Moikka
Teimme kaverin kanssa viiniä, se on nyt käynyt tuolla komerossa nyt parisen viikkoa ja pulputtelu on käynyt harvemmaksi. Äsken maistoimme vähän viiniä, se oli ihan sen makuista, että kaippa se on käynyt, mutta jälkimakuna on lievä hiiva. Mitä teemme? Lisää sokeria? Vai lähteekö hiivan maku pois jos lapomme viinin ja laitamme selvikkeet ja kumppanit joukkoon?
Hiivan maku
4
7663
Vastaukset
- uuteen puhtaaseen
astiaan ja lisää selvikkeet sekä ravistele tai sekoita hiilihappo pois ennen kannen sulkemista. Anna viiniastian sen olla liikuttelematta viikon pari, kansi vesilukkoineen paikoillaan. Viini selkiytyy ja hiiva laskee pohjalle. Lappoa jälleen puhtaaseen astiaan, maista. Jos viini edelleen maistuu hiivalle,jatka seisottamista vielä viileässä viikko pari. Nyt pitäisi kaiken hiivan olla laskeutunut ja voit pullottaa viinin.
Odottele rauhallisesti, niin hyvää tulee. Muista, aina puhtaat välineet, silloin saat laadukkaan lopputuloksen.
Viiniä voi maustaa ennen pullottamista, esim liian kuivaa voi makeuttaa veteen keitetyllä sokerilla. Anna viinin kypsyä muutama kuukausi, se parantaa makua oleellisesti.Hiivan maku poistuu myös melko hyvin, jos tarjolle tuotaessa kaataa viinin pullosta vaikka karahviin ja antaa viinin seistä pienen tovin ennen lasiin kaatoa. Jos on tehnyt valkoviiniä se kannattaa tarjota melko viileänä niin hiiva ei maistu pahemmin.
Liian makeassa viinissä hiiva maistuu mielestäni enemmän.
- jsp
En tiedä minkä tuotemerkin käymisaineita oletta käyttäneet, mutta ohjeissa on aina yleensä hyvin selostettu käymisen pysäyttäminen ja kirkasteiden käyttö vuorokaudet mitä mihinkin vaiheeseen kuluu. Preston käymisaineilla pysäytys kirkastus tapahtuu 3:ssa päivässä. Ei tuollaisia viikon kahen odotuksia kannata tehdä kuten edellisessä viestissä kerrottiin. Hiivan maku poistuu kun viini on lapottu ja kirkastettu. Ostakaa ominaispainomittari ja mitatkaa mihin asteeseen viini on käynyt 0- -10 pitäisi olla jotta viini on käynyt loppuun. Sen jälkeen lapotta viinin,pysäytätte ja kirkastatta ohjeiden mukaan. Hiilihapot hyvin pois ravistamalla. Jälkimakeuttakaa viini 9 niin hyvää tulee. Sokeri suoraa viinimehuun eikä veteen sekotettuna. Esim 60g sokeria 25 litrassa viinimehua nostaa makeutta yhden asteen. Oottakaa vuorokausi ja sitten pullotus.
- Anonyymi
En tiedä miten se on niin monelle niin vaikeaa saada itse tehdystä viinistä hyvin nopeasti tarpeeksi hyvää juotavaa.
Olen tehnyt viiniä vuodesta 1991 , valmispakkauksista, myöhemmin kuivahedelmistä.
Kuivahedelmiä vain 500g, sokeri 3,5 kg ja vettä se noin 22l. Tietysti kaikki on vähän vaihdellut ja jokainen kerta on vähän erilainen.
Ptestoa olen käyttänyt viimeiset n. 15 vuotta ja kuten tuossa sanoo hän, niin ohjeet ovat täysin selkeät .
Vielä kun keksii/päättelee pari jippoaja käyttää kiisselin noin 26-27°ssa, niin valmista on 2-6 vrk, keskiarvo 3-4.
En käytä loppuun, vaan puolikuivaksi.
Silti lapposmisen jälkeen stop, rankka ravistaminen ja 3-8h päästä kirkasteet, niin se on 12-16h päästä täysin kirkasta ja juotavaa.
Toki maku on raa'an kirpeä, mutta tasoittuu muutamassa päivässä.
Se EI OLE kiljua, vaan juotavaa kirkasta viiniä. Se ei myöskään ole mikään makunautinto, mutta ei myöskään ole pahaa.
En tietenkään tee sitä noin nopeasti, lun on aikaa, mutta joskus on kiire ka silloin saan sen ihan kohtuu hyvän makuiseksi jopa n. 3 vrkssa.
Joitakin mokia pn sattunut tietenkin.
Ja tiedän miltä paha viini ja kilju maistuu. Tämä on tuolla nopeallakin tavalla 25 krtaa parempaa. Kiljua join nuorena 40 v sitten. Never again.
Joskus harvoin viini kirkastuu yli vkon, siihen on syynsä: pektolaasi, jokin huono mikrobi tai muussiksi menneet hedelmät tai tietenkin, jos on jäänyt hiilihapon poisto väliin.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Miksi persuilla ei ole firmoja?
Kuten vasemmisstolaisilla, esim. Sannalla MA\PI. Eikö ole aika erikoista?837101Persut hommasivat Suomeen 35 000 pientä lasta v. 2015
Onko Riikka Purra nyt tavoittelemassa tätä samaa historiallista persujen utopiaa? Purram kaksinaamaisessa pelissä vaadit267053Purran tuhoja tuskin saadaan koskaan korjatuksikaan
Purra on aiheuttanut Suomen taloudelle karmaisevat tuhot. Sen lisäksi Purra on ajanut myös suuren osan Suomen kansasta k1096168Persujen kaksoisstandardit: Räsäsen uhkailu paha, Virran uhkailu hyvä
Tässä taas nähdään kuinka kaksinaamaista porukkaa persut ovat. Mitäs persut tähän?455404Miksette persut irtisanoudu Kirkin lausunnoista?
Kirkhän muun muassa vaati raiskattuja naisia pidättäytymään abortista ja vaimoja alistumaan aviomiestensä tahtoon. Mik845238Demarikultin uhri kertoo
Demarikultin uhri kertoo: “En saanut mennä edes suihkuun ilman lupaa” – Seksuaalisen hyväksikäytön uhri kertoo vuosistaa635205Miksi vasemmistolaiset eivät omista yhtään firmaa?
Vasemmistolaiset eivät omista yhtään firmaa joka työllistäisi ihmisiä. Miksi? No siksi, että jos vasemmistolainen perus405108Sanna valittiin Euroopan huonoimmaksi pääministeriksi
Sannan kaudella Suomi oli ainut maa missä bkt laski. Kannattaa huomata, että luvut valitsi Sannan huonoimmaksi. Ihmiset274595Purran vuoro kiihoittua Lepomäen sääristä
"Ulkoministeri Elina sanoo, ettei muuta pukeutumistaan sen mukaan, kenet tapaa, ja että hän ei suostuisi peittämään kasv163467Vasemmistolaiset paskat eivät nousseet seisomaan kun Akaan kaupunginvaltuusto
vietti hiljaisen hetken Charlie Kirkin muistoksi https://www.aamulehti.fi/uutiset/art-2000011523016.html3003380