppiä haasteelliseen tilanteeseen! Lue lisää: https://www.suomi24.fi/viihde/oho-arja-koriseva-
      Suomalaiset julkkikset
      14
      854
    Aihe