Mikä on nahistamisen jälkeisen, ja monissa ohjeissa mainitun teelehtien pieniksi kääreiksi käärimisen tarkoitus. En ole havainnut mitään eroa lopputuotteessa vaikka hapettamisen suorittaisikin tiivistämättä nahistettuja teelehtiä. Lisäksi kuohkean teeaineksen hapettuminen tapahtuu muutamassa tunnissa ja lopputulos on 100%:sen onistunut ja lopputuote on lisäksi raikkaan hajuista. Tiivistetyn teelehtimassan hapettuminen saattaa kestää useita päiviä jopa viikkoja tai kuukausiakin ja lopputulos on usein käyttökelvotonta mössöä - lähinnä mädätetyn kaltaista, ja haisee usein mädälle kananmunalle.
Mistä ihmeestä näitä kamalia ohjeita oikein sikiää, kun nettikin tuntuu olevan niitä täynnä. Ja samoja ohjeita tuntuu löytyvän myös asiantuntijoina itseään pitävien alan harrastajien kirjoituksistakin.
Olen sitä mieltä, että suomessa yleinen ohjeen mukainen fermentointi täysin suljetussa hapettomassa tilassa on yleisohjeeksi täysin väärä. Suomalaiselle teeraaka-aineelle sopii täysin sama käsittely kuin miten tavallistakin teetä käsitellään. Mitään suljetussa tilassa tapahtuvaa riskialtista fermentointia ei tarvita. Mielestäni nykyinen suomalainen suljetussa tilassa fermentointiohje on nykymuodossaan jopa vaarallinen. Lopputulos on kuitenkin usein mätää massaa.
Teeraaka-aineen valmistaminen
3
1070
Vastaukset
- Käännöskukkanen
Tässä perusteita kamalien ohjeiden sikiämiselle.
Ainakin osa noista päin honkia ohjeista on käännöskukkasia ja aivan eri tyyppisten ohjeiden käännösten yhdistelemisiä.
Teelehtien rullaus tarkoittaa teelehtien käsittelemistä niin että solurakenne rikkoutuu eli teelehtien solurakenne murskautuu. Tämä kohta suomennetaan usein niin että sillä tarkoitetaan teelehtien käärimistä rullalle. Joissakin ohjeissa mainitaan näin että mankeloinnin jälkeen teelehdet rullataan pienille rullille tai kääröiksi. Näin on rullaus yllättävän usein käännetty suomeksi.
Hapetetusta teestä käytetään yleisnimenä musta tee. Nimi tulee siitä kun hapetettu tee on erittäin tummaa käytännössä mustaa. Kiinalaisten musta tee on aivan eri menetelmällä tehty. Kiinalainen musta tee todellakin fermentoidaan hapettomassa tilassa hyvin tiukaksi kakuksi puristamalla ja painon alla.
Teen hapettamisesta käytetään myös fermentointi nimitystä. Jostain syystä teen hapettamisohjeeksi on yleistynyt kiinalaisen mustan teen fermentoinnin periaate eli fermentointi hapettomassa tilassa. Käytännössä kiinalaisen teen fermentointi on aivan eri prosessi kuin mikä siitä suomalaisten käännöskukkasena muodostuu. Ohje suljetussa tilassa fermentoimiseta on siirtynyt kiinalaisen mustan teen valmistusohjeista, vaikka se on aivan eri prosessi kun tavallisen mustan teen hapettaminen.
Teen hapettaminen tapahtuu sopivassa kosteudessa ja lämpötilassa kosteutta säädellään höyrytyksen ja vesisumun avulla erityisissä hapetushuoneissa. Pienessä mittakaavassa eli kotioloissa tapahtuva hapettaminen suoritetaan usein lasipurkeissa. Mutta lasipurkin tarkoituksena on ainoastaan kosteuden säätely. Teeaines tulee sijoittaa purkkiin kuohkeasti ja sitä ei saa sulloa tiukkaan, koska hapen pääsy koko ainekseen pitää olla turvattu. Purkin tarkoituksena on estää kuivuminen hapetuksen aikana. Ja kannen tulee olla hiukan raollaan. Suljettu kansi estää hapen pääsyn teeainekseen.
Ilmeisesti purkin käyttäminen kosteuden haihtumisen estämiseksi on johtanut mielleyhtymään ja suljetussa tilassa fermentoimiseen. Purkin tarkoitusta ei ole yksinkertaisesti ymmärretty. Hapettumisen ajan teelehtien täytyy pysyä kosteina ja nimenomaan tätä varten pienerät tulee hapettaa purkeissa.
Hapettamisen jälkeen nopea kuivatus sentään usein mainitaan.
Suljetussa tilassa fermentoitua teetä ei läheskään aina edes kuivata.- vilisee
Lukemattomat suomalaiset ohjeet vilisee noita väärin käännettyjä tekstejä. Niitä on "ammattilaistenkin" toimesta levitetty vaikka kuinka paljon.
- Ihmeohje
vilisee kirjoitti:
Lukemattomat suomalaiset ohjeet vilisee noita väärin käännettyjä tekstejä. Niitä on "ammattilaistenkin" toimesta levitetty vaikka kuinka paljon.
Olenkin ihmetellyt noita ohjeita. Niissähän ohjeistetaan väärin. Hapettamista varten rullataan nahistuneet ainekset rullalle ja tungetaan tiukasti pakattuna lasipurkkeihin. Purkki suljetaan tiiviisti. Mikä ihmeen hapettuminen tapahtuu hapettomassa tilassa. Jos vähääkään on perillä siitä, että hapettumisen happi on ilman sisältämää happea, niin aika helposti tajuaa monien teeohjeiden hapettamisohjeen olevan täysin väärä. Mutta tajuaako sitä, kun kurseillakin opetetaan hapettamaan hapettomassa tilassa. Ja myös rullaamaan hapetettavan teeraaka-aineen tiukoille rullille.
Tilanne näiden ohjeiden suhteen on viimeaikoina parantunut, mutta edelleenkin netistä ja muistakin ohjeista löytyy vääriä hapettamisohjeita. Vanhoja ohjeita on muutettu jonkin verran oikeiksi hapettamisohjeiksi. Rullaamisella tarkoitetaan edelleenki usein raaka-aineen rullaamista rullille.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Miehille kysymys
Onko näin, että jos miestä kiinnostaa tarpeeksi niin hän kyllä ottaa vaikka riskin pakeista ja osoittaa sen kiinnostukse1424595- 932179
Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap152081Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi801968Ylen uutiset Haapaveden yt:stä.
Olipas kamalaa luettavaa kaupungin irtisanomisista. Työttömiä lisää 10 tai enempikin( Mieluskylän opettajat). Muuttavat1431566Haluaisin jo
Myöntää nämä tunteet sinulle face to face. En uskalla vain nolata itseäni enää. Enkä pysty elämäänkin näiden kanssa jos541542VENÄJÄ muuttanut tänään ydinasetroktiinia
Venäjän presidentti Vladimir Putin hyväksyi tiistaina päivitetyn ydinasedoktriinin, kertoo uutistoimisto Reuters. Sen mu1071410- 751336
- 1011327
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1201119